1979

Auto’s in de sloot

Het is vaak gezellig in het clubhuis en rijden met alcohol op is nog vrij normaal. Het gebeurt geregeld dat golfers al voor de uitgang in de sloot naast het parkeerterrein rijden. Het overkomt professional Wim Dorrestein ook een keer; bij het keren komt zijn auto voor de helft in de sloot terecht.

1979 junifoto J.M. Arsath Ro'is aaaa
Het clubhuis in juni 1979. (Foto: Gemeentearchief, J. Marsath Rois. Uit de serie “De rafelrand van de stad” gemaakt in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Nieuwe statuten

Begin 1979 krijgt de AGC nieuwe statuten. In het archief bevindt zich een exemplaar van het boekje “Statuten en huishoudelijk reglement” zoals vastgesteld in de ALV van 22 november 1978 door voorzitter Jan Jonker en secretaris G. van der Harst.

45 jaar oud

In 1979 viert de club het 45-jarige jubileum. In een Maandbericht lezen we meer over de viering:

“Aansluitend op de prijsuitreiking [van de Trofeo Italiano op 22 september] werd het 45-jarig bestaan van de AGC gevierd met diner en feest toe. Dat er kleine teleurstellingen (hoewel niet voor iedereen klein!) waren – zoals het gedeeltelijk uitvallen van de electriciteit en het wegblijven van de disc-jockey – werd gelukkig snel vergeten in het feestgedruis.”

1979 trofeo aaa
Aankondiging van de Trofeo Italiano in een Maandbericht.

De Trofeo Italiano wordt dat jaar voor het eerst gehouden, op 21 en 22 september, ter gelegenheid van het 45-jarige bestaan. De wedstrijd wordt gesponsord door Fiat en andere Italiaanse merken. Het is een pro-am voor clubkampioenen van Nederlandse golfclubs, de “twintig best-geplaatste Young Professionals” en AGC-leden. Leden moeten zich kwalificeren in een strokeplaywedstrijd.

NK Strokeplay

Op 19 en 20 mei 1979 word het Nationaal Strokeplay Kampioenschap van Nederland in Duivendrecht gespeeld.

1979 MaandbladGolf1979asmallaa
Een foto uit Maandblad Golf van 1979.

Hooggelegen backtees

De baan staat vanwege het NK Strokeplay op de cover van Maandblad Golf van juni 1979. Het kampioenschap wordt gewonnen door de 27-jarige Carel Braun van de Kennemer (272 slagen). Carel Braun wint met 292 slagen. Bart Nolte is tweede met 294 en Victor Swane is derde met 298. Onno Meyer vestigt met 68 slagen (-1) in de eerste ronde een baanrecord.

In het tijdschrift staat een uitgebreid verslag van het kampioenschap. De journalist gaat ook in op de hoge backtees die de baan heeft gekregen (de baan had bij de aanleg geen backtees, maar later kwamen er wel front-tees; zie 1950):

“Nieuw en tegelijk uniek zijn de backtees van de 5e de 14e holes [beide holes bestaan niet meer]. Deze zijn thans een 25 meter boven de grond geplaatst en slechts een meter of 5 beneden de spoorweg waarlangs de trein naar Utrecht en de metro naar de Bijlmer loopt. Het is een geweldige ervaring om vandaar het uitzicht op de golfbaan te bekijken en de bal naar beneden de zeespiegel te slaan. Zo er ergens een plek is die landschappelijk representatief is voor golf in de Lage Landen, dan is het hier wel. Het geeft de baan een extra dimensie.

Een bevallig trapje van 88 treden verbindt het stuk tussen de fronttee en de backtee. NS-treinen en metro-voertuigen zoeven om de twee minuten vlak achter de drivers. het is een prachtig voorbeeld van wat er met golf kan worden gedaan.”

hole 5 1978 hole 5 backtee 14 en 5 1978 (2) aaa
Hole 5 en 14 in 1978, de backtees. Beide holes bestaan niet meer, ze lagen op de plaats waar nu station Duivendrecht is. Een AOC-lid (op de baan spelend sinds 1977) beschreef die hole als volgt: “De vijfde had dat karakteristieke ‘haakse slootje’ (vele malen bezocht!) en het bruggetje. De veertiende tee lag er naast, zodat men even op elkaar moest wachten. De herentee lag tegen het pad tussen de ‘golf’ en de spoordijk aan (zoals de huidige achtste). Er was op enig moment zelfs een backtee, die voor de heren was te bereiken via een steile trap tegen de spoordijk op.”

Voor de bouw van de afslagplaatsen is per 1 januari 1979 de huurovereenkomst met de NS aangepast. De club huurt de grond voor de afslagplaatsen, gelegen aan de spoorweg Amsterdam-Arnhem en ongeveer 108 vierkante meter, voor 108 gulden per jaar. Het gehuurde terrein mag uitsluitend gebruikt worden als “afslagplaats ten behoeve van haar nabijgelegen golf terrein”.

1979 MaandbladGolfJuni1979
De baan op de cover van Maandblad Golf, juni 1979.

Andere wedstrijden

Op 28 mei 1979 wordt de Prins Clauswedstrijd gespeeld, een landelijke caddiewedstrijd op de Amsterdamse baan. Winnaar is A. van Alphen.

Toby Rijks en Jeroen Heinen winnen op 2 september de Amsterdam Cup (36 holes fourball better ball voor topamateurs) met een nieuw record: 63-63. De eerste flight van het matchplay-clubkampioenschap wordt gewonnen door mej. Ch.J. Jadoul en Godard van Reede. Er zijn twee flights. Van Reede is ook strokeplay-kampioen (36 holes, 75-70). Liesbeth Koopman (80-79) is dat bij de dames.

1979 ouders kinderen foto agc hole 1
Juni 1979, de Ouders Kinderen-wedstrijd, hole 1
1979 ouders kinderen2
Juni 1979, de Ouders Kinderen-wedstrijd, hole 1

Pachters in caravan

Een Maandbericht van 1979 meldt dat de pachters, de heer en mevrouw Schouten, “er onlangs in zijn geslaagd de hand te leggen op een woning in Diemen, hetgeen hen in staat stelde de caravan op het terrein te verlaten.” Vlasta Kupsch vertelt hierover in 2010 aan Wilma Steverink:

“De pachter van de horeca woonde met zijn vrouw in een mobiele wagen op de plek van het huidige parkeerterrein. Zij bewaakten ook het clubhuis.”

Het vertrek naar een woning betekent dat “buffet en clubhuis alsmede het caddiehuis om 20:30 uur zullen worden gesloten, behoudens op wedstrijddagen.”

De contributie wordt dit jaar met 5 procent verhoogd. De lesgelden (bij de pro’s Wim Dorrestein en Brian Gee) worden verhoogd naar “24 gulden per les van 50 minuten inclusief de ballen.” H. Compier is de nieuwe caddiemaster door de week. Eddie Goedkoop doet de weekenden.

Benzine te koop

Op de club is in deze periode benzine te koop. Superbenzine is “bij de caddiemaster te verkrijgen voor 62 cent per liter”.

1979 MaandbladGolf1979csmall (2)
De backtees van hole 5 en 14 in 1978 en hole 5.
hole 5 1979 hole 5 MaandbladGolf1979csmall

Lees verder > 1980.