1988

De eerste bulldozers

In 1988 zijn er in de provincie Noord-Holland tien banen, inclusief de baan in Duivendrecht. Er is sprake van een hausse, want er zijn zo’n vijftien initiatieven voor nieuwe banen op andere locaties in de provincie.

Maar in Duivendrecht verschijnen in september 1988 de eerste bulldozers voor de bouw van de spoordijk Schiphol-Weesp en station Duivendrecht: de bekende Amsterdamse 18-holes baan wordt een 9-holes baan.

Op 13 september 1987 al is afscheid genomen van de 18-holes baan. GOLFjournaal (nr 4, juni 1988) wijdt er een artikel aan met de kop:

“De trein stopt op de dertiende hole, Het naderende einde van de Amsterdamse Golf Club”

Jan Kees van der Velden schrijft:

“Niet betreden! Levensgevaarlijk terrein! Aan weerszijden van de hobbelige zandweg die voert naar de Amsterdamse Golf Club prijken waarschuwingsborden. Waar tot voor kort de tiende en elfde hole lagen, bevindt zich nu een dikke laag zand, die moet uitgroeien tot een spoordijk. Elders op de 54 jaar oude baan heeft de NS nog een baanvak gepland. (…)

Met wat aanpassingen blijven negen holes bespeelbaar. Tot [december] 1996 mag de AGC gebruik maken van het terrein, dan is het definitief afgelopen.

Enkele fanatieke leden trekken zich niets van de zandhopen aan en proberen toch de voormalige [par-5] derde hole te spelen. De vijver is al verdwenen, maar overvloedige regenval heeft her en der voor ‘vervanging’ gezorgd. (…)

Op een bord voor het caddiehuis staat: ‘Gelieve de holes in de volgende volgorde te spelen: 12, 6, 7, 8, 8, 1 en 18.’ Later dit jaar wordt de volgorde definitief gewijzigd. Zes oude holes blijven bespeelbaar en met het nodige improvisatietalent zijn drie nieuwe par-3 holes gepland.

Uiteraard heeft het bestuur van de Amsterdamse uit alle macht geprobeerd de plannen [van de NS] veranderd te krijgen. Maar het mocht niet baten. Er was een alternatief voor het spoorwegtraject, maar dat zou de gemeente Duivendrecht als het ware in tweeën splitsen en het belang van de gemeente woog zwaarder.”

“Wat ons vooral verbaasd heeft is dat milieugroepen zich niet hebben geroerd. Dit is toch een heel rustig en mooi plekje aan de rand van Amsterdam, waar veel vogels hun domicilie hebben”, zegt voorzitter Van de Noorda in het GOLFjournaal-artikel.

1988 juni agc juni 1988 GJ aaaa
Foto’s van de baan en zandhopen bij het artikel in GOLFjournaal van 1988.

GOLFjournaal, dat uitgegeven wordt in opdracht van de NGF, is sinds 1988 de opvolger van Maandblad Golf.

Duivendrecht-lid of Houtrak-lid

De leden mogen kiezen:

  1. Duivendrecht-lid worden (waar de vereniging Amsterdam Old Course, een afdeling van AGC, gaat zetelen).
  2. Houtrak-lid worden (meeverhuizen naar de nieuwe baan).
  3. Op beide clubs spelen.

Zo ontstaan er D-, H- en D/H-leden

Op 2 december 1988 gaat de eerste schop de grond in voor de nieuwe baan van AGC.

Einde backtees dames

Er zijn in dit jaar geen backtees meer voor de dames. De par is 68, de SSS voor heren 68 (5072 meter) en de SSS voor dames 67 (4596 meter).

Lees verder > 1989.