1965

Slecht nieuws

De club telt 500 leden. Maar in deze bloeiperiode krijgt de club voor het eerst – maar niet voor het laatst – slecht nieuws te horen over het voortbestaan op de huidige locatie in Duivendrecht. Het slechte nieuws betreft het Uitbreidingsplan 1961 van Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel waarbij het terrein van de golfclub een andere bestemming krijgt. Als dat uitgevoerd wordt, zal de hele baan verloren gaan, uiterlijk in 1972.

AGC is vanwege deze plannen al sinds 1963 aan het zoeken naar een nieuwe locatie, aan het uitrekenen wat de aanleg van een nieuwe golfbaan kost, en in onderhandeling met de gemeente Amsterdam over het verkrijgen van een nieuw terrein. Er is veel onzekerheid en het huurcontract met de NS loopt binnenkort af: in 1973. De brief hieronder, van voorzitter W.M. Hunkemöller en secretraris A.J. Feith aan de gemeente, is een van de archiefstukken uit deze tijd.

Amsterdamsche Golf Club

Duivendrecht, 29 november 1965

Aan het bestuur van de Gemeente Amsterdam,

Stadhuis,

AMSTERDAM – C

Edelachtbare Heren,

Het Bestuur van de Vereniging De Amsterdamsche Golfclub (…) onderhoudt reeds gedurende enkele jaren contact met verschillende diensten van uw Gemeente in verband met het feit dat reeds in de loop van het jaar 1961 uit het raadsbesluit van de Gemeente Ouder-Amstel tot vaststelling van het Uitbreidingsplan in Hoofdzaak duidelijk is geworden dat de Vereniging het thans in gebruik zijnde terrein aan het Zwartelaantje te Duivendrecht zal moeten verlaten. Deze aangelegenheid is thans in een zodanig stadium gekomen dat het Bestuur zich ernstig moet beraden over de noodzaak zowel als over de mogelijkheid van een overplaatsing naar elders.

Het zal u bekend zijn dat de Vereniging het huidige terrein in huur heeft van de Nederlandse Spoorwegen; het huurcontract loopt tot eind 1973, doch vermoedelijk zullen de Spoorwegen vóór deze datum over het terrein moeten beschikken. (…)

Deze brief duikt in 2007 op in het archief van de Amsterdam Old Course. Er wordt dan erg om gelachen, want de baan bestaat dan immers nog steeds – min of meer. De baan is in 2007 wel gehalveerd en de toekomst is dat jaar opnieuw, nog steeds, onzeker.

In de brief bedankt de club de gemeentelijke organen voor hun medewerking; in de gemeente Ouder-Amstel is een terrein voor een nieuwe golfbaan gereserveerd.

Maandblad Golf van december 1965 beschrijft de onzekere toekomst die er halverwege de jaren zestig is:

“Amsterdam, dat eerlang van zijn terrein wordt verdreven, heeft naar ons ter ore kwam een helaas hoogst onbevredigden oplossing gevonden op een terrein dat zo mogelijk nog slechter is dan het oorspronkelijke bij Duivendrecht. Het zal veel geld en tijd kosten om hier weer een de hoofdstad waardige golfbaan uit het niet tevoorschijn te toveren. Maar soortgelijke bezwaren zijn destijds ook tegen Duivendrecht geuit; dus … wie weet.”

Noorduyn

In 1965 treedt voorzitter J.W. Noorduyn na dertien jaar af. Hij wordt het eerste erelid van de club.

Jeugdkampioen

Duke van Kalken wordt voor de vijfde keer op rij nationaal jeugdkampioen.

Round Robin

In 1965 wordt de eindstrijd van de Dames Scratch Competitie (Haagsche-De Dommel) in Amsterdam gespeeld.

De baan is ook gastheer van het nationale Round Robin-toernooi, een selectiewedstrijd voor het nationale team. Maandblad Golf schrijft onder meer:

“Het is voor de negen door het Nederlandsch Golf Comité voor de Round Robin uitverkorenen niet alleen een eer, maar ook een heel groot genoegen om aan deze selectie-wedstrijd voor het nationale team te mogen deelnemen. Het is een schone gelegenheid om alle wedstrijddriften uit te leven, want door telkens wisselende drieballen over 18 holes matchplay speelt iedereen tegen iedereen …. zelfs tegen zichzelf; het blijkt voor sommige spelers namelijk psychisch nog een heel probleem te zijn hoe men verdedigend spel tegen de ene en aanvallend spel tegen de andere tegenstander moet trachten te combineren. Bovendien is er het spannende punten tellen en het afwegen van kansen na elke ronde. Het is eigenlijk jammer dat er – wil men het toernooi tot twee dagen beperkt houden – slechts negen spelers aan kunnen deelnemen.”

De winnaar – ongeslagen met 16 punten – is J.F. Dudok van Heel.

“Dat heeft in vorige jaren nog geen winnaar gepresteerd.”

Andere deelnemers zijn R.E. (Robbie) van Erven Dorens, L. (Lout) Mangelaar Meertens, A.A.R. Roland Holst, J. (Jan) Eschauzier en F. (Frans) Wiegers.

1965-round-robin-maandblad-golf-1a
V.l.n.r.: L. Mangelaar Meertens, mr. J.F. Dudok van Heel en J.P. Eschauzier tijdens de Round Robin.”
1965-round-robin-maandblad-golf-2a
V.l.n.r.: R.E van Erven Dorens, A.A.R. Roland Holst en F.Wiegers tijdens de Round Robin.”
1965-round-robin-maandblad-golf-3a
“J. Salberg en, links op de achtergrond, A.F. Knappert en D. van Kalken  tijdens de Round Robin.”

Een jaar eerder is de eerste Friese club opgericht: Lauswolt. Het is de tweede club die opgericht wordt na de Tweede Wereldoorlog. Nederland heeft in 1965 nog steeds niet in alle provincies een golfclub.

Lees verder > 1966.