1951

Nescio

Kort na de oorlog wordt het natuurpark dat de baan vormt opnieuw geprezen en niet door de eerste de beste. In 1951 bezingt de schrijver Nescio de unieke verzameling planten en bomen:

“Heengaande en terugkomende me weer verheugd in het romantische ‘golfterrein’ bij Duivendrecht.”

De bezorger van het Verzameld werk voegt daar in 1996 aan toe:

“Golfbaan met mooie boomgroepen; door de bouw van station Duivendrecht niet meer goed vanuit de trein te zien.”

Maar sinds 2006 weer heel goed uit de trein te zien als je over de Utrechtboog rijdt. Vele jaren later zal een bezoeker van de baan het clubhuis en de holes beschrijven als “een bruin café met een schitterende tuin”. En Reinoud Kroese zal in 2014, met een verwijzing naar Nescio, een column over de baan schrijven met de kop “Mijn tuin”.

De baan in 1951 (foto Aerocarto). Rechtsonder het Zwarte Laantje en het clubhuis. De onderste hole is de huidige hole 2.
1951AcollectieRuimtelijke OrdeningvervaardigerDienstPubliekeWerkenafdelingStadsontwikkeling
1951CcollectieRuimtelijke OrdeningvervaardigerDienstPubliekeWerkenafdelingStadsontwikkeling
Foto’s boven: hole onbekend. Foto’s uit 1951 uit een reeks foto’s in het bezit van het Gemeentearchief Amsterdam. De beschrijving: “1951, Gemeentearchief. Collectie ruimtelijke ordening, vervaardiger dienst publieke werken, afdeling stadsontwikkeling”. 
1951 DcollectieRuimtelijke OrdeningvervaardigerDienstPubliekeWerkenafdelingStadsontwikkeling
Hole onbekend. Een foto uit 1951 uit een reeks foto’s in het bezit van het Gemeentearchief Amsterdam. De beschrijving: “1951, Gemeentearchief. Collectie ruimtelijke ordening, vervaardiger dienst publieke werken, afdeling stadsontwikkeling”. Hole onbekend.

Amateurs-met-Professionals Foursomes

De “schitterende tuin” was in 1951 weer gastheer van nationale wedstrijden, waaronder de Amateurs-met-Professionals Foursomes en de Dames-met-Professionals Foursomes.

1951 mblad golf 1951 c
Maandblad Golf, 15 december 1951. De Dames-met-Professionals Foursomes. De 15de green is de huidige zevende green.
1951 mblad golf 1951b
Maandblad Golf, 15 december 1951. De Dames-met-Professionals Foursomes. Het bijschrift: “Een herinnering aan de wedstrijd Dames-Professionals op de Amsterdamse Golfclub.”

Golf-Auto-Rally

Met als doel de kennismaking tussen de oude en nieuwe leden te bevorderen wordt op zondag 4 november 1951 een “Golf-Auto-Rally” gehouden. Start en finish waren bij het clubhuis. Maandblad Golf:

“Het was een zoek-rit met route-aanduiding langs officiële A en B wegen.”

De leden moesten vragen op een lijst beantwoorden; goede antwoorden leverden punten op. Het traject was 100 kilometer lang. Te laat arriveren leverde strafpunten op. Na afloop was er een putting-competitie in de clubzaal, een borrel, maaltijd en feest met muziek en dans. Opvallend:

“Lucas Bols had gezorgd dat alle rijders en mederijders aan de controlepost (na 40 kilometer) een flesje likeur kregen, hetgeen zeer op prijs werd gesteld.”

Film

In 1951 wordt op verschillende golfclubs in Nederland – en ook in Amsterdam – de Amerikaanse kleurengolffilm “Famous Fairways” vertoond. De film is vervaardigd “door de Amerikaanse sportmaterialen-firma Spalding” en door de redactie van Maandblad Golf naar Nederland gebracht.

Colt

In 1951 overlijdt de belangrijkste ontwerper van het architectenbureau dat ook verantwoordelijk is voor de baan van Amsterdam Old Course: Harry Colt. De leider van het bureau Colt, Alison, Morrison, geboren in 1891, overlijdt in East Hendred, Berks, 82 jaar oud.

1951BcollectieRuimtelijke OrdeningvervaardigerDienstPubliekeWerkenafdelingStadsontwikkeling
Hole onbekend. Foto’s uit 1951 uit een reeks foto’s in het bezit van het Gemeentearchief Amsterdam. De beschrijving: “1951, Gemeentearchief. Collectie ruimtelijke ordening, vervaardiger dienst publieke werken, afdeling stadsontwikkeling”.

Lees verder > 1952.