1960

Hole-in-One Clubs

Maandblad Golf van 15 november 1960 doet verslag van de “traditionele jaarlijkse reünie van leden van de Bols Hole-in-One Club, de Crecent Albatross & Hole-in-One Club en de Reuchlin Hole-in-One Club op de Amsterdamse Golf Club”.

“De traditionele jaarlijkse reünie van leden van de Bols Hole-in-OneClub, de Crescent Albatross & Hole-in-One Club en de Reuchlin Hole-in-One Club op de Amsterdamse Golf Club was, mede dank zij het schitterende herfstweer – waardoor ook de baan voortreffelijk bespeelbaar was een éclatant succes: 43 leden hebben ’s morgens deelgenomen aan de 18 holes handicap strokeplay en ’s middags zijn er een kleine vijfhonderd ballen van twee geïmproviseerde tees op de negende en de achttiende fairway geslagen bij de verwoede pogingen om a raison van drie schoten voor één gulden een hole-in-one te maken, althans zo dicht mogelijk bij de hole van de negende, resp. achttiende green te komen.

Er is ’s morgens in de 18 holes strokeplay over het algemeen zeer goed gespeeld, getuige de netto-scores bij de heren van 71, 72, 73 en 74 en van tweemaal 73, 74 en 75 bij de dames prijswinnaars. Bij de dames was het zelfs héél spannend, omdat mevrouw Bloembergen en mevrouw Wisselink dezelfde handicap (15) hadden en bovendien zowel uitgaand als inkomend dezelfde score maakten; de eerste zes holes hebben toen de beslissing gegeven.

’s Middags was het dus ‘prijsschieten’ en aangezien de directies van Bols en Reuchlin ’s morgens reeds een bizonder aantrekkelijke uitstalling hadden gemaakt van de ‘memento’s’, was ook daarvoor de belangstelling zeer groot. Bij de dames ging het om een precisieslag van een 125 yards en hoe moeilijk dit kan zijn, bleek wel uit het feit dat het een hele tijd duurde eer de meetploeg in het geweer moest komen. Het beste resultaat werd tenslotte behaald door mevrouw Fortuin, die op 3.57 meter van de vlag kwam. Bij de heren zette al vrij spoedig dr. Kalhorn zijn merk op 1.35 meter en heel lang heeft hij de illusie van de eerste prijs mogen koesteren, tot de heer Peet hem met 90 cm verbeterde en op 45 cm na een hole-in-one maakte.

De prijsuitreiking door de heren De Bas (Reuchlin) en Six (Bols) kreeg een extra feestelijk tintje, toen de heer Six de heer Mignot voor het front riep en hem tot ere-lid van de Bols Hole-in-One Club benoemde, wegens het maken van twee holes-in-one in één ronde, namelijk de 3e en de 16e van de Eindhovense Golf Club, op zondag 28 januari van dit jaar. Tot slot van het festijn bleef men nog lang als gasten van de huizen Bols en Reuchlin in het gezellige Amsterdamse clubhuis bijeen.

Jeugdkampioen

Piet Leguit wordt in 1960 nationaal jeugdkampioen, Van Kalken zal dat zijn van 1961 tot en met 1965.

Duivendrecht Beker

In 1960 wordt de eerste keer de wedstrijd om de Duivendrecht Beker gespeeld. Deze wedstrijd wordt nog steeds gespeeld door de leden van AOC. Piet Leguit is in 1960 de eerste winnaar. Hij zei in 2011:

“De Duivendrec​htbeker werd indertijd door Boy Terweij ter beschikkin​g gesteld nadat hij een andere beker (weet niet meer welke) drie keer achter elkaar gewonnen had.” 

Vanaf 1991 in elk geval is de Duivendrechtbeker een strokeplay-wedstrijd voor handicap 36 en lager.

De Duivendrecht Beker.

Lees verder > 1961.