1982

601 leden

Wim Dorrestein is nog steeds professional. Gastpro Paul Saunders gaat in het najaar weg om als full-time pro te gaan werken bij “Twente”. De club krijgt een andere gastpro en een bekend gezicht: de Schot Colin MacKay. Het lesgeld dit jaar is 40 gulden per lesuur voor twee personen, voor één persoon is een uur 27 gulden. Hoeveel minuten die les duurt, wordt niet vermeld.

Begin 1982 telt AGC 601 leden (352 gewone leden, 21 buitenleden, 42 werkdagleden, 100 jeugdleden en 86 theeleden). Jan Jonker wordt in februari 1982 voorzitter van de club.

Massasport in opkomst

In De Telegraaf verschijnt in september 2019 een artikel met de kop:

“Grote behoefte aan openbare golfbanen”

Het artikel van Hans Woudstra gaat over een “Golf-oriëntatiedag” die in Rhoon is georganiseerd. Daar spreken greenkeepers, baancommissarissen, voorzitters van golfclubs, burgemeesters en projectontwikkelaars “over de mogelijkheden om te komen tot meer openbare golfbanen”.

“De golfsport wint dagelijks enorm aan populariteit. Het probleem is vaak, dat veel banen besloten zijn en omdat de golfsport als massasport in opkomst is overtreft de vraag naar mogelijkheden om dit populaire spel te beoefenen het aanbod.”

Een baan (negen holes) kost inclusief alle bijkomende kosten zo’n 1,5 tot 2 miljoen gulden, zo wordt in het artikel gesteld.

De pachters Van den Bosch

Tot 1 december 1982 zijn de heer en mevrouw Duivenvoorden de pachters. Per 1 december doet het echtpaar Van den Bosch de horeca. Zij zullen zo’n tien jaar blijven. Een kop koffie kost 1,20 gulden, een biertje 1,60 gulden.

Kampioenen

De club is in 1982 gastheer van verschillende wedstrijden, waaronder het Nationaal Senioren Kampioenschap, het Nationaal Meisjes Kampioenschap (met Pamela Rijks als winnares) en het Nationaal Jeugd Kampioenschap (met Tobi Rijks als winnaar). Vlasta Kupsch-Kokès zit dit jaar al in de wedstrijdcommissie; zij zal later ook nog vele jaren in de wedstrijdcommissie van AOC dienst doen.

Kampioenen

C.M.C. van Haren wordt strokeplay-kampioen bij de heren, Liesbeth Koopman wordt dat bij de dames. J.W.R van de Graaff en mevr. A.E.Th Bakker-van Willigen zijn de matchplay-kampioenen. Godard van Reede wordt voor de derde keer Nationaal Senioren Kampioen. AGC heeft negen teams in de competitie.

Liesbeth Koopman kwalificeert zich voor het Nederlands team dat zal meedoen aan het WK in Lausanne. Dat team bestaat verder uit meervoudig nationaal kampioen Alice Janmaat, Mariska Zegger en captaine Anneke Tuijt en het wordt zestiende.

Amsterdam Golf Fonds en een computer

Begin 1982 begint de Stichting Amsterdam Golf Fonds (AGF), opgericht op 21 april, haar werk. AGC verkeerde eind 1981 in een ongunstige financiële toestand en het AGF moet deze situatie veranderen. Het AGF koopt alle bezittingen van de AGC en geeft het in bruikleen aan de AGC tegen betaling van het afschrijfbedrag. Leden voor 1980 worden “verzocht” 1.000 gulden te betalen voor twee certificaten van het AGF, certificaten die die op een later tijdstip verhandelbaar worden. Voor leden van 1980 en 1981 is dat bedrag 500 gulden. Op deze wijze kan de bankschuld van AGC afbetaald worden. Men krijgt tot 1 april de kans om op te zeggen vanwege de bestuurlijke veranderingen.

De computer doet z’n intrede op de club. De Stichting Amsterdam Golf Fonds is bereid de machine te financieren.

Klachten over de baan

Begin 1981 is de baancommissie opgestapt vanwege klachten over de baan. Het professionele baanpersoneel bestaat dit jaar uit vier man: Patrick Mulcahy (hoofdgreenkeeper), J. (Jan) Barlag, J. Bocxe, J. (Jan/Kuuk) de Haan. Bij de pomp (het vijzelgemaal) moet de damwand vernieuwd worden om te voorkomen dat water van de hoger gelegen buitenpolder naar binnen stroomt.

“Golf van grote verontwaardiging”

In februari van 1982 komt de club negatief in het nieuws door het kappen van ruim 500 bomen. Milieugroepen zoals “De Zwarte Mol” protesteren en gooien 1.600 kilo grind op de fairways en zetten in een aantal holes kunstbomen, met de wortels in gewapend beton.

In De Telegraaf verschijnt een artikel van Ger Kraaij met de kop “Golf van grote verontwaardiging”:

“Zonder vergunning zijn 585 bomen gekapt op het terrein in Duivendrecht waar de Amsterdamse Golfclub gevestigd is. Vooral populieren sneuvelden rij na rij. ‘Een ramp,’ zeggen vogelliefhebbers. ‘Een stukje natuur waar veel vogels jaarlijks kwamen broeden, is verwoest. Omdat de heren en dames hun balletjes niet meer konden vinden.’

Het terrein – langs de spoorlijn Amsterdam-Hilversum – ligt er bij alsof er bommen zijn gevallen. Adjudant Pronk van de politie van Ouder-Amstel, waaronder Duivendrecht ressorteert: ‘We zijn nog aan het uitzoeken wie hier de schuld van draagt. Maar je gelooft je ogen niet als je het ziet. Zeker 300 ton aan hout is verloren gegaan.’

Volgens Pronk is het – illegale – karwei erg ruw uitgevoerd. Sommige goede bomen op het terrein zijn beschadigd, enkele zien er geblakerd uit. Dat komt volgens Pronk omdat men takken van omgehakte bomen op onzorgvuldige wijze in brand heeft gestoken.

Het kappen heeft plaatsgevonden in de vorstperiode. De Telegraaf citeert milieu-ambtenaar Van der Staak van Ouder-Amstel, die vermoedt dat de aannemer die het karwei heeft geklaard te goeder trouw heeft gehandeld.

“Van der Staak: ‘Ze hebben gewerkt op aanwijzingen van de golfclub. Overigens was een flink aantal bomen kaprijp, en waren ook enkele bomen ziek. Maar dan nog is het dwaasheid om dat allemaal in één keer om te halen. Dan moet je geleidelijk te werk gaan. En je moet een kapvergunning aanvragen, zelfs voor een doodzieke boom die echt om moét.’

Als het politie-onderzoek klaar is, zal de gemeente Ouder-Amstel zich moeten bezinnen op maatregelen tegen de schuldige(n). ‘Een plicht tot herplanten behoort tot de mogelijkheden,’ zegt Van der Staak. ‘Bovendien vermoed ik dat de club zichzelf ook bij de staart heeft. Het terrein is nogal nat geweest, en dat zal zonder al die bomen nog een stuk erger worden.’

Voorzitter Jonker van de Amsterdamse Golfclub: ‘Het heeft niets maar dan ook niets te maken met de vraag of we onze golfballen makkelijk of moeilijk konden vinden. Die bomen stonden er al dertig jaar. En zouden we er nou opeens last van hebben bij het spel?’

Jonker wijst er op dat dat het stuk terrein in de oorlog door de Duitsers is platgemaakt, en dat de golfclub er na de oorlog alle bomen heeft geplant. ‘Dat waren hoofdzakelijk populieren, en die zijn op een gegeven moment op. Bij de stormen van de laatste jaren hebben we dat gemerkt. Dat geeft schade, en het kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom had onze baancommissie een plan ontworpen, waarin flink gekapt werd, maar ook flink herplant.’

Een verzoek aan de gemeente Amsterdam om het kappen uit te voeren werd afgewezen. Dus moest een particuliere ondernemer (V.d. Velden uit Vinkeveen) worden aangezocht. Die wilde afzien van kaploon, maar wilde dan wel al het vrijkomende hout hebben. ‘Dat zijn we overeengekomen. En het bedrijf heeft ons bovendien de indruk gegeven dat de formaliteiten vervuld waren, en dat men over een speciale kapvergunning beschikte.'”

De schade aangebracht door de milieugroepen wordt door de greenkeepers met behulp van vrijwilligers snel verholpen.

Lees verder > 1983.