2006

Het bestuur bestaat per 7 februari 2006 uit voorzitter Cas Jansen, secretaris Bert Funke, penningmeester Joep Koopmans en de bestuursleden Maarten de Gier, Kristel Nijssen, Laura Spangenberg en Irene Vroom. Irene is al sinds 1969 lid van Amsterdam Old Course/Amsterdamse Golfclub.

Cas Jansen is ook voorzitter van de Commissie Toekomst AOC. Hij werd in 1970 lid van de club op Duivendrecht (toen nog AGC en toen nog spelend op achttien holes). Terwijl zijn kinderen opgroeiden is hij vijftien jaar niet actief geweest maar daarna is hij weer lid geworden van AOC.

Honden zijn terug in het vademecum. In de vorige editie (2003) werden ze niet genoemd. Honden zijn ongewenste elementen op het terras, in de baan en in het clubhuis. Pas in 2019 zullen de regels veranderen: honden zijn welkom in de baan mits ze zich gedragen.

Het AOC -lidmaatschap bedraagt in 2006 665 euro. De cateringbijdrage is 150 euro per jaar, het eenmalige entreegeld is 925 euro en de participatie 590 euro. De greenfeetarieven: leden van A- en B-clubs 40 euro per dag, anderen 50 euro per dag.

2006 dames ong 2006 vlasta.jpg
Een damesportret op de huidige reservehole in 2006 met tweede van links Vlasta Kupsch. Op de achtergrond de huidige achtste hole.

Longdriver als pro

Caroline Breedveld is clubmanager, John van Liefland is de professional op AOC. Celso dos Santos heeft AOC eind 2005 verlaten omdat er niet genoeg vraag is voor twee pro’s. Van Liefland kwalificeert zich dit jaar voor de European Long Drivers Championship, dat gehouden wordt in Ierland.

Herman keert terug – met Frans

Herman Denkers is na ruim drie jaar weer terug als de “horecaman”. Hij begon op AOC op 1 januari 1995 maar verliet de club weer aan het eind van 2002, vertelt Denkers in het clubblad:

“Na zeven jaar ging ik weg omdat de club hier zou verdwijnen. Ik ging voor zakelijke zekerheid. Het werd HGC. Een hockeyclub in Wassenaar.”

Denkers woonde eerst in Den Haag en nu in Zoetermeer. Met zijn vrouw Ingrid heeft hij twee zonen. Naar AOC rijden kost hem veertig minuten. In het interview vertelt hij wie hij dit keer meeneemt naar AOC.

“Het zijn twee parttimers uit de HGC-tijd. Frans Bitter, een oud-marineman, woont in Den Haag en is huisman geworden. Bruno Peeters uit Warmond, een student makelaardij, is mijn andere steunpilaar.”

Op de vraag wat Herman het leukste vindt van de AOC antwoordt hij:

“Het terras. En het vervelendst is het trapje naar de kelder.”

Drie Handicarts

Jaap den Hollander wordt in 2006 de nieuwe clubconsul van de Stichting Handicart; hij is de opvolger van Luc van Schaik. De clubconsul kan in juni 2006 melden dat AOC vanaf juli drie buggies van de Stichting Handicart heeft. Voorheen waren het er twee.

De greenkeeping bestaat begin 2006 uit Sjef Verschure en Jan Geert Dijkstra. Later in het jaar verruilt hoofdgreenkeeper Sjef de AOC voor Harderwold.

2006 greenk sjef  jan geert.jpg
Sjef Verschure en Jan Geert Dijkstra begin 2006, toen de oude tassenloods er nog was.

De eerste treinen over de boog

Na enig uitstel rijden in 2006 de eerste treinen over de Utrechtboog. Begin maart rijdt de allereerste trein met genodigden over het 1.800 meter lange stukje spoor, dat de spoorlijnen Amsterdam-Utrecht en Weesp-Schiphol met elkaar verbindt. Het project heeft 100 miljoen euro gekost.

2006 maart 13 NRC Handelsblad op 13 maart 2006.jpg
Een foto in NRC Handelsblad op 13 maart bij een kort bericht met de kop “Utrechtboog maakt reistijd korter”.

JoCo1 en JoCo2

In het voorjaar helpen leden de greenkeepers een handje aan de hand van een “hole-adoptieplan”. Competitieteams en individuele ploegen werken hard op hun geadopteerde hole. Jos van den Heuvel en Coen Hollman verrichten reusachtig veel werk en “winnen” de adoptie-wedstrijd. Ter eerbetoon worden twee kruiwagens vernoemd naar de senioren. De naam – JoCo1 en JoCo2 – wordt bedacht door W.J.C. (Willem) Kau.

Strengere competitiekwalificatie

AOC heeft dit jaar zeven teams die competitie spelen: heren 1 en 2, dames 1 en 2, twee heren seniorenteams en één dames seniorenteam. Omdat de baanrenovatie 2005-2006 nog niet helemaal klaar is, is AOC niet goedgekeurd voor de open competitie. Heren 1 wijkt daarom uit naar de Haarlemmermeersche en Dames 1 mag op 9 april gastvrouw zijn op AGC.

De Competitie Coördinatie Commissie (bestaande uit Trude Kuperus, Bart Borggreve, Kristel Nijssen en de pro John) stelt ruim voor de competitie duidelijke uitgangspunten voor deelname en de invulling van de hogere en lagere teams. Die uitgangspunten ontbraken de afgelopen jaren; er waren geen heldere selectiecriteria en er ontstonden vriendenteams. “Competitie spelen moet mogelijk zijn voor ieder lid”, is een van de nieuwe uitgangspunten. De handicap van een speler en diens prestatie in een vastgesteld aantal qualifying clubwedstrijden spelen een grote rol bij de selectie voor de lagere teams.

Heren 1 speelt in 2006 in de derde klasse en bestaat op basis van nieuwe selectiecriteria uit Floris Berkhout, Minck Vos, Jeroen Hüpscher (captain), Boetie van Geen, Marc Bruinsma, Hans Lemm, Chris Veldkamp, Otto van Donk en Maarten Hendriks. Heren 1 wint van Lage Vuursche, Holthuizen en de Drentsche maar verliest (met 10-8) van Golfresidentie Dronten. Vanwege de toestand van de baan ontvangt Heren 1 op de Haarlemmermeersche Golfclub.

AOC Heren 1, 2006
Heren 1 in 2006

Heren 2 wordt gevormd door Jan Stroeve (captain), Eric van Heeswijk, Jan Tiedo Huese, Bart Veldkamp, Bas Nielen, Dee van Heijst, Rien Hagen, Bas van Stekelenburg, Bart Borggreve en invaller Hans Verheek. Op de foto hieronder staan Bas van Stekelenburg, Rien Hagen, Jan Tiedo Huese en Bart Veldkamp. Gehurkt Jan Stroeve en Bas Nielen

AOC heren 2, 2006
Heren 2 in 2006

Dames 1 in 2006 bestaat uit Petra Olgers, Annemarie Vellekoop, Marry Berkhout, Fransje Bijnen, Femke Kooistra, Marit Veerman, Ilse Smit, Cathelijne Verhees (reserve) en Erika Keglovich (captain). Het eerste damesteam speelt in de tweede klasse en wordt kampioen. De dames van AOC verliezen een promotiewedstrijd op De Pan tegen Anderstein met 10-8 en blijven in de tweede klasse. Op de foto hieronder staan John van Liefland, Ilse Smit, Petra Olgers, Annemarie Vellekoop, Marit Veerman en Femke Kooistra. Zittend: Fransje Bijnen, Marrie Berkhout en Erica Keglovich. Cathelijne Verhees ontbreekt op de foto.

Dames 1 AOC in 2006
Dames 1 in 2006

Ook Dames 2 wordt kampioen in 2006. captain Marieke van Buttingha Wichers in het clubblad:

“Ook al vielen er wel eens woorden als Mickey Mouse- of huisvrouwencompetitie (…) en ook al zijn we geen twaalftal maar een zestal, we zijn wél kampioen.”

Het team bestaat verder uit onder anderen Kathy Maat, Maaike Hilbrand, Aleid Viets, Coosje Mouthaan en Veronique Fehmers. Dames senioren 1 bestaat dit jaar uit Irene Vroom, Marion van Walbeek, Thalien Wesselink, Alexandra Gerwig, Jeanne Nebig, Jos Roosjen en Trude Kuperus.

Heren Senioren 1 (Dubbel Negen) bestaat uit Wim Hulshoff Poll, Wiel Broex, Adriaan Rademakers, Joost Timmermans, Gerard Heij, Aad van Dorp, Paul Geerdink, Siemen de Boer en Hubert Nooij. Heren Senioren 2 wordt gevormd door Folpmer Houwert, Jef Kamps, Louis Hissink, Rob Sträter, Gerard Kist, Jaap den Hollander en Bob Vlek.

2006 Geschiedenis%20club%202005%202010_doc_6e5532df dames senioren 2006.jpg
Dames senioren 1 in 2006.

Vogels en marshals

In mei 2006 is er voor het eerst in lange tijd weer een Birdwatching Day op AOC. Een groep leden gaat met een kenner vogels tellen. De vogels hebben in de gaten dat de rust terugkeert op de golfbaan na de aanleg van de Utrechtboog en keren weer terug. Voor het eerst in lange tijd zijn er in 2005 en 2006 weer scholeksters. Ze vallen spelers aan om hun nest te beschermen.

In 2006 wordt ook een Marshalcommissie opgericht. Het doel is het bestrijden van zwartspelers op tijden dat er geen caddiemaster aanwezig is.

In de voorjaarsvergadering wordt Jan Kees Mons als nieuwe penningmeester benoemd; hij is de opvolger van Joep Koopmans, die AOC door de renovatieperiode heen heeft geloodst.

Nog vijf jaar

De toekomst van AOC in 2006? We hebben nog vijf jaar maar daarna is het onzeker, schrijft voorzitter Cas Jansen:

“Een van de scenario’s van NS is weliswaar voortzetting van de locatie als golfterrein, maar die visie wordt allesbehalve gedeeld door de andere bij het het structuurplan betrokken partijen.”

AOC blijft rondkijken: in Loenen, bij de golfbaan Waterland in Noord en in Osdorp. De laatste locatie lijkt kansloos na een wijziging van de coalitie in de wijkraad.

Maandbekers

In 2006 keert de Maandbeker terug, hoewel anders dan voorheen en anders dan op andere clubs. Bij de Maandbeker zoals die vroeger bij AOC werd gespeeld konden kiezers zelf kiezen of ze vroeg of laat wilden starten en in een driebal of tweebal. Nu wordt een aantal bestaande wedstrijden als Maandbeker aangewezen. Er wordt gestreden in twee handicapcategorieën en de winnaars “winnen” tot de volgende maandwedstrijd een plek op de parkeerplaats. Een van de eerste winnaars is een van de schaarse leden zonder auto die met de fiets naar het Zwarte Laantje komen … De opzet van de Jaarbeker verandert ook: in de Maandbekers kunnen de leden punten behalen worden voor het Jaarbeker-klassement.

Een nieuwe baan, caddieshack en tassenloods

2006 is een belangrijk jaar voor de Nederlandse golfsport. Oranje (Joost Luiten, Wil Besseling, Tim Sluiter) wint het WK voor amateurs (landenteams). En het is een jaar waarin AOC een gedaantewisseling ondergaat. In de zomer is de renovatie klaar; Amsterdam Old Course beschikt weer over een qualifying 9-holes baan. Er is ook een nieuwe “caddieshack” (een kantoor voor de caddiemasters) en tassenloods gebouwd. De parkeerplaats wordt opgeknapt en AOC beschikt sinds het voorjaar van 2006 over het “Paviljoen”, een aan het clubhuis verbonden vergaderlocatie.

caddiemasterhuis 8 feb 2006_afgebroken in maart 2006.jpg
Het oude caddiemasterkantoor verdwijnt in 2006.
2006 winter 2006 (1).JPG
Een tijdelijk kantoor voor de caddiemasters.
2006 winter 2006 (2).JPG
De oude tassenloods in 2006; in dit jaar wordt de loods afgebroken.
2006 afbraak hokken 2006 (8).JPG
De afbraak van de tassenloods in 2006.
AOC 21 mei 2006 (4) parkeerplaats vernieuwd.jpg
De opgeknapte parkeerplaats.

Het paviljoen, een glazen werklocatie voor zo’n achttien personen, is gebouwd op de plek naast het clubhuis waar de oefengreen lag. Een stukje van de puttinggreen krijgt vlak voor het einde nog een hoofdrol in een fotoreclame van een AOC-lid. Tussen het clubhuis en de green van de par-5 tweede (nu de negende) is in 2005 een nieuwe puttinggreen aangelegd.

Hole 2 vlak voor de komst van het paviljoen dat achter de green zal verrijzen.
Paviljoen_clubhuis_DSC_1780 2011.jpg
Het clubhuis en paviljoen.

De renovatie van de drivingrange

Niet alleen is de baan verfraaid met nieuwe holes en zijn bestaande holes verbeterd, ook de drivingrange wordt in 2006 vernieuwd. De op veen gelegen drivingrange was altijd erg nat waardoor de ballen in de winter niet met een kar geraapt konden worden.

2006 renovatie range grondbank.JPG
De renovatie van de drivingrange.

Grondbank Nederland haalt de veengrond op de range weg en vult het gat op met grond. Dat gebeurt nagenoeg budgetneutraal want de Grondbank kan het veen verkopen. Ook komen er nieuwe afslaghutten. Professional John van Liefland krijgt een eigen ruimte met een rolluik. Tijdens de werkzaamheden moet de pro uitwijken naar de range van Amstelborgh.

508 otto maarten 2006
Baancommissielid Otto van Donk en bestuurslid Maarten de Gier bij de nieuwe range.
2006 feb DR1102006 003 john van liefland.jpg
Pro John van Liefland. De oude afslaghokken hebben plaatsgemaakt voor een nieuw houten bouwwerk met een afsluitbare plek voor de pro.

326 maal GUR

De Golfweek wordt in 2006 gehouden van 1 tot 7 juli. De Club9Krant, Speciale editie AOC Golfweek 2006, Onafhankelijk Amsterdams Golfblad is mede dankzij Lucy Prijs opgemaakt zoals Het Parool. De krant vat het goede nieuws van 2006 samen:

“De vereniging mag weer heel wat jaren blijven op dit unieke stukje groen onder de rook van Amsterdam.”

2006 golfweek tee 1 2006
De huidige hole 1 en 2 in de Golfweek van 2006.

Aan de zes Golfweek-wedstrijden doen 511 spelers mee en omdat er nog zo veel grond in bewerking is bezoeken zij 326 maal GUR (op de baan stikt het van de ground under repair-plekken). De gemiddelde temperatuur is deze Golfweek 28,5 graden.

Wachten bij treinen

Op de tees van 3 en 4, de holes langs de Utrechtboog, komen bordjes te staan dat je niet mag afslaan als er een trein nadert.

Hole 3 in 2006 (de huidige hole 6 in de omgekeerde richting.)
Hole 4 in 2006 (nu hole 5). Links op de foto het pad dat leidde van de toenmalige par-3 zevende (deze hole bestaat niet meer) naar de toenmalige par-4 achtste (de dijkhole in omgekeerde richting).

Willem Kau, ontwerper van de bordjes op hole 3 en 4, maakt ook andere nieuwe borden zoals “Next tee” die de nieuwe routing aangeven. Hij maakt ook een bord met de tekst:

“Please RemembeRRR – Repair Pitchmarks, Replace Divots, Rake Bunkers”

Huidig.jpg
De nieuwe lay-out in 2006. Ontwerp: Frank Pont, illustratie: Jan-Tiedo Huese.

Op 26 juni wordt de baan “gerate” door de NGF (bij elke grote aanpassing op een golfbaan vindt een course rating plaats) en op 20 juli worden de tabel met playing handicaps gestuurd. Wie op AOC speelt krijgt voortaan meer slagen dan in het verleden.

De opening van de baan staat gepland voor 20 augustus. In het clubblad staat de kop:

“Feestelijke opening nieuwe baan met extra slagen (cadeau) voor iedereen!”

Vlak voor de officiële opening verschijnt in het clubblad en op de website een beschrijving van de nieuwe lay-out:

De heren spelen par 70, afstand 5.454 meter. Voor de dames is de baan par 71 en de lengte 4.807 meter.

Hole 1/10 [nu ook hole 1], par 4 is ongewijzigd. Heren 398 meter, dames 351 meter.
– Rechts naast de damestee is een kleine greppel gegraven, voor een betere waterafvoer. Er komt drainage op uit.
– Op twee fairwaystroken (landingsgebieden) en voor de green is nieuwe drainage gelegd.
– Halverwege de hole is op links een greppel gegraven, ook voor een betere waterafvoer. Er komt drainage op uit.
– 100 meter voor de green op links is een kleine greppel gegraven, ook voor een betere waterafvoer. Er komt drainage op uit.
– Rechts van de rechter greensidebunker is op een laag punt in de baan (vaak een natte plek) een kleine vijver gegraven – voor een betere waterafvoer.
– Via de rechterachterzijde gaat men naar de volgende hole.

484 hole 1 juli 2006.jpg
Hole 1 in de Golfweek van 2006.
Hole 1 in september 2006, gefotografeerd vanachter de green.

Hole 2/11, par 5 is de huidige hole 9. De heren slaan op hole 2 af van een nieuwe tee (482 meter), terwijl op hole 11 de bestaande tee (461 meter) wordt gebruikt. De dames spelen hole 2 en 11 vanaf de bestaande tee, lengte 420 meter.
– In twee stroken van de fairway (natte plekken dan wel landingsgebieden) en voor de green is nieuwe drainage gelegd.
– Links van de werkweg is rough.
– Rechts van de werkweg is een sloot gegraven, tot ongeveer 250 meter parallel aan de fairway – voor een betere waterafvoer.
– Aan de linkerzijde, beginnend voor de bomenrij, is ook een greppel gegraven, voor een betere waterafvoer. Er komt drainage op uit.
– Op ongeveer twee/derde van de hole is, ver op links, een kleine vijver gegraven op een laag gedeelte waar altijd een natte plek was – voor een betere waterafvoer.
– Vanaf ca. 100 meter voor de green, ruim op links, is een greppel gegraven waarop drainage uitkomt, voor een betere waterafvoer.
– Hole 2/11 wordt verlaten via de bestaande doorgang links voor de green. Via de achterzijde van de nieuwe overdekte afslagplaatsen op de driving range bereikt men hole 3/12.

2006 hole 2 2006_0001bb
Hole 2

Hole 3/12 [bestaat niet meer] is een geheel nieuwe par 4. De herentee is aangelegd op de driving range, naast de nieuwe overdekte afslagplaatsen, de damestee ligt daar 40 meter voor. De afslag gaat over het (voormalige) Zwarte Laantje. De green ligt op het vrijgekomen gebied tussen de huidige hole 9 en de Utrechtboog. De lengte voor de heren is 286 meter, voor de dames 246 meter.
– Er is een frontale waterhindernis ter hoogte van het Zwarte Laantje.
– Rechts van fairway en green, tussen de pijlers van de Utrechtboog, is laterale waterhindernis.
– Ver aan de linkerzijde van deze hole ligt een nieuwe greppel.
– Links voor de green is een bunker aangelegd.
De huidige par-3 vierde hole vervalt, de green van deze hole zal onderdeel worden van de fairway van hole 3/12.

Hole 3 in 2006.

Hole 4/13 [de huidige hole 5] is deels aangelegd op de huidige hole 5. Deze nieuwe par 4 is voor de heren 340 meter en voor de dames 293 meter. De herentee bevindt zich achter de green van de huidige hole 8, tussen de sloot en de Utrechtboog. De damestee ligt daar bijna 50 meter voor. Deze hole is een dogleg naar rechts. Een nieuwe green is aangelegd op het terreingedeelte rechts van de voormalige oversteekplaats naar de huidige hole 5. De fairway beslaat deels de huidige fairway van hole 5, aangevuld met het gedeelte rechts ervan.
– De tee van de huidige hole 5 vervalt.
– Aan de linkerzijde is een greppel gegraven, voor een betere waterafvoer.
– Er is nieuwe drainage aangelegd in de landingsgebieden.
– Links, na de knik van de dogleg, is een grote vijver gemaakt (laterale waterhindernis), om architectonische redenen en ten behoeve van de waterhuishouding.
– Rechts van fairway en green, tussen de pijlers van de Utrechtboog, is laterale waterhindernis.
– De green wordt beschermd door drie ruime bunkers.

2006 vermoedelijk jaar onbekend (16)
Hole 4 in 2006 (nu hole 5).

Hole 5/14, par 3 [de huidige hole 7] is, op de green na, geheel nieuw. Vrijwel onder de Utrechtboog is een nieuwe, gemeenschappelijke tee aangelegd. Gespeeld wordt naar de green van de huidige hole 5. Deze par 3 is 109 meter.
– Aan de rechterzijde is een waterpartij (laterale hindernis).
– Meer op rechts, tegen de bosschages aan, is out-of-bounds.
– De green is mede te bereiken via een looppad, rechts van de waterpartij.
– Links voor de green is de bestaande bunker vergroot. Aan de achterzijde is een oude bunker vervallen.

Hole 5 in 2006 (nu hole 7). Het gebied rechts van het water was toen nog out of bounds.
De oefenhole in 2006.

Hole 6/15 [de huidige hole 7 maar voor de renovatie van 2012-2018], par 4, voorzien van een nieuwe herentee. Deze is aangelegd achter de green van de huidige hole 6. De dames slaan af van de herentee van de huidige hole 7. In het midden van de fairway is als hindernis een “rough-eiland” aangelegd. De lengte bedraagt voor de heren 260 meter en voor de dames 236 meter.
– Aan de linkerzijde, tussen de berken, is een greppel aangelegd voor waterafvoer.
– Op de fairway is extra drainage aangelegd.
– De rechter fairwaybunker is komen te vervallen.

Hole 7 in 2006.

Hole 7/16 [bestaat niet meer] is een par 3, gelijk aan de huidige hole 8 maar met een nieuwe, verhoogde tee. De heren spelen hole 7 vanaf de bestaande herentee (170 meter), en slaan op hole 16 af van de nieuwe tee, lengte 139 meter. De dames slaan tweemaal vanaf 139 meter.
– Er is nieuwe drainage aangelegd voor de green.
– Delen voor de green zijn opgehoogd en nieuw ingezaaid.
– De brede sloot rechts is een laterale waterhindernis, doch belandt de bal rechts van het water dan is het out-of-bounds.
– Om naar hole 8/17 te gaan is een nieuw pad aangelegd aan de achterzijde van de green. Het pad loopt achter de herentee van hole 5 (nieuw) langs en komt uit op de kop van de werkweg. Vandaar gaat het verder via het nieuwe loodsterrein naar hole 8/17.

Hole 7 in 2006.
Hole 7 in 2006 van achter de green gefotografeerd.

Hole 8/17 [de dijkhole toen die nog in de richting van de Arena werd gespeeld]. De herentee is naar achter verplaatst. De bestaande herentee wordt de damestee. Lengte heren 310 meter, dames 246 meter.
– Het gebied voor de “heuvel” is al breder gemaaid, dit wordt immers landingsgebied.

Hole 8.

Hole 9/18 [de huidige hole 2 maar voor de renovatie 2012-2018]. Voor de heren bedraagt de afstand 398 meter. De dames spelen hole 9 als par 4 van de bestaande tee (329 meter) en hole 18 als een par 5 van 398 meter.
– Op twee stroken van de fairway (landingsgebieden) en voor de green is nieuwe drainage gelegd.
– Tevens zijn twee “duikers” aangelegd naar de nieuwe greppels op hole 1. Dit voor een goede waterafvoer.
– Halverwege de hole is op links een greppel gegraven, ook voor een betere waterafvoer. Er komt drainage op uit (zie ook hole 1).

Hole 9 in 2006 (nu hole 2).

Feest gaat niet door

Op 20 augustus 2006 wacht de feestelijke opening van de nieuwe baan, maar die dag is het door enorme onweersbuien een waterballet. De openingswedstrijd moet gestaakt worden en een dankwoord wordt uitgesteld.

Maanden na de opening van de nieuwe baan, op de ALV in januari 2007, bedankt bestuurslid Maarten de Gier, verantwoordelijk voor de renovatie van de baan, iedereen die heeft meegeholpen bij de baanrenovatie. Hij begint met lof voor de oud-voorzitter Frank van Nieuwburg:

“Hij was het die vlak na het overeenkomen van de nieuwe huurtermijn tot en met 2011 het idee opperde om de vrijgekomen ruimte op het terrein na de voltooiing van de Utrechtboog weer te betrekken bij de golf course. Hulde dus allereerst aan Frank.”

495 henk heyster ngf 2006.jpg
Cas Jansen, Frank van Nieuwburg, NGF-directeur Henk Heijster en Bert Funke in 2006.
2006 aug Geschiedenis%20club%202005%202010_doc_m5005128e hole 3 houtwal Utrechtboog.jpg
In 2006 wordt de baan weer helemaal groen, afgezien van de Utrechtboog. Rechts van de damestee op hole 3 verschijnt deze houtwal om zicht en commentaar van publiek op het fietspad te voorkomen.

Een nieuwe range en nieuwe bunkers

Floris Berkhout, lid sinds 2005, won in zijn eerste jaar het matchplaykampioenschap en in 2006 wint hij beide clubkampioenschappen. Bij de dames wint Femke Kooistra het strokeplay-kampioenschap van 2006 en Ilse Smit wordt matchplay-kampioen.

floris berkhout 2006 a.jpg
Floris Berkhout, strokeplay- en matchplay-kampioen in 2006.
ilse smit 1e matchplay 2006
Ilse Smit, matchplay-kampioen in 2006.

Fransje Bijnen en Floris Berkhout winnen het mixed foursomes matchplay-clubkampioenschap.

mixed foursome 2006 IMG.jpg
Vlnr Minck Vos en Marri De Koning, de runners-up in het mixed foursomes-clubkampioenschap van 2006, en Fransje Bijnen en Floris Berkhout, de winnaars.

De DAI trekt in 2006 712 deelnemers, gemiddeld 45 deelnemers per keer. Kort na de laatste dinsdagavondinstuif, in september, is de drivingrange klaar; op 4 september wordt het gras voor het eerst gemaaid.

Konijnen

Eind 2006 worden de bunkers gerenoveerd, het laatste deel van de renovatie 2005-2006. Konijnen zorgen in 2005 en 2006 voor grote beschadigingen aan de gerenoveerde baandelen en daarom wordt opnieuw een valkenier ingezet. Dat is Hans Klijn.

2006 hans klein valkenier nieuw 20061201_17[1] (1).jpg
Valkenier Hans Klijn.

In het blad Greenkeeper verschijnt rond deze jaren ook een artikel van Hein van Iersel over de konijnenoverlast met als titel: “Amsterdam Old Course, bij de konijnen af”. Enkele fragmenten uit het artikel:

“Hoewel de greenkeepers en baancommissie van de Old Course gewend zijn aan de overlast van konijnen, is de aantasting in het afgelopen jaar door een aantal redenen veel ernstiger dan normaal geweest. Allereerst zijn de konijnen van de Old Course in 2006 voor het eerst sinds lange tijd niet getroffen door Myxomatose of de andere zo mogelijk nog dodelijkere konijnenziekte VHS. Verder zijn een aantal greens en tees van de Old Course dit jaar gerenoveerd. Voor de konijnen is een niet helemaal gesloten grasmat klaarblijkelijk een extra reden om te gaan graven. (…)

Op Amsterdam ligt jagen met een jachtgeweer wat gevoelig. In een stedelijk gebied is het ‘not done’ op konijnen te jagen. Het is bovendien verboden. De autoriteiten wilden op de Amsterdam Old Course geen vergunning afgeven, omdat het terrein te klein werd bevonden. Daarbij was het ook nog maar de vraag of het zou werken. Uiteindelijk kun je maar een klein gedeelte van de dag – als de golfers niet op de baan zijn – op de konijnen jagen. En wanneer is dat nog het geval op een moderne golfbaan?

De vijand moest daarom met andere middelen worden bestreden. Een van de leden kwam via via in aanraking met het bedrijf Coolworks-CHF, dat sinds 2004 een middel op de markt brengt dat konijnen, maar ook andere plaagdieren, verdrijft. (…) Het verdrijvingsmiddel tegen konijnen bleek fantastisch te helpen. De overlast nam met 70% af, nadat hoofdgreenkeeper Jan Geert Dijkstra het middel in een cirkel
rondom de probleemgreens strooide. Op de greens zelf hoef je overigens niet te strooien. (…)

De werking is gebaseerd op de aanwezigheid van gecomposteerde roofdierenstront in de korrels. In Finland worden op grote schaal roofdieren gehouden in kooien. De stront daarvan wordt vermengd met turf en daarna gecomposteerd.

De korrels zijn enkele jaren gebruikt in combinatie met de inzet van een valkenier.

Afscheid Jan Willem Pennink

In het najaar van 2006 neemt Jan Willem Pennink afscheid van de handicap- en regelcommissie. Hij is vanaf 1950 lid van de club en zat al begin 1991 in deze commissie en in 1995 werd hij de voorzitter ervan. Pennink is vanaf het begin lid van AOC en was daarvoor twaalf jaar lid van AGC. Hij wordt opgevolgd door Bert Funke.

2001 pennink 2001a.jpg
Jan Willem Pennink (links) in 2001.

Overleden

In maart 2006 overlijdt Ru de Boer op 88-jarige leeftijd. Hij was lid vanaf de oprichting van AOC.

broerszussen 2006.jpg
Deelnemers aan de Broers- en zussenwedstrijd in 2006.
485 hole 4 tijdelijk 2006.jpg
De tijdelijke par-3 vierde hole in 2006.
hole 4 2006 fotos prorail maart 2006 (2) b.jpg
De tijdelijke par-3 derde verdwijnt in 2006.
478 terras 7 mei 2006.jpg
2006.
2006 hole 1 2006.jpg
Hole 1 in 2006
hole 8 juli 2006 vraagteken.jpg
2006, de par-3 zevende na de opening van de nieuwe baan.
2006 vermoedelijk range 16)
De nieuwe afslaghokken op de nieuwe range gezien vanaf de huidige hole 5.
Geschiedenis%20club%202005%202010_doc_m6835ef29 scorekaart.jpg
De voorkant van de nieuwe scorekaart in 2006.
birdwatching 2006.jpg
Birdwatching Day in 2006.

Lees verder > 2007.