2011

Caddiemasters en Vossenjacht

In 2011 heeft AOC nog steeds caddiemasters.

2011 04 16-1121 herman caddiemasters (3)
Caddiemasters en Herman Denkers, april 2011.

En de Vossenjacht is in 2011 nog altijd de eerste wedstrijd van het seizoen.

vossenjacht 2011 (1).JPG
De Vossenjacht in 2011. Links Fabrice Delhaise, rechts Julia
Frericks en Titia van Erven Dorens.

Open dag

In een poging om nieuwe leden te winnen doet AOC in 2011 mee aan de Nationale Open Golfdagen.

Een nieuw financieel model

In het beleidsplan 2011-2015 beschrijft het bestuur hoe moeilijk het is om nieuwe leden te werven:

“Er vindt een sterke afname plaats van het ledental (en sponsoren) en dus op de inkomsten. E.e.a. mede als gevolg van de trend van meer vrije golfers t.o.v. ABC-leden, de economische recessie en nog een laatste uitloop van Loenen. Hierdoor is er een fors tekort op de begroting in 2010 ontstaan en zullen we ook in 2011 rode cijfers schrijven.”

Het bestuur focust op “het blijven investeren in een uitdagende, aantrekkelijke A-Baan” en op “het aanspreken van nieuwe doelgroepen op basis van een clubmodel waarin ‘Golfsport voor Jong en Oud’ centraal staat”. Dat betekent onder meer:

  • Dat we onszelf toegankelijker opstellen voor nieuwe doelgroepen als beginnende en vrije golfers (die goed willen – leren – golfen), families, gezinnen en jeugd, bedrijven in Z-O, Amstelveen en Zuid-As.
  • Er een actief sportbeleid is (en wordt) ontwikkeld, waarin beter (leren) golfen het uitgangspunt is en welke wordt ingevuld op basis van een ‘AOC-methode’, die structureel zal worden toegepast op lesprogramma’s (voor leden en niet-leden), trainingsprogramma’s voor competitieteams, GVB- programma’s, familie en jeugdcursussen en golfcursussen voor bedrijven. E.e.a. is ondergebracht in de AOC Golf Academy “Under 80”. Deze programma’s worden toegankelijk gemaakt via vaste en heldere cursus pakketten voor individuen en groepen. E.e.a. is opgezet i.s.m. en volgens de principes van de NGF Golf Academie.

Het bestuur verandert het financiële model:

  • Om lidmaatschap en tarief proposities te laten aansluiten bij de marktvraag anno 2011 en verder, komen participaties en entreegelden te vervallen en zullen worden vervangen door eenmalige Administratiekosten van Euro 250.
  • Vanaf 2011 zullen tekorten op het Eigen Vermogen (als gevolg van exploitatie verliezen) worden afgestempeld op de huidige participaties.
  • Een moratorium op de participaties vanaf 2011. Indien het Eigen Vermogen van de club een bepaald niveau bereikt en de liquiditeit staat het toe, zullen de participaties worden ingelost.

Heren 1 naar de kelder

Heren 1 van AOC speelt al jaren in de tweede klasse maar in 2011 degradeert het team naar de derde klasse. En Heren 2 degradeert naar de vijfde klasse.

De andere teams: Dames 1 (eerste klasse) wordt derde in de poule en Dames 2 wordt tweede in de poule; Heren 3 wordt kampioen en promoveert naar de vijfde klasse; Heren senioren 1 en 2 worden vijfde in de poule; Dames senioren 1 eindigt als vierde in de poule.

dames 1 2011
Dames 1 in 2011.

Dumm in de krant

In december 2011 verschijnt een portret van AOC-lid Dumm Smit in Het Parool. “Dumm Smit, ijshockeynomade” heet het artikel van Steven van der Gaag in een serie waarin Het Parool “de schatkamer van de Amsterdamse sport doorstruint en op wonderlijke verhalen stuit”. Het artikel begint heel treffend:

“Johannes Cornelis ‘Dumm’ Smit (1929) zit aan de tafel in de woonkamer van zijn huis in de Watergraafsmeer. Hij wordt omringd door plakboeken waarin zijn ijshockeybestaan, dat lang zijn leven bepaalde, is vastgelegd. Op de achtergrond klinkt zachtjes een Duitse radiozender. Als een naam van een of andere Rus hem is ontschoten, gaat zijn vrouw Ilse, als in een uitzending van televisiequiz Twee voor twaalf, op zoek naar het antwoord.”

dumm ijshockey

We leren dat Johannes Cornelis “Dumm” Smit in 1929 geboren is en in de Watergraafsmeer woont. Bij Dumm en Ilse thuis wemelt het van de plakboeken over zijn ijshockeybestaan. Hij speelde ook honkbal op het hoogste niveau maar dat was niet te combineren met ijshockey. Dumm speelde 51 maal voor het Nederlandse nationale ijshockeyteam. Dumm was eerst speler-trainer en later coach (van grote teams in Keulen en Berlijn) en nog later technisch directeur van de bond (1979-1988). Onder Dumm haalde Nederland de Olympische Spelen in Lake Placid van 1980.

Dumm begon in 1988 met golf, op de baan van AOC. Zijn naam “Dumm” werd bedacht door een honkbalcoach bij WV-HEDW (Wilhelmina Vooruit-Hortus Eendracht Doet Winnen) in de Watergraafsmeer die hem “Dummy” noemde. Dumm:

“Waarom weet ik eigenlijk niet meer, maar ik ben er nooit van af gekomen.”

De foto van Dumm Smit in Het Parool.

Kampioenen

De kampioenen strokeplay én matchplay in 2011: Femke Kooistra en Floris Berkhout. Femke wint met Sjors de Bie het clubkampioenschap mixed foursomes.

Fransje Bijnen en Erika Keglovich winnen het foursome strokeplay-kampioenschap (Kupsch Coupe). Bij de heren (Jonker Beker) winnen Floris Berkhout en Fabrice Delhaise.

Ilse Smit en Henk Tuin zijn in 2012 de sterksten in het clubkampioenschap matchplay voor senioren. Ilse en Bert Funke winnen het clubkampioenschap strokeplay voor senioren.

Dale en Paul weg

In 2011 verlaten de Engelse greenkeepers Dale en Paul AOC. Helaas, want ze behoren tot de besten die de club heeft gehad.

IMG00004-2011 04 08-1721 dale paul (5).jpg
Greenkeepers Dale en Paul verlaten AOC in 2011 en krijgen geschenken van baancommissielid Floris Berkhout.

Caddie Kees Verberkt

Decennia na de aanleg van de baan duiken er nog steeds foto’s en flarden geschiedenis op van de golfbaan. In 2011 wordt op de website duivendrechtdestijds.nl het verhaal van wielrenner Kees Verberkt verteld. Daarbij komt ook de golflinks in Duivendrecht ter sprake.

De familie Verberkt had een rijwielwinkel in Duivendrecht en was eigenaar van het eerste takel- en bergingsbedrijf in het dorp. Kees Verberkt won de tweede en derde editie van de wielerronde van Duivendrecht (in 1956 en 1957) en werd in 1964 geselecteerd voor de Olympische Spelen in Tokyo. Als jongen verdiende hij geld op de golfclub:

“Gedurende de wintermaanden werkte Kees in het bouwvak. En in de zomer deed hij heel iets anders voor de kost. Kees was caddie op de Amsterdamse Golfclub aan het Zwarte Laantje in Duivendrecht. Daar verdiende hij een vol loon mee. Veel Duivendrechtse jongens waren ballenjongens bij AGC. En omdat het ongeregeld werk was bleef er tijd over voor de fietstrainingen.”

De wielrenner werd later ook een recreatiegolfer:

“In zijn vrije tijd speelt Kees golf. De kneepjes van het vak heeft hij in zijn jonge jaren leren kennen als caddie op de golflinks.”

caddies agc 1957
Caddies voor het clubhuis in 1957. Staand vlnr ‘Brom’ van Vliet, Joop Meulenbelt, Janus Schoormans, Wim Runneboom, Cor Clement, Kees van Vliet, Kobus Keur, Joop Landman en Willem van Oranje (bijgenaamd ‘Peer de Schuimer’). Gehurkt vlnr Wim Marijnissen, Kees Verberkt en Joop van Meerveld.
hole 8 november 2 2011 (24) d
Hole 8 (de dijkhole) in 2011.
2011 nov hole 7 2 nov 2011 (4).JPG
Hole 5 (nu 7) in 2011.
laatste damesdag 2011 met Ada Hulshoff Pol en Irene Vroom
De laatste damesdag van het seizoen 2011.
laatste damesdag 2011
De laatste damesdag van het seizoen 2011.
2011 bankjes 6 feb 2016 (1).JPG
De Dames Commissie schenkt in 2011 een bank aan de club.
2011 (2)
Een jeugddag in 2011.
2011 hole 4 storm boom om 2011 dec (2)
Bij een storm in 2011 sneuvelt de boom die hole 4 (nu hole 5) kenmerkte.
mark jack IMG00107-2011 11 13-1045 (1)
De nieuwe greenkeeper in 2011, Mark Jack.

Lees verder > 2012.