1978

32 golfbanen

In 1978 zijn er in Nederland 32 golfclubs. De sport gaat vanaf nu hard groeien. Vanaf 1978 zullen er een hele lange tijd vier tot zes clubs per jaar bijkomen.

Karel Leeflang wordt in 1978 lid van AGC. Hij is dan de 10.000ste bij de NGF geregistreerde golfer. Een jaar eerder in oktober telde Nederland 9.632 spelers en in 1976 9.270.

Karren vervangen caddies

In 1978 zijn Wim Dorrestein en Brian Gee de clubprofessionals. Brian Gee is de opvolger van Colin MacKay (zie 1977). Op 1 januari wordt E.R. van Lier aangesteld als “paid-secretary”. Hij vervangt mevr. E.M. Kempen-van Lier.

Henk Mensen neemt in 1978 afscheid als caddiemaster uit onvrede over zijn werk. Een Maandbericht meldt hierover:

“De functie van een caddiemaster kreeg in de laatste jaren gaandeweg een andere inhoud, ook al omdat er steeds minder caddies beschikbaar waren en omdat de golfspelers steeds meer geneigd zijn zelf hun karretje te trekken.”

De caddiemasters vonden onder meer in het beheer van de range een andere taak. Op 25 september 1978 wordt Henk Mensen vervangen door A. Hamers.

AGC-caddie Geert Plas wordt in 1978 derde in het Nationaal Caddie Kampioenschap op de Sallandsche.

Record

In de Amsterdam Cup (fourball better ball) van 1978 zetten Carel Braun en Barend van Dam een nieuw record neer, 64-65. (Dat is twee slagen beter dan het oude record, maar in het jaar daarna zal er nog beter gescoord worden in de jaarlijkse fourball-better ball wedstrijd. Toby Rijks en Jeroen Heinen maken dan 63-63).

1978 briefpapier agc 1978 aaa
Het briefpapier in 1978.

Wonderen in nationaal kampioenschap

Van 2 tot 4 juni 1978 worden de Nationale Amateur Matchplay Kampioenschappen gehouden op de baan in Amsterdam. Leden die zelf willen spelen, kunnen op die dagen uitwijken naar de Hilversumsche en de Kennemer. De winnaars zijn Liesbeth Koopman-Van der Harst en P.J. (Piet Hein) Streutgers.

“De wonderen zijn de wereld nog niet uit” is de kop van een artikel van Jan Ebbinge in Maandblad Golf over het NK. In het kampioenschap worden favorieten snel uitgeschakeld en haalt AGC-lid Frans Wiegers (60 jaar op dat moment) de kwartfinale. Wiegers verslaat Carel Braun en Bart Nolte.

1978 FransWiegers1978 aaa
Frans Wiegers in 1978.

Thuisspeelster Koopman holet uit op de achttiende om de finale te verlengen en vervolgens op de negentiende hole van Marischka Zeggers te winnen. Voor Koopman, dochter van de leden Dik en Nini van der Horst en de beste damesgolfer die AGC in de periode Duivendrecht voortbrengt, is het de tweede nationale titel. De eerste was in 1976. Koopman wint in 1978 ook het Internationaal Dames Kampioenschap op de Noordwijkse.

AGC-speler Godard van Reede (55 jaar oud in 1978) verliest de finale van Streutgers. Van Reede was jeugdkampioen in 1939 en nationaal kampioen in 1943, 1944 en 1948. Daarna stopte hij veertien jaar met golf, van 1950 tot in de jaren zestig. In 1973 won hij het Internationaal Amateur Kampioenschap op de Kennemer en was hij runner-up in het Nationaal Matchplay Kampioenschap op de Hattemse.

Het artikel in Maandblad Golf besluit als volgt:

“Op waarschijnlijk geen enkele andere 18 holes baan in ons land waren al deze sensaties mogelijk geweest. Het is een korte baan en met deze greens – ze waren fantastisch! – krijgt vooral in een matchplay-toernooi het toeval een kans. En dat was eigenlijk best leuk.”

Dames Herfstbeker

Op 28 september wordt op baan in Duivendrecht de Dames Herfstbeker gespeeld.

“Twee-en-zeventig speelsters van 15 clubs vonden, zij het met de grootste moeite, de weg naar de Amsterdamse Golfclub.”

“Mejuffrouw Chr. Jadoul” (handicap 12), lid van AGC, wint. Na de wedstrijd heerste er “een opgewekte en geanimeerde stemming in het ‘bruine café’ van de Amsterdamse Golfclub”.

Kampioenen

Mevr. H.Ch.M. Heijning en C.J.A. Punt zijn in 1978 de strokeplay-clubkampioenen. Liesbeth Koopman en Godard van Reede winnen het matchplay-clubkampioenschap (de eerste van twee flights).

Andere belangrijke wedstrijden die in 1978 worden gespeeld en in Maandblad Golf vermeld worden: Wim van Dijk-wedtrijd, Jansma Beker, Personeelsbekers, Coupe de Champagne (Mixed Foursomes Matchplay), Nico C. Vos Beker, Duivendrecht Beker, Juegdbeker, J.R. Koning Beker, Haagse Ooievaar, Consolation Cup, A.G.C. Sleutel, Oud en Jong, Wedstrijd tegen par, Echtparen beker, Hoofdstadbeker, Rabbit Prijs, Rozenbowl en de Zomeravondwedstrijden.

1978 laatste woensdagavond g reede deelt prijzen uit foto agc aaa
De laatste woensdagavondwedstrijd in 1978, Godard van Reede deelt de prijzen uit (foto AGC).
1978 statuten huish reglement 1978 aaa
Statuten en huishoudelijk reglement in 1978.

Lees verder > 1979.