2013

Veenoperatie 2012-2018

Vanaf 1 januari 2013 is het onderhoud uitbesteed aan een andere golfbaanaannemer: AHA de Man. Peter Bobeldijk is de nieuwe hoofdgreenkeeper.

De club is is een jaar eerder begonnen met een restauratie van de baan. Het plan is elk jaar een van de oude veenholes te vernieuwen. Hierbij wordt het veen verwijderd tot de eerste vastere laag, ongeveer 3 meter onder het maaiveld, en vervangen door een pakket grond van ongeveer 4,5 hoogte. Het bestuur en de baancommissie besluiten daartoe omdat de veenholes elk jaar natter worden en de baan in de winter onbespeelbaar is. Er is ook nog een andere aanleiding om de baan aan te pakken: AOC moet in 2013 de par-3 zevende opofferen omdat Prorail het spoor naast deze hole gaat verdubbelen.

oude hole 7 28 feb 2013 (15).JPG
In 2013 verdwijnt de par-3 zevende.
oude hole 7 28 feb 2013 (16).JPG
In 2013 verdwijnt de par-3 zevende.
2013 maart 2013 grondbank 206971 (8)
In 2013 verdwijnt de par-3 zevende (de zandstrook linksonder op de foto).
De nieuwe buitensloot op de plaats waar de par-3 zevende was in februari 2015.
De nieuwe buitensloot op de plaats waar de par-3 zevende was in februari 2015.

Op de dijk is een jaar eerder, in 2012, een nieuwe par-3 hole aangelegd (de huidige hole 4). Bovendien is er een nieuwe green gebouwd (de huidige green 3) zodat de dijkhole in de omgekeerde richting gespeeld kan gaan worden. Dat is nodig om tot een nieuwe routing te komen waarbij er minder ver gelopen hoeft te worden tussen greens en tees.

In het blad Greenkeeper verschijnt in 2013 een interview met AOC’s huisarchitect Frank Pont. De restauratie van de baan in Duivendrecht, die in 2012 is begonnen en in 2018 zal eindigen, wordt ook genoemd – onder het kopje: “Frank Pont en ‘Veenoperatie AOC’.

“Golfarchitect Frank Pont werkt ook aan de renovatie van de Amsterdam Old Course (AOC). Wederom moest hier ten behoeve van de Nederlandse Spoorwegen een stukje grond opgeofferd worden voor bouwactiviteiten [de par-3 7de]. De 9-holes baan werd in 1935 geopend op grond van de huidige Nederlandse Spoorwegen en ligt grotendeels op veengrond op 2 meter 40 onder NAP. Het is een bijzonder project, daar de AOC de nodige uitdagingen kent met betrekking tot de waterhuishouding en de slappe veenachtige bodem, waar Frank Pont ook zijn civieltechnische kennis uitstekend kan inzetten.

De aanstaande ‘veenoperatie’ is technisch zeer interessant. Golfbaanaannemer Aha de Man, die ook de AOC onderhoudt maakte hiermee onlangs een aanvang. De komende jaren worden de veenholes op de AOC gerestaureerd. Hierbij wordt de veenlaag afgegraven. De veenholes worden opnieuw opgebouwd en verhoogd met droge grond die afkomstig is van Amsterdamse bouwprojecten. Dit moet leiden tot een opwaardering van deze oude baan, vlakbij Amsterdam-Centrum, op een steenworp afstand van de Amsterdam Arena. Saillant detail is dat Pont dit werk uit waardering voor de AOC pro bono uitvoert.”

In 2013 wordt nabij de vijzelpomp een NAP-meter geplaatst.

Plaatsing N.A.P. schaal bij de oude pomp
De NAP-meter. (Foto Mathijs van der Vinne.)

Eind 2012 zijn de graafwerkzaamheden begonnen op wat in die tijd de natste hole is: hole 9 (nu hole 2). De nieuwe hole 9 wordt in de nazomer van 2013 geopend.

2013 maart 2013 grondbank 206971 (9)
De renovatie van hole 9, 2013 (links op de foto).
13002-0301-0058
De renovatie van hole 9, 2013; de dode en zwakkere bomen worden gekapt en vanwege de drassigheid worden ze met paarden afgevoerd. (Foto: Mathijs van der Vinne.)
Renovatie hole 9, aanleg van de green
De renovatie van hole 9, 2013. (Foto: Mathijs van der Vinne.)
renovatie 2013 fotos mathijs 13002-0323-0086 (6)
Baancommissielid Ben Kremer rijdt op de fiets door het renovatiegebied. 
amsterdam old course 2013 april werk in uitvoering hole 2.jpg
De renovatie van hole 9, 2013. 
amsterdam old course 2013 nieuwe hole 2
De renovatie van hole 9, 2013. (Foto: Mathijs van der Vinne.)
Renovatie hole 9 nadert zijn voltooing; Ron redt Beer uit het drijfzand
Bestuurslid Beer Flik zakt weg; de grond is nog lange tijd zacht direct na de renovatie van hole 9. (Foto: Mathijs van der Vinne.)
Renovatie hole 9 nadert zijn voltooing
De aanleg van de green op hole 9, 2013. (Foto: Mathijs van der Vinne.)
DSC00217 4 aug 2013 (2).JPG
Hole 3 bestaat nog in 2013 (op de voorgrond green 3); de tees voor de toekomstige hole 6 (op de voorgrond) zijn al aangelegd.
Hole 4 hole J DSC00812 24 nov 2013 (1).JPG
De green van de toekomstige hole 6 in aanleg.

Een tip van Thomas

AOC-pro Thomas Merkx, 28 jaar oud dan, verschijnt in Golfers Magazine van april 2013 met een tip.

2013 A178 merkx in golf magazine.jpg

Competitie

Dames 1 (eerste klasse) wordt tweede in de NGF Competitie van 2013. Dames 2 wordt vijfde en degradeert naar de vijfde klasse. Dames Dinsdag 1 wordt kampioen en promoveert naar de eerste klasse.

Heren 1 wordt in 2013 opnieuw kampioen, net als in 2012. Het team, met onder anderen veteraan Frank van Nieuwburg en Heren-1-debutant Rolf de Jonker, keert daardoor terug in de eerste klasse. Heren 2 (36 holes vijfde klasse) wordt tweede en Heren 3 eindigt op de derde plaats.

heren 1 IMG-2013 05 26-WA001
Heren 1 in 2013. Links staand: professional Thomas Merkx. Verder vlnr van boven naar beneden: Sjors de Bie, Bon de Boef, Erik Hoekstra, Floris Berkhout, Rolf de Jonker en Frank van Nieuwburg.

Dames Senioren 1 degradeert in 2013 naar de vierde klasse. Heren senioren 1 eindigt ook onderaan en degradeert naar de vijfde klasse.

Kampioenen

In 2013 winnen Maaike Hilbrand en Bob de Boef het matchplay-clubkampioenschap. Bob wint ook het strokeplay-kampioenschap. Bij de dames is Femke Kooistra het sterkste.

Quirine Hooft Graafland en Floris Berkhout winnen voor de tweede keer op rij het mixed foursomes-clubkampioenschap. Maaike Hilbrand en Femke Kooistra winnen voor de tweede keer op rij het dames foursome-clubkampioenschap (Kupsch Coupe). Rob Gooijer en Sjord de Bie winnen het heren foursome-clubkampioenschap strokeplay (Jonker Beker).

Jip Molenaar wint in 2013 het clubkampioenschap matchplay voor senioren. Tjeu Wolters win het clubkampioenschap strokeplay voor senioren. Bij de dames worden beide kampioenschappen dit jaar niet gespeeld.

Herman vertrekt

In april 2013 vertrekt horecapachter Herman Denkers, nu voor goed.

AOC; Golfweek Herman Denkers
Herman Denkers in de Golfweek van 2013. Foto: Mathijs van der Vinne.

Herman en zijn vrouw Ingrid blikken terug in een brief:

“Vanaf 1995 ben ik, Herman Denkers, met een onderbreking van 3 jaar actief geweest in het clubhuis van uw AOC. Vele herinneringen schieten mij door het hoofd, als ik terug denk aan het verleden. Dit begon al gelijk in mijn eerste jaar, toen het eerste lustrum werd gevierd, nadat in 1990 de club werd opgesplitst met de AGC. Een grote tent werd er opgesteld vlak achter de green van de toenmalige tweede hole, waar een heus internationaal toernooi werd afgedraaid op de baan van de AOC met een toen nog jonge Maarten Lafeber als een van de deelnemers. Samen met mijn toenmalige compagnon Marco v/d Spek in de keuken, was dat toen een enorme vuurproef. (Marco die op dit moment een gezellige bistro in Den Haag exploiteert.)

Velen van u kunnen zich misschien ook Koert Prins nog herinneren, hij stond na het vertrek van Marco veel in de keuken, maar liet zich ook regelmatig in de clubzaal zien. Helaas is Koert vorig jaar na een langdurig ziektebed in september op 45 jarige leeftijd overleden. Vervolgens was Frans jaren actief als gastheer, hij is vorig jaar zijn eigen gang gegaan. Het laatste jaar waren Joep, Lars en Melanie samen met mij het gezicht op de AOC. Voor vele leden heb ik in het verleden hun huwelijksfeest en of verjaardagspartij verzorgd, wat voor mij een zeer grote eer was, om deze belangrijkste dag voor hen te mogen uitvoeren. Verbouwingen aan baan en clubhuis zijn ook niet vreemd op de AOC, met steeds als doel, verbeteringen aan te brengen, voor u en uw gasten. Competitie, golfweek en Dai zijn jaarlijks de hoogtepunten van het sportieve seizoen en in de winter is er geen eerste vrijdag van de maand voorbij gegaan zonder bridge.

Ik voelde mij als uitbater van de horeca, als een soort lid van de club en heb het altijd als zeer prettig ervaren om in het clubhuis te mogen werken. Nadat de club heeft aangegeven dat de inkomsten uit de exploitatie van het Clubhuis en de horeca (structureel) omhoog moeten, ben ik aan het denken gezet. De uitslag van de onlangs gehouden enquête heeft uitgewezen, dat een merendeel van de leden een uitgebreidere horeca functie willen. In de gesprekken met de aangestelde Horeca Advies Commissie werd daar ook op aangestuurd. Ik heb voor mezelf besloten niet in deze vernieuwing mee te willen gaan en heb het bestuur van de club aangegeven mijn werkzaamheden op de club te willen beëindigen. Ik wil de club niet in de weg staan om deze veranderingen te kunnen laten plaatsvinden maar ik wil en kan ook niet tegen mijn eigen manier van ondernemen in door gaan. Vandaar mijn besluit te stoppen. Daar er een opzegtermijn van 6 maanden is opgenomen in contract tussen club en horeca, zal u het tot 1 oktober “met mij moeten doen” … Ik zal er persoonlijk voor zorgdragen dat deze periode op dezelfde vertrouwde wijze uitgevoerd zal worden als de voorafgaande jaren. Mochten de club en ik het passend vinden (en uitvoerbaar) kan het ook zijn dat de opzegtermijn wordt ingekort.

Je hoort afsluitend na een schrijven als dit te zeggen, dat je iedereen wil bedanken voor het gestelde vertrouwen, maar dat vind ik te zakelijk en afstandelijk, want ik heb met zeer veel leden een erg prettige en vriendschappelijke band opgebouwd en dat verdiend een warme groet aan iedereen. Ik wens allen nog een hele lange en prettige tijd op het mooiste plekje van Amsterdam toe.

Een nieuw interieur

De horeca op AOC wordt in 2013 overgenomen door Bert van Gans, die voorheen op Golfclub Houtrak pachter was. Van Gans past het interieur van het clubhuis aan. De stoelen, die een onbekende tijd in het clubhuis hebben gestaan, verdwijnen. Hoe oud ze zijn is onbekend maar ze vertonen een grote overeenkomst met stoelen in enkele ruimten op de Nieuw Amsterdam II – de Ritz Carlton (Wijdeveld), de eetzaal derde klasse (Semey) – uit 1938.

overzicht
Het oude interieur.
P1060487
Het oude interieur: de bar in 2013.
clubhuis 2013 foto mathijs 13002-0323-0087 13002-0323-0088
Het oude interieur: de serre in 2013. (Foto: Mathijs van der Vinne.)
13040-1024-0016.jpg
Het nieuwe interieur in 2013. (Foto: Mathijs van der Vinne.)

Graffiti

De Utrechtboog – ook waar het viaduct door de golfbaan loopt – is vanaf de opening doelwit van graffiti-kunstenaars en graffiti-niet-kunstenaars. Op de social media-kanalen van Het Parool verschijnt deze foto.

Parool 24 4 2013

Journalisten op AOC

Op maandag 9 december houdt de NVGJ (de Nederlandse Vereniging van
Golfspelende Journalisten) het eindejaarsdiner op AOC. Een zestigtal NVGJ’ers en een tiental “golfvips” is bij de borrel en/of het diner aanwezig. In een verslag schrijft Ger Laan onder meer:

“Sommige van de aanwezige golfvips (o.a. Wouter Klootwijk, Henk Heyster, Jur Raatjes, Yulin Tjan, Robbie van Erven Dorens, Daan Slooter, Gerard Louter, Chris Veldkamp, Aleid Kemper) nemen in hun speech de aanwezigen mee terug naar een ver verleden (Robbie van Erven Dorens: ‘Ik was helemaal de weg kwijt.’) en naar een recentere happening (Daan Slooter: ‘Dat ik Jiménez na de 18e hole op het KLM Open drie ton heb geboden om Joost Luiten te laten winnen, is een fabeltje.’).”

De NVGJ bestaat in 2013 19 jaar.

alex_de_vries_met_de_barjuffrouw marleen.jpg
NVGJ-diner, Alex de Vries met Marleen. (Foto: Henk Koster.)
HK131200-1124.cr2
NVGJ-diner, Robbie van Erven Dorens. (Foto: Henk Koster.)
HK131200-1119.cr2
NVGJ-diner, KLM Open-directeur Daan Slooter. (Foto: Henk Koster.)
HK131200-1114.cr2
NVGJ-diner, Charles Taylor en Anneke Groen. (Foto: Henk Koster.)
mathijs juli 2013 !cid_ii_1404a49066d29ac9
Het clubhuis in 2013. (Foto: Mathijs van der Vinne.)
clubhuis 28 feb 2013 (4).JPG
Het clubhuis in februari 2013.
Schermafbeelding 2013-07-03 om 14.25.39
Het clubhuis in de zomer van 2013.
loods 2013 foto's mathijs 13002-0322-0080 (1)
Een nieuwe loods voor de greenkeepers in 2013.
De AOC Snoeiploeg sinds onderzoek van Chris de Houthakkers: Ben Kremer
De klusgroep in 2013: Ben Kremer in de “werkbuggie”. (Foto: Mathijs van der Vinne.)
snoeiploeg 23 nov 2013 IMG_1292 (1).JPG
De klusgroep in 2013. 
Het stoven van de Elzen op de toekomstig hol 3 door greenkeeper Peter Bobeldijk
Greenkeeper Peter Bobeldijk in 2013. (Foto: Mathijs van der Vinne.)
SAMSUNG
Midden: Jip Molenaar.
SAMSUNG
Senioren matchplay-kampioenschap, 2013.
winaars thomas merkx inv 2013
De winnaars van de Thomas Merkx Invitational in 2013.
Eerste damesochtend 2013 foto gemma
De eerste damesochtend van het seizoen 2013.
2013 5 okt 2013 foto Beer.jpg
Hole 4 in 2013 (nu hole 5).
8 mei 2013 (5).jpg
Het waterkraantje bij  het clubhuis.
IMG-20130417-00151 17 april 2013 annick(10)
Annick in 2013.
IMG-20130302-00066 2 maart rating.jpg
De voorbereiding op een nieuwe course rating.
2013 baancommissie IMG_0828 ben mathijs chris.JPG
De baancommissie in 2013: Mathijs van der Vinne, Chris Veldkamp en Ben Kremer.

Lees verder > 2014.