1983

De club telt op 1 januari 1983 531 leden maar aan het einde van het jaar veel meer: 583. Wim Dorrestein en Colin Mackay zijn de pro’s. Het greenkeepingteam bestaat uit hoofdgreenkeeper Mulcahy en “terreinverzorgers”Barlag, Boxce en De Haan. Mevrouw Boer is adminstratice.

In 1983 overlijdt oud-voorzitter W.M. Hunkemöller.

Er komen in 1983 ruim 1.900 ‘dagcontribuanten’; dat is meer dan in 1982 en een nieuw record.

Schiphollijn

Begin van het jaar wijst het bestuur in een Maandbericht op plannen voor een aansluiting van de Schiphollijn op de spoorlijn naar Utrecht. Het bestuur besluit een commissie in te stellen die als taak heeft onderzoek te verrichten naar de NS-plannen en uit te kijken naar een ander terrein voor de club.

In november 1983 spreekt voorzitter Jan Jonker in Maandblad Golf over de onzekere toekomst:

“Wij huren van de NS op de conditie dat het spoorwegbelang tot het einde van het contract zou kunnen leiden. In de planning van de NS staat het doortrekken van de Schiphol-lijn naar Utrecht. Daarbij zijn er twee mogelijkheden:
-de lijn komt benoorden de baan en gaat dan via Diemen, of
-de lijn komt bezuiden de baan met een rechtstreekse verbinding naar Utrecht.
Zo lang niet bekend is welke van de twee mogelijkheden benut zal worden, is het ook niet duidelijk wat men onze baan gaat gebeuren. We zullen ongestoord kunnen blijven spelen tot ’92-’93 en wellicht langer. (…)
We hebben een Commissie Nieuwe Baan, die zich oriënteert op een eventueel nieuw terrein rond Amsterdam.”

Bij meubelwinkel 3P International bv in Rheden worden dertig armstoelen Carlton 4096/11 besteld, met “domingo 5-bekleding”, à 359 gulden (totaal 10.770 gulden). Verder worden in 1983 de douches en toiletten van de herenkleedkamer gerenoveerd.

Kampioenen

Professional Wim Dorrestein speelt dit jaar het Dutch Open. De Schot Colin MacKay is vier dagen per week gastpro. Golfers van het jaar zijn M. Glandorf en W. van den Bergh. De laatste is begin 1983 lid geworden zonder ooit golf gespeeld te hebben en heeft eind 1983 al handicap 15.

De competitie begint in 1983 op 20 maart. AGC heeft negen teams in de competitie. Bart Webbers en Liesbeth Koopman winnen in mei het strokeplay-kampioenschap. B. Horsman en Hennie Horn zijn de matchplay-kampioenen van de club. Er zijn twee flights bij de matchplay-clubkampioenschappen.

Voor de vijfde keer wordt de Trofeo Italiano gespeeld (zie 1979). Er doen zo’n 25 clubkampioenen en 25 professionals mee aan de pro-am wedstrijd.

Vogelreservaat

“Waarschijnlijk is het weinig leden bekend dat ons golfterrein [sinds 1971] een officieel ‘Vogelreservaat’ is met alle gevolgen van dien”, schrijft de baancommissaris in het Maandbericht van september 1983.

“Een van de gevolgen is dat twee natuur-vogel-liefhebbers, de heren Andriese en Van der Lely, nestkasten plaatsen en de vogelstand bijhouden.”

Er zijn “tientallen kieviten, meeuwen en lijsterachtigen”. In 1983 wordt ook zeldzame beflijster aangetroffen en kramsvogels, grote lijsters en meerdere fazantennesten.

Joop Andriese (1926-2013), erelid van de VWGA (Vogelwerkgroep Amsterdam) heeft vele jaren inventarisatie-verslagen gepubliceerd in het Mededelingenblad van de KNNV Vogelwerkgroep Amsterdam.

1983 broedvogelgegevens golfterrein Duivendrecht 1970-1983
Broedvogelgegevens golfterrein Duivendrecht 1970-1983.

Bel op de tee

Het baanpersoneel (in eigen dienst) bestaat dit jaar opnieuw uit vier man. In de baan worden vier nieuwe damestees aangelegd. Het bestuur laat weten dat er op de range niet met houten of lange ijzers mag worden gespeeld als hole 10 wordt bespeeld. Hole 10, een par 3, ligt in deze jaren achter het uiteinde van de range. In 1980 heeft iemand op de tiende tee al eens een bal op het hoofd gekregen. Op die tiende tee is een bel. Als die wordt geluid moet je op de range rekening houden met de spelers op hole 10.

1984 Hoofdstuk3Geschiedenisclub119461989_doc_5a5aef4f aaa
De par-3 tiende achter de drivingrange.

Lees verder > 1984.