2008

Het bestuur bestaat in 2008 uit Rien Hagen (voorzitter), Bert Funke (secretaris en vice-voorzitter), Jan Kees Mons (penningmeester), Irene Vroom en Maaike Hilbrand. Sam Strumphler wordt op 27 maart 2008 de nieuwe pro op AOC.

9 holes qualifying

In 2008 gaat een nieuw EGA Handicap Systeem in en wordt het onderscheid tussen “actieve” en “inactieve handicap” ingevoerd (dat onderscheid zal in 2016 weer afgeschaft worden). En vanaf 1 januari 2008 mogen spelers met handicap 11,5 en hoger qualifying scores over negen holes inleveren. Voor wedstrijden wordt de CSA ingevoerd: Competition Stableford Adjustment. (De CSA zal enkele jaren later CBA gaan heten.)

Nieuwbrief vervangt clubblad

In 2007 was er nog een clubblad als aanvulling op de informatie op de website, maar in 2008 verdwijnt het gedrukte orgaan van de club. Er komt een “elektronische nieuwsbrief” voor in de plaats. Die wordt gemaild naar de leden en de weinige leden die geen e-mailadres hebben krijgen een exemplaar toegestuurd per post. Maaike Hilbrand en Wilma Steverinck vormen de redactie van de nieuwsbrief.

Rookverbod

In het clubhuis is voortaan een rookverbod.

Competitie

Heren 2 (Bas van Stekelenburg, Teun de Jong, Fabrice Delhaise, Eelco Kleffens, Bart Borggreve, Gertjan Kranendonk) wordt kampioen in de vijfde reserve klasse en promoveert automatisch naar de vierde reserve-afdeling.

2008 heren 2 2008 kampioen
Heren 2 in 2008.

Dames 1 is een jaar eerder gepromoveerd naar de eerste klasse. Het team bestaat in 2008 uit Marieke Koers, Erika Keglovich, Fransje Bijnen, Maaike Hilbrand, Ilse Smit en Cathelijne Verhees en de invallers Petra Olgers en Caroline Klein. AOC speelt tegen AGC, Amelisweerd, de Batouwe en de Dommel. “Wij hebben er een uitdaging bij”, zegt captain Erika Kelovich in de nieuwsbrief, “want wij moeten helaas onze beste speelster (Femke) missen in verband met een jaar buitenland (China).” Het eerste damesteam weet zich te handhaven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dames 1 in 2008.

Na de competitie wordt de competitiecommissie vernieuwd. Kristel Nijssen en Minck Vos worden opgevolgd door Caroline Klein en Otto-Jan van Donk. Trude Kuperus blijft voorzitter en Fabrice Delhaise zit als bestuurslid ook in de competitiecommissie.

2008 dames 1 senioren 2008
Dames Senioren 1 in 2008.

De Club van Maandag

Op 1 augustus 2008 overlijdt AOC-lid J. (Jane) Ultee-Baggelaar, geboren in 1915. Ze was al decennia lid. Wanneer zij en haar man precies lid zijn geworden is niet meer terug te vinden in de ledenadministratie, maar al in 1965 staan ze geregistreerd. Volgens Carolien de Boer waren Jane en haar man al in de vijftiger jaren van de vorige eeuw lid en Ultee wordt dan ook een “ware nestor van onze baan” genoemd.

Bij Ultees overlijden wordt in de nieuwsbrief uitgelegd wat de “Club van Maandag” is. Die bestaat sinds 1980 maar heeft nu niet meer genoeg leden.

“Zo’n 15 vrouwen speelden op de maandagochtend. Altijd heel gezellig. Was er iemand jarig dan was er champagne en ook wel taart. Voor de Club van Maandag moest je worden gevraagd. Jane was ook lid en is lid gebleven tot haar overlijden.

‘Het was zeer gezellig’, zegt Vlasta. ‘Maar met het stijgen van de jaren steeg bij ons dames ook de handicap. Echter golfen hield ons fit en gezond.’

Helaas is de maandagclub inmiddels aardig uitgedund. Tot voor een paar jaar maakte de caddiemaster op maandagochtend de open haard aan voor de dames die niet meer gingen spelen maar wel nog graag samen op maandagochtend bijeenkwamen. ‘Dat is voorbij’, zegt Vlasta Kupsch met enige spijt in haar stem, ‘alleen Mariëtte Fehmers en ik zijn nog over.'”

Friendly Game

Jane Ultee en haar man zaten ook in de “Friendly Game”, zo is te lezen in haar In memoriam, en ook die groep bestaat niet meer.

“’Dat was een groepje echtparen dat altijd speelde op de laatste vrijdag van de maand. Dit jaar hadden we nog maar drie mannen, Erik Warners, de zoon van de architect van ons clubhuis, Otto Dorsman en Ton Stuyt. Warners is dit jaar overleden. Zijn verscheiden was de directe aanleiding om in juli te besluiten de Friendly Game op te heffen. We dunnen een beetje uit’, zegt Vlasta met een zucht.”

Later in 2008 overlijdt Pien Eberwein-Stol (1917). Zij en haar man (die in 1975 overleed) werden vlak na de Tweede Wereldoorlog lid. Eberwein behoorde bij de groep dames die elke maandag speelde.

friendly game maart 2003 klein
Friendly Game, maart 2003. Op de achterkant van de foto staan de volgende namen: “Harry Nientker, Tom Stuyt, Hans Nientker, Vlasta Kupsch, Wim Ultee, Jane Ultee, Pien Eberwein, Eric Warners, Garry Driehuizen, Otto Dorsman, Agnes Dorsman (ipv Agnes is er nu Hanny Stok, maart 2004), Juliette Middelhof, Bonk Lankhof”. (Foto: Erik Jurgens.)
friendly game bord

Caddies verenigd

In 2008 wordt iets verderop, op Golfbaan De Hoge Dijk, de vijfde editie van het Old Caddie Open gespeeld. In Golf Weekly verschijnt een verslag van Andreas van der Schaaf. Een fragment gaat over de caddies in Duivendrecht:

“In de jaren dertig van de vorige eeuw wordt het al iets beter met de salarissen. Met een beetje mazzel kon je 85 cent verdienen. Dat was dan 60 cent per tas en een kwartje fooi.

In de oorlog gaat het leven, zeker op de golfbanen, gewoon door. De gebroeders Van Meerveld kunnen hier vandaag de dag nog levendig over verhalen. Nou ja niet alle acht (ze hadden trouwens ook nog vijf zussen!) maar wel Piet, Marten en de benjamin, Joop.

De laatste vertelt dat ze in Duivendrecht woonden, ‘vlakbij de Amsterdamsche Golfclub’ (nu Amsterdam Old Course). ‘Met mazzel kon je op het schellinkje [buitenbalkon] van lijn 9 mee’, vertelt Joop, ‘en anders ging je gratis met de benewagen. Joh, we verdienden vaak meer op één dag dan onze pa die schillenboer was. Als wij geluk hadden liepen we 36 holes voor 1 gulden 75 en dat  keer vier tassen was dan toch dik zeven piek. Die ouwe kwam met 3 gulden 50 thuis!’

‘Bij grote wedstrijden gingen we soms staken voor meer geld’, vervolgt Joop van Meerveld. ‘Nou dan brak er grote paniek uit. In besloten vergadering kwamen de Ashkenazy’s van de kauwgomfabriek, de Dreesmannen – ja die – en de Peeks – ja, van Cloppenburg – dan bijeen en werd “het honorarium” toch maar opgetrokken. Je mocht natuurlijk niet zelf golfen, maar ’s avonds bij het ballen zoeken deed je dan een stok in je broek en hupsakee, dan gauw een balletje slaan. Zo leerde je het. Wij hebben nooit één les gehad.’”

Kampioenen

Maaike Hilbrand en Otto van Donk zijn in 2008 de matchplay-kampioenen. Femke Kooistra en Floris Berhout winnen het clubkampioenschap strokeplay. Maaike Hilbrand en Maarten Hendriks winnen het mixed foursomes-clubkampioenschap.

Een jaar eerder, in 2007, hield AOC voor het eerst ook een clubkampioenschap matchplay voor senioren. De eerste winnaars waren Ilse Smit en John Brodie en zij verdedigen in 2008 met succes hun titel. In 2008 wordt voor de eerste maal ook een clubkampioenschap strokeplay voor senioren gespeeld. John Brodie is de winnaar.

Kupsch Coupe en Jonker Beker

Bert Funke en John Brodie winnen in augustus de NGF Seniorendag op Almeerderhout. Een jaar eerder werden ze tweede.

Op AOC krijgt de Jonker Beker een nieuwe bestemming; de beker was van 1991 tot en met 1999 de trofee van het mixed foursomes-kampioenschap met handicapverrekening (geen open kampioenschap en dus geen clubkampioenschap). Dat is na 1999 niet meer gespeeld.

De dames besloten in 2007 om in 2008 het foursome strokeplay-kampioenschap nieuw leven in te blazen. De heren willen nu ook een foursome strokeplay-kampioenschap. De wedstrijdcommissie besluit daarom de Jonker Beker in ere te herstellen voor de winnaars van het heren foursomes strokeplay-clubkampioenschap – met goedkeuring van oud-voorzitter Jan Jonker zoals Gert Mosler later schreef.

“Toen in 2008 in de wedstrijdcommissie werd besloten de Jan en Lien Jonker Beker weer in ere te herstellen (de [mixed] foursome strokeplay-wedstrijd [met handicapverrekening om de Jonker Beker] was voor het laatst gespeeld in 2000), had Irene Vroom de eer Jan te bellen of hij zijn beker wilde uitreiken. Irene kreeg toen te horen dat hij zijn naam alleen wilde verbinden aan een echte wedstrijd en niet aan een of andere funwedstrijd. Jan Jonker heeft toen in het bijzijn van zijn vrouw Lien op 12 mei 2008 de Jonker Beker zelf kunnen uitreiken en was daar erg trots op.”

Floris Berkhout en Hans Verheek zijn in 2008 de eerste winnaars van de “nieuwe” Jonker Beker.

2008 erelid jan jonker 2008
Jan Jonker reikt in 2008 de Jonker Beker uit.

De dames spelen in 2008 voor het eerst het foursomes strokeplay-clubkampioenschap om de “Kupsch Coupe”, een nieuwe beker vernoemd naar Vlasta Kupsch. Carolien Klein en Erika Keglovich zijn de eerste winnaars van de Kupsch Coupe.

Website

De website krijgt in 2008 een besloten deel (leden loggen in met een gebruikersnaam en wachtwoord) en dat is dankzij webmaster Carrie Brodie, zo is te lezen in de nieuwsbrief.

“Onvermoeibaar en nijver als een Juffrouw Mier heeft Carrie eerst geijverd voor een website en daarna voor een besloten gedeelte. Ze ging zo ver dat toen de AOC in 2005 zuinigjes besloot tot het creëren van een site, zij met haar bedrijf ArtsenApotheker.nl de site ging sponsoren. Dat betekende opdracht geven tot het bouwen van een site.

Carrie houdt dagelijks de website bij. Is de baan open of dicht, wie is caddiemaster van dienst, wedstrijden, startlijsten, wedstrijdresultaten. (…) In elke ledenvergadering kwam het hebben van een besloten gedeelte van de website aan bod, net zo lang tot het bestuur en de leden de noodzaak ervan inzagen. In mei 2007 was reeds een offerte gevraagd aan Telartis en negen maanden later kwam er een akkoord. (…) Het hele proces heeft drie maanden geduurd en de AOC 3.200 euro gekost.”

Mokumsche Ryder Cup

Op 19, 20 en 21 september 2008, tegelijk met de Ryder Cup tussen Amerika en Europa, wordt de eerste “Mokumsche Ryder Cup” gespeeld, een wedstrijd tussen de AOC en AGC. De winnende club mag de wisselbeker gedurende twee jaar houden (tot de volgende Mokumsche Ryder Cup wordt gespeeld).

Overdag worden de matchplaywestrijden gespeeld, ’s avonds kan men in het clubhuis op televisie kijken naar de echte Ryder Cup. Het is een initiatief van de AGC, onder de bezielende leiding van oud-AOC-er Marit Veerman. Op AOC is de organisatie in handen van Irene Vroom, Floris Berkhout en Jeroen Hüpscher.

2008 Mokumsche Ryder Cup 19 21 september 2008
Een vlag met het logo van de Ryder Cup Mokum 2008.

De Ryder Cup Mokum wordt ‘open’ gespeeld, in drie handicapcategorieën. AOC wint de eerste editie van de Ryder Cup met één punt verschil …

9-Holes Verbond

Nieuw in 2008 is ook het “9-Holes Verbond”: tien Nederlandse 9-holes clubs die een gezelligheidscompetitie spelen. Ingrid van der Hoek-Lagemann is de AOC-coördinator.

Erika Keglovich plaatst zich met een neary op AOC voor het Nationaal ABN AMRO Neary Kampioenschap op het Rijk van Nunspeet en wordt daar gedeeld derde.

Zwerfkatten

Op de baan bij Amsterdam gebeurt altijd wat opmerkelijks. Zo worden er in 2008 vier katten gevangen op de AOC. Het gaat om zwerfkatten: één moeder en drie kittens. De beestjes worden opgehaald door de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten en ze worden door deze organisatie “genezen, gesteriliseerd en gesocialiseerd” zodat ze een thuis elders kunnen vinden.

Endemol

AOC krijgt een nieuwe buur, zo wordt duidelijk in 2008. De burgemeester van Amsterdam en Ouder-Amstel geeft op 3 oktober het symbolische startsein gegeven voor de bouw van het toekomstige hoofdkantoor van Endemol. Dit nieuwe pand zal medio 2010 door ruim 700 medewerkers in gebruik worden genomen.

ongeveer 2008 2007 (6)
AOC krijgt naast de Arena nog een buur: Endemol.

Eind 2008 telt de club 513 leden (203 vrouwen en 310 mannen) plus 36 sociëteitsleden. Penningmeester Jan Kees Mons treedt na drie jaar uit het bestuur en wordt opgevolgd door Henri Rinck.

2008 ongeveer 2008 (8)
De huidige hole 9 in 2008, gezien vanuit de herenkleedkamer.
2008 ongeveer 2008 (3).JPG
2008: het clubhuis in de herfst.
IMG00140-20100826-2008
Wateroverlast in 2008 op de huidige hole 5, op dat moment nog een van de oude veenholes.
In 2008 wordt voor de eerste maal ook een clubkampioenschap strokeplay voor senioren gespeeld. John Brodie is de winnaar.
2008 vraagteken jobsmallest (1)
In 2008 heeft AOC tijdelijk een andere greenkeeper: Job.

Lees verder > 2009.