2018

AOC in zee met De Enk

De club gaat per 1 januari 2018 in zee met een ander onderhoudsbedrijf: De Enk Groen & Golf. De medewerkers stellen zich voor op de website van AOC:

“Wij zijn de Enk Groen en Golf, wij onderhouden door heel Nederland golfbanen en groenprojecten en sinds 1 januari 2018 onderhouden wij met veel plezier de golfbaan van Amsterdam Old Course. Het is een bijzonder stukje natuur dat wij met ons greenkeepers team mogen onderhouden. Het greenkeepersteam bestaat uit de volgende medewerkers.

Henri Bakker, plaatsvervangend hoofdgreenkeeper
Henri Bakker, 45 jaar getrouwd met Elena, dochter van twee jaar [en in 2019 volgt een tweede kind]. Ik werk 17 jaar als greenkeeper op verschillende banen. Ook heb ik anderhalf jaar in de Johan Cruyff Arena gewerkt als groundsman. In 2018 ben ik begonnen op Amsterdam Old Course als greenkeeper. Het was meteen een enerverend jaar met de renovatie van hole 5, 7 en 8. Na een prachtige en warme zomer waarin we veel hebben moeten beregenen op hole 5 en 8 denk ik dat het resultaat er mag zijn.
Naast mijn werk ben ik regelmatig te vinden langs de waterkant, hetzij aan zee of in de polders om een visje te vangen. Verder golf ik regelmatig en hoop ik samen met jullie van deze mooie baan te genieten.

Henri in zijn kantine bij de huidige hole 8.

“Martin van Wenum, greenkeeper
‘Ik ben 56 jaar en woon in Lelystad. Ik ben al 30 jaar getrouwd met Rita en samen hebben we drie kinderen, twee jongens – Rick en Ryan – en één dochter, Daphne. Sinds 1 maart 2016 werk ik bij de Enk Groen en Golf. Daarvoor heb ik lange tijd gewerkt voor de Grontmij. Mijn hobby’s zijn voetbal (KNVB-scheidsrechter), vakantie, stedentrips, vissen en af en toe golf spelen. Naast mijn werk – beheer en onderhoud golfbanen – doe ik waar nodig ook werkzaamheden in de aanleg van grootschalige groenprojecten bij de Enk Groen en Golf. In mijn vrije tijd ben ik ook te vinden als lid van het fieldteam in de Johan Cruyff Arena.

Peter Bobeldijk, (hoofd)greenkeeper
Peter is een oude bekende van jullie, hij heeft in het verleden als hoofdgreenkeeper gewerkt op Amsterdam Old Course. Hij is nu hoofdgreenkeeper op Golfbaan Heiloo. Peter komt met enige regelmaat langs om Henri te assisteren.

Bart Hooghiemstra, uitvoerder
‘Ik ben 51 jaar, getrouwd met Ellen en heb een dochter en een zoon. Ik ben zelf twintig jaar werkzaam geweest als hoofdgreenker en ben nu uitvoerder bij De Enk. Mijn hobby’s zijn beeldhouwen, reizen maken en sporten. Amsterdam Old Course is een geweldig en uniek project om te onderhouden. Het afgelopen jaar heb ik zelf als erg prettig ervaren, samen met de baancommissie hebben we een prettige samenwerking. We hopen dat we nog vele jaren samen mogen werken met Amsterdam Old Course.

Peter Bobeldijk en Henri Bakker.

Peter Bobeldijk verschijnt in 2018 in een bedrijfsfilm van De Enk Golf & Groen die is opgenomen op een droge en gele Amsterdam Old Course.

Aangepaste handicapregels

Vanaf 1 januari 2018 is het niet meer nodig om een papieren scorekaart van een qualifying ronde in te leveren of te bewaren. De regels veranderen omdat veel golfers hun qualifying scores inleveren via een computerzuil op de club of via een app. Voorheen moest de fysieke kaart op de club ook nog worden ingeleverd maar dat is dus niet meer nodig.

Er verandert nog meer op 1 januari 2018. Een qualifying ronde hoeft van tevoren niet meer aangevraagd te worden. De handicap- en regelcommissie in een bericht:

“Het is voldoende wanneer je op de eerste tee met je medespeler afspreekt dat je een qualifying kaart gaat spelen en vermeldt over hoeveel holes en vanaf welke tee.”

Een derde verandering: vanaf 1 januari 2018 is het toegestaan om meerdere keren op één dag negen holes qualifying te spelen.

“Het spelen van 9-holes (q) ronden wordt steeds populairder. Hoe meer scores een speler inlevert, hoe betrouwbaarder zijn/haar handicap is. In dit streven past het om meerdere 9-holes qualifying ronden op een dag toe te staan. Hoe meer golf, hoe beter!”

Interview Gary

Op 20 maart 2018 verschijnt op de website van AOC een interview met AOC-pro Gary Davidson (1962). Hij is sinds 2013 verbonden aan AOC en al 38 jaar. Het interview is geschreven door AOC-lid Leo de Later.

“We spreken in het clubhuis, nadat Gary even daarvoor vol trots zijn nieuwe onderkomen heeft laten zien. Sinds kort nu helemaal ingericht naar zijn eigen wens en klaar voor de ‘binnenlessen’ van het Golf Buffet 2018.

Waar kom je vandaan? Schotland weten we, maar waar precies?
‘Een klein dorpje buiten Glasgow, Kirkintilloch. Daar zijn zes golfbanen en van een was ik lid. Een baan met 36 holes. Ik was 10 jaar toen ik lid werd. Maar de eerste zes jaar van mijn leven heb ik in Canada gewoond. Mijn vader was pro in de buurt van Montreal.

Wanneer ging je voor het eerst golfen?
‘Ik was een jaar of twee. Holde ik met mijn stok achter mijn vader aan. Dat ging daar veel makkelijker. GVB en zo dat kennen ze niet. In Schotland vinden ze het raar dat je een bewijs nodig hebt om te mogen golfen. You just go play golf!

En je broer, speelde die ook?
‘Mijn broer was een tijdje pro, maar haalde zijn kwalificaties niet. Je moet een opleiding van drie jaar doen en een bepaald spelniveau halen. Is hem niet gelukt. Maar hij is een happy amateur. Speelt HCP10 en is daar heel tevreden mee.’

Je liep dus al vroeg achter je vader aan op de baan. Wanneer dacht je, ik wil pro worden?
‘Ik was tien. Mijn vader nam me mee naar het Brits Open op Muirfield (Schotland) in 1972. Ik liep daar rond met hem en mijn opa, zag de tribunes en hoorde het gejuich van het publiek. Die hele sfeer het pakte me. Ik wist toen, ik wil pro worden.’

Je wilde professioneel speler worden of leraar?
‘Je hebt golf professional en professional golfer. Ik heb de opleiding voor golf professional gedaan. Je leert alles wat met golf te maken heeft. Golfstokken maken, repareren, de golfshop runnen, lesgeven en zelf een beetje spelen. Regionale wedstrijden. Je doet ook een serie examens. Om de opleiding voor golf professional te volgen moet je eerst HCP1 halen. Ik heb de opleiding afgemaakt en op een gegeven moment dacht ik, ik wil toch wel professional golfer worden. Dus dat betekent je geld verdienen met golfwedstrijden. Ik heb dat vier jaar gedaan, begin jaren negentig. Heb bijvoorbeeld drie keer met de KLM Open mee mogen doen.’

Hoe ver ben je toen gekomen?
‘Ik was aanwezig! (lacht). Ik heb de cut niet gehaald. Was niet de allerlaatste, maar zat er niet ver vandaan. Het spelpeil daar is zo ontzettend hoog en ik was ook erg zenuwachtig. Maar wel een goede leerschool.’

Het was wel je ambitie, de Tour op.
‘Zeker. De kwalificatie nu is anders dan toen. Nu heb je de Tour School waarvoor je kwalificeert. Toen had je de European Tour en de Challenge Tour, het onderlinge circuit. Hoe beter je speelde, hoe meer je verdiende. Iedere pond was een punt. Als je goed speelt kun je klimmen op de ranglijst. Maar ik had geen hoge classificering. Ik heb zes keer de Tour School geprobeerd en niet gehaald. Dus dan kom je onderaan. De beste wedstrijden die ik kreeg om te spelen waren ver weg of voor weinig geld, en heel vaak een combinatie van beide. De jongens onderaan kregen de toernooien die andere spelers niet wilden. De verdiensten waren matig. Je moest in elk geval in de top 5 spelen wilde je een beetje verdienen en stijgen in de ranglijst. Achteraf gezien, ik was gewoon niet goed genoeg. Klaar.’

Waar lag dat dan aan?
‘Lange tijd was ik een van de tien beste spelers van Nederland. Mijn vader was mijn coach en in zijn woorden: in Nederland ben je een grote vis in een kleine vijver, maar als je Europees gaat, dan ben je een heel klein visje. Daar had ie gelijk in. Ik kwam voor heel veel wedstrijden niet in aanmerking omdat ik niet in een hoge categorie speelde. Mijn moeder zei, dat is niet eerlijk. Maar mijn vader zei dan: dan moet ie met zijn stokken praten. Ik oefende vier of vijf uur per dag – ik praat nu over 25 jaar geleden – speelde iedere dag. Maar achteraf was dat gewoon te weinig. Ik had natuurlijk acht uur moeten oefenen. Dubbel zoveel. Maar weet je, ik heb wel vier leuke jaren gehad. Goede en slechte tijden. Een fantastische leerschool en ik ben blij dat ik dat gedaan heb.’

Is je een wedstrijd bijgebleven?
‘Het toernooi dat ik in Portugal won. Een Nederlands toernooi. De TAP Pro Am. Mijn vader was mijn caddie – dat was natuurlijk ook heel speciaal. Want ik ben begonnen als caddie voor hem. Dus de cirkel was rond. Na afloop kwam er iemand naar me toe en die zei, je bent een hele goede speler en ik ga een sponsor voor je zoeken. Een week later belde hij me op en zei, ik heb een sponsor. Ik dacht dat moet ik nog zien. Het was Levob Verzekeringen en die zijn vier jaar lang mijn sponsor geweest.’

En na vier jaar sponsoring, waar stopte dat dan voor jou?
‘Na de zesde poging Tour School. Een beetje gedesillusioneerd dacht ik, wat nu? Ik was toen verbonden aan de Golfclub De Hoge Kleij In Leusden als playing pro. Tim Giles was head professional en hij vroeg me om samen te werken en we hebben toen Highlander Golf Company gestart en runden de boel op De Hoge Kleij. Lessen, driving range, pro shop. Dat hebben we vijf jaar samen gedaan.’

Je vader was bepalend voor jou in golf. Hoe vond hij het dat je stopte?
‘Hij begreep het wel. Begreep mijn frustratie.’

Wat zou je mensen adviseren die graag pro willen worden? Playing professional?
‘Absoluut niet doen. So tough, zo hard.’

Wat we niet weten, je bent ook Master Clubmaker. Diploma in Engeland gehaald.
‘Ik was de eerste custom clubfitter in Nederland (1984) en maakte stokken op maat.
Lengte, flexibiliteit, grip, ligging van de stok etc. Heeft allemaal invloed op je spel. Ik ga binnenkort hier ook custom fitting doen. Kleinschalig. Niet dezelfde apparatuur als Hans Lemmens, maar heel bescheiden. Ik ga twee merken voeren, twee verschillende prijsklassen. Kunnen mensen het eens proberen.’

Dus we moeten bij jou terecht voor clubfitting?
‘Nou, een clubcheck is geen gek idee.’

Wat valt je op als je hier mensen ziet spelen?
‘Nou de scores kunnen veel beter. Wat veel mensen nodig hebben is beter course management.’

Dat doen we te weinig?
‘Geen kaas van gegeten! Jack Nicklaus – een held van mij – had het altijd over zijn ‘vijftiende’ stok. Onder druk goed blijven denken. Eigenlijk heel simpel. Denk! Denk!’

Denk?
‘Kijk eens naar de strokeplay-toernooien. Hoeveel slagen er wel niet nodig zijn. Het idee is zo min mogelijk slagen te maken. Een chip en run naar het midden van green van hole 9 bijvoorbeeld. Een groot aantal mensen kan de green niet raken van 80 meter. En dan klagen ze dat ze op de driving range geen drivers mogen gebruiken. Wij moeten ons hier specialiseren in short game.’

Maar als je dan met je driver wil slaan op de driving range?
‘Dan ga je naar de overkant.’

Is het niet handig als de driving range wordt aangepast?
‘De driving range zou een inkomstenbron moeten zijn. Er wordt te weinig gebruik van gemaakt. Dat kan beter. Daarom zijn we daar nu naar aan het kijken met de drivingrange-commissie.’

Jack Nicklaus is jouw held. Waarom?
‘Hij is de beste aller tijden. Behalve dat hij een goede speler is, is hij een gentleman. Gentleman Jack. Hij is voor mij golf. Achttien Grand Slam toernooien, zeventien keer tweede geworden.’

Je bent ook mental coach?
‘Ja, in 2008 heb ik Mind Factor Mental Coach van dr Karl Morris gevolgd en in 2012 ben ik Master Mind Factor coach geworden. Golf is not een game of perfect Je hebt shit shots die goed uitkomen en je hebt fantastic shots die slecht uitkomen. Golf is: fix it! Kun je een slecht shot repareren, daar draait het om en dat is mentaliteit.’

Waarom ging je die coach-opleiding doen?
‘Ik moest nog heel vaak aan mijn tijd op de Challenge Tour denken. Heel veel mensen vragen me wat is het verschil met een goede speler. Dat is mentaliteit. Jack Nicklaus met zijn ‘vijftiende’ stok. Hoe ga je met druk om? Mijn laatste jaar op de Tour was ik niet een ‘nice guy’. Ik maakte de grootste fout die iedere professional kan maken. Ik kon een slechte slag niet meer accepteren. Ik werd boos en boosheid werd woede. Ik was met stokken aan het gooien en aan het schreeuwen. Ik schaam me ten diepste. Maar zo was het wel.’

Je was gewoon terrible.
‘Ik was very terrible! De paar vrienden die ik heb overgehouden uit die tijd, zeggen tegen me: Je was niet leuk om mee te spelen. Het was dat we wisten dat je alleen maar zo was op de baan!’

Je werkt in je lessen veel met anekdotes, waarom doe je dat?
‘Veel mensen hebben het gevoel dat ze het niet kunnen. Ik gebruik anekdotes voor zaken die ik zelf in het verleden ben tegengekomen. Kortgeleden had ik nog iemand die zei dat ie slecht speelde. HCP 32. Vijf meter voor de green op hole 1, in drie slagen, maar hij maakt er uiteindelijk 9. En dan vraag ik, speelde je slecht? Nee, je scoorde slecht. Allemaal short game. En dat is ook mentaliteit, wat ga je oefenen, hoe ga je dat doen. En dat probeer ik ook met het Golfbuffet te doen. Korte oefeningen van drie, vier minuten. En als je je dan iedere keer een oefening eigen maakt dan werkt het. Een van de beste voorbeelden over de kracht van anekdote of verbeelding is de keer dat ik een jonge speler – rond de zestien – hielp. We speelden met z’n vieren op Almeerderhout en hij was slecht aan het spelen. Op de zestiende tee nam ik hem apart en zei tegen hem: “Laten we een spelletje doen tijdens de laatste holes. Stap nu in de schoenen van Tiger Woods – be Tiger Woods! Hoe zou hij reageren op die laatste holes?” En wat gebeurde er? In zijn hoofd was hij Tiger Woods geworden. Hij eindige met drie birdies op de laatste drie holes. Zijn teamgenoten stonden met open mond te kijken.’

Waarom ben je het Golfbuffet begonnen?
‘Ik zag het in Tiel en dacht dat ga ik hier proberen. Het is nu het derde jaar. Het gaat altijd door en iedereen weet dat. Dit jaar doen er ongeveer 100 mensen mee.’

Daar focus je heel erg op de short game
‘Daar draait het om. Een van de lastigste mensen om mee te spelen was mijn opa. Ik was een jaar of 18, mijn opa dik in de zeventig. Ik sla drive, pitching wedge, 2 putts. Hij: drive, houten-3, chip, putt; drive, houten-5, chip, putt. Dus als mensen zeggen, ik sla niet ver genoeg om te kunnen scoren, bull shit. Je short game is niet goed genoeg om te kunnen scoren. Als je niet de lengte hebt die je heel graag wilt, dan draait het om het korte spel. En dat realiseerde mijn opa zich heel goed.’

Hoe ben je in Nederland terecht gekomen?
‘Het was 1984, ik was 21 en wilde pro worden op de baan van mijn vader, maar dat lukte niet. Ik kon wel op de driving range gaan werken, maar ik ben een club professional, ik wil bij een club werken. Daarom hou ik van AOC. Het is een echte club. Een vriend van mij in Schotland zei op een dag, ik ken iemand die een assistent nodig heeft in Nederland. Is dat iets voor jou? Dat was op de Hilversumsche. En ik was dol op Nederland. Kwam hier al op schoolreis toen ik 12 was. Ik was helemaal verliefd op Nederland. Ik weet het nog goed, het was 18 juni 1984. Want 18 juni 1979 werd ik pro en precies vijf later ben ik naar Nederland gekomen.’

Verlang je nog terug naar Schotland?
‘Nee. Ik ben apetrots om Schot te zijn, maar ik woon inmiddels langer in Nederland dan in Schotland.’

Je voelt je meer Nederlander.
‘Als ik het Wilhelmus hoor krijg ik nog steeds kippenvel. De enige keer dat ik moeite heb Nederlander te zijn is als Nederland tegen Schotland moet voetballen. Dan heb ik een probleem.’

Speelt je dochter eigenlijk?
‘Heather, ze is 15 jaar , heeft haar baanpermissie. Maar ze is niet actief.’

Jammer?
‘Ja heel erg.’

Ga jullie wel eens de baan op?
‘Heel af en toe als we met vakantie zijn. Maar muziek is haar passie. Ze speelt viool in een orkest.

Wat is je handicap nu?
‘Officieel 0, maar ik speel het niet. Ik speel boven par. Ik zou meer tijd aan mijn eigen spel moeten besteden. Maar welke golfer kan dat niet zeggen.

Wat heb je in je tas zitten?
‘Titleist, Ping driver en een Yes putter, een zogenoemde broomhandle putter. Speel al 20 jaar met een lange putter, maar dat mag niet meer.

Favoriete stok?
‘Mijn antwoord heb ik gepikt van Jack Nicklaus, van welke van je kinderen hou je het meest?…. Dus dat moet ik ook zeggen.

Met welke bal speel je?
‘Titleist ProV1.'”

Competitie

Er is in 2018 een nieuwe competitiecommissie die bestaat uit Robert Prins, Alwin Korthof en bestuurslid Quirine Hooft Graafland. Er doen dit jaar 100 AOC-leden mee aan de NGF Competitie. De resultaten:

  • Heren 1 36 holes standaard eerste klasse
    4de plaats > gehandhaafd
  • Heren 2 36 holes reserve tweede klasse
    2e plaats > gehandhaafd
  • Heren 3 36 holes reserve derde klasse
    5e plaats > degraderen kan niet
  • Heren senioren 1 27 holes vierde klasse
    3e plaats > gehandhaafd
  • Heren senioren 2 27 holes klasse onbekend
    4e plaats > gehandhaafd (degraderen kan niet)
  • Heren senioren 3 27 holes vijfde klasse
    5e plaats > degraderen kan niet
  • Heren senioren 1 18 holes derde klasse
    5e plaats > gedegradeerd naar 4e klasse
  • Heren senioren 2 18 holes derde klasse
    4e plaats > gehandhaafd
  • Dames 1 36 holes standaard eerste klasse
    4de plaats > gehandhaafd, maar in 2019 wordt de damescompetitie omgegooid
  • Dames 2 27 holes reserve tweede klasse
    3e plaats > gehandhaafd
  • Dames senioren 1 27 holes derde klasse
    3e plaats > > gehandhaafd
  • Dames senioren 2 27 holes vierde klasse
    5e plaats > degraderen kan niet
  • Dames senioren 1 18 holes tweede klasse
    5e plaats > degraderen kan niet

Vogels en en zwerver

Op 26 mei 2019 doet AOC weer mee aan de Nationale Bird Watching Day op golfbanen. Om 06.30 uur gaan geïnteresseerde leden de baan in met vogelkenner Adrie Streefland, een echte Duivendrechter. De groep ziet of hoort dit jaar 40 vogelsoorten, net als in 2017.

De vogelliefhebbers spotten ook een slapende zwerver, in het bosje rechts van hole 7. Hij heeft een nette slaapplaats ingericht, met keurig zijn schoenen ernaast.

Vogelliefhebber Viktor Luttikholt biedt de club een “Birdieflat” aan die hij samen met Martijn Eeltink heeft gebouwd. Die komt te staan tussen de huidige green 4 en tee 9. In het verslag van de vogelteldag wordt uitgelegd wat een Birdieflat is:

“De Birdieflat is bedacht door een Helmondse kunstenaar om vogels in een groeiende populatie aan goede huisvesting te helpen. Viktor heeft het idee getransformeerd tot een Birdieflatdispuut. Leden van het dispuut kunnen na het maken van een birdie in een wedstrijd of zomaar een rondje, uit de Birdieflat met flightgenoten een borreltje nemen. Daarna dient de voorraad weer te worden aangevuld. Degenen die de voorraad niet aanvullen zullen met name tijdens het putten in wedstrijden bestraft kunnen worden met de allesverzengende uitroep: “Victorieieieieieieieieieie!!!!! Adrie Streefland is benoemd tot beschermheer van de Birdieflat en heeft deze benoeming aanvaard.

De Leden van het Birdieflatdispuut bestaan per 26 mei 2018 uit Viktor Luttikholt, Truus Overweg, Marguerite Steketee, Martijn Lazet, Reinoud Kroese, Dirk Quaak, Joep Hesseling , Jan Overweg en Ben Kremer. De dispuutsleden kunnen nieuwe leden bijschrijven op de rol in de Birdieflat. De eerste fles (Absinth Euphoria 80%) voor de Birdieflat is geschonken door de GEO-commissie.

Zwanen

De familie Zwaan is weer terug op het honk, melden de baan- en GEO-commissie in juni 2018.

“In het weekend blokkeerden ze de tee van hole 4 en hebben ze de nieuwe vijver bij de tees van hole 9 getest en goed bevonden.
Ook werd de gerenoveerde hole 5 geïnspecteerd. Wat het kroost nog wel een beetje moeite kost, is slootwanden beklimmen.”

Bij het bericht wordt deze video van Fransje Bijnen geplaatst.

Van 7-holes baan naar 8-holes baan

Gedurende de restauratie 2012-2018 verandert de routing minstens eens per jaar. In 2018 moet ook tijdelijk een 7-holes routing gebruikt worden (bij een ronde van negen holes speelde men de toenmalige 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 1 en 2.) Op 24 juni 2018 verandert de routing opnieuw. Er wordt vanaf dit moment een 8-holes baan gespeeld, zo bericht de baancommissie:

“We spelen de 8-holes baan totdat we weer negen holes hebben (1 september). (Tien holes om precies te zijn als we de reservehole meetellen.)

(…) We spelen in een 9-holes ronde op de 8-holes baan:
h1, h2, h3, h4, h5 (nu de par 3 langs de Boog), h6 (de par 4 langs de Boog), de reservehole, h9 en nogmaals h1. (Men loop terug over hole 2, maar we moedigen aan dat iedereen na negen holes ook nog even hole 2 speelt – voor de lol, als tiende hole – want dat is veiliger.)

We spelen in een 18-holes ronde op de 8-holes baan:
h1, h2, h3, h4, h5 (nu de par 3), h6 (de par 4), de reservehole, h9
nogmaals h1, h2, h3, h4, h5 (nu de par 3), h6 (de par 4), de reservehole, h9 en nogmaals h1 en h2″

De tijdelijke 8-holes baan.
Hole 6 op 1 juli 2018. (Foto: Rolf de Jonker.)

Restauratie afgerond

In augustus 2018 worden de gerestaureerde holes opgeleverd. Er zijn vertegenwoordigers aanwezig van AOC, GBN (vroeger de Grondbank), De Enk inclusief onze greenkeeper Henri, Den Breejen (grondverzet) en Bas van Oosterhout (beregening). Door een goede samenwerking van alle partijen is alles op tijd en binnen het budget gerealiseerd.

2018 bouwteam restauratie
Het bouwteam bij de restauratie 2012-2018 op de opgehoogde hole 8.

Op 15 september 2018 wordt de gerestaureerde baan geopend. Na een korte periode waarin AOC op zeven en acht holes moest spelen, zijn er nu weer negen holes beschikbaar (tien inclusief de reservehole).

De restauratie heeft zes jaar geduurd, van 2012 tot 2018. In die tijd zijn zes holes gerestaureerd. Een citaat uit een bericht aan de leden:

“Amsterdam Old Course heeft nu ook de nieuwste 9-holes baan die het gehele jaar droog, goed bespeelbaar en uitdagend is. Dankzij een goede samenwerking met GBN (Grondbank Nederland), uitvoerder Den Breejen, AHA de Man, De Enk Groen & Golf, Bas van Oosterhout, landschapsarchitect Andre Bijkerk, de Klusploeg van AOC en Frank Pont – de golfbaanarchitect die er belangeloos voor gezorgd heeft dat de baan nog steeds zeer ‘Colt’ is – is deze megaklus eindelijk geklaard.

(…) Een prachtige golfbaan met natuur waar we met z’n allen heel zuinig op moeten zijn. AOC is een opvallend rustige groene enclave ingeklemd tussen Station Duivendrecht en de Johan Cruyff Arena met een verrassende biodiversiteit. De afgelopen zes jaar is de natuur versterkt met 75 vogelhuisjes, vlinderakkers, bijenvolken, 2.500 nieuwe bomen en struiken, plasdraszones, stiltegebieden, ijsvogelwanden en nieuwe waterpartijen. Ook het historische Zwarte Laantje (uit de 15de eeuw) is gerenoveerd en is nu een prachtig wandelpad langs de baan. Dit duurzame beheer heeft erin geresulteerd dat AOC op 3 augustus 2017 het GEO-(duurzaamheids)certificaat heeft ontvangen.”

De baan- en GEO-commissie melden dat AOC nog lang niet klaar is:

“Een golfbaan is nooit af. Er komt nieuwe baanbewegwijzering en baanmeubilair. We gaan nog een aantal tees verbeteren en kleine aanpassingen doen aan hole 3 en hole 4. De natuur wordt nog verder versterkt. Komende winter worden er nog 60 grote en 200 kleine bomen geplant.

Leden van AOC hebben dit jaar al 46 bomen geadopteerd. Waarvoor dank! De aanschafkosten van een boom zijn circa € 80. U kunt (met uw competitieteam) één of meerdere bomen adopteren. Of stort een bijdrage voor de nieuwe solitaire boom op hole 1 ter vervanging van de monumentale es op hole 1. (…)”

Rolf de Jonker ontwerpt een nieuwe scorekaart. Op de vlaggenstokken worden kleine foliestickers aangebracht. Die maken het gemakkelijker om met rangefinders (lasers) de afstand naar de vlag te meten.

In een eerder bericht vertelt de baancommissie waarom de restauratie door bestuur en commissie noodzakelijk werd geacht:

“(…) De oude holes waren vroeger zo snel nat dat we een groot deel van het jaar niet of niet fatsoenlijk konden spelen. In de winters voor 2012 was de baan vaak helemaal of deels gesloten. Het doel van de nu afgeronde restauratie is een baan die ook buiten het groeiseizoen goed bespeelbaar is. (…) Het ambitieuze project is op tijd en binnen budget afgerond waarbij ook de waterhuishouding aanmerkelijk is verbeterd en de natuur veel meer ruimte heeft gekregen.”

Hole 8 krijgt speciale aandacht in het bericht:

“De hole is niet zo gemakkelijk meer als vroeger omdat we met golfbaanarchitect Frank Pont een balans moesten vinden tussen het creëren van een opgehoogde, droge hole en behoud van de natuur (de gezonde bomen links en rechts van de hole). De hole wordt zo gemaaid dat scheve ballen zo veel mogelijk blijven hangen in semirough naast de fairway.

De richtpaal staat op 135 meter van de achterste tee. Het landingsgebied is hier relatief breed en dit is een goede plek om te zijn. Vanaf de paal is het nog 118 meter naar het midden van green 8.
Voor de richtpaal op 8 geldt een local rule: als u de paal raakt bij een (af)slag, dan mag u zonder straf opnieuw slaan; het is niet verplicht.”

Tegen de verdrukking in

In Golfers Magazine verschijnt een grote foto van de baan van AOC met de tekst “Tegen de verdrukking in”. De foto is van Ruud Taal. De tekst:

“Wie de baan tegenwoordig bezoekt, kan het zich nauwelijks voorstellen, maar toen deze in de jaren dertig van de vorige eeuw werd aangelegd, lag hij ver buiten de hoofdstad, in een landelijk gebied. Met het verstrijken van de jaren kwam de Amsterdam Old Course echter steeds meer in de verdrukking en meermaals werd het einde ervan aangekondigd. De helft van de holes verdween, een hoge spoorlijn werd over het parcours aangelegd: de verstedelijking leek AOC op te slokken. Maar zie, op een zonnige septemberdag in 2018 werd feestelijk een grootse renovatie gevierd. Ooit komt de dag dat de stad het definitief wint van de fairways, maar tot die tijd spelen we nog gewoon golf op de Amsterdam Old Course dat, net als dat Gallische dorp uit Asterix en Obelix, dapper standhoudt.”

c-RuudTaal-AOC-1

Veilige range

In de zomer van 2018 wordt de drivingrange opgeknapt. Het hek aan de linker- en achterkant, dat op instorten stond, wordt vernieuwd en verhoogd (tot 10 meter). Het professionele werk wordt gedaan door ABC Herkwerk. Veel leden helpen mee waardoor de kosten verlaagd worden.

RIP, de es bij tee

Op dinsdag 21 augustus 2018 wordt de es bij de eerste tee verwijderd. De boom is dood en gevaarlijk geworden. Een van de greenkeepers heeft in de zomer een flinke tak op zijn hoofd gekregen.

De baancommissie kondigt aan dat er een vervangende opvallende boom zal komen maar wellicht op een andere plaats. Veel spelers sloegen de bal vanaf de eerste tee meteen in de es.

“Het doel is dat er een mooie nieuwe eye catcher komt nabij de eerste tee. Die zal ons helpen om het leed van de overleden es te boven te komen.”

De es heeft een flinke ouderdom bereikt en kreeg ondanks voorzorgsmaatregelen ook een klap bij de restauratie van hole 1, 2 en 9. De grondwaterstand veranderde door de renovatie.

Lang geleden stond er ook een gezichtsbepalende iep bij de eerste tee. Deze boom overleed in 1994.

2018 hole 1 es vlak voor kappen
De es een paar dagen voordat de boom gekapt wordt.
1994 dia1_0002 clubhuis 1994
De iep in 1994.

Goede pers

De club heeft in de afgelopen jaren een goede band opgebouwd met Stichting Oud-Duivendrecht en andere ‘buurorganisaties’ en organiseert in oktober een rondleiding over de nieuwe baan voor een groep vertegenwoordigers. Dat leidt tot een bericht in het Weekblad voor Ouder-Amstel over de gerestaureerde golfbaan en de flora en fauna in het gebied.

Golfterrein Old Course opgeknapt: genieten van natuurwinst

Leden van het Cultuurplatform Ouder-Amstel, de Stichting Vrienden van Duivendrecht, de werkgroepen Cultureel Erfgoed en Openbare Ruimte en de Stichting Oud-Duivendrecht hebben zondag 30 september van Chris Veldkamp en Reinoud Kroese, zéér actieve vrijwilligers van het in Amsterdam-Duivendrecht gelegen golfterrein, een interessante excursie gehad. En met eigen ogen de ontwikkelingen van de laatste jaren gezien.

De golfbaan van Amsterdam Old Course uit 1935 – één van de acht banen in Nederland die ontworpen is door het beroemde architectenbureau Colt, Alison & Morisson – ligt in de Duivendrechtse polder, nu ingeklemd tussen NS Station Duivendrecht en de Arena. Het oude maaiveld uit 1935 lag 2 meter 40 onder NAP en de baan lag op veengrond. Het veen zakte sinds 1935 elk jaar in en de veenholes werden steeds natter.

Daarom is AOC in 2012 begonnen met een baanrestauratie. De drivingrange en de natte veenholes zijn in de afgelopen jaren volledig vernieuwd: de twee tot 2,5 meter diepe veenlaag is afgevoerd en vervangen door droge grond. Bij de restauratie was er veel aandacht voor natuur.

Er zijn nu plannen om samen met de Stichting Oud-Duivendrecht de bestaande wandelroute van het dorp Duivendrecht aan de ene kant van het station aan te laten sluiten op een natuurwandelroute door dit unieke ‘oude’ nieuwe natuurgebied aan de andere kant.”

Ook op de website van de Stichting Cultuur Platform Ouder-Amstel verschijnt een bericht.

Natuurversterking op Amsterdam Old Course afgerond

Leden van het Cultuurplatform Ouder-Amstel, de Stichting Vrienden van Duivendrecht, de werkgroepen Cultureel Erfgoed (CPOA) en Openbare Ruimte en de Stichting Oud-Duivendrecht hebben zondag 30 september 2018 van Chris Veldkamp en Reinoud Kroese, zéér actieve vrijwilligers van het in Amsterdam-Duivendrecht gelegen golfterrein, een interessante excursie gehad. En met eigen ogen de ontwikkelingen van de laatste jaren gezien.

Verzakt in het veen
De golfbaan van Amsterdam Old Course uit 1935 – één van de acht banen in Nederland die ontworpen is door het beroemde architectenbureau Colt, Alison & Morisson – ligt in de Duivendrechtse polder, nu ingeklemd tussen NS Station Duivendrecht en de Arena. Het oude maaiveld uit 1935 lag 2 meter 40 onder NAP en de baan lag op veengrond. Het veen zakte sinds 1935 elk jaar in en de veenholes werden steeds natter.
Daarom is AOC in 2012 begonnen met een baanrestauratie. De drivingrange en de natte veenholes zijn in de afgelopen jaren volledig vernieuwd: de twee tot 2,5 meter diepe veenlaag is afgevoerd en vervangen door droge grond.

Flora en fauna
Bij de restauratie was er veel aandacht voor natuur. De golfbaan heeft door hoogteverschillen en verschillende grondsoorten een aantal specifieke biotopen en is een stepping stone, als het ware een opstapje, naar de volkstuinen en de Groot Duivendrechtse polder. Hierdoor is AOC niet alleen een groene long in urbaan gebied maar ook een verbindende schakel voor ecosystemen.

Landschapsarchitect André Bijkerk heeft in maart 2015 een bomenplan ontwikkeld dat in 2019 wordt afgerond. Uit recent flora- en fauna-onderzoek van NL Adviseurs blijkt dat er 250 verschillende soorten bomen, planten en kruiden voorkomen op de baan. Er zijn 70 verschillende vogelsoorten gespot. Frequente bezoekers zijn de lepelaar, torenvalk, buizerd en ijsvogel. De vos loopt rond en er is een aantal zeldzame reptielen en vissoorten gesignaleerd.

Natuurversterking 2016-2018
Er zijn bovendien 75 vogelhuisjes rond de baan en de aanleg van nieuwe waterpartijen inclusief ijsvogelwanden. 2500 nieuwe bomen en struiken om een nog gevarieerder en gezonder bomenbestand te krijgen. Vijf bijenkasten en drie vlinder- en bijenakkers. Het historische Zwarte Laantje (uit de 15de eeuw) is gerenoveerd en is nu een prachtig wandelpad langs de baan. Extra vogelkasten (torenvalk, bosuil) en de aanleg van plas-/draszones waarvoor veenweidevegetatie weer een kans krijgt. In augustus 2017 is aan AOC het GEO-(duurzaamheids)certificaat uitgereikt; daar was wethouder de Maa (GL) nog bij aanwezig.

Wandelroute
Er zijn nu plannen om samen met de Stichting Oud-Duivendrecht de bestaande wandelroute van het dorp Duivendrecht aan de ene kant van het station aan te laten sluiten op een natuurwandelroute door dit unieke ‘oude’ nieuwe natuurgebied aan de andere kant.”

Kampioenen

Fransje Bijnen wint het clubkampioenschap matchplay, dat dit jaar vanwege de restauratie pas in september wordt gespeeld. Ook in 2011 won ze de titel. In de halve finale wint Fransje van Renée Cohen en in de finale van haar Dames 1-foursome-maatje Erika Keglovich. Bij de heren wint Guy Colley voor het eerst een AOC-clubkampioenschap. Een jaar eerder was hij runner-up. Guy wint in de finale van Jack Middlebrook.

In de strokeplay-clubkampioenschappen vestigt Jack Middlebrook een nieuw baanrecord: 72 (-2). Het wordt geëvenaard door Rolf de Jonker, de winnaar in 2018. De baan is vanwege de restauratie tijdelijk par 74. Het is Rolfs eerste clubtitel. Op de website verschijnt een verslag:

“Rolf geldt al jaren als één van de kroonprinsen van het AOC-mannengolf, maar op clubkampioenschapniveau liet zijn doorbraak nog op zich wachten. Geroemd om zijn gracieuze swing en zijn consistente spel kon hij het op het moment suprême nooit afmaken. Het afgelopen weekend kwam daar verandering in. Hij legde zichzelf dit keer minder druk op en concentreerde zich voortdurend op het slaan van ‘mooie ballen’. Die veranderde houding betaalde zich uit. Met een formidabele slotronde van 72 (…) schudde hij al zijn concurrenten van zich af en kon hij zich eindelijk tot clubkampioen laten kronen. Zijn eindscore van 220 slagen over drie 18-holes ronden (twee onder par) was evenzeer indrukwekkend.

Verrassend was de tweede plaats voor de Amerikaan Jack Middlebrook. Een paar maanden geleden stapte hij voor het eerst de AOC binnen en het afgelopen weekend meldde hij zich gelijk in de top van het klassement. (…) Veelvoudig winnaar Floris Berkhout leek lang Rolfs grootste bedreiging te vormen, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een derde plek. (…)

Tenslotte nog een paar opmerkingen over de baan. Die was door de aanhoudende warmte natuurlijk steeds harder, droger en sneller geworden. Hoewel een paar fairways en greens wat moeilijker bespeelbaar waren, was er volop lof voor de conditie van de baan, die goede scores nog steeds mogelijk maakte.
Kijkend naar de scores in de slotronde bleek bij de heren hole 8 (een par 5) [nu hole 9] de moeilijkste hole te zijn met een gemiddelde score van 5,89, op de voet gevolgd door hole 3 (par 4) [de dijkhole] met een gemiddelde score van 4,785.

Femke Kooistra wint het strokeplay-kampioenschap voor de 12de keer. In 2006 behaalde ze haar eerste titel en vervolgens weet ze elk jaar (behalve in 2010) dit kampioenschap te winnen. In 2018 wint ze met 254 slagen over drie ronden (van de blauwe tees).

“Annika Sörenstam, één van de beste golfsters ooit, werd legendarisch door haar consistente dominantie in het vrouwengolf. Een zelfde dominantie legt Femke al jaren op AOC aan de dag. Aan het begin van de finaleronde had ze al zo’n grote voorsprong op haar concurrenten dat een nieuwe titel haar bijna niet meer kon ontgaan.”

Cathelijne Verhees wordt tweede en Renée Cohen derde.

Rolf de Jonker vestigt later dat jaar, in de Maandbeker van juli, een nieuw baanrecord met 69 slagen (vijf onder par). Rolf maakte in deze ronde acht birdies. Rolf had ook het baanrecord op de tijdelijke 7-holes baan (76, +1) die in het voorjaar van 2018 gespeeld werd tot de overgang naar de tijdelijke 8-holes baan.

Rolf de Jonker en Renée Cohen winnen de mixed foursome-clubkampioenschappen. Ze winnen in de finale van Femke Kooistra en Sjors de Bie, die de laatste drie jaar oppermachtig waren en ook in 2011 de titel wonnen.

Het dames foursome clubkampioenschap (Kupsch Coupe) wordt in 2018 gewonnen door Maaike Hilbrand en Cathelijne Verhees. Rolf de Jonker en Christian Janssen winnen voor de tweede keer op rij het foursomes clubkampioenschap strokeplay (Jonker Beker).

Er zijn twee Jonker Bekers. Op de Jonker Beker 1 (rechts) staan de namen gegraveerd van de winnaars 1991 t/m 1998 en van 2008 t/m 2011. Op de Jonker Beker 2 (links) is een plaatje bevestigd met de namen van de winnaars van 2012 tot en met 2014 en van 2016 tot en met 2018.

Rolf de Jonker besluit een sterk seizoen met het winnen van de 18-holes Jaarbeker. Dat betekent dat Rolf de hele winter een eigen parkeerplaats heeft, maar Rolf komt op de fiets naar AOC.

2019 mixed foursomes
Renée Cohen, Rolf de Jonker, Sjors de Bie en Femke Kooistra.

Ilse Smit en Christian Janssen winnen in 2018 het clubkampioenschap matchplay voor senioren. Fransje Bijnen en Pieter Rietbergen winnen het clubkampioenschap strokeplay voor senioren.

Hans Scholten wint in 2018 het Woensdagavondwedstrijd-klassement, een serie van 9-holes wedstrijden in de zomer.

2019 hans scholten
Hans Scholten.

De kampioenen bij de jeugd in 2018:
J.A.K.E. Botter 5-8 jaar
V.B.A. Brinkers 9-11 jaar
P.P. Berkhout 12 jaar

Cross Country 2018

Op de laatste zaterdag van oktober wordt de 83-jarige verjaardag van de baan gevierd met een jaarlijkse cross country-wedstrijd met handicapverrekening, georganiseerd door de baancommissie. Een kleine 70 AOC’ers doen mee van wie enkelen met gasten. Alle deelnemers ontvangen voor aanvang drie lake balls per persoon waarvan de meeste nu weer in de lakes van AOC liggen want in het 8-holes parcours moet geregeld water overwonnen worden. De rechte weg naar een hole gaat meestal over bomen en er moet ook afgeslagen worden van een zeecontainer en een greenkeeperkar. Het winnende team bestaat uit Reinoud Kroese, gast Otto, gast Noëlle, Julia Frericks, Jacobien Viets, Robert de Jong en Ella van den Berg. De namen van de winnaars worden gegraveerd worden op de door Ben Kremer vervaardigde GEO-trofee, gemaakt in de zomer van 2017 ter promotie van het behalen van het GEO-certificaat voor duurzaam golfbaanbeheer. Deze trofee is mede mogelijk gemaakt door een ruimhartige gift van de WoeHeSen.

2019 cross country
Een cross country-hole op de dijkhole.

Een clublied

Vanaf 18 november 2018 heeft Amsterdam Old Course een eigen clublied. De tekst is van Piet Postema en de “AOC Ballade” wordt gezongen op de wijze van Het Dorp van Wim Sonneveld. Piet zingt het lied voor het eerst bij de Old Peat Cup van 18 november met Bob de Boef achter de piano. De tekst:

Hier heb ik nog een oude kaart
waarop een sloot, een kar met paard
en bomen rond een boerderij.
Een joch met golftas op zijn rug
twee hoge heren bij een brug
den Duivendrechtschen Polderij.
O AOC, jij club zo wonderschoon
Colt, Alison en Morriso(o)n
negentienhonderd vijf en dertig.
Geschiedenis op heil’ge grond
waar menigeen de strijd aan bond
golfparadijs al bijna eeuwig.

Refrein (langzaam)
En-aaaaaan-ons-lieve-Zwarte-I.aantje
zag ik de hoge bomen staan.
Ik was een kind en wist niet beter,
dan dat dat nooit voorbij zou gaan.

Wanneer ik naar mijn Old Course rijd
en mij op spelen voorbereid
zijn vrienden al op het terras.
Er wordt gelachen en gedold,
golfballen komen aangerold
dan komt de driver uit mijn tas.
En als we op hole 1 afslaan
kijken we over onze baan
het groot genieten is begonnen.
Met mooie slagen over gras
zijn we weer danig in ons sas
en straks heeft élk van ons gewonnen.

Refrein (langzaam)
Hier- aaaan-het-lieve-Zwarte-Laantje
ligt onze mooie Old Course baan.
Eens was ik kind en dacht het toen al:
hier wil ik echt nooit meer vandaan.

De baan nóg mooier dan hij was
met heuvels groener nog dan gras
zijn bomen juichen in de wind.
In hittegolf of winterpracht
bij westerstorm op volle kracht:
’t is nostalgie wat ik er vind.
Hier in mijn eigen koninkrijk
voel ik mij steeds koning te rijk
en laat dat gevoel nooit meer schieten.
Wij AOC-ers met elkaar
spelen hier meer dan tachtig jaar
hopen nog heel lang te genieten.

Refrein (langzaam)
Hier-iiiin-het-clubhuis-van-mijn-golfbaan
zie ik weer vele vrienden staan
Toen was ik kind, nu weet ik zeker.
Hier ga ik echt nooit meer vandaaaaan!

2018 piet postema bob
Piet Postema en Bob de Boef.

Evers Staat Op op AOC

Op vrijdag 21 december stop Edwin Evers met zijn show Evers Staat Op op Radio 538. In een video neemt de dj afscheid van de voetballende en golfende tweeling Frank en Ronald de Boer (jarenlang imiteerde Evers de stemmen van de twee in zijn show). Het filmpje, waarin ook opvolger Frank Dane is te zien, is – niet toevallig – gemaakt op de baan van AOC naast de Arena.

Ook voor het programma Draadstaal wordt eind 2018 gefilmd op AOC.

Bert Funke maakt een hole-in-one

Bert Funke maakt eind 2018 op de reservehole een hole-in-one. Bert is een van de deelnemers aan de oefenpartijtjes die de technische commissie onder leiding van Robert Prins in de winter organiseert voor competitiespelers. De deelnemers spelen strokeplay of matchplay. En op de reservehole van een kleine 100 meter – ook wel de tussenhole genoemd – doen alle spelers elke keer mee aan een par-2 contest. Dat wil zeggen dat het de bedoeling is om de hole in twee slagen te spelen. Bert heeft op zondag 9 december maar één slag nodig:

“Het was een slamdunk hole-in-one. De bal ging rechtstreeks de hole in, zonder stuit.”

Bert Funke: een ace op de reservehole.

Nieuw bestuur

In de alv in november wordt met grote instemming de voordracht van drie nieuwe bestuursleden goedgekeurd. Het bestuur bestaat nu uit George van Andel – voorzitter, Jacobien Viets – secretaris, Ben Kremer – penningmeester, Quirine Hooft Graafland – lid, Reinoud Kroese – lid. Jorien Korting treedt af als bestuurslid. Het bestuur meldt dat het contract met pro Gary is verlengd.

Eerder in het jaar is Bert van Haagen opgestapt als voorzitter. Deze zoveelste “bestuurscrisis” op AOC heeft een nauw verband met verdeeldheid in de club over de verhouding met de horecapachter. Bert van Haagen heeft zich vol ingezet om de relatie met de horeca-ondernemer te verbeteren en de problemen die er lagen op te lossen. Een kleine groep leden vindt de aanpak niet goed en heeft daarover een brief geschreven. Dat schrijven was voor Van Haagen de aanleiding tot zijn besluit om per 22 augustus 2019 terug te treden als voorzitter.

Riool

Eind 2018 wordt het clubhuis van AOC in opdracht van de NS aangesloten op het riool. Daarmee komt een einde aan het gebruik van een decennia oude ‘put’ die tussen het clubhuis en het paviljoen ligt.

Overleden

In mei 2018 overlijdt Mieke Timmermans. Ada Hulshoff Pol schrijft een In memoriam:

“Slechts zeven maanden na de dood van haar grote liefde Joost. Een val van de trap werd haar noodlottig.

Mieke was mijn golfmaatje van het eerste uur. Jaren geleden zijn wij als investering voor onze ‘oude dag’ met golfen begonnen. Een gouden greep. In 1990 werden we lid van de AOC.

Mieke genoot in optima forma van het golfspel, van het buiten zijn, van de natuur zowel in de winter als in de zomer. Ze was altijd vrolijk, enthousiast, meelevend met een ieder, deed mee met het bridgen en zorgde samen met Joost lange tijd voor de huiswijn.
Het was een moeilijke tijd voor haar zo zonder Joost, maar ze was blij als ze op de golfbaan was. We zullen onze lieve, ondanks alles nog steeds kwieke Mieke heel erg missen.”

In 2018 overlijdt ook Manfred de Graaf, geboren in 1939. De Telegraaf schrijft over de band die de acteur had met AOC:

MANFRED DE GRAAF (1939-2018) wilde in de laatste maanden van zijn leven bijna niemand meer zien. De buitenwereld mocht van hem ook niet weten over de ziekte die in februari bij hem werd geconstateerd en die hem negen maanden later fataal werd. Maar collega’s krijgen maandag wél de kans om hem de laatste eer te bewijzen en dat gebeurt op een bijzondere locatie.

Na het weekend wordt Manfred de Graaf herdacht op een van de plekken waar hij zich het lekkerst voelde, de golfbaan. Op de plek waar hij in het voorjaar van 1987 zijn vrouw MONIQUE SPIERDIJK huwde, vindt nu de herdenkingsplechtigheid voor de acteur plaats die er, volgende maand, ook graag zijn tachtigste verjaardag had willen vieren.De Amsterdam Old Course is een plek waar papa veel tijd doorbracht en goede herinneringen aan heeft’”, zegt dochter FIEN (23). Met haar moeder bezocht zij gisteren de golfclub om wat voorbereidingen te treffen.‘”

2019 donderdag dames 2
De Donderdag Dames in 2019.

Lees verder > 2019.