2007

In 2007 bestaat het bestuur uit Cas Jansen (voorzitter), Bert Funke, Maarten de Gier, Jan-Kees Mons, Kristel Nijssen, Laura Spangenberg en Irene Vroom. John van Liefland is de professional. Het greenkeepingteam bestaat uit Jan Geert Dijkstra en Cees van der Vliet.

Het AOC-lidmaatschap is in 2007 665 euro. De cateringbijdrage is 150 euro per jaar en het eenmalige entreegeld is 925 euro en de participatie 958 euro. De greenfeetarieven in 2007: leden van A- en B-clubs 40 euro per dag, anderen 50 euro per dag.

2007.jpg
De Arena, Utrechtboog en de baan in 2007.

Jan Geert in Greenkeeper

Hoofdgreenkeeper Jan Geert Dijkstra komt dit jaar aan het woord in een rubriek in het vakblad Greenkeeper.

226 jan geert 2007 greenkeeper
Greenkeeper Jan Geert Dijkstra in 2007.

Het artikel van Chantal Holweg begint met een samenvatting van de geschiedenis van de baan:

“De Amsterdam Old Course bestaat al vanaf 1934 en is ontworpen door het bureau van Harry Colt. De baan was eerst een 18-holes golfbaan. In 1990 moesten echter negen holes worden opgegeven voor het treinen metrostation Duivendrecht. Daarna werd de Utrechtboog door en over de 9-holes baan gebouwd. De club besloot de baan te renoveren en sinds 2007 beschikt Amsterdam Old Course weer over de A-status. Niet alleen is de baan verfraaid met nieuwe holes en zijn bestaande holes verbeterd onder leiding van architect Frank Pont, ook de drivingrange is vernieuwd. Er is een nieuwe caddieshack en tassenloods gebouwd, de parkeerplaats is vernieuwd en het clubhuis uit 1934 is gerenoveerd. Maar de toekomst is onzeker. De baan ligt namelijk op grond van de NS. In ieder geval mag de baan er tot 2012 blijven.”

2007 jan geert greenkeeper

Verderop in het artikel beantwoord Jan Geert een aantal vragen:

Wat is Amsterdam Old Course voor een club?
“Het is geen commerciële baan. We zijn meer een privé-club en hebben ongeveer 500 leden. Hoewel greenfeespelers trouwens altijd welkom zijn. De baan is niet druk bespeeld. Amsterdam Old Course is een gemoedelijke club zonder starttijden. De leden hebben ook geduld als wij bezig zijn met werkzaamheden op de greens. Op andere banen is het vaak harder, maar wij hebben goed contact met de spelers.”

Op wat voor grond is de baan aangelegd?
“De baan is aangelegd op veengrond. Het gedeelte waar de baan op ligt is een laagliggende polder, we liggen 1,40 meter onder NAP. Het is veel natter dan op andere banen dus je hebt meer kans om vast komen te zitten met machines. We moeten dus veel improviseren. We hebben vijf oude greens en vier nieuwe. De nieuwe greens hebben tempex onder de grond zodat de greens niet doorzakken in het veen. We hebben op het moment achterstallig onderhoud waardoor het water niet door het vilt loopt. In de zomermaanden daarentegen is de veengrond weer een voordeel. Maar we kunnen de werkzaamheden in het voorjaar dus moeilijk plannen.”

Heb je een adviseur?
“Ja, we hebben een adviseur van Pro­grass en Lambert Veenstra adviseert de baancommissie. De adviseur van Prograss komt zeven keer per jaar langs om te kijken hoe alles er bij ligt en om advies te geven. Bij hem bestellen we ook onze kunstmest en graszaad.”

Hoeveel greenkeepers zijn er op de Old Course?
“Kees en ik werken hier met z’n tweeën. Het is zo te behappen, maar voor verbeteringen aan de baan zou er eigenlijk een derde greenkeeper bij moeten.”

De club is in 2007 nog niet officieel Committed to Green (de voorloper van het GEO-certificaat dat AOC later verkrijgt).

Zijn jullie Committed to Green?
“Nee. Dat zou de club wel willen, maar dat kost extra mankracht, tijd en budget. En dat is er niet, mede vanwege de ongewisse toekomst en Committed to Green is een langdurig traject. We proberen wel zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. We hebben bijvoorbeeld bosdeskundige Ronald Buiting hier gehad voor advies en we letten op de vogels. We hebben hier een apart stukje groen in een stadsgebied en dus komen er ook veel vogels. Het is hier een oase van groen in Amsterdam.”

Het hele artikel is hier te lezen.

522 willem mulder 2007
Caddiemaster Willem Mulder voor de nieuwe buggie- en tassenloods.

Secretaressedag

Op Amsterdam Old Course wordt in deze jaren elke zomer de Top-Jobs Ladies Golfdag gehouden, een golfdag voor directiesecretaresses en ‘PA’s’ uit de top van het Nederlands bedrijfsleven. Golf Weekly doet verslag van deze dag in 2007:

“‘TopJobs zorgt ervoor dat een eredivisie van doorgewinterde, ervaren directiesecretaresses en personal assistants op de juiste plaats terechtkomt’, zei Top-Jobs-CEO Christine Dunsmore in haar welkomstwoord. ‘Waar andere veelal selecteren via internet, doen wij het nog steeds met gedegen onderzoek en een zeer persoonsgerichte aanpak. Ik streef in alles een hoge graad van perfectie na en hou niet van “mediocre”!’

Voor de beginners onder de secretaresses en PA’s waren er clinics, verzorgd door pro John van Liefl and van AOC en drie collega’s. De golfende secretaresses en PA’s streden om de TopJobs trofee.

willem mulder 2007.jpg
Christine Dunsmore en caddiemaster Willem Mulder in 2007.

Locatie gevonden in Loenen

In 2007 is er nog steeds een clubblad. “We willen proberen drie keer per jaar een volwaardige aanvulling te zijn op de website”, schrijft de redactie onder leiding van Willem Kau in het voorjaarsnummer. Er wordt een voorjaars- en een najaarsnummer uitgebracht en een “Extra editie Loenen”. Een zoektocht naar een locatie voor een nieuwe baan in Osdorp is op niets uitgelopen maar er is wel een locatie in Loenen gevonden.

“Niet eerder was er voor de toekomst van AOC zo’n duidelijk perspectief als nu”, schrijft Cas Jansen, de voorzitter van AOC en van de Commissie Toekomst AOC, in die editie:

“Alle lichten staan op groen. De AOC kan als besloten club gaan spelen op de nieuw aan te leggen baan in Loenen.”

Een bestemmingsplan is goedgekeurd, het ontwerp van de baan van architect Alan Rijks is klaar en de aannemer staat klaar, vertelt Jansen. Hij nodigt alle leden uit voor een informatie-avond op 7 mei 2007.

Het gaat om een ander terrein in Loenen dan “een aantal jaren geleden”, toen ook in Loenen naar een locatie voor een nieuwe baan is gekeken. De locatie voor de 9-holes baan is ten noorden van Loenen, aan de oostelijke zijde van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het betreft weilanden die bestaan uit een kleilaag en daaronder een veenlaag.

In juni meldt De Gooi en Eemlander:

Amsterdam Old Course richt nieuwe golfclub in Loenen op

Binnen twee weken wordt gestart met de aanleg van de nieuwe golfbaan in Loenen. Naar verwachting kan er in de tweede heflt van volgend jaar worden gespeeld. Maar als het weer tegenzit wordt dat voorjaar 2009, zegt Harry Streng van het gelijknamige bedrijf in agrarisch onroerend goed in Woerden. Streng is een van de drie initiatiefnemers.

Inmiddels is bekend dat de exploitatie in handen komt van de Amsterdam Old Course, die in Loenen een nieuwe vereniging gaat oprichten (Old Course Loenen, oftewel OCL). In eerste instantie werd een zogenoemde ‘pay and playbaan’ à la Naarderbos niet uitgesloten, maar dat concept is inmiddels van de baan. Volgens voorzitter Caspar Jansen van Amsterdam Old Course wordt de OCL een besloten vereniging – waar overigens wel greenfees worden verkocht. ,,We gaan werken met participaties, van respectievelijk acht, tien en twaalf mille – afhankelijk van hoe snel mensen intekenen.” In totaal worden er vijfhonderd aandelen uitgegeven. Hiermee wordt nog voor de zomer gestart. Verder zal binnen twee weken een website in de lucht zijn waarop meer informatie over de nieuwe club wordt gegeven.

De baan met negen holes (36 par, met een driving range en een clubhuis) wordt op 27 hectare aan de noordwestzijde van de dorpskern van Loenen aangelegd. ,,De baan sluit goed aan op de toekomstige rondweg van Loenen, het wordt een mooi afgerond gebied”, zegt Streng. Het ontwerp van de baan is afkomstig van golfarchitect Alan Rijks in Naarden, terwijl Jan Haarman van de Hamer van architectenbureau Partitio de landschapsarchitectuur voor zijn rekening heeft genomen. ,,Het wordt een echte polderbaan. Er is duidelijk rekening gehouden met de kwaliteit van de streek en het agrarische landschap”, zegt Streng. ,,Ook de zichtlijnen worden in stand gehouden.” Zowel de beginnende als de gevorderde golfer kan volgens hem straks goed uit de voeten op deze ,,uitdagende” baan. Streng en Jansen zeggen beiden dat er veel belangstelling is om in Loenen te golfen. ,,Zowel uit de directe omgeving als verder weg”, zegt Streng. Jansen: ,,In de omgeving van Loenen is nu geen golfbaan.”

De participatie voor “de eerste Loenen-instappers” onder AOC-leden bedraagt 8.000 euro. Latere instappers betalen 10.000 euro en nieuwe leden betalen 12.000 euro. Omdat Cas Jansen een alternatief heeft gevonden voor de leden van AOC en omdat hij voorzitter wordt van de club in Loenen en belangenverstrengeling wil voorkomen, legt hij in de najaarsvergadering van 2007 zijn functie als AOC-voorzitter neer.

Eind 2007 begint de aanleg van de baan in Loenen. AOC hoeft nog niet weg want het contract met de NS loopt dan nog tot en met 2011.

Einde van het vijzelgemaal

Ongeveer in 2007 wordt de olietank bij het clubhuis verwijderd. En in 2007 begeeft het oude vijzelgemaal het definitief. Het gemaal pompte de sloten in de polder van AOC leeg. De lagers zijn helemaal versleten en het gemaal repareren is duurder dan de aanschaf van een nieuwe dompelpomp. Er zijn geen papieren van het krachtige gemaal dat een terrein voor 18 holes aankon, maar het stamt vermoedelijk uit 1960. Het staat nog steeds op dezelfde plek, achter hole 1, en is nu een “industrieel monument” in de baan.

Uit de voorstellen tot investeringen van de baancommissie in 1983 blijkt dat het vijzelgemaal in elk geval al in 1983 z’n werk op de baan deed. Op een oud briefje in het archief staan enkele gegevens: “Electromotor: 7,5 pk, 1500 toeren, 16 ampere, 380 V; vijzel: ongeveer 50 toeren p/minuut.”

AOC koopt een nieuwe pomp om het water uit de sloten af te voeren: een vaste dompelpomp die in de sloot hangt. Voordat het zover is hangt er een aantal tijdelijke dompelpompen.

Opnieuw de A-status

Eind oktober 2007 krijgt AOC na enkele jaren dispensatie weer officieel de NGF A-status. De A-status betreft de hele club (van baan tot clubhuis tot commissies), maar de verslechterde conditie van de baan, mede als gevolg van de bouw van de Utrechtboog en de onzekere toekomst van de club, was de reden waarom AOC enkele jaren “statusloos” is geweest (dispensatie voor de A-status kreeg).

501 clubhuis feb 2007.jpg
Het clubhuis in februari 2007.
2007 oktober 2007 2 (18).JPG
Het clubhuis in oktober 2007.
opstallen feb 2007 fotos maarten (2)
Februari 2017; de bouw van de nieuwe tassenloods en het nieuwe caddiemasterkantoor.

Een doorzichtig competitiebeleid

AOC komt in 2007 met vier herenteams en twee damesteams uit in de NGF Competitie en met één damesseniorenteam en twee herenseniorenteams. De selectie van de competitieteams wordt in dit jaar nog serieuzer aangepakt dan een jaar eerder. De wedstrijdkalender van 2006 telde een achttal wedstrijden; de scores van spelers in deze wedstrijden telden mee bij de indeling van de competitieteams voor 2007 (heren 1 en 2 en dames 1 en 2). “Er was behoefte aan een doorzichtig beleid”, zo wordt in het clubblad gemeld. Voor de selectie van de 2007-teams wordt in het voorjaar van 2007 ook een kwalificatiewedstrijd gespeeld op Spa (Royal Golf Club des Fagnes).

Floris Berkhout, Bart Borggreve, Minck Vos, Otto van Donk, Jeroen Hüpscher (captain), Hans Lemm en Robert Jan van der Weiden kwalificeren zich in 2007 voor Heren 1. Heren 2 wordt gevormd door Bas van Stekelenburg, Maarten Hendriks, Fabrice Delhaise, Chris Veldkamp, Eelco Kleffens (captain), Maarten de Gier en Boetie van Geen.

Dames 1 bestaat uit Femke Kooistra, Fransje Bijnen, Ilse Smit, Erika Keglovich (captain), Maaike Hilbrand, Cathelijne Verhees, Marry Berkhout en Eveline Krul. Dames senioren 1 bestaat uit Trude Kuperus (captain), Jeanne Nebig, Anka Raaijen, Karin Tanamal, Alexandra Gerwig, Els Noordervliet en Johanna Rijntjes (reserve).

pag. 18 DSC04637 2007.jpg
Dames 2 in 2007.
hole 4 2007 pag. 18 compet. 2007.jpg
Dames 1 aan het trainen op de voormalige green van de tijdelijke par-3 derde die in 2007 niet meer in gebruik is.

De Kannibaal

Dit jaar worden maar liefst vier AOC-teams kampioen: Dames 1 (in 2006 ook al kampioen), Heren 1, Heren 2 en Dames Senioren 2.

Dames 1 promoveert naar de eerste klasse en Heren 1 naar de tweede klasse. Het gaat om een automatische promotie, want door een verandering van de NGF Competitie hoeven de meeste teams geen promotiewedstrijd te spelen. Floris Berkhout van Heren 1 verslaat dit jaar een van zijn tegenstanders op de tiende hole en krijgt als bijnaam “De Kannibaal”. Ook heren 2 promoveert naar een hogere klasse.

dames 1 kampioen 2007
Dames 1 in 2007: kampioen.
heren 1 2007 kampioen
Heren 1 in 2007: kampioen.
dames senioren 2 2007 kampioen
Dames senioren 2 in 2007: kampioen.
2007 Heren2 competitie 2007
Heren 2 in 2007: kampioen.

Kampioenen

Floris Berkhout en Femke Kooistra winnen in 2007 de matchplay- én de strokeplay- clubkampioenschappen. Coosje Mouthaan en Fabrice Delhaise zijn de runners-up in matchplay.

2007 Matchplay clubkampioenschappen 2007 AOC 033-a.jpg
Floris Berkhout in de matchplay-kampioenschappen van 2007

Fransje Bijnen en Chris Veldkamp winnen in 2007 het clubkampioenschap mixed foursomes matchplay.

In 2007 houdt AOC voor het eerst ook een clubkampioenschap matchplay voor senioren. De eerste winnaars zijn Ilse Smit en John Brodie.

De Golfweek van 2007 onder de naam “Ho Lin Wan” (Hole-in-one) verregent. Er kan door enorme regenval nauwelijks gespeeld worden tijdens de feestweek. Maaike Hilbrand wint dit jaar de Jaarbeker.

Afscheid van La Bloem

De DAI telt in 2007 648 deelnemers. Ria Bloem, DAI-commissielid vanaf het eerste uur (‘Lady DAI’), neemt afscheid en krijgt als dank een broche van markasiet. Vlasta Kupsch en Ria Bloem (“La Bloem”) worden dit jaar beiden door het bestuur geëerd voor hun jarenlange inzet voor de club.

dai commissie 2007.jpg
Cadeaus voor Ria Bloem.

Er komt een “Coupe Kupsch”, een beker die zal worden gebruikt voor de Dames Foursomes, en een “Bloem Vaas”, een beker voor het beste overall resultaat bij de DAI.

De Bloem Vaas.

Marieke van Butthingha Wichers neemt dit jaar afscheid als wedstrijdcommissie-voorzitter en wordt vervangen door Irene Vroom. Nieuw in 2007 zijn de Vrijdagmiddagwedstrijden.

Caddies

In 2007 verschijnt in Oud-Duivendrechtse Saecken (het blad van de Stichting Oud-Duivendrecht “Van, voor en door Duivendrechters”) een verhaal over de caddies op de baan in Duivendrecht.

De golflinks betekende veel voor de jongens uit Duivendrecht. Het was vlakbij, even het spoor over en, heel belangrijk, er was werk te vinden. Kees van Vliet en Joop van Meerveld (hij kreeg de bijnaam “Drol” en waarom? Weten we niet; zijn broer Jaap heette “Keutel” reden onbekend. Jaap woont nu in Calgary) hebben er gewerkt, maar ook Cor Clement, Wim Marijnissen, Dirk Brugmans (later geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland), Geert Plas en Tonnie Redegeld. Ze waren de ballenjongens of sjieker: de caddies. De te ver weggeschoten balletjes moesten teruggebracht worden en soms lagen die aan de andere kant van de spoorlijn.

Joop van Meerveld is nog altijd actief op de golflinks, nu in de buurt van het AMC [Golfbaan De Hoge Dijk]. Het was een wereld vol glamour voor hun. Bekende Nederlanders, waaronder als dè bekendste Prins Bernhard, maar ook dokter Hans van Swol, die voor de poliopatiëntjes opkwam en rugbywedstrijden versloeg voor de radio.

Allemaal kwamen ze golfen en al die, in de ogen van de jongens, sjieke mensen gingen amicaal en gezellig met hun om. Vooral als er gewonnen was, betekende dat extra fooi en feest in het clubhuis, de mooie villa, die er nog staat. Baantjer wijdde er zelfs een op zijn eigen onnavolgbare wijze een detectiveverhaal aan. Hij kent via zijn vrouw, Marry van der Vaart, Duivendrecht goed.

Als er feest was, wisten de caddy’s het keukenraampje van het clubhuis te vinden waar de kok Wiese, een ex-banketbakker, overheerlijke taartjes maakte en dichtbij het venster op stellingen klaarzette. De caddies hengelden net zo lang tot ze van de taartjes konden proeven. Wim Braam, bijgenaamd “De Witte” beaamde dit.

Ze hadden hun eigen caddiehuis op het terrein van de golflinks: een oude tram. Dat was er nog zo eentje met een hokje en een hekje. Vaak was er het een gezellige boel. Dan moest Hans van Wel uit de Kloosterstraat “Hurry Goodnight” zingen en als hij dat niet goed genoeg deed, werd hij achter het hekje in een hokje opgesloten.
Als Hans niet wilde zingen, moest hij “Mekka’s” (een soort Marsen) om te eten en “Joy” ( sinaasappelprik) om te drinken halen.

Dokter van Swol maakte op een keer een opmerking, dat Joop van Meerveld niet op klompen moest lopen. Dat was niet goed voor zijn voeten volgens hem. Joop antwoordde dat hij juist mooie voeten heeft.

De vader van Joop had achter hun huis in de Tamarindestraat het paard om de schillenkar te trekken, maar ook koeien, geiten, konijnen en zelfs een varken. Dat varken werd zo schoon gehouden dat nooit iemand van de buren iets geroken had. Vader was een schillenboer, eigenlijk een beroep wat tegenwoordig zeer gewaardeerd zou zijn omdat het milieu ermee gediend is. De schillen werden opgehaald en gescheiden. Hij kreeg een dubbeltje voor 50 kilo. Maar ja, Joop verdiende meer dan zijn vader, want 18 holes lopen met de spelers mee leverde wel 6 gulden op.

De balletjes moesten soms uit de sloot gevist worden en vader Geerdink had een speciale brede ballenhark geconstrueerd om overal vandaan de balletjes terug te krijgen.

De caddies wisten precies wie royaal was met fooi en de balletjes van die persoon werden snel gevonden. In caddietaal heette het: “hoe kleiner de bal, hoe groter de kwal”. Was iemand niet goedgeefs, dan trapten ze de balletjes diep in de modder en konden ze die nooit meer terugvinden. ’s Avonds werden de balletjes opgehaald en voor een kwartje aan “Rooie” Wim van Dijk uit de Meidoornstraat verkocht. Hij was een soort chef op de golflinks.

Ben Geerdink reed de caddies in zijn autootje naar de plek waar uit gespeeld werd. Dat was dan een heerlijk dagje-uit en spannend ook nog als het om het landelijk kampioenschap ging. Er waren ook caddiewedstrijden van de jongens onderling en Geert Plas werd wel vijf keer kampioen.

Op de plek van het vroegere café Spruyt was het atelier van Helmonds gevestigd. Volgens Ien Geerdink-Tuinman, die ernaast woonde, werden er plastic tassen en zo genaaid. De caddy’s maakten er een wedstrijd van om gevonden balletjes daar naar binnen te schieten.Dat ging zo. Met een man of tien, balletje in de hand, hard lopen vanaf de golflinks, achter de spoortocht omhoog, plusminus 200 meter en… schieten. Er ging geheid een ruit aan diggelen en na niet al te lange tijd stond de politie voor hun neus. Niemand wist van iets, laat staan dat iemand dat had gedaan.

Een foto bij het artikel over de caddies met als onderschrift: “Atelier Helmonds, voorheen café Spruyt. Hoek Rijksstraatweg links/Diemerlaan”.
2007 (7)1.jpg
Rijp op hole 1 in 2007.
2007 hole 1 (2) voor de renovatie
Hole 1 in 2007.
hole 2 Geschiedenisclub20052010_doc_36a3c35 okt 2007
Hole 1, 2 en 9 in 2007.
2007 aug 2007 (37).JPG
Hole 2 in 2007 (nu hole 9).
2007 hole 9 jaar onbekend
Hole 2 in 2007 (nu hole 9).
2007 Geschiedenisclub20052010_doc_m3cddecf9
De reservehole in 2007.
2007 hole 7 lente 2007 (12).JPG
De par-3 zevende in 2007.
BroersZussenAug07
De Broers- en zussenwedstrijd in 2007.
511 greenkeeper Kees 2007.jpg
Greenkeeper Cees van der Vliet in 2007 in de weer met een konijnenhol op de puttingoefengreen.
2007 cover RailTopics.jpg
AOC op de cover van RailTopics in 2007.

Lees verder > 2008.