2021

Op de website van De Enk Groen & Golf staat in januari 2020 een kort interview met Martin van Wenum, een van de greenkeepers die namens De Enk op Amsterdam Old Course werken. Wat maakt het werk zo mooi?” is een van de vragen die aan Martin wordt gesteld. Zijn antwoord:

“Wat het werk zo mooi maakt is dat ik elke dag mag werken in de natuur en daar ook bewust mee omga. De natuur op de golfbaan stem ik af met de mensen die zich bezig houden met Geo. Zo proberen we het op de juiste manier te behandelen.”

Lees het hele interview op deenkgroenengolf.nl. (Er staat architect “Cold” maar dat moet zijn het architectenbureau Colt, Alison en Morrison.)

Martin van Wenum (links) met Ben Kremer.

“Nog steeds prima golfen”

In de februar-editie van Golfers Magazine is in een artikel over 9-holes banen ook een pagina gewijd aan AOC. Golfers Magazine schrijft:

“Ooit lagen er achttien holes op ruime afstond von de stad, tegenwoordig zijn het er negen en ligt de stad oon olle kanten om de baan heen. Zelfs erboven, met de zo typerende fly-over van de Nederlondse Spoorwegen die de baan doorsnijdt. Pal noost de thuishaven von Ajax is het passen, proppen en meten. Moor ondanks de al decennia dreigende sluiting kun je nog altijd prima golfen op een van de oudste banen (1935] van het land, die na een jarenlange renovatie hopelijk nog jaren mee mag.”

Zwarte Laantje wit

Half februari ligt de baan ruim een week onder een dik pak sneeuw. In het Weekbad voor Ouder-Amstel van 24 februari 2021 wordt in de rubriek Deel je nieuws een mooie foto van Mathijs van der Vinne afgedrukt.

AOC in Speuren en Ontdekken

Nummer 128 (april 2021) van Speuren en Ontdekken is geheel gewijd aan Duivendrecht. Het Historisch Nieuwsblad van Ouder-Amstel heeft als kop: “Ook dit was Duivendrecht – Wat verdween voor de aanleg van het spoor, de metro en de Venser.”

Het themanummer van Speuren en Ontdekken beschrijft de geschiedenis van een deel van Duivendrecht dat sinds de jaren zeventig niet meer bestaat. Het zuidelijk deel van Duivendrecht werd afgebroken, zoals een stuk van de Rijksstraatweg, de Ouderkerkerlaan, de Diemerlaan en de Abcouderstraatweg, met alle bebouwing die daar langs stond: bijvoorbeeld het Bijlmer Fort, het Willibrordus gebouw, bakkerij De Hoop, slagerij Van Walbeek en boerderij Strandvliet. Het stond allemaal in de weg voor de bebouwing van de Bijlmermeer en de aanleg van een nieuwe spoorbaan, een nieuw treinstation en de metrolijn Amsterdam-Gaasperplas. In het nummer staat ook een artikel – van Alex de Boer – met de titel Amsterdamse Golf Club/Amsterdam Old Course. Het beschrijft de geschiedenis van de golfbaan en de twee clubs.

In het artikel “Herinneringen aan Jan Boom” lezen we:

“Met Jan Beukeboom ging ik soms op zaterdag mee over de spoordijk om bij de ‘Golflinks’ melk, vla en room te brengen. Jan en ik liepen dan langs het huis van fotograaf De Jong, Rijksstraatweg nr. 116, namen de trap tegen de dijk omhoor en gingen dan met step en tassen de spoorbanen over om aan de andere kan weer af te dwalen. Vervolgens namen wij het Zwarte Laantje naar het clubgebouw van de golfclub, war wij werden getrakteerd op een gebakje als dank voor het brengen.”

Strokeplay clubkampioenschap

Op 19 en 20 juni worden de cubkampioenschappen strokeplay gespeeld. Bij de dames wint Fransje Bijnen. Femke Kooistra moest zich vanwege een blessure terugtrekken. Bij de heren ontketende zich een spectaculaire strijd tussen Bob de Boef, Erik Hoekstra en de Italiaan-Nederlander Francesco Vogelezang. Erik en Francesco stonden na 54 gelijk. Op de tweede extra hole won Erik het strokeplay clubkampioenschap. Francesco wordt tweede en Bob derde.

KLM versus de gemeente Ouder-Amstel

Op 29 juli bericht De Telegraaf over de plannen voor De Nieuwe Kern (DNK). “Omwonenden en luchtvaartmaatschappij KLM liggen op ramkoers met de gemeente Ouder-Amstel over de nieuwbouw van een nieuwe woonwijk van 4500 woningen aan de A2 bij Amsterdam”, schrijft Yteke de Jong onder meer. “De woonwijk ligt onder een aanvliegroute van Schiphol, maar volgens de gemeente liggen de woningen net niet in de zone waar niet gebouwd mag worden. KLM bestrijdt dat.”

De gemeenteraad van Ouder-Amstel heeft inmiddels de milieueffecten van het DNK-plan onderzocht in een milieueffectrapport (MER). De Commissie voor de milieueffectrapportage publiceert op 22 juli 2021 een toetsingsadvies met daarin een beoordeling van de juistheid en volledigheid van het MER. Aan de beoordeling worden aanbevelingen gekoppeld. Het Weekblad voor Ouder-Amstel vat het toetsingsadvies als volgt samen:

“De effecten van geluid zijn nog onvoldoende in beeld. Ook is meer aandacht nodig voor mogelijkheden om bodem en ondergrond, water en natuur te beschermen. (…) In het rapport wordt uitgegaan van volledige ophoging van het gebied, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor de bodem, ondergrond, waterhuishouding, flora en fauna. Het rapport laat nog onvoldoende zien of daarvoor ook andere oplossingen mogelijk zijn. De Commissie adviseert het milieueffectrapport aan te vullen en daarna pas besluiten te nemen over het plan.”

Clubkampioenschap

In het weekend van 11 en 12 september wordt het matchplaykampioenschap gespeeld. De indeling wordt per ongeluk niet gedaan volgens het wedstrijdreglement maar op basis van handicap. De kampioenen in 2021: Erik Hoekstra (heren), Renée Cohen (dames senioren) en Cavan O’Grady (heren senioren). Bij de heren is Rolf de Jonker runner-up.

Paddenstoelwedstrijd

De dames donderdagochtend hebben een nieuwe slotwedstrijd: de Paddenstoelenwedstrijd. De strijd om de Paddenstoelbokaal wordt in 2021 gespeeld op 7 oktober. Dertig dames worden ingedeeld in vier paddenstoelenteams: de Cantharellen, de Oesterzwammen, het Eekhoorntjesbrood en de Gele ringboleten. In de wedstrijd moeten er strategische keuzes gemaakt worden wie met welke bal verder speelt.

Waar de trein overheen dendert

In Golfers Magazine staat in september 2021 een artikel over golfbanen dichtbij stations. Natuurlijk wordt AOC ook genoemd in dit artikel. De introductietekst van het artikel:

“Het aantal banen waar een trein pal langs rijdt, is groot. Maar wat als je met de trein wilt? Op deze banen zoeft de trein niet alleen voorbij, maar ligt het station ook op loopafstand.”

De tekst over Amsterdam Old Course:

“Er zijn veel banen waar de trein lángs rijdt, moor er is er maar eentje waar de trein overhéén dendert. Het is wat lastig uitstappen vanaf de Utrechtboog, moor zowel Station Bijlmer als Station Duivendrecht liggen op loopafstand van deze opvallende en bijna honderd jaar oude baan onder de rook van Amsterdam. Ooit lag de baan in een landelijk gebied, tegenwoordig drukt de stad aan alle kanten tegen de grenzen aan. Hoelang kan er nog gespeeld worden op de charmante 9-holesbaan met zijn prachtige clubhuis?”

Overleden in 2021

Op 10 mei 2021 overlijdt oud-AOC-lid Hans Verheek. Hans werd geboren in Amsterdam op 21 maart 1946.

Op 2 juni 2021 overlijdt Maaike Hilbrand. Maaike, geboren op 29 december 1969, was bestuurslid en organiseerde jarenlang de golfweek. Ze was ook een zeer goede speler. Maaike speelde jarenlang in Dames 1. Ze won vier keer het clubkampioenschap matchplay en één keer het clubkampioenschap strokeplay.

Op 12 juli 2021 overlijdt Marie Therese Hollman-Bollen overleden. Zij was jarenlang een actief lid van de vereniging.

Op 10 oktober overlijdt Henk Tuin.

Sterchef Henk Tuin overleden. Henk, geboren in 1949, was in zijn werkende leven sterchef. Misset Horeca bericht:

Henk Tuin behoorde samen met bijvoorbeeld Cees Helder, Constant Fonk, Wulf Engel, Emmanuel Mertens en Theo Nolet tot de bekendste chefs in Nederland in de jaren ’80. Een van zijn bekendste signature gerechten was een eitje.

Het Parool staat uitgebreid stil bij het overlijden van Henk Tuin. Hij werd 72 jaar.

Op 11 oktober overlijdt Siemen de Boer. Siemen, een groot liefhebber van golf en huisarts in zijn werkende leven, werd geboren op 11 december 1940.

Boom voor Maaike

Aan het einde van 2021 wordt tussen de range en de zesde green een boom ter nagedachtenis aan Maaike Hilbrand geplant. De boom wordt geplant op de damestee van hole 6 toen die in omgekeerde richting werd gespeeld. Er is op het moment van planten in Nederland een lockdown van kracht om coronabesmettingen te voorkomen. Om die reden is er maar een klein gezelschap aanwezig bij het planten van de boom.

De boom voor Maaike.
Foto’s van Maaike in het clubhuis na haar overlijden in 2021.

Lees verder > 2022.