2002

Het bestuur bestaat in 2002 uit voorzitter Frank van Nieuwburg, secretaris Peter van der Vlis, penningmeester Joep Koopmans en de bestuursleden Liesje Sickler-Opten en Ger Bruinsma. Het entreegeld in 2002 is 410 euro en een participatie is 590 euro.

De bouw van de Utrechtboog vordert gestaag.

Het caddiemasterteam bestaat nog steeds uit Ron Bredow, Willem (II) van Keeken en Willem (I) Mulder. De lessen worden verzorgd door Andrew Young. Hij is vrijwel elk jaar de vos in de Vossenjacht, maar dit jaar moet hij vanwege een blessure afzeggen voor de openingswedstrijd.

2002 fem DSC00108 sinterklaas 2002 small
Hole 2 (nu hole 9) in 2002. De foto is genomen vanaf het clubhuis, tijdens de Sinterklaaswedstrijd. Op de achtergrond de Utrechtboog in aanbouw.

Heren 1 verslaat Dames 1

Nederland telt begin 2002 180.000 geregistreerde golfers. De competitie wordt vanaf dit jaar, met Bart Borggreve als een van de nieuwe competitiecommissie-coördinatoren, serieuzer aangepakt, Heren 1 en 2 bereiden zich in maart voor op Golfpark am Schloss Moyland in Duitsland.

AOC heeft weer drie damesteams in de competitie. Het eerste team speelt op zondag in de standaardklasse. De twee andere teams spelen in de seniorencompetitie, eentje in de open klasse en eentje in een klasse met handicapverrekening.

Heren 1 in 2002 bestaat uit Michiel Simon, Hans Lemm, Jeroen Hüpscher, Lucas Wout, Bart Borggreve (captain), Just de Mol van Otterloo, Boetie van Geen en Jules Hesse. Heren 1, dat een oefenwedstrijd tegen Dames 1 met 14-4 wint, speelt in de standaard derde klasse en wordt derde.

2002 heren 1 2002_b
Heren 1 in 2002.
2002 heren 1 2002a
Heren 1 in 2002 met pro Andrew Young.

De Porsche-brigade

Het tweede team is geheel nieuw en niemand van de spelers heeft competitie-ervaring. Het bestaat uit Mark Rottinghuis, Maarten de Gier, Eelco van Kleffens, Chris Veldkamp, Peter van der Vlis, Joris van Amerom (captain), Chris de Ruyter van Steveninck, Martijn Kuijk, Fabrice Delhaise en Jelmer Huizinga. Omdat het een nieuw team is moet het beginnen in de laagste reserveklasse, reserveklasse 5. Omdat veel leden van het tweede in een Porsche rijden, krijgt de ploeg de bijnaam “De Porsche-brigade” en Andrew Young spreekt van “The Porsche Team”. Het Heren 2-team eindigt tweede.

2002 heren 2a
Een deel van Heren 2 in 2002.
2002 heren 2 2002_
Een deel van Heren 2 in 2002.

Heren senioren 1 bestaat uit Ger Bruinsma, Hans Verheek, Bert Funke, Dumm Smit, Chris van Uchelen (captain), Karel van Osch, Paul Koster en Ralf Osmers. Dit team speelt in de vierde open klasse en wordt kampioen maar verliest de promotiewedstrijd met 10-8.

Het tweede seniorenteam speelt in de zogeheten DubbelNegen-klasse en bestaat uit Jan Willem Pennink, Kees van Es, Piet van Rooij, Jip Molenaar, Gerard Heij (captain), Wiel Broex, Gerard Kist, Pieter Hanrath, Otto Stork en Theo Hilbrand. Het team boekt maar één overwinning.

Dames 1 bestaat uit captain Viviane Regout, Aleida Schreuder, Petra Olgers, Marjolein Risseeuw,, Fransje Bijnen en Annemarie Vellekoop.

dames 1 2002
Dames 1 in 2002.

Promotie voor Dames Senioren 1

Dames Senioren 1 bestaat uit Ilse Smit, Liesje Sickler, Inez Goetzee, Mieke Groen, Pauke van Acker, Mariëtte Helman en Léohnie Schretlen-Vehmeijer (captain) en de invallers Joos Hilbrand en Chrisje Badon. Het team werd eerste in 2000 en 2001 maar wist toen niet te promoveren. In 2002 wordt Dames Senioren 1 voor de derde keer op rij kampioen en dit keer wint AOC wel de promotiewedstrijd. Het team promoveert naar de tweede klasse open afdeling.

2002 dames 1 senioren 2002b
Dames 1 senioren in 2002, kampioen en gepromoveerd.

Een schone plaquette

In april is Erik Warners te gast op AOC. Zijn vader was de architect van het clubhuis en Erik was erbij toen de eerste steen werd gelegd. Hij verzoekt of de letters van de plaquette op de baanzijde van het clubhuis (“F.A. Warners – Architect”) weer in goudkleur mogen worden ingevuld. Dat verzoek wordt gehonoreerd.

Erik Warners werd in 1956, toen hij 33 jaar oud was, lid van AGC. Hij leerde het golfen van zijn vader en moeder maar ook van directeur Koning van de Stadstuinen, bijgenaamd King. Erik Warners is in 2002 nog steeds lid van AGC, maar niet van AOC.

Vlasta’s brug

De herentee van hole 2 (nu de gele tee van hole 9) wordt opgeknapt en er komt een nieuwe brug tussen green 1 en tee 2. De hele opknapbeurt wordt anoniem gesponsord; sponsor Vlasta Kupsch wil niet dat de leden weten dat zij de boel financiert.

Bij het werk aan de Utrechtboog wordt een duiker van hole 7 naar de vijver bij het gemaal met stalen platen doorsneden, zodat het water van die kant van de baan niet meer rechtstreeks naar de pomp kan. De aannemers leggen snel een nieuwe duiker van 100 meter onder de Utrechtboog aan.

Drains opsporen

In deze periode is Gerard Koster, in dienst bij Groenewoud, de greenkeeper op AOC. Baancommissaris Ger Bruinsma roept de leden in het clubblad op om zich aan de etiquette te houden en te wachten met slaan, omdat Koster in al zijn jaren al “een aantal keren” geraakt is door een bal. Bruinsma brengt dit jaar alle drains op de baan in kaart en vindt daarbij veel ‘verstopte’ drains en putten. Wat kapot is wordt gerepareerd, waardoor de baan eerder droog is.

jaar onbekend AOC143 plassen regen misschien 2002
Hole 6 (nu hole 8) onder water na forse zomerbuien in 2002. Op de achtergrond wordt de Utrechtboog gebouwd.

Bij een zware storm in 2002 sneuvelen twaalf bomen, waarvan eentje de eerste green flink beschadigt. Er vallen drie berken op het kantoor van de caddiemasters, maar die kunnen gewoon weer rechtop gezet worden in het veen en groeien daarna door.

Opnieuw slecht nieuws

AOC ontvangt voor de zoveelste keer slecht nieuws: de NS willen het terrein vervroegd bouwrijp gaan maken. De club hoort op 6 november 2002 dat ze op 1 januari 2004 moet vertrekken.

Het bestuur laat weten dat een baan op de tot nu toe beoogde locatie in Loenen (“het Fortis-terrein”) niet meer haalbaar is, omdat de grond voor de locatie door een andere partij is gekocht. Er wordt dus verder gezocht naar locaties voor een nieuwe baan. Het doel is om voor 2004 een nieuwe speellocatie te vinden. Het bestuur sluit voor de zekerheid alvast een “logeerregeling” met BurgGolf Purmerend en met de NS wordt gesproken over een verlenging van de huur.

Het zou anders aflopen, misschien wel door de kracht van AOC waarover voorzitter Frank van Nieuwburg spreekt in het voorwoord van De juiste Golflengte, de Golfweek-krant:

“De kracht van de AOC is de gezelligheid en de informele (Amsterdamse) sfeer.”

2002 Luchtfoto2002small
De baan van AOC in 2002, tijdens de bouw van de Utrechtboog, op een luchtfoto van Ouder-Amstel Bouw- en woningtoezicht.

Golfweek nummer 8

De Golfweek van 2002 is de achtste feestweek voor AOC. De Golfweek-krant van 2002 vertelt dat de week voortkomt uit de eerste lustrumviering van AOC in 1995. Herman Denkers bevestigt dat in het clubblad:

“De lustrumweek in 1995, waarbij er een grote tent stond naast wat toen nog de negende green was, was de basis voor de jaarlijks terugkerende golfweek zoals we die nu kennen.”

Denkers kondigt halverwege het jaar aan dat hij weggaat bij AOC vanwege de onzekere toekomst van de baan en club. Hij gaat werken op hockeyclub HGC in Wassenaar. De horeca wordt in het najaar van 2002 overgenomen door het bedrijf Fortuna Prospera van Onno Treur.

Clubmanager in plaats van secretariaat

Willem Kau treedt in 2002 toe tot de redactiecommissie. En op 26 augustus krijgt AOC een nieuw persoon op het secretariaat, C.H. (Caroline) Breedveld. Zij wordt “clubmanager”.

De DAC biedt AOC een nieuwe klok aan die op het clubhuis wordt gehangen en die zichtbaar is vanaf de eerste tee. (In 2010 zal deze klok vervangen worden door een nieuwe.)

Kampioenen

Aleida Schreuder en Frank van Nieuwburg winnen “de dubbel”, het strokeplay- en matchplay-kampioenschap.

2002 2a3
De runners-up (Petra Olgers en Michiel Simon).
2002
De strokeplay-kampioenen Aleida Schreuder en Frank van Nieuwburg.

In 2002 wordt ook voor het eerst een AOC-clubkampioenschap mixed foursomes matchplay gespeeld. De winnaars zijn de twee die individueel het strokeplay- en matchplay-kampioenschap van dit jaar wonnen: Aleida Schreuder en Frank van Nieuwburg.

21 slagen over hole 2

Er wordt voor het eerst in lange tijd een Nachtwedstrijd gespeeld, negen holes in het donker met verlichte ballen, strokeplay. “Een enkeling deed 21 slagen over de tweede hole”, staat in het verslag. Erik van Straaten, vanwege zijn goede ogen “Arendsoog” bijgenaamd, is de winnaar. Hij is in 2002 ook de winnaar van de Jaarbeker.

2002 cross country 2002
Ddeelnemers aan de Cross-country wedstrijd in 2002. In het rood caddiemaster Willem Mulder

Ria: Lady DAI

De DAI is ook in 2002 weer een groot succes. In het clubblad beschrijft Theo Wijnant, op dat moment lid van de Dinsdagavondcommissie, de wekelijkse instuif:

“De DAI is uitgegroeid tot een echte clubavond (…) en de ruggegraat geworden van het clubverband, zonder dat ik daarmee tekort wil doen aan andere activiteiten. Dat de DAI is uitgegroeid tot het hedendaagse gebeuren is vooral te danken aan onze Lady DAI, de flower power van de dinsdagavond, Ria Bloem.”

2000-ria-en-vlasta-2000b.jpg
Ria Bloem en Vlasta Kupsch in 2000.

Commissie nieuwe baan

In november treedt Liesje Sickler af als bestuurslid. K.H. (Kristel) Nijssen treedt toe tot het bestuur. Het bestuur van AOC stelt einde van het jaar een “Commissie nieuwe baan” in die zich zal wijden aan “onderzoek naar de mogelijkheden voor de AOC om als vereniging voort te bestaan bij het wegvallen van de huidige baan.” Cas Jansen is de voorzitter van de commissie.

Eind 2002 besluiten AGC en AOC, twaalf jaar na “de scheiding” van de verenigingen, “om elkaar geen preferenties meer te geven met betrekking tot lidmaatschapstoelating en speelrechten.” AOC-leden die op AGC spelen, en andersom, krijgen voortaan dus geen korting meer op de greenfee, men moet het normale tarief betalen.

Deze luchtfoto uit 2002 toont de werkzaamheden aan de Utrechtboog.
bestuur en commissiedag 2002a
De bestuur- en commissiedag in 2002.

Lees verder > 2003.