2012

AOC en jeugd

AOC had in de beginjaren een kleine groep jeugdleden (ongeveer twintig tot de leeftijd van 25 jaar). Dat aantal loopt flink terug maar trekt na 2010 weer aan. Sinds 2012 telt de club enkele tientallen golfende kinderen.

MDJeugdGolf6 2012 (3)
Jeugd in de baan in 2012 met Rien Hagen als begeleider. (Foto Mathijs Mathijs van der Vinne.)

Op 26 maart schrijft Het Parool dat ook jeugd de weg vindt naar Amsterdam Old Course. Na voetbal en tennis is golf nu met 376.490 geregistreerde beoefenaars de derde sport van Nederland, meldt de krant. In Amsterdam en omstreken zijn er in 2012 22.290 golfers, van wie 1778 jeugdspelers. Het Parool schrijft over de baan:

“Aan de voet van de Amsterdam Arena ligt Amsterdam Old Course (AOC), één van de oudste golfbanen van het land. (…) De betonnen pilaren waarop de Utrechtboog rust, lopen dwars over de baan van de AOC. De sfeer op de vereniging is sinds 2006, toen de Utrechtboog gebouwd werd en direct treinverkeer tussen Schiphol en Utrecht mogelijk maakte, alleen maar beter geworden. (…) Ajax speelt deze dag thuis en de aanmoedigingen van de voetbalsupporters zijn op de golfcourse te horen. Er klinkt gejuich: 1-0. ”

En de krant citeert Fransje Bijnen:

“Bijnen stond aan de wieg van de jongerengroep. Ze startte vorig jaar in samenwerking met de Nederlandse Golf Federatie Committed to Familie, een programma om de familie de golfbaan op te krijgen. ‘Het was een enorm succes,’ zegt ze. Op de golfbaan van de AOC haalde het gezin Van Lammeren vorig jaar zomer als eerste familie van Nederland de familiebaanpermissie: nog voordat de kinderen hun golfvaardigheidsbewijs (gvb) hebben, wat normaal gesproken een vereiste is om een golfbaan op te mogen, konden de ervaren golfende ouders Gwen en Robert met kinderen Anton (7) en Cécile (9) de baan al op. Nu volgen broer en zus professionele golflessen bij de club.
Moeder Gwen (48): ‘De kinderen vonden het geweldig. Ze gingen staan en slaan. Het is heerlijk om iets met ze te ondernemen. We kunnen als ouders niet bij ze in het hockeyteam, maar samen op de golfbaan staan, gaat prima.’”

MDJeugdGolf6 2012 (2)
Een jeugdspeler op de range. (Foto Mathijs Mathijs van der Vinne.)

In de NGF-publicatie Golfmarkt verschijnt een artikel met de kop:

“Amsterdam Old Course is nu Committed to Familie: 60 nieuwe leden!”

Golfclub Amsterdam Old Course is officieel de eerste club met het Committed to Familie-certificaat. Daarvoor was veel geduld en hard werken nodig, maar het leverde 60 nieuwe leden op.

“Tijdens een presentatie vertelt coördinator Fransje Bijnen enthousiast wat de motivatie is van Amsterdam Old Course voor het programma Committed to Familie. ‘Als club merkten we dat we groei moesten maken. We hebben heel bewust gekeken naar wat onze club nodig heeft en wat bij ons past, dat is onder andere meer jeugd. Aangezien de meeste leden een gezin hebben, is dit een natuurlijke manier van nieuwe leden aan te trekken. Committed to Familie sluit hier perfect bij aan.’

‘Dat familiegolf bij ons past, bleek op de laatste twee Open Golfdagen. We hebben in totaal 60 nieuwe leden erbij gekregen, mede omdat we een familievriendelijke baan zijn. Het is even geduld hebben, maar het levert uiteindelijk echt iets op! Belangrijk is dat de mindset van de club verandert. Dit is niet altijd eenvoudig, dat bleek ook bij ons. We hebben ook onze leden gevraagd hoe zij tegen kinderen op de baan aankeken. In het begin was er wat weerstand, maar dat is ondertussen goed gekomen.’

‘Het voordeel van Committed to Familie is dat de drempel laag wordt en nieuwe leden makkelijk binnenstappen’, aldus Beer Flik, secretaris en marketeer.  ‘Familieleden kunnen namelijk beginners meenemen. Het resultaat tot nu toe is dat 16 families de Familie Baanpermissie hebben gehaald in 2011; dat zijn 20 volwassenen en 30 kinderen. De oudste persoon die als beginner met Familie Baanpermissie speelt, is 66 jaar. Ook voor andere banen kan Committed to Familie een marketingtool zijn. Het is een mooie entree voor meer groei in de golfmarkt. Vroeger hadden we nauwelijks jeugdleden en nu hebben we 35 leden in de leeftijd van 6 tot en met 20 jaar!’

‘Een belangrijke rol is ook weggelegd voor onze pro Sam Strumphler’, vervolgt Fransje. ‘Hij zorgt voor het plezier en de kwaliteit tijdens de lessen, maar ook voor het “opvoeden” van de families, dat zij netjes over de baan lopen. Bij ons krijgt iedereen, na het behalen van de Familie Baanpermissie, een mooie foto én een pitchfork mee!’

Naast de golflessen heeft Amsterdam Old Course ook vervolgactiviteiten ontwikkeld voor de families en jeugd, zodat de kinderen gestimuleerd worden om door te gaan, zoals het Jeugd GVB, de winterklasjes, trainingen of verjaardagsfeestjes. Een grote hit is de familie-instuif.”

2011 (2)
De eerste familie-instuif. Midden: pro Sam Strumphler.

Utrechtboog Beker

In 2012 wordt de wedstrijd om de Utrechtboogbeker ingesteld: matchplay met handicapverrekening. Fabrice Delhaise is de eerste winnaar.

De Utrechtboog Beker.

Familiebaan

Begin mei in 2012 worden blauwe en paarse teemarkers op de fairway geplaatst. Het is een parcours voor jeugd en families waarbij elke hole kort wordt gespeeld. Op 22 mei 2012 wordt de “familiebaan” officieel geopend. Er is een aparte scorekaart voor deze baan.

Er is die dag eerst een familie-instuif en daarna mag iedereen met een (familie)baanpermissie de baan in of meedoen aan een gratis clinic. Uit het verslag:

“Daarna draagt de jeugdcie de blauwe en paarse markers symbolisch over aan de voorzitter van de club, die op zijn beurt Cécile (8) en Anton (6) het lint laat doorknippen. Die eer viel hen ten beurt, omdat ze samen met hun ouders als eerste gezin van Nederland hun familiebaanpermissie hadden gehaald.”

2011 (8)
De korte baan voor familie en jeugd met Committed to Familie-teemarkers wordt in 2012 officieel geopend.

Veranderingen

In 2012 wordt het GVB-examen (Golfvaardigheidsbewijs) minder streng.

  • De Vaardigheidstest (afslaan, chippen, putten etc) vervalt vanaf 1 april 2012.
  • Aan het GVB wordt vanaf 1 april een Clubhandicap van 54 gekoppeld.
  • Het praktisch deel van het examen bestaat uit het spelen van negen holes vanaf handicap 54 en daarop achttien stablefordpunten behalen. Daar is geen examinator meer voor nodig, maar een marker met minimaal handicap 54.
  • De eerste stap op weg naar het GVB is ook de eerste ‘fase’ van het 9-Stappenplan van de NGF en PGA Holland: het verkrijgen van golfbaanpermissie, afgegeven door de eigenaar van de baan. Dat kan een vereniging zijn, maar ook een commerciële eigenaar of exploitant.

Overleden

Op 2 april overlijdt Folpmer Houwert (geboren op 21 december 1939). Hij was dominee in onder meer in Ouderkerk. In de nieuwsbrief staat Jaap Roosjen stil bij het overlijden van Folpmer:

Neary van Martie Bierman (Folpmer Houwert)
Folpmer Houwert

“Op de dienst had hij zijn geheel eigen stempel gedrukt en daar keek niemand echt van op. Folpmer drukte nu eenmaal zijn eigen stempel en deed alles nu eenmaal op zijn eigen manier. Zo liep hij ook over de baan. In een vaak gewaagde  kleurencombinatie, met lange passen in een korte broek. En als hij geconcentreerd aan het golfen was, jagend op die mooie score, de longest drive en die fraaie putt, dan was de dominee in hem wel eens een eindje weg. Maar na afloop op het terras, bij een biertje zat hij weer rustig te luisteren. Want dat was zijn sterke kant. Niet te veel praten. Maar vooral luisteren. Weten wat er speelt en dan de juiste vragen stellen. Zo werd hij de natuurlijke leider van de WoeHeSen en smeedde hij deze herenseniorenclub tot een hechte groep. Altijd leuke wedstrijden, uitwisselingen, prijsuitreikingen en puntige speeches. Ook hier trok Folpmer gewoon zijn eigen plan. Je moet je niet te veel aantrekken van wat men allemaal zegt. Je moet gewoon dat doen, waarvan je denkt dat het goed is. Daarom stond er op de parking dan ook die VW California kampeerbus tussen onze keurige wagens. Met die bus trok hij dan in de koude maanden samen met echtgenote Wimmie, drie/vier maanden door Zuid-Spanje en Noord-Afrika en wij maar wachten tot hij terugkwam.”

Competitie

In 2012 worden twee teams ongeslagen kampioen: Dames 2 en Heren 1. Heren 1 promoveert hierdoor naar de tweede klasse en Dames 2 naar de reserve tweede klasse.

Heren 1 bestaat dit jaar uit captain Sjors de Bie, Floris Berkhout, Erik Hoekstra, Minck Vos, Bob de Boef en Chris Veldkamp. Dames 2 bestaat uit Quirine Hooft Graafland, Caroline Klein, Lot Wout, Nicole Voorhuis, Katy Maat, Veronique Fehmers, Tita de Vries, Marianne Bruijn en Siti Strijbosch. Een verslag in de nieuwsbrief:

“De weg naar de overwinning was zorgvuldig gepland. Chris Veldkamp en Floris Berkhout waren de trainingsmotoren. Sjors, de captain, is geen trainingsbeest.

Afgelopen winter was het iedere dinsdag trainingsavond op Amstelborgh. Twee uurtjes oefenen, daarna borrel en gezelligheid. In feite is aan de bar de teambuilding gestart, dat eind maart culmineerde in een weekendje Spa in de Ardennen voor Heren 1 en Heren 2.

Sluispolder was de enige 18-holesbaan. Ze zagen er tegenop  maar het viel reuze mee. De stemming zat er zo goed in dat met vereende krachten de piano uit de kleedkamer werd getild en Bob de Boef bij het eten piano ging spelen.

Op Kagerzoom ook gewonnen. Het eten bleek een eenpansgerechtje en de club werd omgedoopt tot Karigzoom. Royal Beemster was een supergastheer. Na het eten stond daar iedereen op tafel te dansen. We moeten concluderen dat Royal Beemster en AOC de gangmakers waren in deze poule. Bij de borrel rolde de captain van de Beemster zijn DJ-set uit. Zelf het personeel kwam meefeesten. Voor Ooghduyne, helemaal in Julianadorp, het Noordelijke puntje van Noord Holland, werd er geslapen in een bungalow van Landall Green Park. Vrijdagavond zijn Erik, Bob en Sjors al, om acht uur gaan slapen, ’s ochtends zwemmen en daarna oorspelen. Minck Vos heeft zaterdagavond een wonderschone aaltijd gekookt. Onze eigen baan was op de geplande datum een zwembad. Wedstrijd is tenslotte gespeeld op 13 mei. We begonnen met een ‘Herman-lunch’ voor iedereen. Daarna 2 x 9 holes gespeeld met in de baan Surinaamse hapjes, meegebracht door een van de spelers van de Beemster. Uiteindelijk heeft een taxi die om tien uur voor de deur stond, twee uur moeten wachten; het feest was nog niet klaar.

Volgens captain Sjors mag de algehele conclusie wel zijn dat we het naar ons zin hebben gehad. “Golfen moet een feestje zijn.”

Het team van Henk Tuin, Hans Douw, Bart Eiken, Jack Ouds, Geert Franssen, Hans van Walbeek en reserve Willem Kau – Heren Senioren 3 – kookt zelf op de gastheerdag. Ze tracteren de gasten op een zesgangendiner.

Ilse Smit van Dames Senioren 1 wordt in 2012 uitgeroepen tot MVP, Most Valuable Player.

Open dag

Voor het tweede jaar op rij doet AOC mee aan de Nationale Open Golfdagen. Het is een succes: na de open dag telt AOC 31 nieuwe leden.

Caddies op bezoek

Op 25 juni 2012 komen twee oud-caddies van de club een rondje spelen op Amsterdam Old Course: de 86-jarige Marten van Meerveld en zijn 83-jarige broer Piet. Ze zijn op dat moment de laatste overlevenden van vijf broers die caddie zijn geweest (en ze hadden ook nog vijf zussen). Gerrit van Meerveld jr, een zoon van broer Marten, is in de jaren negentig van de vorige eeuw caddiemaster geweest op de Old Course.

De Van Meervelds woonden in Duivendrecht, vlak bij de baan, vertelde broer Joop in 2008 aan GOLF Weekly:

“Met mazzel kon je op het schellinkje [buitenbalkon] van lijn 9 mee en anders ging je gratis met de benewagen. Joh, we verdienden vaak meer op één dag dan onze pa die schillenboer was. Als wij geluk hadden liepen we 36 holes voor 1 gulden 75 en dat keer vier tassen was dan toch dik zeven piek. Die ouwe kwam met 3 gulden 50 thuis!
Bij grote wedstrijden gingen we soms staken voor meer geld. Nou dan brak er grote paniek uit. In besloten vergadering kwamen de Ashkenazy’s van de kauwgomfabriek, de Dreesmannen – ja die – en de Peeks – ja, van Cloppenburg – dan bijeen en werd ‘het honorarium’ toch maar opgetrokken. Je mocht natuurlijk niet zelf golfen, maar ’s avonds bij het ballen zoeken deed je dan een stok in je broek en hupsakee, dan gauw een balletje slaan. Zo leerde je het. Wij hebben nooit één les gehad.”

Zoals veel oud-caddies zijn Marten en Piet goede golfers geworden. Ze hadden bij de laatste nationale caddiewedstrijd, april 2012 op Golfbaan de Hoge Dijk (Olympus), te kennen gegeven dat ze graag nog eens een rondje zouden spelen op de baan waar ze vroeger caddie waren. Herman Runneboom, de organisator van de caddiewedstrijden en zelf ook oud-caddie, had voor de prijzentafel van zijn laatste caddietoernooi greenfees van Amsterdam Old Course gekregen en die schonk hij aan de caddies Van Meerveld.

Voor hun ronde halen de gebroeders Van Meerveld herinneringen op met Runneboom, die zelf ook enige tijd caddie was op onze baan maar niet zo lang als de broers. De gebroeders herkennen natuurlijk het clubhuis, maar omdat de omgeving en het Zwarte Laantje zo veranderd is in de loop der jaren weten ze niet meteen meer de ingang te vinden. Maar bij het zien van onze eerste hole komen de herinneringen snel boven:

“Dat was in onze tijd de tiende hole. De eerste hole was daar waar nu de range is en dan speelde je eerst van het clubhuis af en daarna keerde je weer om.”

Vroeger hadden alle golfbanen caddies en dat gold ook zeker voor onze baan die in 1935 werd geopend. Het beroep is in de jaren zeventig van de vorige eeuw uitgestorven omdat golfers karretjes gingen gebruiken en intussen leven er nog maar weinig oud-caddies.

De caddies mochten niet golfen maar deden dat wel vaak – stiekem, vaak ’s avonds laat. Een paar keer werden ze betrapt door de professional die voor een wedstrijd elders in Nederland was geweest en de caddies zag spelen vanuit de trein die langs de golfbaan reed. De Van Meervelds vonden niet elke professional even aardig maar de eerste pro in Duivendrecht, Jacob Oosterveer, van 1934 tot 1939 werkzaam op de baan, was volgens hen wel bijzonder vriendelijk.

De meeste leden (van AGC) voor wie ze de tas droegen waren notabelen en volgens de oud-caddies waren veel leden niet bepaald vriendelijk. Ir. J.R. de Koning, een van de initiatiefnemers van de club die als directeur Stadstuinen en hoofd van de afdeling Beplanting van Amsterdam als adviseur optrad bij de aanleg van de baan, was zo zuinig dat de caddies het nu nog weten. Maar er waren ook hele aardige leden, vertelden de caddiebroers. Bijvoorbeeld Vlasta Kupsch-Kokes en haar vader. “Leeft zij nog? O, wat fijn om dat te horen, zij was zó aardig.”

Runneboom en de gebroeders bedanken de Amsterdam Old Course nog dezelfde avond per e-mail voor de gastvrijheid:

“Wat hebben wij een ontzettend leuke dag gehad; de ontvangst was allerhartelijkst en onze golfronde zullen wij niet snel vergeten. Het was inderdaad een bijzondere belevenis om de ‘Old Course’ nogmaals op deze wijze te mogen ervaren.”

SSL21716 caddies (1).JPG
Links Marten van Meerveld (86 jaar in 2012), in het midden Piet van Meerveld (83 jaar) en rechts Herman Runneboom (79).

Kampioenen

Fransje Bijnen wint in 2012 het matchplay-kampioenschap en bij de heren is de kampioen Floris Berkhout. Femke Kooistra en Floris zijn de strokeplay-kampioenen.

Femke Kooistra en Maaike Hilbrand winnen in 2012 de foursome strokeplay-clubkampioenschappen voor dames, de Kupsch Coupe. Vlasta Kupsch is bij de prijsuitreiking en hangt de twee een medaille om. Erika Keglovich en Fransje Bijnen zijn de runners-up. Bij de heren winnen Sjors de Bie en Rob Gooijer de Jonker Beker. Lien Jonker overhandigde de wisselbeker aan de winnaars. Minck Vos en Pieter Rietbergen zijn de runners-up.

Margriet Zuure en Bert Funke winnen in 2012 het clubkampioenschap matchplay voor senioren. Ilse Smit en Henk Tuin winnen het clubkampioenschap strokeplay voor senioren.

Colt in de schijnwerpers

In Het Financieele Dagblad verschijnt op 7 juli 2012 een verhaal over de golfbanen in Nederland die ontworpen zijn door het bureau van Harry Colt (1869-1951). Ook Frank Pont, de huisarchitect van AOC, komt aan het woord:

“Ook [net als Martin Hawtree] de Nederlandse golfbaanarchitect Frank Pont is een echte Colt-kenner. Hij was betrokken bij de restauratie van de Koninklijke Haagsche in Wassenaar, het eerste deel van de Kennemer en heeft zeven renovatieprojecten van Colt-banen in Engeland lopen. Pont: ‘Op een golfbaan van Colt verveel je je nooit. Je raakt er niet op uitgekeken. Daarin herken je zijn kwaliteit.'”

De krant somt de Colt-banen op:

Acht van de tien banen die Harry Colt in Nederland heeft aangelegd bestaan nog.

1. De Kennemer Golf & Country Club (1928) Zandvoort; 2. Utrechtse Golfclub De Pan (1929); 3. Eindhovensche Golf (1930); 4. Koninklijke Haagsche Golf & Country Club (1939), Wassenaar; 5. Hilversumsche Golf Club (1928-10 holes), 6. Amsterdam Old Course (1935), 7. Noord-Brabantsche Golfclub Toxandria (1929), Molenschot (tussen Breda en Tilburg), 8. Golfclub De Dommel (1930), St. Michielsgestel.

AOC een monument?

Bij de Open Monumentendagen in september is AOC een bezienswaardigheid. De Open Monumentendagen zijn een nationale activiteit. In 2012, de 26ste editie voor de hoofdstad, zijn er 65 Amsterdamse “monumenten” te bezoeken, waaronder AOC. Het begrip “monument” moet ruim worden gezien op deze “open” dagen. Van echte Rijksmonumenten is lang niet in alle gevallen sprake. Zoals de brochure van de gemeente het omschrijft gaat het om:

“(p)anden, tuinen en hofjes waar je anders niet gemakkelijk binnenkomt”

Het motto dit jaar is Groen van Toen en een accent ligt op de verbinding tussen stad en natuur. Er is ook voor het eerst aandacht voor de Bijlmer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk het hoofdkantoor van ING (“het NMB-gebouw”) van architecten Alberts & Van Huut te bezoeken. Dat complex is in 2012 alweer 25 jaar oud.

Amsterdam Old Course staat ook op de lijst van 2019, ook al is het clubhuis uit 1934 geen monument. De belangstelling is groot: mede door prachtige weer komen er op de eerste dag 64 bezoekers. De meeste bezoekers zijn verbluft zoiets groens en moois in deze uithoek van de stad aan te treffen.

De gasten worden ontvangen door twee deskundige vrijwilligers van het gemeentelijke Bureau Monumenten & Archeologie. Die vertellen het nodige over ons mooie en bijzondere clubhuis. In een verslag in de AOC-nieuwsbrief wordt er ook op gewezen dat in 1934, het jaar waarin onze golfbaan werd aangelegd, het AUP wordt opgesteld, het Algemeen Uitbreidingsplan:

“Daarin werden revolutionaire stedenbouwkundige eisen verwoord, die toen nieuw waren in de hele wereld. Er werd voorgeschreven dat er ‘verbindingsgroen’ moest komen. Stadsparken waren te beperkt, er moesten groene stroken komen – sportterreinen, volkstuincomplexen, etc. – naar het echte groen, dat bijvoorbeeld begon aan de Amstel, in Waterland en in het Amsterdamse Bos (Boschplan).

Nieuwe pro

Eind september 2012 wordt op AOC de John Woof Golf Academy “geopend”. De leden kunnen op die dag kennismaken met de pro’s Thomas Merkx en John Woof. De twee geven een gratis inloopclinic.

Vanaf 1 oktober is AOC officieel een van de locaties van de John Woof Golf Academy. Met ingang van die datum is het mogelijk om les te nemen bij Thomas Merkx.

Opening John Woof Academy AOC;
Thomas Merkx en John Woof.  (Foto Mathijs Mathijs van der Vinne.)
IMG00427-20120915-1729 bunker range
Op de drivingrange wordt op verzoek van John Woof een bunker gebouwd waarin lange bunkerslagen geoefend kunnen worden.

Droge Dijk Trofee

In 2012 introduceren de senioren heren (de WoeHeSen) de Droge Dijk Trofee, een winterwedstrijd. De baan is nat behalve de dijkhole. Die wordt eindeloos gespeeld … In de jaren erna wordt de wedstrijd voortgezet – hoewel niet meer alleen op de dijk, want de baan wordt dankzij de renovatie 2012-2018 elk jaar droger worden.

De Droge Dijk Holes Trofee.

Baanpassingen

AOC heeft met huisarchitect Frank Pont plannen gemaakt voor baanaanpassingen en de werkzaamheden beginnen in 2012. Om ruimte te creëren gaan de greenkeepers terug naar hun locatie bij het Duivendrechtstation, rechts van de huidige hole 8. Ze zaten tot 2012 enkele jaren op de plaats waar nu green 4 ligt. Begin 2012 wordt het asfalt weggehaald op dit deel van de dijk en in maart 2012 begint de bouw van de huidige green 4.

aoc 28 maart 2012 (3).JPG
De aanleg van de huidige green 4 in maart 2012.
IMG00144-20120326-1913
De aanleg van tee 4 in maart 2012.

In 2012 wordt ook de huidige green 3 aangelegd. Tijdens de aanleg wordt de dijkhole nog gespeeld in de richting van de Arena.

green 3 plekje IMG00158-2012 05 02-1628
De aanleg van green 3 in maart 2012.
23 maart 2012.jpg
De baan in 2012, green 4 is in aanleg.
2012 ongeveer SSL21061 hole 6.JPG
Hole 6 (nu hole 8) in 2012, gefotografeerd van achter de green (nu hole 8).
clubhuis terras DSC01496 (2) zomer 2012
Clubhuis en terras in 2012. (Foto Mathijs Mathijs van der Vinne.)
clubhuis DSC01506 zomer 2012
Het clubhuis in de zomer van 2012.
hole 2 en 1 DSC01516 zomer 2012
Hole 9 in 2012 (nu hole 2).
AOC Werkzaamheden op de Dijk
Het pomphuisje met gemaal in 2012. (Foto Mathijs Mathijs van der Vinne.)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Golfweek 2012, het paadje van hole 7 naar hole 8.
pieter v essen paddestoelen IMG00437-2012 10 10-1117 (6)
Pieter van Essen in 2012, met paddestoelen uit de baan.
IMG00452-20121208-1112.jpg
Hole 1 in 2012; er is nog een windscherm langs het terras.
heren senioren ahaus aug 2012
De heren senioren bezochten in 2012 de baan in Ahaus.

Lees verder > 2013.