1987

Asterix Competitie

In deze jaren wordt de Asterix Competitie gespeeld, een wedstrijdenreeks voor studenten (mixed teams). De deelnemende clubs zijn de Hattemse, Hilversumsche, Broekpolder, Amsterdamse, en Noordwijkse.

1987 - Amsterdamse old course - Asterix Competitie
De Asterix Competitie in 1987 in Amsterdam. Op de foto staan onder anderen Maaike Menger, Hein Slooter en Willem-Frederik Metzelaar (van het Noordwijkse team).

Boomrijen

In het jaarboek Golf in Nederland van 1987 wordt de Amsterdamse baan als volgt beschreven:

“De Amsterdamse is uniek in de wetreld, in die zin dat het een van de zeldzame banen is die beneden de zeespiegel liggen. Er ligt een vlakke baan, waarop iedere fairway door een rij bomen van de andere is gescheiden. Ongeveer 40 vogels hebben op het terrein hun domein.”

Wim Dorrestein is in 1987 nog de pro op de club.

AOC naar negen holes, AGC vindt nieuw terrein

Omdat ongeveer de helft van de baan zal sneuvelen vanwege de bouw van de spoordijk Schiphol-Weesp en station Duivendrecht heeft AGC besloten een nieuwe baan te laten aanleggen. AGC geeft de Belgische architect Paul Rolin de opdracht om de nieuwe 18-holes baan in de Houtrakpolder te ontwerpen. Er wordt gesproken over “de Houtrakbaan”, niet te verwarren met GC Houtrak die later een baan in hetzelfde gebied zou aanleggen.

Een aanbod van de gemeente Diemen om in de Gemeenschapspolder een baan te bouwen is afgewezen. “De grond is daar net zo slecht als hier”, zegt voorzitter Van de Noorda hierover in GOLFjournaal, “en het zou ons een grote financiële inspanning hebben gekost.”

AOC zal zich begin jaren negentig, als AGC verhuisd is, ook verdiepen in de Gemeenschapspolder als verhuislocatie, maar er komt uiteindelijk geen baan in Diemen.

Zo veel mogelijk holes sparen

De NS staat toe dat in Duivendrecht een stuk grond behouden blijft voor negen holes. Op 13 november 1987 wordt een nieuw huurcontract ondertekend dat geldig is tot 31 december 1996. De huursom voor het terrein en de boerderij (Zwarte Laantje 3) bedraagt 60.000 gulden per jaar. De woning (boerderij) mag in overleg met de NS onderverhuurd worden.

Er blijven niet zo maar negen holes liggen, dus er komt een ontwerp voor een reconstructie/aanpassing van 18 naar 9 holes. De opzet is onder meer: “Zo veel mogelijk oude holes sparen” en “behoud driving range”. In een brief van 13 februari 1987 over de opzet staat een korte samenvatting:

“Holes 5 en 7 zijn geheel nieuw. Hole 5 [dit is in 2006 de reservehole geworden] is een interessante par-3 op het stuk grond van de oude boerderij Landman en 7 [een par-3 die niet meer bestaat] een lange par-3 naar een nieuwe green op de fairway van de oude hole 2 [bestaat niet meer, dit was een par-3 die meteen op de huidige hole 1 volgde].”

De club vraagt een kapvergunning aan:

“Met enige moeite zien wij kans een 9-holesbaan in stand te houden. Daarvoor zullen op een drietal plaatsen enkele bomen moeten verdwijnen (…). Bij de reconstructie is voorzien in de aanplant van 30-40 nieuwe bomen (…).”

De laatste dag

13 September 1987 is de laatste dag op de oude 18-holes baan. Met het clubblad wordt een extra verslag van die trieste dag meegestuurd: “Herinneringsblad AGC Zondag 13/9/1987”. De laatste dag is – heel passend bij de natte baan – een natte dag.

1987 AGC1987b (2)
Een pagina van het “Herinneringsblad”.
hole 4 1987 herrinneringsbladhsmall (1)b
Hole 4 in 1987, nu hole 5. De foto staat op een pagina van het “Herinneringsblad”.
Golfbanen en banen in aanleg in 1987.

Lees verder > 1988.