1948

Exploitatie in eigen beheer

In 1948 is er een belangrijke verandering meldt het lustrumboek van 1984: de AGC neemt de exploitatie van de baan en het clubhuis in eigen beheer. Tot nu toe is de exploitatie in handen van de firma Temmink, de oprichter. De club betaalt nog wel aan Temmink de huur die verschuldigd is aan de NS. Het huurcontract van de club met de NS loopt tot eind 1973.

Nu de baan in eigen beheer is treedt de heer Falk af als secretaris-administrateur. Hij blijft wel aan om toezicht te houden op het baanpersoneel en de caddies.

1948 cover maandbl golf 1948

Op de voorkant van Maandblad Golf van maart 1948 staat een tekening van het clubhuis in Duivendrecht met het onderschrift:

“De Amsterdamsche Golf Club in gevaar? – Men zie de beschouwing hierover in dit nummer.”

Het is overigens dezelfde tekening die in 1946 de voorkant van het tijdschrift sierde. Het artikel:

“Er dreigt het Nederlandse golf en in het bijzonder de Amsterdamsche Golfclub een gevaar. Het herstel van de oorlogsschade aan de baan te Duivendrecht heeft zodanige eisen aan de financiën van de A.G.C. gesteld, dat thans haar voortbestaan wordt bedreigd.

Het zou voor onze hoofdstad een groot verlies betekenen, indien de baan op Duivendrecht inderdaad zou verdwijnen, want een centrum als Amsterdam, kan vooral met het oog op Amerikaanse en Britse gasten, onder wie dikwijls zeer vooraanstaande mensen uit het politieke en zaken-leven, een goede golfbaan niet missen. Wij weten dat dit besef bij het gemeentebestuur van Amsterdam leeft en wij hopen dan ook van harte dat, waar Amsterdam zoveel steun verleent aan de ontwikkeling van tal van takken van sport, het in vergelijking daarmee betrekkelijk geringe bedrag gevonden zal kunnen worden, om het voortbestaan van de baan te verzekeren.”

1948 cover aaa

Maandblad Golf roept lezers op om lid te worden in Amsterdam. Het ledental is gedaald tot hetzelfde niveau als in 1935 en het jaar 1948 levert een tekort op, maar contributieverhoging vindt men geen optie. Het tekort wordt door middel van een hoofdelijke opslag opgevangen.

Overlast van jeugd

De club heeft in dit jaar te maken met vernielingen door jeugd, zo blijkt uit een bried die voorzitter D. van Capellen en secretaris W.J. Wijsmuller op 10 mei schrijven een brief aan de burgemeester van de gemeente Ouder Amstel met het verzoek dat “onze professional Wim van Dijk, die tevens belast is met het algemene toezicht op de banen, de bevoegdheid zou worden verleend van ONBEZOLDIGD VELDWACHTER”. Een citaat uit de brief die in 2023 opduikt:

“De rede waarom wij dit verzoek tot U richten, is de grote overlast die wij ondervinden van onbevoegden die onze terreinen als publiek terrein beschouwen en om paal en perk te kunnen stellen aan de vernielingen en baldadigheden die worden gepleegd door opgeschoten jeugd.

Avond aan avond, en dikwijls ook overdag komen zwermen jongens op onze banen, vernielen de jonge aanplant, stelen de teeboces of werpen die in het water, stelen de vlaggen die de holes aanduiden en gebruiken onze velden als voetbalterrein. Zij zoeken naar ballen die aan onze spelers behoren en verduisteren die. De vijvers worden als zwembad gebruikt, wat op zich niet zo erg zou zijn, maar de zedelijkheid wordt daarbij met voeten getreden.

Vele malen is de hulp ingeroepen van de te Duivendrecht wonende gemeente politie, maar die is niet in staat avond aan avond speciaal toezicht te houden op onze terreinen.”

Dames landskampioen

De competitie was in 1947 weer op gang gekomen. In 1948 wordt ook de Scratchcompetie voor heren en de Handicapcompetitie voor dames hervat. De Scratch Heren Competitie bestond voor de oorlog uit teams van de Haagsche, Hilversumsche, Kennemer en De Pan. Na de oorlog komt de Amsterdamsche er bij.

De Amsterdamse dames worden in 1948 landskampioen van de Dames Handicap-Competitie. Een foto van het team verschijnt op de cover van Maandblad Golf.

1948 comp
Uit het eerste nummer van Maandblad Golf in 1949. “Aan de dames de ereplaats! Deze zes dames vormden in 1948 het team der Amsterdamsche G.C., dat in de Dames Handicap-Competitie ’t kampioenschap van Nederland won. Het zijn v.l.n.r. mevr. A.E. (Nelleke) van Baalen-van Tubergen (capitaine), mevr. E. (Bep) Althoff-van Loenen, mej. M. (Til) Maschmeijer, mevr. E. (Beer) Bos-Stolk, mej. Vlasta Kupsch-Kokes en mevr.  J. (Jeanne) Leeuwenberg-Foekens.

1948 COMP IMAGE011 (3)
Een andere foto van het kampioensteam, gepubliceerd in 50 Jaar Amsterdamse Golf Club met als bijschrift: “Winnend damesteam 1948. Vlnr Nelleke van Baalen, Bep Althoff, Vlasta Kupsch-Kokès, Jeanne Leeuwenberg, Beer Bos en Til Maschmeijer.”

Dit is de tekst van de club die door het maandblad wordt gepubliceerd:

“De dames-landskampioensploeg der A.G.C. heeft het ‘wettig en overtuigend bewijs’ geleverd, dat zij het kampioenschap van Nederland inderdaad zeer verdiend heeft gewonnen. De dames speelden namelijk nog drie wedstrijden tegen verschillende heren-teams en zij werden in alle drie wederom overwinnaressen.”

De dames speelden tegen de bestuursleden, tegen het herenteam en tegen een team “Vooroorlogse Heren”.

Jeugd en jubilea

De golfbond roept in 1948 ter stimulering van jeugdgolf een regeling in het leven waarbij kinderen tot 26 jaar maar 1 gulden hoeven te betalen voor een greenfee.

De Tijd besteedt in 1948 aandacht aan het zilveren ambtsjubileum van J.R. Koning, hoofd van de afdeling Beplantingen van de Dienst van Publieke Werken in Amsterdam, die in 1934 en 1935 de aanleg van de baan begeleidde. Koning heeft als ambtswoning het bekende Frankendael.

Amateur-Professional Foursomes

De jaarlijkse Amateur-Professional Foursomes op de baan in Duivendrecht worden gewonnen door Godard van Reede en de pro Douglas Monk. In Maandblad Golf verschijnt een verslag met enkele foto’s.

“Na afloop van de wedstrijd had de prijsuitreiking plaats in het Clubhuis door de heer W. J. Wijsmuller, secretaris van de A.G.C., waarbij Jhr. Mr. W. F. Roëll enige vriendelijke wóorden sprak, om het bestuur van de A.G.G. voor de gastvrijheid te bedanken. Op de gebruikelijke wijze bleef men nog lange tijd genoeglijk napraten.”

1948 ama prof 1948 maandblad golf 15 juli 1948 (2) clubhuis aaa
1948 ama prof 1948 maandblad golf 15 juli 1948 (3) aaa

Plat en in de winter nat

1948 Frans Wiegers 1948
Frans Wiegers in 1948.

Vlasta Kupsch, Thea Feith en Frans Wiegers hebben de naoorlogse jaren meegemaakt. In een blad ter gelegenheid van de Golfweek van 1996 (The Old Course Party News) vertellen ze over de baan na de oorlog:

“Het karakter van de baan was [na de Tweede Wereldoorlog] enigszins anders dan nu. Wat nu glooiende heuveltjes zijn op de negende en tweede waren destijds dermate hoge bergen dat vanuit de baan het clubhuis niet was te zien. De gesteldheid van de bodem was in de winter niet bijzonder goed. Het werd zeer drassig, waardoor in de wintermaanden de baan gesloten was. ‘De Pan’ bood uitkomst met een winterlidmaatschap van 35 gulden waardoor er gewoon doorgespeeld kon worden.”

De baan heeft nooit backtees gehad, maar in de oorlog zijn er enkele front tees gecreëerd. Dat zorgt in 1948 voor enige verwarring rondom het begrip backtees.

Wintergekkenwedstrijd

Ongeveer in 1948 wordt de Wintergekkenwedstrijd ingesteld. AGC-lid J.F.M Smits heeft in Maandblad Golf over het ontstaan ervan verteld:

“In de oorlogsjaren was er een groepje van circa negen spelers, die in deze jaren niets te doen hadden en voor wie het golfspel een aangename tijdspassering was. Zij speelden bijna iedere dag, zowel zomer als winter; bij goed of slecht weer. Hagel, regen of sneeuw was geen sta in de weg. Op een zeker moment stelde een van deze heren (dames waren nooit van de partij) voor, een wedstrijd onder elkaar te spelen, en deze werd toen de ‘Wintergolfgekken-heren-wedstrijd’ genoemd.”

J.F.M. Smits stelt een beker beschikbaar, die hij in zijn jongensjaren als volontair op een machinefabriek uit assenstaal heeft gedraaid.

“Het zal waarschijnlijk dan ook wel de zwaarste beker zijn, welke op Nederlandse banen verspeeld wordt …”

Later mochten dames en andere heren ook meedoen en werd het een open “Wintergolf-gekken-wedstrijd”.

Liverpool Racquet Club

In de prijzenkast van AOC ligt een lepel met daarin deze tekst gegraveerd: “Amsterdam Golf Club – From Liverpool Racquet Club – 1948”. De geschiedenis hiervan is onbekend. Liverpool Racquet Club was een “gentlemen’s club” waarvan de leden tennis en andere racquet-sporten speelden.

Lees verder > 1949.