1974

Lustrum

In 1974 wordt het 40-jarige bestaan van de club gevierd. K. W. Walthuis is de “secretarisadministrateur”. Wim Dorrestein is de professional op de club.

In de winter 1973-1974 is de baan nat. In februari meldt de club het volgende in Maandblad Golf:

“De gevolgen van de wateroverlast op onze baan zijn niet ongemerkt aan de spelers voorbijgegaan. De reeds tot stand gekomen verbeteringen aan de waterhuishouding en de nieuwe pompinstallatie zullen hopelijk spoedig een einde maken aan deze onaangename situatie, welke bovendien door de weersomstandigheden nog ongunstig wordt beïnvloed. Wij hebben de ons omringende golfclubs t.w. de Hilversumse-, de Kennemer-, de Noordwijkse- en de Utrechtse Golf Club medegedeeld, dat wij de geste – om onze leden gedurende de weekdagen op hun baan te laten spelen tegen betaling van de halve greenfee – op hoge prijs stellen.

De najaarsbehandeling van de greens [in 1973] met kunstmest en prikken heeft normaal kunnen plaats vinden en er zijn redenen om aan te nemen, dat ze goed ‘uit de verf’ zullen komen. Het baanpersoneel heeft de slootranden verbeterd en de sloten uitgediept. Publieke werken van Ouder-Amstel hebben de door de werkzaamheden rondom de baan ontstane schade aan de sloten weer hersteld en de parkeerplaats vergroot. Zo zullen er nog meer verbeteringen worden aangebracht in de naaste toekomst. Zieke en scheefhangende bomen bij het clubhuis zijn geveld om ev. ongelukken bij storm te voorkomen.

Behalve enkele evenementen, is de onbespeelbaarheid van de baan er helaas de oorzaak van geweest, dat er niet veel activiteit in de clubzaal is geweest de laatste paar maanden. Regelmatig wordt er een bridge-drive gehouden.”

1973 c fragment 2
De baan in 1973. (Foto: Gemeentearchief.)

Thea Feith-Duyvis wordt in 1974 lid van het damescomité van de Nederlandse Golf Federatie en A.W. Askenasy wordt lid van de NGF-seniorencommissie. Askenasy is in deze periode ook secretaris van het “Besloten Gezelschap ‘Nederlandse Golf Veteranen'”. Thea Feith zal in de komende jaren een belangrijke rol spelen in clubcommissies, bij AGC en AOC.

Onzekerheid

In dit lustrumjaar blijft de toekomst van de baan onzeker, hoewel de spoorwegen voorlopig afzien van nieuw treinsporen op het golfterrein.

Er wordt wel een nieuw contract met de NS getekend. Het oude huurcontract van de club liep van 1948 tot 1973. Op 1 januari 1974 gaat het nieuwe huurcontract met de NS in voor “een gedeelte spoorterrein met woning, plaatselijk bekend Zwartelaantje 3 (…) ter grootte van ongeveer 33.04.10 hectare”. De huursom is 42.000 gulden per jaar. Dat bedrag zal jaarlijks verhoogd worden met 2.500 gulden.

In het contract staat dat NS:

“gehouden is tot het verlenen van medewerking aan de uitvoering van de Stadsspoor- en wegenplannen der Gemeente Amsterdam.”

En:

“dat uitgaande van deze zienswijze, een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd het meest in de rede ligt, mits hieraan de mogelijkheid voor NS is gekoppeld de huurovereenkomst met een termijn van één jaar op te zeggen.”

De hoge huursom doet de club besluiten om de contributie te verhogen. En in een vijfjarenplan wordt als doel gesteld dat de vereniging in 1975 750 leden telt. Begin 1971 telde de club 533 leden.

1973 f
De baan in 1973. (Foto: Gemeentearchief.)

Reclame

In 1974 is AGC een van de eerste clubs van Nederland die reclamebordjes op de teeborden installeert.

Overleden

In dit jaar overlijdt F.W. de Haan, die vaak “Haantje” werd genoemd (zie 1947). De linkshandige De Haan was een zeer goede golfer (en cricketer en voetballer) en schreef over de sport voor Het Parool en Maandblad Golf.

In 1974 overlijdt ook het op dat moment oudste lid. Maandblad Golf meldt:

“Op de hoge leeftijd van 93 jaren is op 3 december j.I. plotseling overleden het oudste lid van onze vereniging,
de Heer HENDRIK VAN WILLIGEN. Velen waren aanwezig bij de crematie op 7 december, terwijl tijdens de ledenvergadering van 17 december de overledene door de voorzitter werd herdacht. Wij betuigen Mevrouw van Willigen en haar familie nogmaals onze hartelijke deelneming met dit verscheiden.”

De baan wordt moeilijker

“Door een enkele nieuwe tee en door verplaatsing van de teemerken naar achteren ging de SSS in 1974 van 68 naar 69”, meldt het lustrumboek van 1984.

1974Metrostation Duivendrecht in aanbouwJMArsath Roisfotograaf
1974, Metrostation Duivendrecht in aanbouw (foto J.M. Arsath Rois).
1974 duivendrecht archief dienst ruimtelijke ordening
1974, Duivendrecht en rechts de golfbaan (archief Dienst Ruimtelijke Ordening).
1974 spaklerweg archief ruimtelijke ordening
1974, de Spaklerweg en rechts de golfbaan (archief Dienst Ruimtelijke Ordening).
1974 Spaklerweg en golfbaan Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening 003 detail
1974, de Spaklerweg en rechts de golfbaan (archief Dienst Ruimtelijke Ordening).
1974 Spaklerweg en golfbaan Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening 003
1974, de Spaklerweg en rechts de golfbaan (archief Dienst Ruimtelijke Ordening).
1974b duivendrecht archief dienst ruimtelijke ordening
Foto boven: 1974, Duivendrecht en rechts de golfbaan (archief Dienst Ruimtelijke Ordening).

Lees verder > 1975.