1985

AGC telt op 1 januari 1985 621 leden. Godard van Reede is de voorzitter.

Uit de begroting (exploitatierekening) van 1985 blijkt dat de club in dit jaar zo’n 70.000 gulden kwijt zal zijn aan huur van het terrein (18 holes) en belastingen. Het onderhoud kost 85.000 gulden (20.000 voor reparaties en 65.000 voor onderhoud) maar dit is los van de personeelskosten.

Zoals zo vaak in de geschiedenis van AGC en AOC lijdt de baan onder de onzekere toekomst van de locatie. Het Jaarverslag van 1985 meldt deze beslissing:

“Gezien de onzekere toekomst van de baan, heeft het bestuur besloten om geen grote investeringen te doen in baan of clubhuis.”

De leden geven het bestuur de opdracht om een nieuwe baan te vinden. De Commissie Jonker gaat aan het werk.

Moord op de golfbaan

In 1985 verschijnt een boek van Baantjer waarin de golfbaan in Duivendrecht figureert. Het boek, deel 24 van de De Cock-serie, heet De Cock en moord op termijn. Baantjer kende Duivendrecht goed via zijn vrouw, Marry van der Vaart, meldt Oud-Duivendrechtse Saecken in 2007. In het boek krijgt AGC de naam “Golfclub Amstelland”. De televisieverfilming (2003) heet De Cock en de moord met een swing.

GVB

In 1985 introduceert de NGF het Golfvaardigheidsbewijs (GVB). Vanaf dit jaar zijn er drie kaarten:

  • oranje: lid van een “NGF-lid” (NGF-club) en handicapkaart (30 of lager)
  • oranje-wit: lid van een NGF-club en bewijs van golfvaardigheid (geen officiële handicap)
  • wit: bewijs van golfvaardigheid en geen lid van een NGF-club

Birdy Bulletin

Een redactiecommissie maakt dit jaar voor het eerst een clubblad. Er verschijnen in 1985 tien Birdy Bulletins.

Een natte zomer

In het Jaarverslag staan allerlei feiten en cijfers. Bijvoorbeeld dat er door slecht weer veel wedstrijden zijn afgelast.

“De halve golfweek in augustus had te kampen met zeer veel regen.”

De regenval in 1985 is 897 mm:

“Iedere morgen leegt mevrouw A.C. Boer [per 1 februari 1982 administratice] de regenmeter naast haar kantoor.”

In de maanden juni, juli, augustus valt 385 mm.

“Meer dan 24.000 maal werd uit de ballenautomaat een emmertje ballen getapt”, vermeldt het Jaarverslag ook. Om geparkeerde auto’s te beschermen wordt in de loop van het jaar een nieuw net opgehangen en “tevens werd een klein tractortje aangeschaft om het rapen [van de ballen op de range] te vergemakkelijken.”

In juni wordt het Nationaal Junioren Strokeplay Kampioenschap gespeeld op de baan in Duivendrecht. Stephane Lovey (148) en Barbara van Strien (157) winnen. Van Strien zal later pro worden.

Er worden in 1985 in totaal vier jeugdwedstrijden gespeeld en net als het jaar ervoor krijgen kinderen twintig lessen.

Gerard Koster

Op 1 juli 1985 komt G. [Gerard] Koster de geledingen van het baanpersoneel versterken. Het baanpersoneel bestaat dan nog uit vier man. Kosters salaris bedraagt 3.450 gulden per maand. Hij werkt onder leiding van greenkeeper Patrick Mulcahy en baancommissaris en bestuurslid P.J. Duinker. AGC vraagt het ontslag aan van de 63-jarige greenkeeper J.J. Bocxe, die al dertien jaar op de baan werkt, sinds kort halve dagen, maar in de ogen van AGC niet meer voldoende “arbeidskracht” levert.

Single-digit handicaps

Eind 1985 heeft AGC acht spelers met een handicap onder de 10. A.E.Th. Bakker-van Willegen en J.R. Schweppe worden door de handicapcommissie uitverkoren tot golfer van het jaar. Er worden vier holes-in-one gemaakt, eentje door Wim Dorrestein op de zevende hole. Professional Dorrestein wordt dit jaar bijgestaan door I. (Ian) Flegg (van maart tot november).

Lees verder > 1986.