1975

8.000 golfers

Begin 1975 telt Nederland ongeveer 8.000 golfers. 428 van hen zijn lid van de Amsterdamse Golfclub en 386 van die 428 leden zijn volwassenen. Jan Jonker wordt in het voorjaar van 1975 voorzitter van de club, hij vervangt Mr J. de Wilde.

Baan verlengd

De baan wordt in 1975 verlengd. Vier tees worden naar achteren verplaatst waardoor de baan net lang genoeg wordt om de SSS (69) te laten samenvallen met de par.

Internationaal Dames Kampioenschap

Op de baan wordt op 31 mei en 1 juni 1975 voor de tweede keer (de eerste keer was in 1938) het Internationaal Dames Kampioenschap van Nederland gespeeld. Winnaar is de Française Anne-Marie Palli. Met de hulp van AGC-caddie Joop Landman scoort ze 301 slagen over vier ronden. Annelis Eschauzier werd vijfde en was de beste Nederlandse. Maandblad Golf:

“De Dames-commissie had de keus laten vallen op de Amsterdamse om de buitenlanders een typisch Nederlandse polderlandschap, compleet met fluitekruid, een boerderij, melkbussen en 50 verschillende vogels, te presenteren. De betere dames gaan echter dermate in hun golfspel op dat het de vraag is of ze van dat alles veel hebben gezien. wat ze wel hebben gezien, maar nog beter hebben gehoord, was het concentratieverstorende geluid van treinen en vliegtuigen, die met een frequentie van 3 minuten de baan passeerden. Was de entourage van deze vier meter onder zeepeil liggende baan misschien niet ideaal voor een toernooi van dergelijke allure, de staat van de baan was en is beter dan in jaren het geval is geweest. De baan is vaak soppig in de winter, maar van eind april tot oktober/november valt er onder uitstekende omstandigheden te spelen. De fairways kennen eigenlijk alleen maar goede plekken en de greens zijn goed om op te putten, maar tijdens droogte-perioden snel en hard en daardoor moeilijk om naar te approachen en te chippen. De club heeft het niet altijd makkelijk – het moet financieel bloeden om de terreinhuur van de Nederlandse Spoorwegen te kunnen opbrengen – maar met een verlengde baan en een nieuwe SSS (69) heeft het de volgende 10 jaar van het bestaan vorig jaar feestend ingezet. Er is een nieuw enthousiast bestuur en mede dankzij een goede bar en een dito restaurant een gezond clubleven.”

1975 of iets eerder vraagteken kerkhole aoc4b (1)aaa
Dit was eerst de vierde hole en later de dertiende hole, de “kerkhole”. De korte par-4 bestaat niet meer. De tee was rechts naast de huidige achtste green. De green was waar nu station Duivendrecht staat. Deze foto is gemaakt voor 1975.

Ballesteros in Nederland

AGC-caddie Joop Landman draagt in het Dutch Open van 1975 op de Hilversumsche de tas van het jonge talent Seve Ballesteros. Zijn commentaar:

“Ik kan je vertellen dat ik nog nooit zo’n goede golfer heb gezien. Pas op voor die jongen … over enkele jaren is hij de beste van Europa.”

Landman zal gelijk krijgen.

Amsterdam Jeugd Cup

Er doen dit jaar 98 spelers van 14 clubs mee aan de Amsterdam Jeugd Cup. Die wordt gespeeld in september.

“De wisselbekers en replica’s worden traditiegetrouw door de heer K.O. van Meurs beschikbaar gesteld. De inschrijving staat open voor alle jeugdleden en jeugdveteranen van alle Nederlandse clubs.”

Colin Mackay

In oktober staat Colin Mackay op de cover van Maandblad Golf.

“Colin Mackay, de Schotse professional van de Amsterdamse Golfclub, is de laatste twee jaar een opvallende figuur op de Nederlandse fairways. Altijd goed voor een eerste of tweede plaats in elk toernooi waarin hij start., eindigde hij dit seizoen vier keer als eerste, twee keer op een gedeelde eerste plaats en twee keer als tweede.”

Mackay wordt vaak gecaddied door Joop Landman.

En verder

In 1975 wordt de keuken van het clubhuis verbouwd. Godard van Reede en Liesbeth van der Harst winnen het strokeplaykampioenschap.

Lees verder > 1976.