2001

Voorzitter aan het begin van 2001 is Harm Rozema. Secretaris is Frank van Nieuwburg. Huib Theunissen is penningmeester en de bestuursleden zijn Petra Olgers en Liesje Sickler-Opten. Andrew Young is nog steeds de pro en AOC heeft ook nog steeds een proshop.

NGF-pasjes in 2001.

De caddiemasters zijn Ron Bredow, Willem (II) van Keeken en Willem (I) Mulder. Herman Denkers is de horecabaas.

2001 vraagteken andrew young jaar onbekend
Andrew Young op de eerste tee in 2001. 

Dames senioren 1 kampioen

Er doen vier herenteams mee aan de NGF Competitie en drie damesteams (waarvan twee seniorenteams). Heren senioren 1 (Chris van Uchelen, Ger Bruinsma, Willem van Doorn, Dumm Smit, Karel van Osch, Paul Koster, Theo Wijnant en Ralph Osmers) speelt vierde klasse en wordt derde. Heren senioren 2 (ook vierde klasse) eindigt op de tweede plaats.

Twee damesteams spelen in de open competitie en één team in de competitie met handicapverrekening. Dames 1 speelt tweede klasse en eindigt als derde in de poule. Het team wordt gevormd door Annemarie Vellekoop, Marjolein Risseeuw, Yvette Bertlema, Petra Olgers, Aleida Schreuders, Viviane Regout en de reserves Mary-Ann Govers, Erika Keglovich en Marieke van Buttingha Wichers.

Dames senioren 1 (derde klasse) wordt in 2001 kampioen maar verliest de promotiewedstrijd en promoveert dus niet. Het team bestaat uit Mieke Groen, Liesje Sickler, Ilse Smit, Yvonne Moscou, Cora van Doorn en Léonie Schretlen-Vehmeijer. Dames senioren 2 eindigt als laatste in de poule.

Brandveiligheid

Naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede moet het clubhuis nu voldoen aan een gebruiksvergunning brandveilig gebruik. In de vergunning wordt gezegd dat het bouwwerk “in gebruik is overeenkomstig de in het ter plaatse geldende bestemmingsplan ‘Strandvliet 1970’ opgenomen bestemming.” Op verschillende plekken moeten noodverlichtingsarmaturen geplaatst worden en in de kleedkamers moeten rookmelders komen. Intussen krijgt het terras van AOC een beurt; het wordt opgehoogd en er komen gele parasollen.

“Meneer Willem”

Gerard Kist wordt op 1 maart 2001 de nieuwe baancommissaris, hij volgt Willem van Doorn op die vier jaar voor de baan heeft gezorgd. In zijn periode is AOC overgegaan van onderhoud in eigen beheer met eigen personeel naar het uitbesteden van het onderhoud aan de firma Groenewoud.

463 gerard kist 2005
Gerard Kist.

In de periode Van Doorn is de bouw van de Utrechtboog begonnen. In het clubblad, dat vijf keer per jaar uitkomt, bedankt secretaris Frank van Nieuwburg Willem voor het “lobbyen” bij de Bouwcombinatie Utrechtboog. Door zijn goede contacten kan AOC redelijk tot goed doorspelen tijdens de bouw. Van Nieuwburg:

“Hij kende niet alleen de bedrijfsleiding maar ook de mannen op de shovels en bij de heistelling. Vrijwel iedereen kende hem als ‘Meneer Willem’.”

Pijnlijke ervaring

In 2001 is de bouw van de Utrechtboog in volle gang, zoals ook is te lezen in het voorwoord van de AOC Golfweekkrant:

“In de voorgaande jaren was het bouwen van de Arena een op afstand waarneembaar imposant gebeuren, waarvan de last werd beperkt tot het regelmatig verleggen van de toegangsweg tot de AOC. Het ontstaan van de Utrechtboog, in al zijn ‘glorie’ in je eigen tuin, vlak voor je neus, is een ingrijpende, pijnlijke, maar ook een meer en meer imponerende ervaring.”

Arbeidsongeluk

Door de aannemerscombinatie wordt 4000 vierkante meter zand op de baan gebracht zodat de heimachines hun werk voor de Utrechtboog kunnen beginnen. Er worden geen palen maar holle buizen in de grond getikt die later gevuld worden met ijzerwapening en beton. Daarom valt de geluidsoverlast mee.

Wateroverlast is er wel. Door de werkzaamheden van de NS werken veel drains in de golfbaan niet meer en wordt hole 5 (de huidige hole 5) zeer smal en nat. AOC wordt dit jaar ook erg geplaagd door larven en kraaien die daar op af komen.

Op 17 mei 2001 gebeurt er een arbeidsongeluk: twee mannen raken gewond. De twee zijn op grote hoogte aan het werk als de hoogwerker omvalt. De mannen maken een val van vijftien meter en worden daarbij geraakt door de gondel. Ze worden zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht.

2001 ongeluk boog 2001 (1) c
Het ongeluk met een kraan.
2001 ongeluk boog 2001 (2)
Het ongeluk met een kraan.

Op 30 augustus 2001 neemt mevrouw J. Oostland afscheid van AOC. Zij was de afgelopen zestien jaar hulp huishoudelijke dienst, eerst voor AGC, toen voor AOC. In het clubblad schrijft ze een afscheidsbericht:

“Zolang de baan blijft bestaan – hij wordt wel steeds kleiner – wens ik u allen nog veel golfplezier toe.”

“Verschil van inzicht”

AOC telt in de herfst van 2001 472 leden van wie 428 stemgerechtigd.

Op 19 september 2001 is er een bestuurswisseling. In het zittende bestuur onder leiding van Harm Rozema is een “splitsing” ontstaan, veroorzaakt, zoals ter vergadering wordt uitgelegd, “door een verschil van inzicht tussen met name de voorzitter enerzijds en de overige bestuursleden anderzijds over hoe een bestuur dient te fungeren.” De leden kunnen kiezen tussen een bestuur onder secretaris Frank van Nieuwburg of de huidige voorzitter.

Secretaris Frank van Nieuwburg wordt even na 23 uur met 123 tegen 77 stemmen tot nieuwe voorzitter gekozen. P.K. (Peter) van der Vlis wordt secretaris, J.G. (Joep) Koopmans penningmeester en de bestuursleden zijn Liesje Sickler-Opten en G. (Ger) Bruinsma. Op dezelfde datum, 19 september, treedt Gerard Kist terug als baancommissaris. Hij wordt opgevolgd door Ger Bruinsma.

De vergadering staat stil bij de slachtoffers van de aanslagen in de VS op “Nine Eleven”. Jef Kamps neemt na zes jaar afscheid van het handicartclubconsulschap.

Op 17 oktober ontvangt AOC een brief van de NGF “dat dispensatie wordt verleend voor de A-status in het jaar 2002”. De bond gaat er vanuit dat de club zich zo nodig zal inzetten voor een “’fall back’ scenario in de vorm van gastclubs [in de competitie] indien de situatie van de baan daartoe aanleiding mocht geven.”

Koert in de keuken

In een interview in The Old Course News vertelt Herman Denkers dat hij een nieuwe part-time kok heeft aangetrokken, Koert Prins. Zelf heeft Herman intussen ook een opleiding gevolgd om te kunnen koken voor grote groepen.

Nieuwe wedstrijd

De Golfweek van 2001 onder de naam “Samenspel” is door mooi weer een groot succes.

Kampioenen

De strokeplay-clubkampioenschappen worden gewonnen door Ilse Smit en Michiel Simon. Annemarie Vellekoop en Frank van Nieuwburg zijn de matchplay-kampioenen.

Dit jaar wordt op AOC voor het eerst gespeeld om de Arendsen de Wolff Trofee. Deze nationale wedstrijd is vernoemd naar het echtpaar Arendsen de Wolff-Exalto, twee personen die veel voor de golfsport hebben gedaan. De spelvorm is mixed greensomes stableford.

In 2001 staat voor het eerst de Wintergekkenwedstrijd niet meer op het wedstrijdprogramma. (Meer over deze beker die werd ingesteld na de oorlog is te lezen bij 1949 en 1991.)

2001 cross country 2001
De Cross Country in 2001.

Klusteam

In het najaar worden alle tegels van de drivingrange gevlakt en er komen nieuwe matten. Baancommissaris Ger Bruinsma introduceert een “klusteam” onder leiding van Michiel Simon en Jeroen Hüpscher. Het klusteam opereert eens per maand en ruimt dan de baan op. Bruinsma doet ook een oproep aan de leden om mollenklemmen te laten staan (een onbekend AOC-lid verwijdert de klemmen stelselmatig) en hij introduceert een “bunkeradoptieplan”, waarbij leden verantwoordelijk zijn voor de verzorging van een bunker. AOC telt in 2001 27 bunkers (en 472 leden).

Toekomst tot 2005

De stand van zaken eind 2001 is dat AOC nog tot 2005 kan spelen op de baan in Duivendrecht, zo meldt het bestuur:

“Na 2005 zal de AOC-grond met grote waarschijnlijkheid worden aangewend voor ‘grootstedelijke bebouwing’. De kansen voor een blijvende baan op de huidige locatie lijken daarmee zeer klein.”

Eind november reageert de gemeente Ouder-Amstel op een brief van het bestuur over behoud van het clubhuis naar aanleiding van het Masterplan Middengebied Zuidoostlob, een gezamenlijke stedenbouwkundige visie van de gemeenten Ouder-Amstel, Diemen, Amsterdam en NS Vastgoed als eigenaar van een groot deel van de grond. Het clubhuis wordt een “markant gebouw” genoemd. De gemeente kan niet beloven dat het gebouw blijft bestaan maar sluit niet uit dat het gebouw “een eigen rol kan vervullen met een functie voor het gebied”.

2001 pennink 2001a
Jan Willem Pennink (links) in 2001.

Lees verder > 2002.