1992

Het bestuur bestaat uit voorzitter Gert Mosler, secretaris A.W. Van der vegt, penningmeester W.Ch. van den Berg, J.H.F. Flink en Rob Moscou. In de alv van april meldt het bestuur dat er nog niet met de NS onderhandeld is over verlenging van het contract. De club heeft in april 1992 470 leden.

AOC’ers kunnen met korting (30 gulden en 50 gulden in het weekend) op AGC spelen en AGC’ers op AOC voor 25 gulden (weekend 30).

1992 Zichtuithetclubhuis1992 hole 1 en 9
De eerste hole (de eerste tee links van het gravelpad). Rechts de green van de tweede hole (nu de negende hole). (Foto: de heer Theyssen.)
1992 2degreen1992
1992 hole 2 toen dia 015 (4)
1992 hole 2 toen vraagteken dia 015 (7) aaaa
Foto’s boven: de green van de tweede hole in 1992 (nu de negende hole). (Foto: de heer Theyssen.)

Heren 1 = AGC Heren 1

Eind 1991 is er onder de heren weer veel enthousiasme ontstaan om competitie te spelen en AOC schrijft twee herenteams en één herenseniorenteam in voor de competitie van 1992. Eén herenteam en één senioren herenteam van AGC spelen onder de naam van AOC, omdat de nieuwe baan van AGC nog geen competitiegasten mag ontvangen.

AGC Heren 1 en AGC Heren Senioren 1 hebben dus nog steeds AOC als thuisbaan. Dit is de “opstelling” van de herenteams in 1992:

  • Heren 1: AGC heren 1.
  • Heren 2: Schneeman (captain), Boin, Grandia, De Wit, Kuperus, Moscou, Van der Vegt, Kouwenhoven.
  • Heren 3: Spits (captain), Pot, Star Busman, De Mol van Otterloo, Smit, Funke, Verheek, Van Osch.
    De reserves van Heren 2 en 3 zijn Horn, Van der Bergh, Borggreve, Bruinsma, Mehrengs, Jens, Timmermans, Kalis, Ruseler.

Damescaddies in witte overalls

Het tweede herenteam (het eerste van AOC dus) “is een vlekje op het blazoen van AOC”, zo valt te lezen in de notulen van een bestuursvergadering:

“Het team van Nico Spits heeft de dames in witte overalls meegenomen naar de Rijswijkse. Ze traden op als caddies! Het eerste is not done en jaagt bovendien de gastheren op hogere kosten. Het tweede is bovendien niet sportief.”

De captain wordt aangesproken dat “het niet meer mag”. Omdat AOC een nieuwe club is, beginnen de teams in de laagste categorie van de competitie. De coördinatoren dit jaar zijn Elsbeth Jens-Van Reede voor de dames en Gerard P.M. de Wit voor de heren.

Er zijn twee damesteams. Dames 1 bestaat uit Cora van Doorn (captain), Elsbeth Jens-Van Reede, Afra Tjioe, Lia de Graaf, Barbara Buddingh, Yvonne Moscou en reserves. Dames 2 is Stan Wijnant (captain), Mirjam Vehmeijer, Trude Kuperus, Marga Botman, Ilse Smit, Mariëtte Helman, Michelle Labouchere en reserves.

1992 competitieteam 1992 aaaa
Dames 2 in 1992.

AOC-damesleden spelen ook de Y-competitie, “bedoeld als voorbereiding voor de NGF-competitie om alle kneepjes rond de competitie ‘spelenderwijs’ te leren.” Lien Jonker is een van de initiatiefnemers van deze competitie tussen AOC, de Noordhollandse, Spaarnwoude en Zeewolde.

AOW, Altijd Op Woensdag

In het clubblad staat een interview met het echtpaar De Jongh, al 35 jaar lid: “Op woensdag hebben we een oude herenochtend”, vertelt de heer De Jongh. “Dat noemden we altijd AOW: Altijd op Woensdag.” De leeftijd varieert van zestig tot negentig. Een groot verschil met vroeger, zegt hij “was dat we in de begintijd ook nog caddies hadden. Ze zwierven om het huis, een heel andere sfeer.”

Op de vraag hoe het er vroeger uitzag op de club zegt De Jongh:

“De aanlooproute was heel anders. De spoorweg was nog niet zo hoog, met een overwegje, geen bouw. Heel landelijk: we waren een natuurreservaat. Destijds waren er mensen uit de buurt die erg tegen golf waren. Het is zelfs een keer voorgekomen dat ze alle putjes vol met cement hebben gegooid uit protest.”

Dat laatste had te maken met de kap van bomen in 1982.

Vogelreservaat

AOC is in 1992 nog steeds een vogelreservaat. Afgezien van gewone soorten worden er putters, sijsjes, staartmezen, groenlingen, goudhaantjes, boomklevertjes, kwikstaartjes en winterkoninkjes gezien. Sophie van Ittersum van het secretariaat verzorgt een nestkastje. Ook wordt gespot: de kleine bonte specht, de groene specht en fazanten (en een wezeltje op de puttinggreen). In het clubblad schrijft Sophie van Ittersum:

“Ook de egels zullen in het voorjaar weer actief worden. Rijdt u een beetje voorzichtig op de oprijlaan, egels kunnen niet zo snel uit de voeten, 20 km vanaf het viaduct is absoluut de limiet!”

par 5 derde 1992 Oudepar5_1992
De herentee van de toenmalige par-5 derde hole (bestaat niet meer, de hole lag ongeveer waar nu de Utrechtboog loopt). Links zijn de oude afslaghokken van de range te zien. De herentee was ongeveer waar nu de grastee van de range is. Rechts zie je de oude pitching- en chippinggreen met een bunkertje. (Foto: de heer Theyssen.)
1992 Range1992_2 (1)
De range in 1992.  (Foto: de heer Theyssen.)

Meest originele etage van Nederland

Professional Michael Yarnold geeft vanaf 1 januari 1992 zes dagen per week les. Nigel Lancaster is vijf dagen op “Houtrak” (de nieuwe AGC-baan) en één dag (zondag) op de Old Course. Yarnold gaat later dit jaar onverwachts naar Rijswijk en wordt opgevolgd door Rob van den Brink.

Lancasters proshop wint de Slazenger Benelux prijs voor de “origineelste etalage van Nederland”. Hij wint als prijs een reis naar het Brits Open, waarover hij een verslagje schrijft in het clubblad.

De DAC

Het bestuur beantwoordt dit jaar een vraag over de DAC, de Donderdag Avond Competitie voor AOC-heren die is opgericht. De vraag en het antwoord:

“Of de donderdagavond heren-lagere handicappers het spelen van bv. dames in de weg staat. Het antwoord is neen, dit gezelschap heeft geen standing.”

De heer De Jongh vraagt om ballen op de vlaggenstokken voor een betere inschatting waar de vlag op de green staat (voorop, midden of achterop). Die komen er later. De horeca houdt op vrijdag van 18 tot 19 uur “happy hour”: twee voor de prijs van één.

Hoogvliegers

In de winter van 1991 op 1992 worden de twee greenkeepers van AOC (Jan Barlag en Jan de Haan, “Kuuk” voor insiders) geconfronteerd met een “ware mollenplaag”. Eind 1992 staat er in het clubblad een interview met greenkeeper Kuuk. Hij werkt al op de Amsterdamse baan sinds 26 februari 1979. Jan Barlag werkt er sinds 1975. De Haan over de agressieve mollen:

“We noemen het hoogvliegers, dan zie je boven aan de grond die rellen, die hobbels.”

Vlasta Kupsch vertelt later dat er nog veel eerder in de geschiedenis van de club een “officiële mollenvanger” was.

AOC heeft het baanonderhoud nog in eigen beheer. Het gehele machinepark vertegenwoordigt dit jaar 200.000 gulden. De baan van AOC wordt nog steeds begeleid door Jan Eschauzier (zie 1990). Baancommissaris Jonker schrijft:

“De taak van J. Eschauzier, de adviseur van onze club voor alles wat met de baan te maken heeft, is o.a. om te zorgen dat wij door grondmonsters en watermonsters beschikken over het [gras]materiaal dat wij voor zijn advisering over begroeiing nodig hebben.”

“Sinds enige tijd is de heer J.C. Smit, bij een ieder bekend als “Dum”, lid van onze baancommissie”, schrijft Jan Jonker later dit jaar in het clubblad. Opmerkelijk is dat de naam Dum in de beginjaren van AOC vooral met één m geschreven wordt en later vooral met twee keer m.

Zwarte Laantje wordt afgesloten

In de maand juli 1992 moeten de machineloods en de beide containers achter op het terrein worden verplaatst.

“De grens van het door ons van NS gehuurde terrein loopt dwars door de machineloods. (…) De NS heeft haar deel van de grond nodig voor het gereedmaken van het busstation bij het nieuwe spoorwegstation.”

Er is correspondentie met de NS over het afsluiten van het Zwarte Laantje en verplaatsing van de nissenhut. Op 26 juni 1992 schrijft D. Vogelzang deze brief aan de baancommissaris:

“Op uw verzoek heb ik bij de gemeente Ouderamstel nagevraagd de status van het op het golfterrein bevindende Zwarte Laantje. Hr Geraerts heeft mij medegedeeld dat deze niet meer als openbare weg op de wegenlegger voorkomt en als zodanig wat de gemeente betreft voorbij de laatste bewoner (boerderij) afgesloten kan worden mits deze laatste bewoner accoord gaat.

NS heeft hier evenmin bezwaar tegen en gaat accoord met verplaatsen van uw ‘nissenhut’. Tevens is er medegedeeld dat in de toekomst een andere bestemming zal krijgen.

Hoofd bouwbureau Zuidtak Asd., D. Vogelzang.”

Jeugd

In 1992 worden twee jeugdleden lid die veel van zich zullen laten horen op AOC: Denise Kuperus en Michiel Simon. Denise slaagt in 1992 op 11-jarige leeftijd voor haar GVB (golfvaardheidsbewijs).

De jeugd van AOC speelt in mei een wedstrijd tegen de jeugd van AGC en verliest. Een jaar later zal deze wedstrijd nog eens gespeeld worden.

De Jeugdwedstrijd AOC-AGC Beker.

Kampioenen

Frank van Nieuwburg (een nieuw lid dit jaar) en Elsbeth Jens-Van Reede winnen de strokeplay-kampioenschappen. Runners-up in 1992 zijn René Boin en Cora van Doorn. Er doen zestien heren mee. Bij de dames doen maar acht leden mee.

Frank van Nieuwburg en Cora van Doorn winnen de clubkampioenschappen matchplay. Nu zijn René Boin en Ilse Smit de runners-up.

Het wedstrijdprogramma wordt dit jaar gesponsord door Lease Plan Nederland. Net als het jaar ervoor is er een Dinsdagavondwedstrijd vanaf april. “De dinsdagavond is wederom een doorslaand succes”, schrijft de clubbladredactie. Er doen per keer gemiddeld veertig personen mee.

1992 Range1992_2 (2)b
De drivingrange in 1992. (Foto: de heer Theyssen.)

Old Course Cup, Amstel/Drecht Trofee

In 1992 staat voor het eerst de Old Course Cup op de wedstrijdkalender. Het is dat jaar een stablefordwedstrijd (maximaal handicap 24). De prijs is een beker met een grote “oren” op een zwarte sokkel (de sokkel is kwijt). Later wordt de spelvorm van de wedstrijd strokeplay.

De Old Course Cup (zonder sokkel).

Ook de wedstrijd om de Krokus Bokaal wordt in 1992 geïntroduceerd. Dit is in het begin een wedstrijd voor twee handicapcategorieën: 0-18 enerzijds, en 18-36 anderzijds.

De Krokus Bokaal.

Er is ook een verslag van een andere nieuwe wedstrijd:

“Op de gedenkwaardige elfde april 1992 werd voor het eerst in haar geschiedenis de door [wedstrijdcommissievoorzitter] Jaap Haringsma als ‘Amstel/Drecht’ gedoopte Trofee gespeeld door een dertigtal 21-GVB gehandicapte enthousiastelingen.”

De wedstrijdvorm (voor handicapcategorie 21-36 + GVB) was 18 holes stableford.

De Amstel-Drecht Trofee.

De Crazy Wedstrijd en Wintergekkenwedstrijd worden in 1992 ook nog steeds gespeeld.

Prins Friso doet licht uit op AOC

Prins Friso (1968-2013) speelt op maandag 11 mei 1992 mee in de Olivetti Pro-Am op AOC. Enkele flights zijn aangevuld met een pro van de Europese damestour, die deze pro-am spelen tussen toernooien in Parijs en Brussel. Onder die pro’s is Mette Hageman.

In elke flight speelt ook een lid van de Orange All Stars. Dit gezelschap van oud-internationals in alle takken van sport telt in 1992 32 leden. De flights worden aangevuld met “VIP’s” en leden van AOC.

Ilse Smit zit in de flight van de prins. De winnende flight bestaat uit professional John Woof en Dumm Smit. Die avond treedt een muzikaal trio op:

“Karel van Osch (piano), Hans Verheek (zang) en Joost Claushuis (drums)”

Op 14 mei bericht De Telegraaf over het bezoek van de prins aan AOC onder de kop “Oranje eregast bij Orange All Stars”:

“Prins Johan Friso was op de Amsterdam Old Course in grootse vorm. Als golfliefhebber voelde hij zich bijzonder op zijn gemak te midden van sportmensen met grote naam en faam. De tot het Genootschap Orange All Stars behorende groep sportambassadeurs viert dit jaar zijn tweede lustrum en doet dat traditiegetrouw via eigen, exclusieve golfevenementjes.

Deze keer werd op de romantisch gelegen Old Course onder Amsterdam samen gespeeld met onder meer het Nederlandse vrouwenteam bestaande uit Mette Hageman, Barbara van Strien en Marjan de Boer. Prins Friso was eregast.”

Marjan de Boer is pro geweest op de baan in Duivendrecht.

1992 orange all stars 1992 aaaaa
Deelnemers aan de Olivetti Pro-Am op AOC in 1992, onder wie Pins Friso. De foto verschijnt ook in De Telegraaf met als bijschrift: “Achterste rij vlnr Rennie van de Graaff (rugby), Cees Bouwens (honkbal), Joost Claushuis (hockey), Ruud Onstein (cricket), Gijs van Lennep (autosport), Rolf Thung (tennis), gastspeelster Mette Hageman (golf), Robbie van Erven Dorens (golf), Tom Okker (tennis), Ties Kruize (hockey), Scoombie van Heever (rugby) en prins Johan Friso. Voorste rij: gastspeelster Barbara van Strien (golf), Nico Spits (hockey), Karel van Osch (cricket), Frans de Haan (basketbal), Ben Pon (autosport) en Eddy Schwier (hockey).”

Het Telegraaf-artikel noemt ook Karel van Osch:

“‘In oktober wordt dit feestelijke jaar (voor Orange All Stars) afgesloten met een daverende gala-avond waarvoor trouwens nog steeds ideeën kunnen worden aangeleverd’, vertelde de beste bowler uit onze cricketgeschiedenis, Karel van Osch, organisator van de wedstrijd op de Old Course en tegenwoordig als directeur van Olivetti Systems en Networks door het zakelijk levend gaand.”

Prins Friso had plezier volgens de organisator:

“‘Hij speelde goed en deed op de party na afloop van onze golfdag in het clubhuis als laatste het licht uit, zo genoot hij’, aldus Van Osch, die zelf ook tot in de kleine uurtjes achter de piano muziek maakte met hockeyer Joost Claushuis en Hans Verheek.'”

1992 orange all stars 1992 ilse
De flight van Prins Friso (uiterst rechts) met onder anderen Ilse Smit (naast Prins Friso.)
1992 orange all stars 1992b1 aaaa
De Orange All Stars voor het clubhuis in 1992. Staand uiterst rechts: AOC-lid Dumm Smit.
De Olivetti Bokaal staat in de prijzenkast van AOC maar de sokkel is zoek.

AGC tegen AOC en een nachtwedstrijd

Op de nieuwe baan van AGC wordt in mei de “AGC-AOC super foursome” gespeeld: zestig leden van AOC tegen zestig van AGC.

De Jonker Beker heeft in dit jaar als wedstrijdvorm greensome strokeplay met een handicaplimiet van 28,0.

In oktober is er voor het eerst een nachtwedstrijd, georganiseerd door de evenementencommissie met muziek van Hans Verheek. “Opvallend was het aantal studenten en jeugdleden dat acte de présence gaf deze avond én nacht”, staat in het verslag. De wedstrijd werd gewonnen door het team van Gert Pot en Pieter Schneemann.

Er is in 1992 ook nog een Wintergekkenwedstrijd.

Gerrit van Meerveld schrijft een verslag over de Prins Claus beker, een jaarlijks terugkerende caddiewedstrijd op Toxandria, waaraan drie “Old Coursers” hebben meegedaan: hijzelf, Herman Wischmann en Wim Smit.

Eind november telt AOC 422 leden. Net als in 1991 houdt AOC dit jaar “Invitatiedagen”. Op het nieuwe hole-in-one bord in het clubhuis prijkt nog maar één naam.

Lees verder > 1993.