1937

Een nieuwe spoorweg

Onmiddellijk na de aanleg in 1935 maakten de Spoorwegen bekend dat er naast enkele holes een spoorweg moest worden aangelegd. Deze nieuwe spoorlijn is in 1937 gereed. De aanleg zorgde in 1936 voor heel wat overlast en de aanleg leidt tot niet-geplande ondulaties van de op veen aangelegde fairways, bijvoorbeeld op de toenmalige hole 12 (die nu niet meer bestaat). De baan ligt vanaf 1937 ingeklemd tussen de spoorweg Amsterdam-Arnhem en de spoorweg Watergraafsmeer-Duivendrecht.

Geschiedenis club 1 1934 1989_doc_m28ffe3e2 van dijk oosterveer
Het treinspoor richting Utrecht langs de baan bij de opening van de baan in 1935.

Op de cover van Maandblad Golf

In januari 1937 wordt op initiatief van de heer B. Knol en het Nederlands Golf Comité Maandblad ‘Golf’ opgericht. In dit blad wordt ook veel golfnieuws van de golfclubs opgenomen. In deze kroniek wordt veel uit dit tijdschrift geciteerd. Het eerste nummer verschijnt op 15 maart 1937. De redactie is in handen van jhr mr A. Calkoen van Limmen en J.A. Brongers, De laatste was al de golfredacteur van Revue der Sporten en De Corinthian.

Het Nederlands Golf Comité werkte voorheen samen met De Corinthian dat later werd overgenomen door Revue der Sporten. Dat is “een weekblad dat ook dient als orgaan van verschillende sportorganisaties en -clubs”, legt het lustrumboek 100 Jaar Hilversumsche Golf Club uit. Het NGC wil zelf een golfblad beginnen en Maandblad Golf is het resultaat. Het blad “richt het vizier ook op auto’s, mode, jacht, wintersport en bridge”, zoals de samenstellers van 100 Jaar Hilversumsche Golf Club zeggen.

De baan in Duivendrecht siert op woensdag 15 september 1937 de voorkant van Maandblad Golf.

1937 Hoofdstuk 2 Geschiedenis club 1 1934 1945_doc_m5c6d698d
De cover van Maandblad Golf op 15 september 1937. Het onderschrift van de omslag luidt: “Een overzicht van de course van de Amsterdamsche Golfclub te Duivendrecht met op den achtergrond het silhouet van de arbeidzame hoofdstad. Een fraaie foto van ‘Polygoon’ tijdens de foursome Carp-Looman tegen W. [Wim] van Dijk-C. Cramer in den wedstrijd Amateurs-Professionals.”

De green op de foto is van de huidige negende hole. Links voor de green was een kleine bunker en rechts van de green was één grote bunker (zichtbaar op de foto). Later werd het een kleine greenside bunker aan de rechter kant van de green. Na de bunkerrenovatie van 2005/2006 lagen er weer twee bunkers rechts van de green, waarmee de oorspronkelijke situatie min of meer hersteld was. Na de restauratie van hole 9 in 2015-2016 liggen er ook weer twee bunkers rechts van de green.

In 1938 zou de green van de huidige hole 9 uit dezelfde hoek gefotografeerd worden:

1938 algemeen handelsblad 24 april 1938

De uitgever van Maandblad Golf initieert in het oprichtingsjaar 1937 ook de Golf-Beker, een nationale clubwedstrijd.

Kampioen

handicapbord detail DSC01409
Detail van het schild van de Handicap Competitie.

In 1937 wordt het eerste team van de AGC kampioen in de handicapcompetitie (er is een A-competitie voor de beste spelers van het land en daarnaast is er een handicapcompetitie). Het jubileumboek van 1984 schrijft hierover:

“Het team onder leiding van H.W.J. baron van Tuyll van Serooskerken wordt tijdens een ‘cocktailparty’ gehuldigd, voor zo ver dit zo betiteld kon worden in een club zonder drankvergunning.”

Maandblad Golf schrijft op 15 november 1937:

“De Haagsche G.C. zag dus het fraaie door Paul vervaardigde schild verdwijnen naar Duivendrecht.”

handicap bord DSC01413
Het schild van de Handicap Competitie

Firma Temmink, eigenaar van de baan, stuurt op 11 december 1937 een “gelukstelegram”.

“Hulde voor het tiem [?] dat kampioenstitel behaalde tevens gelukwenschen voor Bestuur en Club”De Temminks

Drankvergunning

Het clubhuis aan het Zwarte Laantje zal pas later een vergunning krijgen om drank te schenken. De club heeft wel “heerlijk veerende ligstoelen op het breede terras”, wordt gemeld in een circulaire.

Wedstrijden

De club telt in 1937 250 leden. Maandblad Golf schrijft hierover:

“Vooral wanneer de verbinding van het centrum van Amsterdam met Duivendrecht eens goed zou zijn geregeld, dan zou de Amsterdamsche course nog veel meer belangstelling ondervinden. Voor niet-auto-bezitters vermelden we gaarne, dat de course te Duivendrecht te bereiken is met de autobus (vertrek Gijsbrecht van Aemstelstraat bij de Weesperzijde, bij halte lijn 5) óf met bus D naar de Duivendrechtsche brug en vandaar per taxi (garage bij de brug: kosten f 0.25).”

Een groot succes zijn de Dinsdagavondwedstrijden: zomeravondwedstrijden, die in 1936 door F. Warners zijn ingesteld. In mei 1937 wordt hierover bericht door een onbekende krant:

“Door de Amsterdamsche Golf Club te Duivendrecht worden gedurende 8 Dinsdagavonden, beginnende 25 Mei a.s. tot 13 Juli een serie golf-wedstrijden hole play tegen bogey georganiseerd, die behalve voor de leden ook voor niet-leden toegankelijk zijn. Men kan acht wedstrijden hole play spelen, terwijl voor den hoofdprijs — een fraaie zilveren beker — de vier beste kaarten in aanmerking komen.

De Amsterdamsche Golflinks te Duivendrecbt zijn thans in prachtige conditie, zoodat voor deze wedstrijden zeer groote belangstelling bestaat.”

Het doel van de Dinsdagavondwedstrijden, die georganiseerd worden door de propaganda-commissie van de club, is om golfers uit het hele land naar Duivendrecht te trekken.

Over de Burgemeester de Vlugtbeker (18 holes strokeplay) meldt Maandblad Golf in 2017:

“De baan was in uitstekende conditie, slechts was een harde wind voor velen hinderlijk. Daar Burgemeester de Vlugt verhinderd was den Beker aan den winnaar te overhandigen, geschiedde dit door den Voorzitter, mr. K. Jansma, die er, gelijk steeds op geestige wijze, op wees hoe Van der Elst dit succes te danken heeft aan zijn geregeld spelen en oefenen, waarvoor hij zich tijd noch moeite spaart.”

De Foursomes-vlaggenwedstrijd van 1937 op De Pan, met handicapverrekening, wordt gewonnen door “het Amsterdamsche paar mevr. Uhlenbeck en den heer Van Baalen, die hun vlag op de 19e green wisten te plaatsen.”

Jacob Oosterveer, pro in Duivendrecht, wordt in 1937 13de in het Internationaal Open (Dutch Open) op De Pan. Hij heeft eerder in zijn leven twee keer het Open gewonnen.

Professionals tegen amateurs

Maandblad Golf wijdt in het nummer van 15 september 1937 een klein artikel aan “de jaarlijkse wedstrijd amateurs tegen professionals” die in 1937 op de baan in Amsterdam (“bogey 74”) wordt gespeeld. (Ter vergelijking, de baan van de Eindhovensche Golf was in het begin “bogey 75”. De baan van de Haagsche, die in 1939 geopend zou worden, zal 6710 yards en bogey 77 worden.)

De pro’s winnen met 9-6. De wedstrijd is de laatste jaren steeds door de professionals gewonnen: 10-3 (1932), 8-5 (1933), 10-7 (1934), 7-3 (1936).

De wedstrijd amateurs tegen professionals is een initiatief van het Nederlands Golf Comité dat in 1913 is opgericht. “Geslaagd golf-week-end te Duivendrecht” is de kop van het artikel:

“Voor velen, die in langen tijd de baan te Duivendrecht niet hadden bezocht, was de perfecte conditie, waarin deze ‘polder-course’ thans verkeerde, werkelijk een openbaring. (…) De lof welke den heeren Koning, Falck en – niet te vergeten – greenkeeper Voorhaar van alle zijden werd toegezwaaid, was dan ook welverdiend. (…)

Na afloop van dit zoo geslaagde golf-weekend, reikte de Voorzitter van de Amsterdamsche Golfclub, Mr. K. Jansma, de ’s Zaterdags in den Foursomes behaalde prijzen uit. In zijn geestige speech gewaagde hij van de moeilijkheden, welke de club in het laatste jaar heeft ondervonden in verband met de groote grondwerken, welke rond de course worden uitgevoerd. ‘Blijkbaar,’ zoo zeide hij, ‘zijn de autoriteiten van meening dat golf zijn “spooren” heeft verdiend, aangezien zij bezig zijn, een geheel ringnet van spoorwegen om de course aan te leggen. In elk geval heeft dit het voordeel dat de baan in de toekomst wel heel gemakkelijk te bereiken zal zijn.'”

1937 maandblad golf 15 sep 1937b (1)
De wedstrijd tussen amateurs en profs. Het bijschrift in Maandblad Golf: “Een aardig plaatje, door ‘Polygoon’ vervaardigd, van een drive van den President van het Nederlandsch Golf Comité, Jhr. Mr. A. M. Snouck Hurgronje bij den Amateurs-Profs-wedstrijd te Duivendrecht.”

Haagsche Ooievaar

F.W. de Haan, spelende met handicap 5, wint in augustus “de wedstrijd om de Haagsche Ooievaar Wisselprijs, 18 holes tegen Bogey’, meldt Maandblad Golf met een foto erbij.

1937 maandblad golf 15 sep 1937 (2)
Prijsuitreiking van de Haagsche Ooievaar in 1937. Voorzitter Jansma reikt de Ooievaar uit aan F.W. de Haan.

De foto hierboven staat ook in het lustrumboek 50 Jaar Amsterdamse Golf Club met als bijschrift:

“De genoeglijkheid zat er al vroeg in op de Amsterdamse. Het is de prijsuitreiking van de Haagsche Ooievaar in 1937. Mr K. Jansma zal het kostbare kleinood overhandigen aan Frans de Haan.”

frans de haan maandblad golf 1938 15 dec
F.W. de Haan was een “topamateur”. Hij maakte deel uit van het nationale team en speelde in wedstrijden als Amateurs-Professionals. Deze foto van hem verscheen in Maandblad Golf, 2e jaargang No. 10, 15 december 1938, met als bijschrift: “Amsterdammer F.W. de Haan van de Amsterdamsche G.C. eindigde op de gedeeld zevende plaats in de eerste Winterwedstrijd van 1938 op de Hilversumsche.” 

De eerste Stableford-wedstrijden

Dit jaar, 1937, worden in Nederland voor het eerst Stableford-wedstrijden gespeeld. Het systeem is in 1931 bedacht door de Engelse chirurg Frank Barney Gordon Stableford, een scratchspeler. In Engeland is in 1932 voor het eerst een Stableford-wedstrijd gespeeld.

Het systeem werkt in de beginjaren net iets anders dan nu, blijkt uit een brief van J.A. Brongers, hoofdredacteur van Maandblad Golf, aan de Sallandsche GC “de Hoek” uit 1937. In de brief, afgedrukt in een lustrumboek van de Sallandsche, schrijft Brongers over het systeem, waarbij men moet weten dat bogey in deze periode te vergelijken is met wat nu par is.

“Het is een 18 holes medalplay wedstrijd tegen bogey, waarbij de volgende telling wordt toegepast:
eagle ………………………5 ptn
birdie ……………………3 ptn
bogey ……………………..2 ptn
1 boven bogey……………1 ptn
2 boven bogey……………0 ptn
3 en 4 boven bogey…..-1 pt
5 en 6 boven bogey…….-2 ptn
hierboven……………………-3 ptn”

Het Nederlands Golf Comité richt in 1937 het Nederlands Dames Golf Comité (N.D.G.C) op om het damesgolf op een hoger plan te brengen. In dit jaar ontstaat ook een samenwerkingsverband tussen Europese golfassociaties.

Lepelman op bezoek

Later in 1937, op 15 oktober, wordt de Amsterdamsche weer belicht in Maandblad Golf. “Lepelman” (een nom-de-plume van B. Knol, de oprichter van het blad) speelt de baan in Duivendrecht (met caddie) en bericht daarover in het eerste golftijdschrift van Nederland. Bij het stuk “Amsterdamsche impressies” verschijnen drie foto’s en een plattegrond van de baan van “Golf-architecten: Colt, Alison, Morrison Ltd”.

1937 aocplattegrond1937 groot
De plattegrond van de baan bij het artikel in Maandblad Golf van 15 oktober 1937.

Lepelman beschrijft het clubhuis en elke hole:

lepelman 1

Over de derde (de huidige achtste hole) schrijft Lepelman:

lepelman 2

Er stond een boerderij waar nu de reservehole is en er stond een boerderij rechts van de tee, ongeveer waar nu de greenkeeperloods is. Even verderop is te lezen:

lepelman 3

De achtste in die tijd was de verdwenen par 5 waar nu de Utrechtboog loopt. De negende is de huidige negende (destijds een par 4). Lepelman beschrijft vervolgens de huidige eerste hole:

lepelman 4

Zijn score:

lepelman 5

Op een van de foto’s bij het artikel van Lepelman is hole 7 te zien.

1937 brug lepelman Geschiedenis club 1 1934 1945_doc_mb12b89b
Een foto van hole 7 in 1937 in Maandblad Golf. Bijschrift: “Op de zevende hole kreeg ik een schok (…) op de ‘Brug der Zuchten’ te Duivendrecht.” Deze hole 7 bestaat niet meer. De tee was naast de huidige zevende green en men sloeg naar een green die ongeveer lag op de plaats waar nu de chippinggreen is.

1937 clubhuis lepelman foto2
1937, foto bij het artikel “Amsterdamsche impressies” van Lepelman in Maandblad Golf. Bijschrift: “Rond het clubhuis van de Amsterdamsche G.C. is het goed toeven!” Dit was destijds de ingang, nu ligt hier het Paviljoen en de verbinding tussen het Paviljoen en het clubhuis.

In Maandblad Golf verschijnen in 1937 nog vier foto’s van de baan en het clubhuis.

1937 maandblad golf 15 sep 1937 (3) aaa

De puttinggreen op de foto hierboven is verdwenen toen rond 2005 het Paviljoen werd gebouwd.

1937 maandblad golf 15 dec 1937 g2
1937. Een fout bijschrift. De tee van de zesde hole (nu de zevende) lag niet bij een boerderij, de tee van de zevende hole (bestaat niet meer) lag wel vlakbij een boerderij aan het Zwarte Laantje. Foto: Maandblad Golf. Vergelijk de foto hieronder (uit 1938) van de zevende tee.
1938 maandblad golf 15 mrt 1938b
1938. Links de zesde green van destijds en rechts de zevende tee van toen. De zesde green is nu de zevende green. De par-3 zevende hole van toen bestaat niet meer. Men sloeg van een tee naast de huidige green 7 (daar waar de spelers op de foto staan) naar een green die ongeveer lag waar nu de chippingreen is. De boerderij aan het Zwarte Laantje is er niet meer, daar ligt nu de reserve par-3.
1937 maandblad golf 15 dec 1937 g1
1937. De eerste hole lag waar nu de driving range is. De fotograaf staat met zijn rug richting het clubhuis. Foto: Maandblad Golf.
1937 aocplattegrond1937 groot detail

Lees verder > 1938.