2000

Het entreegeld in 2000 bedraagt 900 gulden, volgens een lijst die nog in guldens rekent en niet in euro’s. Een gewoon lidmaatschap kost 1375 gulden. Er is ook onder meer een werkdaglidmaatschap. Dat kost 1100 euro. De cateringbijdrage is 300 euro en een locker kost 35 gulden, net zo veel als een een plaats in de tassenloods.

Bijna 100.000 golfers

In het afgelopen jaar (1999) is het aantal geregistreerde golfers in Nederland met 8 procent toegenomen er er zijn er nu 98.000 spelers. Veel verenigingen, vooral in het westen, kennen een ledenstop. Voor het eerst in Nederland kunnen ook niet-clubleden een golfvaardigheidsbewijs halen en een handicap laten bijhouden. Eind 1999 telt de NGF al 44.000 “houders van een wit golfvaardigheidsbewijs”.

Op 1 januari 2000 wordt het Nederlandse handicapsysteem aangepast aan dat van de European Golf Association. De NGF-handicap wordt vervangen door de EGA-handicaps en NGF-(club)handicaps.

Tweede lustrum

De club AOC bestaat in 2000 tien jaar. De voorzitter in dit lustrumjaar is Gert Mosler, secretaris is Frank van Nieuwburg, penningmeester is Huib Theunissen en de bestuursleden zijn Petra Olgers en J.E. (Liesje) Sickler-Opten. Sickler is de opvolger van Jan Ede Kuipers. Jan Ede, vanaf 1992 als referee actief in NGF-wedstrijden, vertrekt na de jaren negentig bij AOC en wordt lid van AGC. Eind 2015 zal Kuipers Arjan van den Steenhoven opvolgen als NGF-bestuurslid met als portefeuille Handicapping, regels en wedstrijden.

337 jan ede kuipers
Jan Ede Kuipers (jaar onbekend).
jan ede kuipers 2004vraagteken
Jan Ede Kuipers in 2004.

Quirine van Nassau werkt op het secretariaat en de horeca is in handen van Herman Denkers en “de twee Marco’s”. Op 1 oktober 2000 verlaten Marco van der Spek en Marco van de Vate de club. Zij gaan naar de golfclub in Capelle aan den IJssel.

2000 horeca 2000_0002 b
Links Marco van de Vate (“van de bediening”) en rechts Marco van der Spek (“van de keuken”) achter de bar in het clubhuis.

Open en handicapcompetitie

De opzet van de NGF Competitie is in 2000 veranderd. Vanaf nu wordt gesproken over de open competitie (zonder handicapverrekening) en de handicapcompetitie (met handicapverrekening). En men spreekt van de A- en B-competitie (voor clubs met A- en B-status).

Er zijn in 2000 vijf AOC-herenteams, waarvan twee seniorenteams. Het eerste herenteam in de competitie bestaat uit Hans Lemm, Rolf Thung, Marcel Hartman, Just de Mol van Otterloo (captain), Boetie van Geen, Jeroen Hüpscher, Hans Verheek, Jules Hesse en Bart Borggreve (reserve). Er is nog een tweede herenteam en er zijn twee senioren herenteams.

Heren 3, in 1994 begonnen als vijfde team, wordt tweede. Dit team bestaat uit Alexander Mackay (captain), Rob van Acker, Bernard Aris, Bert Funke, Fred Laumans, Rob Sträter, Joost Timmermans, Michiel Wijsmuller en Rutger van Cliet (reserve). Het “senioren A-team” wordt derde. Dit team bestaat uit Ralph Osmers, Dumm Smit, Willem van Doorn, Paul Koster, Chris van Uchelen (captain), Karel van Osch en Theo Hilbrand (reserve).

Dames 1 speelt in de A-Dames Standaard Afdeling en bestaat uit Anne Marie Vellekoop (captain), Petra Olgers, Yvette Bartlema, Viviane Regout, Marjolein Risseeuw, Erika Keglovich, Ellen van Doorn en Ingrid Burgers. Dames Senioren 1, geleid door captain Léonie Schretlen, wordt poulewinnaar in de A-Dames Senioren Open Afdeling maar verliest de promotiewedstrijd. Ook het “Dames Senioren B-team” wordt kampioen in 2000.

Pierre Star Busmann, jarenlang coördinator van de competitie, stopt in 2000. Hij wordt opgevolgd door Harm Rozema.

“Pleitbezorgster van de traditionele golfcultuur”

Op 8 februari 2000 overlijdt Thea Feith-Duyvis. In het clubblad wordt ze door mevrouw A.L. Jonker-van Det beschreven als:

“een niet aflatende pleitbezorgster van de traditionele golfcultuur (en) een grand old Lady in de golfsport.”

Thea Feith was als expert op het gebied van wedstrijden, regels en etiquette vele jaren actief voor de club en maakte vroeger deel uit van de Damescommissie van het Nederlandse Golf Comité, de voorloper van de NGF. Het NGC bestond lange tijd uitsluitend uit mannen en de belangen van dames werden behartigd door de Damescommissie. Feith deed in die tijd veel werk voor de damescompetitie. Aad van Dorp schrijft namens de wedstrijdcommissie in het clubblad:

“Thea paste bij de club zoals het eerbiedwaardige clubhuis bij de Old Course”.

Thea Feith, mevrouw Bruinsma en Trude Kuperus.
354 thea feith 1999
Thea Feith in 1999.

Sloop boerderij en bouw ketenterrein

Er wordt in 2000 een aantal keer ingebroken in de nissenloods van AOC, de loods van de greenkeepers (Gerrit van Meerveld en Gerard Koster). De boerderij (Zwarte Laantje 3), die van de NS vanwege de aanleg van de Utrechtboog weg moest en in 1999 is afgebrand, wordt gesloopt. Het huurcontract is beëindigd op 1 januari 1999.

Op de dijk (waar nu holes 3 en 4 liggen) wordt een ketenterrein opgebouwd. Daarom moet hole 8 ingekort worden; er komen nieuwe tees.

hole 8 Geschiedenisclub19992004_doc_4bb5fc74
Het ketenterrein op de dijkhole gezien vanaf de eerste green.

In de baan beginnen de werkzaamheden voor de Utrechtboog. De redactie van The Old Course News schrijft over de aangrijpende vernieling van de par-3 vijfde hole waar een werkweg wordt aangelegd en de Boog wordt gebouwd:

“Zwarte tractorsporen in het gras. Boom na boom wordt geveld. (…) De gezelligheid is er nog steeds maar met een ondertoon van licht alarmerende onrust.”

313 werkweg par 5 derde 2000
Over de par-5 derde hole is een werkweg aangelegd, de bomen langs de hole zijn verdwenen.

Het werkterrein met een werkweg dwars door de baan wordt afgebakend met hekken. Het heien volgt later en zal ongeveer drie maanden duren. De gevolgen van de werkzaamheden voor de drainage en beregening zijn groot, er moeten allerlei duikers en sloten omgelegd worden. En er moeten doorgangen komen over het werkterrein voor de spelers en greenkeepers.

De werkzaamheden aan het viaduct zullen volgens het bestuur vijf jaar duren. In 2005 moeten er treinen over de Utrechtboog rijden en moet AOC de baan verlaten, zo is de stand van zaken op dit moment.

Geschiedenis club 1999 2004_doc_4001ef27
De Utrechtboog ingetekend in de golfbaan.

Tijdelijke baan

De baan wordt aangepast. Een van de vele gevolgen van de komst van de Utrechtboog is dat green 7 (de toenmalige par 3 met de green tegen de dijk van hole 8 aan) moet verdwijnen.

hole 7 zevende Geschiedenisclub19992004_doc_m5d6232a1
Green 7 in 1999.

Omdat de par-5 derde en de par-3 zevende verdwijnen, moeten er nieuwe holes komen. Een van die nieuwe holes is de par-3 vierde, vlakbij het clubhuis. Hole 4 (de huidige vijfde hole) wordt in 2000 de vijfde. En op de plaats van de zevende komt een andere par 3, een heel smalle zevende hole. De hole die in 2000 hole 2 is (de huidige negende) wordt verlengd tot een par 5. Er wordt een nieuwe tee aangelegd: de huidige gele tee van hole 9.

2000 hole 2 tee
De gele tee van hole 9 in 2000 (nu hole 2).
2000 hole 9 2000
Hole 9 in 2000 (nu hole 2).
2000 hole 2 2000
Green 2 in 2000 (nu green 9).

E-mail en Word

In mei komt Gerard Kist baancommissaris Willem van Doorn versterken. Jef Kamps neemt na vijf jaar afscheid van de redactiecommissie. De redactie van het clubblad is in 2000 voor het eerst bereikbaar via e-mail en Microsoft Word begint het te winnen van het tekstverwerkingsprogramma WordPerfect.

“Door de bocht”

Het tweede lustrum van AOC wordt gevierd tijdens de Golfweek. Die heet dat jaar “Door de Bocht”, “een knipoog naar de Utrechtboog”. De Golfweek-commissie meldt een sympathiek gebaar van de partijen die het viaduct aanleggen:

“Nadat de commissie het thema had bepaald, bleken de uitvoerende partijen van de aanleg van de Utrechtboog zeer bereid onze Golfweek te sponsoren.”

Voorzitter Gert Mosler schrijft in de lustrumkrant AOC Spoorboekje over de veranderingen op het terrein:

“De voorbereidingen voor de bouw van twee parallelle viaducten, dwars door ons terrein, zijn aangevangen. De bomen langs de derde fairway [de verdwenen par 5 op de plaats van de Utrechtboog] zijn gekapt, evenals rond de green van de zevende. Het ketenterrein [op de dijk langs de Holterbergweg] wordt ingericht. Positief is dat de NS en de aannemer eraan willen meewerken dat wij nog gedurende vijf jaar gebruik van de baan kunnen blijven maken, zij het op een baan die in twee helften zal zijn verdeeld.”

In augustus berekent de NGF de moeilijkheidsgraad van de aangepaste baan (volgens het Course Rating Systeem van de USGA):

  • Heren Par 68 Lengte tees 5.406 CR 66,0 SR 123
  • Dames Par 68 Lengte tees 4.596 CR 66,3 SR 114

En op 25 augustus 2000 wordt de “nieuwe baan” (met aanpassingen vanwege de aanleg van de Utrechtboog) in gebruik genomen. Op werkdagen wordt een kortere baan gespeeld zodat werklui geen gevaar lopen. Voor deze korte baan wordt later een aparte, rode scorekaart gemaakt. De rating voor ronden overdag als er aan de Utrechtboog wordt gewerkt (de “werkdagbaan”).

  • Heren par 66, course rating heren 63,8
  • Dames 64,0; slope rating heren 114, dames 108
aoc66-e1563645636974.jpg
De plattegrond van de scorekaart die geldt tijdens de bouw van de Utrechtboog. Het bouwterrein (midden) is out of bounds. De dijkhole is aanzienlijk korter geworden.

Verhuizen naar Loenen

De kans dat er een golfterrein in Loenen gebouwd mag worden wordt intussen groter. “De voortgang is in de tweede helft van 2000 in een stroomversnelling gekomen”, schrijft voorzitter Mosler in een notitie. AOC wil eigenlijk een 18-holes baan op zo’n 50 hectare. AMEV Levensverzekering heeft op de beoogde locatie echter slechts 25 hectare in de aanbieding maar is wel bereid om die grond te verkopen. Het bestuur wil graag dat het project wordt voortgezet door een subvereniging of commissie van AOC. Dat gebeurt ook: er komt een “groep Loenen” met onder anderen Cas Jansen.

Dispensatie

De baan die gespeeld wordt tijdens de bouw van de Utrechtboog is veel minder lang dan de 9-holes baan waarmee AOC in 1990 is begonnen. Dat heeft gevolgen voor de status van de club. NGF-regioconsul Arie Kwak schrijft aan NGF-directeur H. Heyster:

“De lengte is thans voor de heren 4.938 meter (voor de A-status 262 meter te kort) en voor de dames 4.196 meter (354 meter te kort). Het bestuur vraagt dispensatie voor de A-status.”

In 2000 zijn er 88 banen met de A-status; een baan moest volgens de NGF (op 31 maart 2000) minimaal negen holes tellen en 5.200 meter lang zijn over 18 holes.

Voor de dames kan de baan verlengd worden maar Kwak vindt dat niet een goed idee, omdat AOC maar één damescompetitieteam wil inschrijven. Kwak adviseert de NGF om aan AOC dispensatie voor de A-status te verlenen (clubs die uitbreiden of renoveren kunnen bij de NGF een dispensatie-aanvraag doen ten behoeve van het behoud van de bestaande status). Kwak adviseert dit omdat de baan een nieuwe course en slope rating heeft, omdat de baan afgezien van de lengte aan de gestelde eisen voldoet en omdat het bestuur zich zal inzetten voor een “fall-back scenario” (competitie spelen bij een gastclub als de situatie van de baan daartoe aanleiding geeft).

“De bouwwerkzaamheden zullen de komende jaren doorgaan”, schrijft Kwak.

“Wij zijn van mening dat de situatie van jaar tot jaar opnieuw bekeken dient te worden.”

In een PS schrijft hij:

“Wij werden fijntjes gewezen op het feit dat Golfclub Kralingen ondanks voldoende lengte toch de A-status heeft behouden.”

In september komt de ArboUnie de faciliteiten van de greenkeepers beoordelen. De situatie is niet best. Het vijzelgemaal moet een noodstop krijgen, een duidelijke bediening en antislipplaten. In de loods bestaat instortingsgevaar aan de voor- en achterzijde en electrocutiegevaar. In de keet is de vloer ingezakt.

Kampioenen

De strokeplay-kampioenschappen van 2000 (kort na de competitie) worden gewonnen door Frank van Nieuwburg en Viviane Regout.

Frank wint ook de matchplay-clubkampioenschappen en Aleida Schreuder is de winnaar bij de dames.

2000
Vlnr: de matchplay-clubkampioenen van 2000, Frank van Nieuwburg en Aleida Schreuder, de runners-up Michiel Simon en Liesje Sickler-Opten en Boetie van Geen van de wedstrijdcommissie.

Cross country onder en over de boog

De baan leent zich tijdens de bouw van het spoorwegviaduct optimaal voor een cross-country wedstrijd en de editie van dit jaar, georganiseerd door Michiel Simon, is dan ook een groot succes.

In 2000 staat de Wintergekkenwedstrijd ook nog steeds op het wedstrijdprogramma.

AOC-pro Andrew Young maakt in augustus een hole in one op de par-3 vijfde (de huidige reservehole).

DSC00308 andrew young (1)
2000 vraagteken AOC10B andrew young
Andrew Young, ongeveer 2000.

In het najaar treedt voorzitter Mosler af, die zo’n tien jaar voorzitter was. Mosler wordt tot erelid benoemd.

Muntentelefoon

Ook al zijn er al mobiele telefoons, toch wordt in het clubhuis een muntentelefoon geïnstalleerd. “Het toestel accepteert kwartjes, guldens en rijksdaalders.”

Rattenbestrijding in de “stokkenloods” (tassenloods) maakt een einde aan enige overlast van de knaagdieren.

2000 ria en vlasta 2000b
Ria Bloem en Vlasta Kupsch in 2000.
AOC10 rond 2000 (3)
2000.
AOC10 rond 2000 (2)
Ongeveer 2000.
2000 ongeveer aoc10arond2000
Ongeveer 2000.

Lees verder > 2001.