1968

Het echtpaar Jonker

In 1968 wordt het echtpaar Jonker lid. Beiden zullen een belangrijke rol gaan spelen bij AGC en AOC. Lien Jonker vertelt in een interview in 2010 aan Willem Kau hoe ze hun eerste jaren ervaarden:

“In 1968 gingen Jan en ik golfen en we werden lid van de AGC. Onder de rook van Amsterdam zomaar achttien prachtige holes en ook prachtige mensen. Er was een grote saamhorigheid en grote wellevendheid. Met zijn allen waren we de club. We werkten er voor en leefden er voor. Iedereen van de dames en heren wist zich te gedragen. Een misstapje werd vergeven en vergeten. Geen roddel en achterklap, maar vriendschap. Nu is dat moeilijker! Overal is het clubgevoel helaas tanende. Er waren toen geen witte GVB-ers, geen vrije golfers en oneindige mogelijkheden om greenfee te spelen in binnen- en buitenland.

We leefden voor de club en het golf en al snel behoorde ik tot de lage handicappers. Jan niet. Hij was vooral een heel goede bestuurder en een doortastend probleemoplosser. Ik deed zeven examens en werd regioreferee. Mijn zoon van zestien speelde ook en vond het vervelend dat andere kinderen de regels niet zo goed kenden. Dus kwam er een simpel regelexamentje, zodat de junioren ook wedstrijden konden spelen. Het werd de basis van de huidige GVB-theorie. Desondanks moest je wel eens ingrijpen. Je was het gewoon verplicht als je het spel open en eerlijk wilde houden. Nou, dat lukte heel aardig in die tijd. Weet je … etiquette wortelt gewoon in je eigen gedrag en ik gruw ervan dat er tegenwoordig tijdens bijscholing ook aandacht moet worden geschonken aan omgaan met agressief gedrag. Tot mijn 72ste ben ik referee geweest.

Ik hield me vooral met golf bezig en Jan vooral met de club. Er dreigde onheil, want al in 1965 kwam die brief van de NS dat de AGC maar eens naar een andere locatie moest kijken. Natuurlijk werd er rondgekeken en in 1990 toen de huisbaas negen holes confisqueerde was het moment daar.”

ELTK voor vrouwen

1968 is een belangrijk jaar voor vrouwengolf. In dit jaar wordt het eerste ELTK voor vrouwen gehouden. De Nederlandse Dody Swane heeft hiervoor gestreden.

Het Zwarte Laantje in de sneeuw (jaar onbekend).

Lees verder > 1969.