1999

Drie mariniers

Het bestuur bestaat in 1999 uit voorzitter Gert Mosler, secretaris Frank van Nieuwburg, penningmeester Huib Theunissen en de bestuursleden Jan Ede Kuipers en Petra Olgers. Wedstrijdcommissievoorzitter Jan Ede Kuipers wordt na vijf jaar dienst opgevolgd door Boetie van Geen.

Er zijn in 1999 drie caddiemasters, drie mariniers: Ron Bredow, Willem (Willem II) van Keeken en Willem (Willem I) Mulder. De horeca is in handen van Herman Denkers en Marco van der Vate. De greenfee in 1999 is: week 70 gulden (A- en B-leden), niet-NGF 110 gulden; weekend: alleen introductie. Introductie van een gast kost 55 gulden.

Gewone leden betalen 1375 gulden voor de contributie en werkdagleden 1100. Voor jeugd tot en met 21 jaar is het tarief 200 gulden en voor jeugd van 21 tot en met 25 jaar is het 600 gulden.

De week op AOC ziet er in het seizoen zo uit: maandagochtend spelen de heren senioren, dinsdagmiddag is de DAI, woensdagmiddag spelen heren senioren, donderdagochtend spelen dames senioren en donderdagmiddag spelen en eten herenleden (de DAC).

Studenten

Met ingang van 1 januari 1999 heeft AOC een studentenlidmaatschap voor studenten die lid zijn van het Amsterdamse Studenten Corps. Het kost 550 gulden per jaar en er geldt een maximum van 20 studenten per jaar. In het reglement staat onder meer:

“Jaarlijks zal door het bestuur van de AOC worden bezien of dit studentenlidmaatschap wordt verlengd.”

Eind 2011 zal AOC ongeveer 12 studentenleden tellen.

Baanonderhoud onder druk

Baancommissaris Willem van Doorn meldt in het clubblad dat er 13.500 gulden minder is voor het baanonderhoud onder leiding van hoofdgreenkeeper Jan Barlag. De baancommissaris waarschuwt de leden:

“We krijgen een serieus probleem wanneer er door een dalend ledenbestand minder geld beschikbaar komt voor de baan.”

par 5 derde 1999 DamesteeOudePar5_1999 b
Dames op de rode tee van de toenmalige par-5 derde in 1999. De hole liep ongeveer waar de huidige hole 6 is en eindigde op de hoogte van de huidige herentee 9.
par 5 derde 1999 par 5 derde 1999_0009

Birdwatching Day

De NGF organiseert voor het eerst een nationale Golfcourse Birdwatching Day.

Anneke Insinger neemt in 1999 na drie-en-een-half jaar afscheid als voorzitter van de redactiecommissie; ze wordt opgevolgd door Annelies Croon.

“Een levendig baan- en barbeeld”

De NGF bestaat in 1999 85 jaar en AOC bestaat negen jaar. Jef Kamps legt in de Golfweek-krant AOC Handelsblad de geschiedenis van AOC en AGC uit. Hij blikt terug op de eerste jaren:

“Wie kan er nog iets vertellen over 1934, het jaar van oprichting [van AGC]? Het was nog de tijd dat er geen trolleys bestonden en de tassen gedragen werden. Dat er steeds een tiental caddies beschikbaar was om uw tas te dragen. (…) De tijd van de Schotse pro Colin MacKay en de Welshman James en de tijd dat Frans Wiegers en Vlasta Kupsch met de fiets naar de baan kwamen. (…) Er waren wel veel KLM-vliegers lid en hun gunstige werk- en rusttijdenregeling gaf een levendig baan- en barbeeld.”

“Live’s a ball!” is het thema van de Golfweek 1999 (26 juni-2 juli). Na afloop van de openingswedstrijd is er een Honda Longest Drive-Competitie. De Golfweek-commissie bestaat uit Inez Goetzee, Erica Keglovich, Kristel Nijssen, Jelmer Huizinga en Rudolf Buurma.

Opnieuw de schop in de baan

Het bestuur herhaalt de mededeling dat AOC gedurende de aanleg van de Utrechtboog kan blijven spelen, maar dat de baan opnieuw aangepast moet worden. Voorzitter Gert Mosler vertelt in de Golfweek-krant AOC Handelsblad over de toekomst:

“Het is de laatste keer dat wij onze baan in ongeschonden staat zullen kunnen bespelen. In 2000 zal de NS de schop erin zetten, althans in de derde fairway en de derde en zevende green.”

hole 7 aoc135b (1)
Links op de achtergrond achter de bomen is de destijds zevende green te zien. (De vlag staat op een wintergreen.) De vrijstaande boom staat er nog steeds en wel pal achter de huidige gele tee van 9. De vijver is het water achter green 1.
hole 7 zevende Geschiedenisclub19992004_doc_m5d6232a1
De destijds zevende green.

Een van de aanpassingen is dat hole 8 (de dijkhole) hole 2 wordt en tachtig meter aan lengte verliest, waarmee de hole ongeveer 245/210 meter wordt. Dat moet gebeuren omdat op de dijk de keten van de Utrechtboog-aannemers zullen worden neergezet. Er zal een uitvoegstrook aan de Holterbergweg komen (deze uitvoegstrook gebruiken we nu nog). De hele baan wordt ongeveer 740 meter korter.

hole 8 1999 hole 8 1999_0010
Afslag op de dijkhole.
1999 hole 5a 1999_0008
Nu de reservehole, in 1999 een van de negen holes.
1999 hole 5a
Nu de reservehole, in 1999 een van de negen holes.

Een werkweg door de baan

De Bouwcombinatie Utrechtboog legt in 1999 eerst een werkweg aan dwars door het golfterrein: een wegendoek in combinatie met zand en menggranulaat. In het werkplan staat geschreven:

“Aan de constructie van het werktterrein wordt nog geëngineerd in verband met de slechte draagkracht van de ondergrond ter plekke.”

De sproeileidingen van AOC moeten worden omgelegd. De bomen langs de par-5 derde moeten worden gekapt. Rondom het werkterrein worden twee meter hoge hekken geplaatst.

utrechtboog tekening
Een fotobewerking van de bedenkers van de Utrechtboog hoe het moet worden.

De Utrechtboog wordt aangelegd om de bereikbaarheid van de luchthaven Schiphol te verbeteren. Treinreizigers uit het midden en het zuiden van Nederland kunnen dan van Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Utrecht naar Amsterdam Zuid WTC en Schiphol reizen zonder over te stappen in Duivendrecht. Dat bespaart tien reisminuten.

Competitie

Het dagcontributievrij oefenen (“gratis voorspelen”) wordt in 1999 door de NGF beperkt tot de hoogste drie klassen van de open competities en in de handicapcompetities wordt het aantal holes teruggebracht van 36 naar 27.

Heren 1 speelt hoofdklasse tweede klasse en bestaat in 1999 uit Frank van Nieuwburg, Jan Ede Kuipers (captain), Michiel Simon, Nick Hogendoorn, Bart Borggreve, Lucas Wout, Rutger van Vliet (reserve) en Wouter v/d Bergh (reserve).

Heren 2 (Reserveklasse 3) eindigt laatste in de poule. Het team bestaat uit Rolf Thung, Just Mol van Otterloo (cap), Boetie van Geen, Hans Verheek, Hans Lemm, Jules Hesse, Piet Starr Busmann (reserve) en Marcel Hartman (reserve). Heren 3 (handicapcompetitie) bestaat uit Bert Funke, Rob Sträter, Fred Laumans, Bernard Aris, Michiel Wijsmuller, Alexander Mackay (captain) en de reserves Joost Timmermans, Rob van Acker en Han Kouwenhove. AOC Senioren 1 (C) eindigt als eerste in de poule en bestaat uit Ralph Osmers, Frans Insinger (captain), Jef Kamps, Bob Vlek, Gerard Heij, Kees van Es en reserve Frits Bramer.

1999 heren senioren 1 1999b
AOC Senioren 1 in 1999.

De dames vertegenwoordigen AOC met drie teams. Het eerste team is een jaar eerder gepromoveerd en komt nu uit in de eerste klasse. Dames 1 bestaat uit Aleida Schreuder, Cora van Doorn, Petra Olgers, Annemarie Vellekoop, Afra Tjioe, Liesje Sickler, Ilse Smit, Yvette Bartlema, Mariëtte Helmann en Michèlle Labouchère.

Het tweede team speelt net als het jaar ervoor handicap-competitie op dinsdag en eindigt op de laatste plaats. Dat zijn Pauke van Acker, Liesbeth Bruynzeel, Tineke de By, Tineke Mackay, Trees Laumans, Annemieke van Lookeren, Eline Waterman en Mieke Timmermans. Het derde team, een seniorenteam, wordt in 1999 tweede. Het bestaat uit Mieke Groen (captain), Joos Hilbrand, Anneke Insinger, Tike de Haas, Guusje Broex, Jeanne Nebig, Ada Hulshoff Pol, Inez Goetzee en Leonie Schretlen.

Afscheid Jan Barlag

AOC neemt in juni in de Golfweek afscheid van Jan Barlag:

“Na ruim 25 jaar gaat onze greenkeeper Jan Barlag ons verlaten. Het bestuur nodigt u uit om (…) met een borrel in de hand persoonlijk afscheid van Jan te nemen.”

Barlag, een zoon uit een tuindersfamilie uit Ouderkerk aan de Amstel, die later gaat wonen bij de ingang naar het Amsterdamse Bos, gaat met pensioen. Jef Kamps beschrijft hem in het clubblad:

“Opgegroeid met de moeilijke veengrond van het gebied een ideale greenkeeper voor de AOC. Via de hockeyclub Amsterdam en de Amsterdamse IJsclub kwam hij bij AGC terecht. Met enige beroepstrots wordt melding gemaakt van zijn gewoonte om op wedstrijddagen, zaterdag of zondag, tevoren nog even de baan te inspecteren en waar nodig nog bij te maaien (…).

Zijn topprestatie is ongetwijfeld geweest het cureren van de zwevende green op de vijfde hole [de huidige oefen- en reservehole]. U zult zich herinneren dat deze grasmat vaak zweefde: een heel merkwaardige sensatie als je daarop liep. Een soort trampoline veroorzaakt door moerasgras dat in het veen tot ontwikkeling kwam en de grasmat optilde. De chemici onder de lezers zullen weten dat moerasgras (methaan, CH4) ook nog stinkt. Jan vond de oplossing: in de bunker die links van de green ligt, werd een gat gegraven en een ontluchtingspijp aangebracht: het ei van Columbus!”

1999 barlag kuuk de haan b
Bij het afscheid in 1999, Jan Barlag en Kuuk de Haan.

Rond 1999 verschijnt er rond het clubhuis en bij de eerste tee rood grind. Dat grind zal in 2006 weer verdwijnen. In 2019 zullen er klinkers komen.

1999 hole 1 1999_0003aa
De eerste tee in 1999.

Brand in de boerderij

aoc8 boerderij brand (2) b
Brand in de boerderij in 1999.

Op 21 mei 1999 wordt de verlaten boerderij van Koster, Zwarte Laantje 3 en de laatste boerderij op het golfterrein, door onbekenden in brand gestoken.

In juli verlaat Sophie van Ittersum de club, voor de tweede keer. Mevrouw Q.M.E. (Quirine) van Nassau volgt haar op 23 augustus op.

Kampioenen

De clubkampioenen strokeplay van 1999 zijn Michiel Simon (234 slagen) en Denise Kuperus (241 slagen). “De omstandigheden [van de tiende editie] waren saai”, schrijft Michiel Simon in het clubblad, “zon, een temperatuur van 20+ en nauwelijks wind.” De clubkampioenen matchplay in 1999 zijn Frank van Nieuwburg en Denise Kuperus.

1999 f tee hole 4 michiel groot
Michiel Simon in 1999 op de vierde tee (nu hole 5; dit is ongeveer de plaats waar nu de gele tee van hole 5 ligt).

Denise zit in 1999 in Jong Oranje. Ze wint samen met Eline Zoethout van de Westfriese de Nationale Kampioenschappen Dames Foursomes op de Haagsche. In de Nationale Strokeplay Jeugdkampioenschappen wordt ze derde.

1999 strokeplaykampioenen 1999b
De runners-up en kampioenen (Michiel Simon, Denise Kuperus) in het strokeplay-kampioenschap in 1999.

De komst van de GSM

De mobiele telefoon duikt steeds vaker op. In het clubblad staat daarom een oproep:

“Draagbare telefoons (GSM) mogen niet gebruikt worden in de clubzaal en op het terras. Tijdens het spelen is het gebruik van zo’n telefoon ook buitengewoon storend voor uw medespelers. Beperk het gebruik alleen voor noodgevallen.”

De Jonker Beker

lien jonker oliveti1994
Lien Jonker, 1994

In 1999 wordt weer de Jonker Beker verspeeld en in dit jaar is het nog mixed foursome strokeplay. De wedstrijd is vernoemd naar Jan en Lien Jonker. Jan Ede Kuipers geeft uitleg in het clubblad:

“Veel van de nieuwere leden weten wellicht niet dat onze club aan dit echtpaar min of meer haar bestaansrecht te danken heeft. Met een niet aflatende inzet hebben zij, na het vertrek van de AGC naar de nieuwe baan bij Halfweg, er voor een groot deel toe bijgedragen dat Golfclub Amsterdam Old Course een nieuwe vereniging kon worden met A-status. Geheel terecht zijn Jan en Lien Jonker enkele jaren geleden benoemd tot ereleden van onze vereniging.”

De Jaarbeker is in deze jaren nog een ladder-matchplay-wedstrijd waarbij de finale in het najaar wordt gespeeld. In 1998 bleef een beslissing achterwege vanwege te veel regen. De finale wordt gespeeld in 1999 en Rob Sträter is de winnaar.

In het clubblad The Old Course News wordt de historie van de Nico C. Vos Beker nog eens verteld, nadat Michiel Vetter de wedstrijd wint met 60 (!) stablefordpunten. Het is een wedstrijd voor hogere handicappers:

“Deze beker dateert vanaf 1950 en is ingesteld door Nico C. Vos, die zelf niet kon golfen, maar deze beker ter beschikking heeft gesteld, in de hoop dat zijn vrouw, Etty Vos, hem zou winnen. [Zij kon wel een beetje golfen.] Etty, echter, speelde een zeer matige partij golf en heeft de beker nooit gewonnen, zegt de overlevering.”

In 1999 staat ook nog steeds de Wintergekkenwedstrijd op het wedstrijdprogramma. De professional is dit jaar nog steeds Andrew Young; de winnaar van het Nationaal Open Matchplay 1989 speelt nog steeds wedstrijden. Hij wordt op 11 en 12 oktober 1999 zevende van de 180 spelers in een kwalificatiewedstrijd van de Nederlandse PGA. Daardoor plaatst hij zich voor deelname aan de NPGA Tour in 2000.

1999 andrew young 1999
Andrew Young (rechts) in 1999 bij het caddiemasterkantoor.

Havikken op AOC

In The Old Course News schrijft Annelies Croon over de valkenier die op AOC jaagt.

“Zijn naam is Fred van Leeuwen. Samen met zijn vrouw Anna jaagt hij op konijnen. Zij hebben daarvoor geen valk maar een havik bij zich, een fretje en een hond. De hond, maar vooral het fretje, jaagt de konijnen uit hun hol, waarna zij ten prooi zijn aan de havik. Deze stort zich op het konijn, grijpt hem met een klauw in de rug en met de andere in de nek. Door de klap van de val van de havik is het konijn direct bewusteloos. In reflex blijft de havik zijn klauwen samenknijpen tot zijn prooi dood is. Het werk van Fred en Anna is vooral ten dienste van de NS die hiermee te grote schade aan de spoordijken proberen te voorkomen.”

De jachthavik van de valkenier is gefokt, maar op de Old Course huist in die dagen ook een wilde havik. Vanaf 2006 zullen valkeniers opnieuw komen jagen met een havik.

valkenier fred van leeuwen
Valkenier Fred van Leeuwen.

Film

Studenten van het college Film aan de Hogeschool Holland draaien in 1999 op AOC een scène voor een korte speelfilm. De hoofdrolspeler stapt uit de auto op de parkeerplaats en pakt zijn golfset. Daarna slaat hij af op de eerste tee. En in één shot is de hoofdrolspeler in gesprek met een andere persoon op de golfbaan. De beelden zijn er niet meer helaas.

Fly-over op komst

In de najaarsvergadering komen twee functionarissen van de NS vertellen wat AOC te wachten staat: de Utrechtboog, een spoorwegviaduct (“fly-over spoorlijn) dat dwars door de baan gaat lopen. Leden van AOC worden in het najaar per brief benaderd door een nieuwe club met een nieuwe baan, de Goyer, waarin deze club zich presenteert als alternatief voor AOC. Voorzitter Mosler vindt deze benadering niet gepast en laat dat weten aan de voorzitter van Stichting Goyer G&CC:

“Binnen de kring van de bij de NGF aangesloten clubs is een dergelijke aanpak niet gebruikelijk.”

De baan, die nu van AOC “is”, bestaat in 1999 64 jaar. De Amsterdamse Golf Club bestaat in 1999 65 jaar. AGC geeft ter gelegenheid van het lustrum een jubileumboek uit waarin veel informatie staat over de eerste decennia van de golfsport in Amsterdam.

1999 frank nieuwburg aleida kind kinderwagen (1)
Frank van Nieuwburg en Aleida Schreuder in 1999. Rechts Hans Lemm.
1999 2 _0001 theo hilbrand
Theo en Maaike Hilbrand.
1999_0005 hole 1
De Golfweek in 1999.
387 petra aleida ria 1999 denk ik
Petra Olgers, Aleida Schreuder en Ria Bloem.
383 bridge 1999
Bridge in 1999.
354 thea feith 1999
Thea Feith in 1999.
1999_0004_green 2 in 2019
De huidige tweede green in 1999. Op de achtergrond de tee van hole 1 en de huidige negende green).
1999 green2_1999
De tweede green in 1999 gezien vanaf het terras, nu de negende green.
329 theo hilbrand 1999
Theo Hilbrand in 1999.
327 1999 ria bloem
Ria Bloem in 1999, op de achtergrond het caddiemasterkantoor.
IMG vlasta 1999 vraagteken
Links Vlasta Kupsch, rechts Thea Feith.
1999 green 1 tee 2 1999
De eerste green en de tee van hole 2 in 1999.
echtparenbeker 1999
Deelnemers aan de Echtparenbeker in 1999.
1999_0011 bb
De huidige tweede green, 1999
1999 tee 2 viviane
Viviane Regout in 1999.
1999 hole 4 1999_0006
Hole 4 (nu hole 5) gefotografeerd vanaf de toenmalige tee van de huidige reservehole.
1999 hole 4
Slag twee op hole 4 (nu hole 5) in 1999, de green is rechts op de foto.
1999 damestee hole 4.jpg
Tee 4 (nu hole 5) in 1999.
1999_0007
1999.
1999_0002 frank v nieuwburg aleida ria bloem (2)
Ria Bloem, Frank van Nieuwburg en Thea Feith in 1999. 
1999_0002 frank v nieuwburg aleida ria bloem (1)
1999 Geschiedenisclub19992004_doc_m4a2e2854 green 2 1999
Green 9 in 1999 vanaf hole 1 gefotografeerd.
1999 2 _0002
1999, rechts Bob Bartelds.
1999 2 _0004
1999. Midden voor: Annemarie Vellekoop.
1999 d hole 8 - kopie aleida schreuder
Aleida Schreuder op de dijkhole in 1999.
1999 _0001
Voorzitter Gert Mosler in 1999.
1999a_0001
Boetie van Geen en Andrew Young.
hole 7 1999e tee 7 par 3 b
De tee van hole 7 (die lag rechts van de huidige 8ste green) in 1999.
1999 matchplay kampioenschappen b
Matchplaykampioenschap 1999.

Lees verder > 2000.