2017

Overleden: Dumm en Leslie

Het AOC-jaar 2017 begint triest. Op 22 januari overlijdt Dumm Smit (Johannes Cornelis Smit). Dumm, geboren in Amsterdam op 25 juli 1926 en de man van Ilse Smit-Kroost, wordt in aanwezigheid van een groep AOC-leden gecremeerd in Uitvaartcentrum Zuid. Marie-José Grotenhuis schrijft in de nieuwsbrief een In memoriam:

Op 19 januari overleed Dumm Smit. Ons clubicoon werd 91 jaar na een leven dat geheel aan sport was gewijd, én aan zijn Ilse. Dumms indrukwekkende carrière in ijshockey bracht hem een wereldkampioenschap en deelname aan de Olympische Spelen. Dat laatste zorgde er voor dat hij lid was van de Orange All Stars, een gezelschap van oud-internationals.

In 1990 wordt Dumm lid van de AOC. Sindsdien is hij niet weg te denken uit het clubleven. Hij is er vaak, samen met Ilse. Zijn geweldig gevoel voor humor maakt dat er altijd een club mensen om hem heen zit die met plezier naar zijn vele anekdotes luistert. Maar Dumm maakte niet alleen veel uren op het terras met zijn verhalen, maar vooral met het bijhouden van de scores bij de (strokeplay)kampioenschappen en het updaten van de trofeeborden, hoog in het clubhuis. 

Kandidaten voor het GVB-examen worden door hem streng doch rechtvaardig beoordeeld. Op zijn 84-ste maakte hij zijn eerste hole-in-one. Het tekent de sportman die hij was: altijd doorgaan voor een topresultaat. Wij zullen hem missen.

Op 11 maart overlijdt een ander en jong geliefd lid van de club, Leslie d’Huy. Ze is geboren in 1969 en sinds 2013 was ze raadadviseur Europa van premier Mark Rutte. Hij en een grote groep AOC’ers zijn aanwezig bij het afscheid in de dorpskerk van Abcoude. In de nieuwsbrief verschijnt een In memoriam van Nicole Voorhuis:

“Afgelopen zaterdag is na een lange strijd tegen een niet te overwinnen ziekte Leslie d’Huy overleden.

Zij is ruim vijf jaar actief lid geweest bij de AOC en heeft zich volop ingezet voor onze club. Zij speelde verdienstelijk competitie in Dames 2 en was lid van de wedstrijdcommissie. Met een aantal golfvriendinnen hebben wij, nadat het definitieve bericht binnenkwam dat ze niet meer lang zou leven, nog een mooi weekend op Texel met haar doorgebracht. Ze heeft 18 holes meegereden in een Handicart en volop genoten van het golf en gezelschap. Wie had kunnen denken dat het zo snel bergafwaarts zou gaan met onze altijd goedlachse en vriendelijke Leslie. De immunotherapie die vanaf oktober werd toegediend sloeg niet aan, wat voor haar heel hard aan kwam.

Zij is al die tijd verzorgd door haar zusje Lynn, zwager Pieter en kinderen in Abcoude. De liefde en genegenheid tussen hen was oneindig. Om zo’n lief zusje en tante los te moeten laten moet vreselijk zijn. Wij wensen de familie dan ook heel veel sterkte met dit immense verlies.

Wij zullen Leslie gedenken als iemand die altijd geïnteresseerd in anderen bleef, ondanks haar eigen pijn en verdriet, en kon genieten van alles dat het leven te bieden had. Ze stond te dansen op de tafels van de AOC bij André Hazes, haar bulderende lach was altijd van ver te horen. Ze was altijd voor alles in; skiën, borrelen, golfen, varen en gezellig kopjes koffie drinken op het AOC-terras. De AOC was voor haar een bijzondere plek, een plek waar ze heel gelukkig was met de golfvrienden om haar heen. Ook tijdens haar ziekbed gaf ze aan dat ze, ondanks dat ze niet veel energie had, graag nog naar de AOC ging om een kopje koffie te drinken. Twee weken voor haar overlijden heeft ze nog een treurwilg laten planten en ‘de vrolijke wilg’ genoemd, omdat de naam treurwilg haar niet aanstond. De boom staat naast het water van de negene hole. Deze boom zal ons altijd aan haar blijven herinneren.

We zullen haar heel erg missen.”

Na de afscheidsbijeenkomst in Abcoude worden alle bloemen – twee auto’s vol – aan de voet van Leslie’s Happy Willow gelegd. Er ontstaat een plan, dat een jaar later ook gerealiseerd zal worden, om Leslie te blijven gedenken met een periodieke Leslie Cup.

De trofee van Leslie’s Happy Willow Toernooi.

Old Peat Cup

De OPC van 2016-2017 wordt met overmacht gewonnen door Sandra van Zwijndregt en Peter Overbeek.

Longdrivingtips van Bob de Boef

Heren 1-speler Bob de Boef is ook een longdriver en doet af en toe mee aan wedstrijden van de Long Drivers European Tour. Begin 2017 geeft Bob “Boom Boom” de Boef tips hoe je verder moet slaan in het magazine GOLF.NL.

2017 bob de boef

1 april grap

Renée Cohen schrijft in de nieuwsbrief over een 1 april grap die redelijk slaagt:

“Op 31 maart jl. berichtte de wedstrijdcommissie, dat in overleg met het Instituut Sport & Veiligheid van het NOC-NSF, was besloten om op hole 1, 2 en 9 het dragen van een helm verplicht te stellen. Dat de ingangsdatum zaterdag 1 april was, was bij een aantal leden van AOC niet opgevallen. Zo ontving Annick per sms en e-mail een aantal verzoeken om een helm te reserveren en vroeg men aan welke specificaties de helm moest voldoen. Ook de voorzitter van de WeCo ontving een aantal onthutsende reacties van leden, zowel over het bericht zelf, als over de slechte timing van het bericht. Tot grote hilariteit verscheen bij de 9-holes wedstrijd, die afgelopen zaterdag werd gespeeld, zelfs een aantal mensen met een helm. Wellicht was de angst voor de aangekondigde mogelijke diskwalificatie de drijfveer om het zekere voor het onzekere te nemen.”

Bal door de ruit

Een bal die eindigt op het terras pal naast de tweede green, dat gebeurt af en toe. Rond 2014 is een keer een bal geëindigd in het rieten dak van het clubhuis, vlak boven de bar. Die bal zat weken lang vast in het riet. De afdwaler werd geslagen door een competitiespeler. Eind november 2017 weet een speler een ruit van het clubhuis te breken. De ruit (vlak bij de bar) ligt aan diggelen maar de bal eindigt op de green … Er is op het moment van de slag niemand op het terras dus het loopt goed af.

Competitie

Er doen in 2017 94 AOC-leden mee aan de NGF Competitie. Zij zijn verdeeld over 12 teams. In de nieuwsbrief stelt Cathelijne Verhees Dames 1 voor:

“Wie wij zijn? Een korte introductie. Allereerst Quirine, bekend uit het bestuur. Maakt weinig fouten en is bijna onverslaanbaar. Dan Renée. Sinds vorig jaar in dames 1 en dit jaar dus geen groentje meer. Captaine is Erika. Had een paar maanden geleden een vervelende oogoperatie maar was net op tijd weer helemaal fit. Haar foursome partner is Fransje. Zij heeft vorig jaar de competitie aan zich voorbij laten gaan maar is er dit jaar gelukkig weer bij. Woudi. Staat tegenwoordig voor de klas maar kan de tegenstanders ook goed de les lezen. Speelt in principe met Cathelijne de foursomes. Reserve is Maaike.”

Dames 1 met Erika Keglovich als captain speelt op de laatste zondag gelijk en handhaaft zich op basis van “doelsaldo” in de eerste klasse. In een verslag is onder meer te lezen:

“Met de lunch kwamen drie caddies het team onder-steunen, Bas Nielen was caddie voor Fransje, Quirine caddiede Renée en Joos Hilbrand was caddie voor Maaike. (…) Maaike in reflectie over de competitiewedstrijden: “We hebben gespeeld tegen meisjes van 13. Ik zou invaller zijn voor dames 1 of 2, maar heb uiteindelijk alles gespeeld in verband met de blessure van Quirine. Ik vernam op het vliegveld van San Francisco dat ik moest invallen: twee dagen voor de start van de competitie! Het was leuk om na 2 jaar weer mee te doen voor de AOC!”

Dames 2 (Dames 1 27 holes) wordt in 2017 onder leiding van Titia van Erven Dorens verdienstelijk tweede in de tweede klasse. Dames Dinsdag 1 27 holes (derde klasse) onder leiding van Femke Dekker wordt laatste in de poule maar het team kan niet degraderen.

Heren 1 handhaaft zich knap in de eerste klasse, een zeer hoog niveau (het een-na-hoogste niveau in Nederland). Het team van captain Floris Berkhout wordt vierde (op basis van wedstrijdpunten gedeeld derde).

Heren 2 (Heren Reserve 36 holes) onder leiding van Stan Schouten wordt tweede. Het team is een jaar eerder gepromoveerd naar de tweede klasse.

Heren 3 (Heren 1 27 holes) moet in het laatste weekend aan de bak om degradatie te vermijden en dat lukt door een zege met 12-6. Het team van captain Frans Stibbe wordt door die ruime zege derde. Het team is een jaar eerder gepromoveerd naar de derde klasse (reserveklasse 27 holes).

Heren senioren 1, een nieuw team, wordt kampioen. In de online nieuwsbrief, die er in 2017 nog is, staat een verslag van het kampioenschap:

‘Dream Team’ wordt kampioen

Heren 1 senioren (Heren 1 senioren 27 holes) is kampioen geworden. Het team staat – vanwege het hoge niveau gecombineerd met een grote mate van gezelligheid – bekend als “het Dream Team”.
Het nieuwe team bestond uit Beer Flik, Teun Klein, Kees Binnenkade, Reinoud Kroese, Jan Tiedo Huese, Maarten de Gier (captain), Sebastiaan Nielen en Erik
van Straaten. Sommigen van hen zijn nog maar net senioren, dat wil zeggen 50 of net iets ouder. In 2017 is de seniorenleeftijd bij mannen namelijk verlaagd van 55 naar 50; bij de dames was die leeftijd al 50.

De animo voor competitie spelen is groot op AOC. Het achttal dat nu kampioen is geworden, was bereid om naar de seniorenafdeling op vrijdag te verhuizen, waardoor jongere leden in een zondagteam konden spelen. (Als 9-holes baan kan AOC maar vijf zondag teams laten meedoen.)

Als nieuw team werd Heren 1 senioren ingedeeld in de vijfde klasse, de laagste klasse. Het lag in de lijn der verwachtingen dat het team kampioen zou worden maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals Captain Maarten achteraf zegt: ‘Wij waren verplicht kampioen te worden, en deden wat we moesten doen. Kortom, de Captain kijkt tevreden terug.’

Het werd 18-0 tegen Olympus 4, 10-8 tegen Naarderbos 1 (dat tweede werd), 18-0 tegen Anderstein 7 en 16-2 tegen Amelisweerd 6. In zijn single tegen een speler van Naarderbos liet Reinoud met drie birdies op rij zien waartoe het Dream Team in staat is.

Heren 1 senioren (Heren 1 senioren 27 holes) promoveert van de vijfde naar de vierde klasse. Heren senioren 2 27 holes (vijfde klasse) van captain Jan Carel van Dorp wordt derde. Heren senioren 1 18 holes onder leiding van captain Louis Hissink eindigt op de laatste plaats en degradeert van de tweede naar de derde klasse. Heren senioren 2 18 holes (derde klasse) onder leiding van Bart Eiken wordt knap tweede.

Dames Senioren 1 27 holes (derde klasse) wordt in 2017 onder leiding van Angelien Roovers vierde. Dames Senioren 2 27 holes (vierde klasse) onder leiding van Marion van Walbeek wordt ook vierde.

Bal boven op het spoorviaduct

De Utrechtse Sportkrant reist in 2017 mee met een team van Amelisweerd dat competitie speelt op AOC (in de poule van Heren 2). Een deel van het verslag:

“We volgden heren 3 van de Utrechtse club Amelisweerd in hun wedstrijd tegen de Kennemers (sic) met als gastheer het Amsterdamse AOC, dat speelt onder de rook van de Johan Cruijff Arena.

Die club werd opgericht in de jaren-30 van de vorige eeuw en lag toen nog midden in de weilanden rond Amsterdam. De stad rukte echter op en de fraai gelegen golfcourse kunt u nu bewonderen vanuit de trein vanaf het spoorviaduct ‘de Utrechtboog’, op de lijn Amsterdam-Utrecht bij station Duivendrecht, dat dwars door het terrein gaat. Een futuristische aanblik, treinen die tijdens de wedstrijd tamelijk geluidloos bovenover rijden.

Volgens Eric van gastheer AOC is er ooit een golfballetje aangetroffen op station Utrecht, meegenomen door een passerende trein. Treinreizigers kunnen gerust zijn, de etiquette bij AOC schrijft voor dat men niet slaat als er een trein langs rijdt. Tegenover het beperkte rumoer van treinen en passerende vliegtuigen staat de rust van de uitgestrekte velden en ander vliegverkeer, de vogels. (…)

Het spel wordt bemoeilijkt door een flinke bries die schuin over het parcours blaast en de talrijke waterpartijen die de parcoursbouwer in de veengrond heeft gebed. Het is onvermijdelijk dat er een paar ballen verdwijnen. Een van de spelers presteert het – wij doen het hem niet na en noemen geen namen, maar het was een Kennemer – dankzij een onverwachte windvlaag de bal boven op het spoorviaduct te slaan, dat toch 20 meter boven het maaiveld uitsteekt. (…)

Het gaat er sportief aan toe. De spelers steken een duim op naar de tegenstander als er een mooie bal wordt geslagen. Het enige fanatieke dat te bespeuren valt is de hippe boks die Ralph en Tim elkaar geven na een geslaagde slag. (…)

Daarna is het tijd voor een voortreffelijke lunch. Dat mag ook wel, de spelers hebben een kilometer of 8 gelopen en ’s middags leggen ze die afstand nog een keer af. Op het door de aprilzon overgoten terras spreken we een van de Utrechtse matadoren, Ralph van Gendt. Na paardrijden, tennis, squash en skeeleren is hij op zijn 42e begonnen met golf. ‘Ja, er bestaat misschien een beeld van zakenlieden en golf, maar dat is zeker niet maatgevend. Ik ben hier om een wedstrijd te spelen. Golf is al lang niet elitair meer, dat was dertig jaar geleden. Sindsdien zijn er veel nieuwe banen bijgekomen en dus ook veel meer nieuwe golfers.”

Kantoren of woningen op de plek van AOC?

In 2011 voerde Amsterdam een bouwstop voor kantoren in omdat de leegstand opliep. Maar in 2017 is de situatie weer anders. Het Financieele Dagblad en andere media melden in mei dat Amsterdam weer kantoren nodig heeft. In de notitie Ruimte voor de Economie van Morgen zegt de gemeente op welke plekken in de stad economische bedrijvigheid kan groeien. In de notitie wordt ook de locatie van AOC genoemd:

“Niet iedere wijk is geschikt als vestigingslocatie van kantoren of bedrijven. Wijken aan de rand van de stad, met een lage netwerkverbondenheid met andere delen van de stad, hebben een lage economische potentie als toekomstige vestigingslocatie. (…) Voor een aantal in Koers 2025 aangewezen gebieden, geldt dat de economische potentie laag is door beperkte netwerkverbondenheid. Voor deze wijken betekent dat functiemenging met kantoren en bedrijven niet zo kansrijk is en beperkt kan blijven tot horeca en andere buurtvoorzieningen. Deze wijken zijn:

(…) De Nieuwe Kern-West: Op deze locatie, in de Gemeente Ouder-Amstel, is op dit moment geen woningbouw toegestaan door de ligging in een zone met LIB-beperkingen wegens geluidsbelasting en externe veiligheid door vliegverkeer. Als Rijks- en Provinciale regelgeving woningbouw in de toekomst mogelijk zouden maken, dan is slechts een lage economische menging mogelijk door de ligging aan de rand van de stad.”

De Nieuwe Kern-Oost: Op deze locatie, in de Gemeente Ouder-Amstel, is op dit moment geen woningbouw toegestaan door de ligging in een zone met LIB-beperkingen wegens geluidsbelasting en externe veiligheid door vliegverkeer. Als Rijks- en Provinciale regelgeving woningbouw in de toekomst mogelijk maken, dan biedt de nabijheid van het multimodale knooppunt Duivendrecht kansen voor ontwikkeling als creatieve wijk.”

“(…) Voor de ontwikkeling op langere termijn lijkt multimodaal knooppunt Duivendrecht bijzonder geschikt als nieuw concentratiegebied binnen de Metropoolregio Amsterdam voor kantoren, sport- en andere voorzieningen. De noodzakelijke infrastructuur is hiervoor al aanwezig. Ontwikkeling van knooppunt Duivendrecht zou kunnen aansluiten bij de Nieuwe Kern in Ouder-Amstel, mits Rijks- en Provinciale regelgeving op deze locatie woningbouw toestaan.”

AOC vanuit de trein

Een van de leden reist geregeld met de trein en maakt dan ook geregeld een filmpje. Hier is te zien hoe AOC er in mei 2017 uitziet.

Divot boxen

Op de par-3 holes van de baan verschijnen “divot boxen”. De baancommissie legt uit waarom:

“Niet iedereen weet wat het zijn, de groene boxen op de afslagplaatsen van de par-3 holes van AOC. Het zijn geen vuilnisbakjes zoals sommige leden en gasten en leden denken – het zijn ‘divot boxen’, ook wel zandhouders genoemd.

In de divot box zit een mengsel van zand en graszaad. Als je een plag (divot) slaat op de tee, dan is het de bedoeling dat je wat van het zand op de kapot geslagen plek strooit.

Als je dat doet groeit er weer heel snel gras op de kale plek. Daarmee houden de tees van par-3 holes, die heel wat te verduren hebben, een betere kwaliteit.

In de divotboxen zit een schepje waarmee je het zand op de kapotgeslagen plek kan gooien. Zegt het voort en veel dank voor uw medewerking!”

Kampioenen

Bob de Boef is in 2017 matchplay-kampioen. In de finale verslaat hij Guy Colley. Bij de dames wint Maaike Hilbrand.

Clubkampioen Bob de Boef.

Maurits Koster wint in 2017 het clubkampioenschap strokeplay met 230 slagen over drie ronden (+14). Rolf de Jonker (232) wordt tweede en Bob de Boef (238) derde. Bij de dames wordt Femke Kooistra kampioen. Cathelijne Verhees en Fransje Bijnen delen de tweede plaats.

De beste spelers in het strokeplay-kampioenschap van 2017.

De clubkampioenen bij de jeugd in 2017:
J.H.M. Biermans 5-8 jaar
N.C. Schooten 9-11 jaar
L.J.C. Bosch >12 jaar

Rolf de Jonker en Christian Jansen winnen in 2017 de Jonker Beker, het foursome strokeplay-clubkampioenschap dat altijd op Pinksteren wordt gespeeld. Bob de Boef en Maarten de Gier, de winnaars in 2016 en 2015, worden tweede. Lien Jonker reikt net als in andere jaren de beker uit.

De Kupsch Coupe (het foursome strokeplay-clubkampioenschap voor dames) wordt gewonnen door Fransje Bijnen en Erika Keglovich. Renée Cohen en Quirine Hooft Graafland zijn de runners-up.

Femke Kooistra en Sjors de Bie winnen in 2017 voor de derde keer op rij, en voor de vierde keer in totaal, het mixed foursome-clubkampioenschap.

Quirine Hooft Graafland en Pieter Rietbergen winnen in 2017 het clubkampioenschap matchplay voor senioren. Quirine wint ook het clubkampioenschap strokeplay voor senioren. Bij de heren senioren wint Viktor Luttikholt.

Golfweek en wedstrijden

Het thema van de Golfweek in 2017 is “‘AMERICA: the Promised Land?” De Golfweek van 2017 begint met een ontbijt en wedstrijd voor jeugd. De kinderen werden verrast door een heuse huifkar met twee paarden.

Andere onderdelen van de Golfweek: een wedstrijd tussen vrouwen en mannen en een pro-am waaraan een achttal topamateurs meedoet.

Nieuw dit jaar is de AOC Par-3 Wedstrijd. De geestelijk vader van deze wedstrijd is Sjors de Bie. Hij zet voor deze wedstrijd op elke holes teemarkers neer op een par-3 afstand. Uit het verslag in de nieuwsbrief:

“De tees bleken ‘educatief’ te zijn gestoken. De ene keer moest je de vlag benaderen vanaf een plek waar je volgens de geestelijk vader van deze wedstrijd liever niet wil liggen en de andere keer lag je ‘ideaal’. (..) De roep om vaker was groot; de WeCo zal deze wedstrijd zeker in ere houden en hij komt volgend jaar zeker weer op de kalender!”

De eerste editie van de Par-3 Wedstrijd wordt gewonnen door Cees Breederveld.

De Golfweekcommissie schenkt de club een waterkraantje bij de dropping zone op hole 4. De week wordt afgesloten met een vuurwerkshow verzorgd door de hoofdgreenkeeper.

GPS op de Handicarts

Op vrijdag 9 augustus 2017 wordt een GPS-systeem op de buggies van AOC ingeschakeld. Het zorgt er voor dat Handicart-gebruikers niet meer (per ongeluk) te dicht bij een green of tee kunnen rijden of op andere kwetsbare delen van de baan. Boven het stuur van elke Handicart hangt voortaan een schermpje met berichten voor de gebruiker. Bijvoorbeeld:

“U nadert een green – ga terug”

Wie een verboden gebied in rijdt kan niet meer vooruit maar wel achteruit rijden, om weer in een zone te komen waar vooruit gereden mag worden. Het GPS-systeem voorkomt ook dat men over bruggen rijdt die niet geschikt zijn voor buggies. En het voorkomt dat golfers te hard rijden bij een steile helling naar beneden.

2017 handicarts gps

Amsterdam Old Course van oorsprong commercieel

In de zomer van 2017 verschijnt een artikel over de geschiedenis van de baan van AOC. Het is geschreven door Arnout Janmaat, de archivaris van de NGF, voor het clubblad van AGC en AOC.

Schoenmakers aan de wieg van de golfbaan in Amsterdam – Geschiedenis van het imperium Temmink

De geschiedenis van de Amsterdam Old Course begon in 1934 in Duivendrecht, waar de firma Temmink een golfbaan aanlegde. Eerder waren er al commerciële partijen zoals badhotels die een baan aan hadden gelegd (bijvoorbeeld in Domburg), maar dat een sportartikelenmagazijn dit deed was een absoluut unicum in de Nederlandse golfgeschiedenis.

Helaas is er maar weinig bekend over de firma Temmink. De baan die nu door het leven gaat als Amsterdam Old Course is een van de weinige sporen die de familie Temmink heeft nagelaten. Toch is er op basis van het fragmentarische bronnenmateriaal een aardig verhaal te vertellen, het verhaal van een familie van schoenmakers uit Meppel die aan de wieg van de hoofdstedelijke golfbaan stond.

Eind negentiende eeuw, aan Tweede Hoofdstraat nummer 20 in Meppel, stond de winkel van Teunis Temmink (1855-1939), net als zijn vader een schoenmaker. De winkel was in tweeën verdeeld. Achter de ene etalageruit verkocht en repareerde Temmink schoenen, terwijl zijn zwagers Hendrik en Jan Bos achter de andere een spekslagerij uitbaatten. Misschien een ongewone combinatie, maar een logisch gevolg van de verbintenis tussen de families Bos en Temmink.

Als eerste kwam oudste zoon Lambertus Temmink (1884-1944) in het bedrijf van zijn vader werken. Zijn vrije tijd besteedde hij graag aan voetbal. Hij was scheidsrechter, bestuurder en speler, zodoende was het niet gek dat het idee ontstond de winkel te specialiseren en uit te breiden. Naast de spekslagerij van Bos werd de schoenmakerij steeds meer ingericht als winkel voor sportartikelen. Het nieuwste materiaal werd uit Engeland geïmporteerd, shirtjes van Nederlandse voetbalclubs werden verkocht en ook zelfs eigen merk voetballen werden onder de naam ‘Ajax voetballen’ werden geproduceerd en verkocht in Meppel. Begin twintigste eeuw werden de jongste zonen Jacob en Jan eveneens opgenomen in het bedrijf en werd expansie noodzakelijk.

Op 22 mei 1919 verruilde de familie Temmink Meppel voor Amsterdam. Aan Weteringschans 76 werd ruimte gevonden. Daar begon T. Temmink & Zn. aan een nieuw hoofdstuk van de familiegeschiedenis. Het importeren van de beste merken sportartikelen en installaties ging onverminderd voort. Temmink leverde aan winkels, verkocht direct aan sportliefhebbers en was bijvoorbeeld de Nederlandse distributeur van de Engelse firma Spalding. Begin twintiger jaren kwam daar een nieuwe dimensie bij. Lambertus Temmink was door zijn internationale netwerk goed op de hoogte van de hoge kosten van het onderhoud van grasbanen. In Parijs had hij een nieuw soort tennisbaan gezien, met lage onderhoudskosten. Samen met de Utrechtsche Asphaltfabriek V/h Stein & Takken werd een nieuw soort baan ontwikkeld, de redcover of robak – rode baksteen – baan. De banen van gemalen baksteen waren vrij van onderhoud, maar deden ballen en schoenen sneller slijten, een nadeel voor de tennisspeler en een voordeel voor de verkoper van die artikelen. Temmink pakte het groots aan en liet 14 banen aanleggen aan de Tweede Wandelweg, de huidige Zuidelijke Wandelweg. Verschillende clubs huurden banen van Temmink en zodoende leek het een goede investering. In Bloemendaal legde de firma eveneens drie gravelbanen aan, nu bekend als LTC Bloemendaal.

Temmink verkocht onder meer tennisballen en golfballen van Spalding. Hij moet ook geweten hebben dat golf een ongekende ontwikkeling in Engeland had meegemaakt. In Nederland viel iets op aan de ontwikkeling van het spel: er was nog steeds geen baan in Amsterdam. Temmink besloot in het gat te springen.

Met zijn in het tennis beproefde methode gebruikte hij state of the art kennis uit het buitenland, in dit geval de golfbaanarchitectenfirma van Harry Colt, om een baan te ontwerpen. Na twee jaar aan het plan gewerkt te hebben werd de baan op 14 september 1935 geopend.

In totaal had Temmink honderdduizend gulden in het project geïnvesteerd, vergelijkbaar met ongeveer een miljoen euro tegenwoordig. Temmink regelde alles voor de baan, van de aanleg tot en met de catering en de aanstelling van professionals aan toe. De nieuw opgerichte Amsterdamsche Golf Club kreeg het exclusieve speelrecht voor de baan, maar Temmink incasseerde de contributie en had natuurlijk het vooruitzicht op grotere verkoop van golfartikelen in zijn winkel.

Om een oogje in het zeil te houden en een familielid aan het werk te helpen stelde hij zijn zwager, de heer H.B.C. Falk, aan als secretaris-administrateur. Uit de notulen van het clubbestuur valt op te maken dat er vanaf dag één wel strijd was tussen Temmink en de bestuursleden over de wijze waarop nieuwe leden geworven dienden te worden. Temmink, een voorstander van reclame, wilde zo snel mogelijk vierhonderd leden om zijn exploitatiekosten te dekken en stond daarin tegenover het bestuur dat “het peil” van het ledenbestand wilde garanderen en een gematigder groei voorstond.

Helemaal tot elkaar kwamen de partijen nooit meer. In 1944 overleed Lambertus Temmink [in Amsterdam] en niet lang de oorlog scheidden de wegen van Temmink en de club.”

De archivaris van AOC volgt deze informatie toe aan het artikel:

“Eind jaren tachtig werd de 18-holes baan in Duivendrecht gehalveerd. In 1990 verhuisde de Amsterdamse Golfclub naar een 18-holes baan in de Houtrakpolder. Sindsdien speelt de vereniging Amsterdam Old Course op de 9-holes baan in Duivendrecht.

De aanleg van de baan en de bouw van het clubhuis hebben Temmink inderdaad een ton gekost, waarvan 22.250 gulden de overeengekomen aanneemsom was voor de bouw van het clubhuis.
In 1934 sloot firma Temmink met de NS een huurovereenkomst voor 5.000 gulden per jaar gedurende een periode van 25 jaar.
Volgens het lustrumboek AGC 65 Jaar was het “van meet af aan de uitdrukkelijke wens van Temmink dat de golfbaan geen ‘open course’ maar een ‘proprietary club’ – een besloten club – zal worden.” De club droeg de contributie van ieder lid over aan Temmink. De exploitatie was voor zijn rekening en risico voor de eigenaar.

Eind 1934 nam Temmink de professionals Jacob Oosterveer en Wim van Dijk in dienst.

De club telde in 1935 zo’n 200 leden, veel voor een beginnende club, maar niet genoeg naar de zin van de initiatiefnemer. In het lustrumboek 50 Jaar AGC is te lezen: “Een grotere zorg bleef het geringe bestand. Bij verliesgevende exploitatie zou de firma Temmink namelijk gerechtigd zijn de met de club aangegane overeenkomst te beëindigen. De Propaganda-commissie had nog weinig succes. Er waren op dit moment [eind 1935] niet meer dan 190 leden.”

In 1948 nam de club de exploitatie van de baan en het clubhuis in eigen beheer. De club betaalde nog wel aan Temmink de huur die verschuldigd was aan de NS.

Falk trad in 1948 af als secretaris-administrateur. Hij blijft wel aan om toezicht te houden op het baanpersoneel en de caddies. In 1956 verliet Falk de club.

In 1952 wil de firma Temmink af van de huurverplichtingen en het clubhuis en machinepark overdoen, maar de club heeft daarvoor geen geld. De NS zijn bereid te onderhandelen over de overdracht van het huurcontract van de firma Temmink. Met Temmink wordt een overeenkomst gesloten dat het clubhuis, de machines en het contract met de NS aan de club wordt overgedragen tegen een bedrag van 50.000 gulden.”

Lees meer details vanaf de pagina 1934.

Vervolg restauratie

Op 6 september 2017 wordt de restauratie 2012-2018 vervolgd, het laatste onderdeel van de renovatie maar ook de “zuurste” fase. Om weer zo snel mogelijk een normale golfbaan te hebben wordt besloten om de huidige hole 8, green 7 en de linkerkant van fairway 5 in één jaar te restaureren (van 6 september 2017 tot september 2018).

Dit betekent dat de leden een periode op een 7-holes baan en op een 8-holes baan moeten spelen. In de AOC-nieuwsbrief wordt uitgelegd waarom de restauratie belangrijk is:

“Doel van dit Masterplan is dat AOC het hele jaar door moet kunnen beschikken over negen, droge en goed bespeelbare holes. Dat is noodzakelijk om (1) de gewenste ledengroei te realiseren, (2) meer groepen greenfeespelers te interesseren om op AOC te komen spelen en (3) te voorkomen dat elk jaar weer NGF-competitiewedstrijden moeten worden afgelast.”

Goed nieuws

Er is intussen goed nieuws: AOC mag weer een tijdje blijven spelen in Duivendrecht. In de nieuwsbrief wordt dit nieuws zo verwoord:

“Het bestuur en de baancie realiseren zich dat de renovatie overlast tot gevolg heeft voor de leden terwijl de horizon voor de club mogelijk beperkt is gezien de tijdelijke huurovereenkomst met de NS. Desalniettemin zijn bestuur en baancie van oordeel dat uitvoering moet worden gegeven aan het Masterplan. Om te voorkomen dat onze horizon na de renovatie aan de korte kant is, is dit voorjaar met de NS overleg gevoerd over de komende renovatie en de huurovereenkomst waarin een aantal opzegmomenten voorde NS zaten. Op ons verzoek zijn die ‘breaks’ door de NS
geschrapt zodat AOC in ieder geval tot en met eind 2022 ongestoord van een nog mooiere golfbaan kan genieten. Gezien alle ontwikkelplannen om ons heen is dat uitstekend nieuws.”

De baan zal in de slotfase van de restauratie qualifying blijven, ook al zal er een periode gespeeld moeten worden op acht en zelfs zeven holes. AOC krijgt ook ondanks deze beperkingen toestemming om het jaar erop (2018) mee te doen aan de NGF Competitie.

Bird Watching Day

AOC doet weer mee aan de nationale Bird Watching Day.  De begeleider dit jaar is vogelkenner Adrie Streefland. In 2,5 uur worden 40 vogels gespot maar ook onder meer een vos.

In dit jaar duikt geregeld een vos op in de baan, of vossen. Ze slapen vermoedelijk op het terrein van Grondbank Nederland nabij het Duivendrechtstation en de Mckro maar jagen op AOC. Ze worden vastgelegd op foto’s …

2017 vos

… en in een paar video’s:

De jongere vossen lopen soms met een flight mee of komen dicht in de buurt van spelers. Op de website verschijnt een bericht hoe te handelen:

  • Wees niet bang, de vos doet niks als ie zich niet bedreigd voelt.
  • Probeer de vos niet te aaien … een eventuele vossenbeet moet behandeld worden met een prik tegen tetanus en hondsdolheid.
  • Voer de vos niet omdat je dan een beet kunt oplopen. Bovendien moeten ze niet afhankelijk worden van voer van mensen, het zijn wilde dieren en moeten dat blijven. We willen graag dat ze op AOC blijven maar dan als wilde dieren die op konijnen jagen.
2017 vos pieter r
Een vos op AOC, vermoedelijk op jacht naar een mol. (Foto: Pieter Rietbergen.)

Duurzaamheidscertificaat

2017 23 aug geo weekblad voor ouder amstel

Op 9 september 2017 wordt de 82ste verjaardag van de golfbaan gevierd met een cross country-wedstrijd, lunch en barbecue. AOC ontvangt op deze dag uit handen van de NGF het GEO-certificaat. Hiermee laat de club zien dat het golfterrein duurzaam beheerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan watergebruik, het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en energie. Het GEO-certificaat laat aan de buitenwereld zien dat de club verantwoord omgaat met de natuur.

Bijen

AOC-imker Vincent Driest is erg blij met de bijen- en vlinderakkers die gemaakt zijn bij de afslag op de dijkhole, de huidige hole 3. Hij plaatst in 2017 een paar nieuwe bijenkasten bij de bestaande. Leden en gasten kunnen AOC-honing kopen. De opbrengsten worden gebruikt voor projecten in de baan.

Clubhuis

In de herfst van 2017 worden “saneringswerkzaamheden” (asbest) uitgevoerd in de kelder en in de kleedkamers van het clubhuis. Er wordt een nieuw ketelhuis geïnstalleerd en het oude deel van het terrasmuurtje wordt vervangen.

2007 golfweek foto's mathijs 17001-0701-0110 (57).jpg
Baan en clubhuis in de Golfweek van 2017. (Foto: Mathijs van der Vinne.)

Caddie Hans van Wel

In een artikel in Golfers Magazine over het jaarlijkse caddietoernooi komt ook Hans van Wel aan het woord. Hij is in 2017 77 jaar oud en caddiede ongeveer 25 jaar in Duivendrecht, vanaf zijn tiende.

Wat was uw mooiste ervaring?

‘lk was een tijdje privécaddie voor een consul uit Venezuela. Zijn vader had oliebronnen. Hij kwam me in het weekend van huis holen en dan gingen we naar de Kennemer, Hilversum, Noordwijk, enzovoort. Hij bracht me ook naar huis. Dan zei hij: “Hans, how much money?” Als ik dan negen gulden zei, gaf hij er vijftig. “Morgen om tien uur weer Hans!“‘

Dat was wel heel veel geld!

“Ja, ik was leerlingdrukker en verdiende 35 cent per uur. lk vroeg mijn baas altijd om wat vrije uren zodat ik bij de dameswedstrijden kon caddieën. lk verdiende vijftien gulden voor het dragen van twee tossen over achttien holes. Op andere dagen droeg ik ook wel vier tassen over 36 holes. Mijn schouders zijn nu nog scheef! lk ben op de AOC begonnen met bollen zoeken. Voor goede bollen kreeg ik 25 cent van de caddiemoster. Er was toen geen drivingrange. De spelers hadden een zak bollen mee en sloegen die weg om wat in te slaan. Die ging ik ophalen en dan kreeg ik van hen een piek.'”

Ook organisator Herman Runneboom, in 2017 84 jaar oud, wordt geïnterviewd:

U stond aan de bosis van dit toernooi, het Old Caddie Open?

‘Het toernooi zoals dat nu gespeeld wordt bestaat ongeveer tien jaar en is nu landelijk. We begonnen op AOC met de caddies onderling en later met coddies van andere banen in de buurt. Bij de eerste editie waren er ongeveer 38 caddies, no een oproep in de krant.‘”

Hans van Wel, geboren in 1940, wordt in deze jaren ook geportretteerd door Karel Leeflang in het clubblad van AGC. Een fragment:

“De leden hadden al snel door dat Hans met zijn vrienden een levende ballenmachine konden zijn en zo stonden zij in de vuurlinie op de voorloper van de drivingrange. Nu heeft Hans een kale kop en je kan de plekken nog zien waar hij toen door een bal is getroffen.”

Toen Van Wel ging werken in de grafische industrie bleef hij in zijn vrije tijd caddieën.

“Zorgen dat je de bal goed kon volgen, want een bal kwijt raken was een doodzonde.”

Op de baan in Duivendrecht waren er in de jaren zestig 25 tot 30 caddies. In die tijd mochten de caddies zelf spelen op zondagmorgen voor 9:30 uur en op maandagavond. Van Wel speelde ook. Hij was ook caddie van het heren scratchteam in de competitie. Als thuiscaddie zorgde je dan ook voor de tegenpartij. Van Wel:

“Wij brachten de spelers wel heel wat sneller door de baan dan nu het geval is. Twee uur voor 18 holes was het maximum. Ook daar maakten wij onderling een competitie van. Je liep altijd wel met twee tassen, maar zelfs drie en zelfs vier was niet ongewoon.”

Meer over Van Wel: 1954.

Overleden

In juni 2017 overlijdt een oud-caddie van de baan in Amsterdam: Ko Keur. Zijn vader was greenkeeper op de Kennemer toen Ko als kleine jongen ging caddieën in Duivendrecht. Hij werd later lid van Olympus, net als collega-oud-caddies Geert Plas, Joop van Meerveld en Herman Runneboom.

Lees verder > 2018.