1977

Nieuwe pro’s

Met ingang van 1 januari 1977 is de Schot C.R. (Colin) MacKay is – naast Wim Dorrestein – full professional op de baan, zo blijkt uit een brief in het archief. Maar assistent-pro MacKay verlaat de club later in 1977, op 1 december. De club sluit op die datum een arbeidsovereenkomst met professional Brian Gee, afkomstig van Formby Golf Club bij Liverpool. De lesgelden zijn 20 gulden voor 50 minuten en 10 gulden voor 25 minuten les.

E.R. van Lier is per 1 januri 1977 secretaris. Hij volgt mevrouw E.M. Kemper-Van Lier op.

Puttinggreen naast het clubhuis

In maart 1977 wordt naast het clubhuis een puttinggreen geopend. Dit wordt gemeld in een Maandbericht. Het Maandbericht van AGC, gestencilde en aan elkaar geniete A4’s met advertenties, was de voorloper van het clubblad Birdy Bulletin. In het Maandbericht staat ook dit:

“Nu de putting-green in bruikbare staat is mag u niet meer pitchen en/of putten op de 9e en 18e green.”

De puttinggreen vlakbij het terras van het clubhuis zal in 2006 verdwijnen en plaatsmaken voor een Paviljoen; er komt dan een puttinggreen naast tee 1, tussen het clubhuis en de negende green.

Een ander Maandbericht meldt dat de NGF vanaf 1 februari gevestigd is in twee kamers van het clubhuis van de Hilversumsche Golf Club.

Op 7 december 1977 treedt Frans Wiegers na tien jaar af als baancommissaris, maar hij blijft lid van de baancommissie. Godard van Reede wordt voorzitter van de wedstrijdcommissie. In deze jaren wordt uiterlijk na twee jaar een ander lid aangewezen voor deze functie.

Rookverbod (boven)

Het rieten dak van het clubhuis wordt hersteld en er is voortaan een rookverbod in de kleedkamers die gelegen zijn op de eerste verdieping onder het dak:

“Bij de deur van ieder van de kleedkamers zal een bak met zand geplaatst worden waarin peuken kunnen worden uitgedoofd.”

Kampioenen

P.H. Streutgers en J.J. van Neck winnen de Amsterdam Cup van 1977 (fourball betterball voor topmateurs) met 70-64. E. van der Harst (later Liesbeth Koopman-van der Harst) is strokeplay- en matchplay-clubkampioen (in de eerste van twee flights, hcp 0-16). Godard van Reede wint het strokeplay-clubkampioenschap bij de heren met 149 slagen en is ook matchplay-kampioen (in de eerste van twee flights).

MacKay en Landman naar Spaarnwoude

Het bestuur meldt de komst van de 27-holes baan Spaarnwoude die tot stand is gekomen “met subsidie van het ministerie van C.R.M.”:

“Het clubhuis [van Spaarnwoude] moet nog worden gebouwd en de greens en tees nog worden aangelegd. (…) Het bestuur van AGC voert sinds geruime tijd gesprekken [met Spaarnwoude] (…). Wij zoeken naar een vorm van exploitatie die een combinatie van onze baan met deze nieuwe baan mogelijk zal maken.”

AGC-pro MacKay, die de club op 1 december zal verlaten, geeft vanaf juni 1977 niet alleen les in Duivendrecht maar ook op Spaarnwoude, eerst parttime en later fulltime. In een artikel op de website van Spaarnwoude (“De eerste jaren van Golfclub Spaarnwoude, een persoonlijke herinnering aan de beginjaren van de club door John S. Osborne”, september 2009) lezen we dat AGC-pro MacKay op Spaarnwoude “de man van het eerste uur” was. Osborne vertelt ook over Joop Landman, inwoner van Duivendrecht, vanaf zijn jongste jaren caddie op de golfbaan van AGC in Duivendrecht, en later professional:

“Golfen moet je leren en daar is heel wat inspanning voor nodig. En voor dat leerproces heb je teaching-pro’s nodig. De man van het eerste uur was Colin MacKay, bijgestaan door het boegbeeld van Spaarnwoude, [professional] Joop Landman. Velen zijn in de loop van de jaren gekomen, velen zijn weer verdwenen, maar niet onze Joop! Ze mogen t.z.t. voor zijn laatste rustplaats wel een mooi plekje uitzoeken. Een geweldige speler is hij niet, hoeft ook niet, maar chippen … niemand kon het je beter leren. Colin [MacKay] daarentegen kon niet alleen goed les geven, maar ook goed spelen, dat heeft hij tijdens de diverse Pro-Ams vaak laten zien. Ook zakelijk was onze vriend niet op z’n hoofd gevallen en als Schot wist hij hoe je met geld om moest gaan.”

Over MacKay, de eerste teaching pro van Spaarnwoude, en Landman, die na zijn tijd als caddie ook professional was geworden, is meer te lezen in het boekje “25 Jaar Spaarnwoude, 1977-2002”:

“Joop Landman was in eerste instantie een voetballer. Maar omdat hij vlakbij de golfbaan van de Amsterdamse Golfclub [de baan in Duivendrecht] woonde, vertoefde hij daar regelmatig op de keurig geknipte greens en geschoren fairways. (…)

Snel had hij zijn hart aan de golfsport verpand. Hij begon als caddy, de tassendrager, en caddiede voor topspelers als Seve Ballesteros. Vervolgens mocht hij de opleiding in en werd hij golfprofessional. (…) Samen met de Schotse instructeur Colin MacKay, een fenomeen op de openbare banen van Engeland, Schotland, Canada en de Verenigde Staten, gaf hij les (…) [in de beginjaren op Spaarnwoude]. (….)

MacKay heeft inmiddels [in 2002, samen met zijn vrouw Marleen] een ‘bed-and-breakfast hotelletje in Schotland. Joop Landman gaat er nog wel eens heen.”

Zie 1997 voor meer over Landman.

Twee postcodes

In 1977 wordt in Nederland de postcode ingevoerd. Later blijkt dat AOC twee postcodes heeft, eentje in Duivendrecht en eentje in Amsterdam. In 2010 is het nog steeds zo dat AOC twee postcodes heeft …:

  • Zwarte Laantje 4, 1115 RR Duivendrecht
  • Zwarte Laantje 4, 1099 CE Amsterdam
“Het Zwarte laantje naar de Golf links over het spoor.” Jaar onbekend. Foto: Historische Kring Driemond.

Lees verder > 1978.