2022

Rookvrij

Op 1 januari 2022 wordt AOC ‘rookvrij’. Er geldt op het gehele golfterrein een rookverbod, behalve op een plekje op de parkeerplaats, zo’n 25 meter verwijderd van het clubhuis. Die rookplek ligt aanvankelijk vlakbij de houtopslag van de club … maar wordt snel 10 meters verplaatst. Het bestuur zegt het volgende op de clubwebsite:

“Zoals velen van u wellicht weten is er nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot het rookbeleid op sportaccommodaties. Dit geldt ook op golfbanen. Op basis hiervan heeft het bestuur besloten dat er vanaf 1 januari 2022 een algeheel rookverbod zal gelden op het gehele complex. Dit geldt dus zowel in de baan, als op de drivingrange en in en rond het clubhuis.”

Competitie

In de “coronajaren” 2020 en 2021 ging de NGF-voorjaarscompetitie niet door maar in 2022 kan het weer. AOC Heren 1 handhaaft zich in de eerste standaardklasse (36 holes) en dat geldt ook voor Heren 2 (eerste reserveklasse). Dames 1 speelt niet langer in de 36-holes afdeling, het team komt uit in de tweede klasse van de 27-holes afdeling. AOC is met tien teams vertegenwoordigd in de competitie. Geen enkel AOC-team wordt kampioen. Eén team (Heren 3, tweede klasse 36 holes) degradeert.

Rabbit-programma

Nieuw in 2022 is een programma voor ‘rabbits’, beginnende golfers met handicap 30 en hoger. Voor deze groep zijn er speciale wedstrijden. Daarnaast verzorgt de regelcommissie activiteiten waarbij de regel- en etiquettekennis van de spelers wordt bijgespijkerd.

Voedselbos

In het voorjaar van 2022 legt de klusploeg nabij de rode tee van hole 9 een voedselbos aan. Het terrein wordt voorzien van krenten, sleedoorn, gewone vlier, Gelderse roos, lijsterbes, aalbes en zwarte bes.

AOC heeft altijd al een ‘klusploeg’ gehad: een klein groepje vrijwilligers dat werk in de baan verzet en hiermee de greenkeepers ondersteunt. Sinds 2012 doet de klusploeg vooral werk voor de natuur in de baan.

De klusploeg krijgt in maart 2022 aandacht in het vakblad Greenkeeper. De vrijwilligers van de klusploeg hebben accumachines van Kärcher gekregen met als verzoek om door te geven hoe dit gereedschap bevalt. De bevindingen worden genoteerd door Hein van Iersel, hoofdredacteur van Greenkeeper.

Clubkampioenschappen strokeplay

Francesco Vogelezang wint de clubkampioenschappen strokeplay van 2022 met 223 slagen (73 (+1), 75 en 73). Christian Vezjak wordt tweede met negen slagen meer. Jelte Bommel eindigt op de derde plaats met 234 slagen. Voor de dames is er geen strokeplaykampioenschap: er zijn te weinig aanmeldingen.

In een verslag op de website zegt Francesco onder meer:

“I joined AOC last April 2021, and from the very beginning, I immediately felt welcomed. AOC was the first place in Amsterdam where I made friends – something not to be taken so far for granted considering that I moved to the Netherlands in the middle of the pandemic. For this reason, If I hadn’t won the championship this year, I would have still felt extremely grateful for my friends to do so. I really hope that future championships will be played with the same spirit of sane competition, friendship, and sportsmanship that characterized this year’s kampioenschap.”

Francesco, de strokeplaykampioen van 2022.

Horecawisseling

Op 1 juli 2022 vertrekt horecapachter Bert van Gans. Hij heeft zelf voor deze vertrekdatum gekozen. Het is het einde van een jarenlang conflict tussen het bestuur van AOC en de pachter, waarbij de club veel juridische kosten maakt.

Eind juni 2022: de tent achter het clubhuis is weer weg.

Het bestuur heeft op 1 juli nog geen opvolger gevonden en er kan van 30 juni tot en met 2 juli niet gedronken of gegeten worden in het clubhuis. Op 1 juli bericht het bestuur over een tijdelijke oplossing:

“Wij zijn heel blij dat we Lisette Hastie (ja, de vrouw van onze pro Andrew) bereid hebben gevonden de horeca weer op poten te zeggen na het vertrek van Van Gans. Lisette heeft veel ervaring in de horeca en de golfwereld en gaat, met de hulp van vele leden, ervoor zorgen dat we vanaf zondag 3 juli weer een drankje en hapje kunnen krijgen. Ook de golfweek kan daarmee gewoon weer een groot feest worden! Zoals gezegd, worden ondertussen ook de gesprekken voortgezet met andere horeca-exploitanten om per 1 september (of eerder) een structurele invulling te geven aan de horeca. (…) Het zal wellicht allemaal iets anders lopen dan u gewend bent en wij vragen uw begrip en medewerking daarvoor.”

Starttijden

Het bestuur houdt begin 2022 vast aan starttijden. Een deel van de leden vindt dat prima, een ander deel niet. Na een discussie in de voorjaars-alv belooft het bestuur dat het starttijdensysteem bij wijze van experiment losgelaten zal worden in juli en augustus, maar dit gebeurt niet. De vrijwilligers die de caddiemasterbalie bezetten, oefenen druk uit op het bestuur en het bestuur houdt zich niet aan de toezegging die is gedaan in de alv.

Op 30 juni, een dag voordat de starttijden weer afgeschaft zullen worden, krijgen de vrijwillige caddiemasters het volgende bericht van de “AOC Vrijwilligersdesk”:

“Een van onze trouwe vrijwilligers heeft enkele dagen geleden een uitgebreide mail gestuurd naar het bestuur en een pleidooi gehouden voor het handhaven van de starttijden. Deze mail is gisteravond tijdens de bestuursvergadering besproken en het bestuur heeft, mede om deze reden, besloten de starttijden in ieder geval in de maand juli te handhaven. Dat is goed nieuws voor veel vrijwilligers die het werk achter de desk om allerlei verschillende redenen leuk vinden om te doen. (…)”

Op 1 juli bericht het bestuur:

“Gezien de ontwikkelingen rondom de horeca en het vele werk dat verzet moet worden om alles weer op orde te krijgen, hebben we besloten de test om enige tijd zonder starttijden te spelen uit te stellen tot de maanden augustus en september. Nadere informatie volgt.”

Golfweek

De golfweek heeft dit jaar als thema ‘verbinding’ en bestaat uit drie wedstrijden (minder dan normaal) en een slotfeest.

Clubkampioenschappen senioren

In juli wint Viktor Luttikholt het matchplay-kampioenschap voor senioren. Pieter Rietbergen is runner-up. Het clubkampioenschap voor 50-plussers onder de dames gaat niet door, omdat er niet genoeg aanmeldingen zijn (net als bij het strokeplay-kampioenschap eerder in 2022).

Viktor, de winnaar, en Pieter, de runner-up.

Horeca ‘in eigen hand’

Eind juli deelt het bestuur in een nieuwsbrief mee dat er een oplossing is voor de horeca.

“We zijn heel blij dat Lisette Hastie en Emile Breyer (hiervoor horeca Hilversumsche Golf Club) zich bereid hebben verklaard tot eind 2023 de horeca op AOC te willen verzorgen. De golfweek diende als voorproefje en dat is alle partijen goed bevallen. De opzet is dat AOC de horeca in eigen beheer exploiteert, waarbij Lisette en Emile ieder voor 30 uur per week de invulling verzorgen. Zij worden hierbij ondersteund door (betaalde) vrijwilligers.”

Het keukenluik werd jarenlang niet gebruikt, de nieuwe horeca maakt er wel weer gebruik van.

Starttijden

In de voorjaars-alv van 2022 beloofde het bestuur dat het starttijdensysteem bij wijze van experiment losgelaten zal worden in juli en augustus. Op 1 juli meldde het bestuur dat “de test om enige tijd zonder starttijden te spelen” uitgesteld zal worden naar de maanden augustus en september. Eind juli meldt het bestuur dat er ook aan deze tweede toezegging geen uitvoering wordt gegeven.

“Nu de invulling van de horeca duidelijk wordt, hebben we nogmaals gekeken naar de starttijden en de eerder aangekondigde test om de starttijden tijdelijk af te schaffen. Lisette en Emile hebben duidelijk aangegeven de starttijden graag gehandhaafd te zien: zo kunnen zij een betere planning maken voor de inkopen en het personeel. Niet alleen voor individuele leden, maar ook voor groepen, gastspelers en greenfeespelers. Voor de club is het daarnaast van groot belang dat we een goede grip hebben op de (greenfee-)inkomsten: het exploiteren van de horeca in eigen beheer brengt een financieel risico met zich mee en dus zijn onze inkomsten zeker nu van groot belang. De inschatting is dat we zonder starttijden en de vrijwilligersdesk (afschaffen starttijden leidt tot minder werk voor de desk en daarmee tot minder animo om de diensten in te vullen) minder greenfee-inkomsten zullen realiseren. Het wegvallen van de vrijwilligersdesk is bovendien ook niet goed voor de gastvrijheid en samenhang op AOC. Kortom, na ampele overweging heeft het bestuur, gebaseerd op dit voortschrijdend inzicht, besloten de starttijden te handhaven.”

Strokeplaykampioenschap senioren

Joost Niepoth wint medio augustus het strokeplay-kampioenschap voor senioren. Het kampioenschap voor dames senioren gaat niet door omdat er niet genoeg animo voor is.

Overleden in 2022

Op 26 januari 2022 overlijdt Diederik Wagenaar Hummelinck op 73-jarige leeftijd. Hij was tien jaar lid van AOC, tot oktober 2016, en speelde met de WoeHeSen. NRC Handelsblad staat stil bij zijn dood:

“Theaterproducent Diederik Hummelinck was medeoprichter van Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Mede dankzij zijn feilloze gevoel voor kwaliteit breken artiesten als Brigitte Kaandorp en Sanne Wallis de Vries door naar de grote zaal.”

Op 20 februari overlijdt – op veel te jonge leeftijd – een van de meest geliefde AOC-leden, Bas (Sebastiaan) Nielen. Bas werd geboren op 28 maart 1966 en werd in september 2021 ernstig ziek.

Bas Nielen
2022

Lees verder > 2023.