1997

Voorzitter in 1997 is Gert Mosler. Het bestuur bestaat verder uit secretaris Frank van Nieuwburg, penningmeester Wim van den Berg en Jan Ede Kuipers. Jan Ede is al vanaf 1992 als referee actief in NGF-wedstrijden.

Begin 1997 overlijdt geheel onverwacht Hans Smorenberg, bestuurslid en voorzitter van de baancommissie. Hij was sinds 1990 lid van AOC en sinds 1995 voorzitter van de baancommissie. Later in 1997 treedt Wim van den Berg af, hij wordt vervangen door H.P.O.M. (Huib) Theunissen.

De professional in 1997 is Andrew Young. Hij treedt dit jaar ook toe tot de baancommissie. Op De Koepel was hij vroeger ook adviseur van de baancommissie.

De greenfee in 1997: introductie 30 gulden. A- en B-clubs: 50 gulden. Overigen: 90 gulden. Weekend: alleen op introductie.

Het secretariaat is weer in handen van Alexander van der Dussen en Sophie van Ittersum. Aan het einde van het jaar rondt Van der Dussen zijn studie af en verlaat hij de club en werkt Van Ittersum weer fulltime.

Happy hour

Eenmaal per maand is er een happy hour in het clubhuis (twee voor de prijs van één). Het happy hour begint een half uur voor de prijsuitreiking van een wedstrijd.

1997 Geschiedenisclub219901994_doc_m369269b6 AOC16 clubhuis 1997
De fairwaybunker van hole 2 (nu hole 9), de green van hole 9 en het clubhuis in 1997.

De Tee Off Gids van 1997 schrijft over het clubgebouw:

“Het prachtige clubhuis met rieten dak van de Old Course is bij heel golfend Nederland bekend.”

“Ellende van de Utrechtboog”

In 1997 en 1998 kan nog worden gespeeld op de bestaande baan, omdat de bouw van de Utrechtboog wordt uitgesteld naar 1999. Maar ter voorbereiding van de “ellende van de Utrechtboog” wordt begonnen met eerder gemelde baanaanpassingen:

“De aanleg, respectievelijk reanimatie van greens op de derde [de par 5 die is verdwenen en waar nu de Utrechtboog overheen loopt) en zevende fairway.”

De urgentie van deze aanpassingen is minder groot geworden.

De toenmalige hole 3 werd als volgt beschreven in de Jaguar Golfers Guide van 1989-1990:

“Hole 3 is een echte par 5. Onderschat vooral niet de laatste slag naar de green die al op de fairway wordt bewaakt door een dogleg-achtige bunker. Neem liever een stok extra.”

Een tafereel in 1996 waarbij trolleys gesleept worden door een buggie op de toenmalige par-5 derde.

700 Jaar Golf in Nederland

AOC speelt een rol in de expositie “700 Jaar Golf in Nederland” die van 6 tot 20 september wordt gehouden in het gemeentehuis van Loenen aan de Vecht. Zoals GOLFjournaal meldt in een artikel met de naam “Zeven eeuwen terug”:

“De bedreigde Amsterdam Old Course vormt het begin van het verhaal dat de tentoonstelling vertelt.

In de eerste helft van 1996 zijn er (…) signalen dat dat de NS in de loop van het jaar zal beginnen met de Utrechtboog. (…) Die loopt precies over de derde hole en hakt de baan in tweeën. De club onderhandelt over provisorische oplossingen om nog enige jaren in Duivendrecht te kunnen blijven spelen. De NS gaat akkoord op voorwaarde dat het geen geld kost en dat eventuele aanpassingen geen vertraging veroorzaken bij de aanleg van de nieuwe [spoor]lijn.”

Vanwege “politiek gekrakeel tussen de gemeente Amsterdam en de NS over het station Bijlmermeer” verwacht voorzitter Mosler van de AOC niet dat de bouwactiviteiten voor medio 1998 zullen beginnen, aldus GOLFjournaal:

“Waarschijnlijk kan er, met enige provisorische veranderingen aan de baan van de Old Course, tot het jaar 2003 gespeeld worden. Dan valt het doek. Het sfeervolle clubhuis zal sneuvelen onder de slopershamer, want in het huurcontract met de NS staat dat de club het terrein ‘schoon’ moet opleveren.”

Dit laatste is niet meer juist; bij een latere contractverlenging zal worden afgesproken dat het clubhuis gespaard zal blijven.

In het artikel in GOLFjournaal wordt ook genoemd dat de club op zoek is naar een nieuwe locatie. Het tijdschrift meldt dat AOC een optie heeft op 25 hectare agrarische grond in Loenen aan de Vecht:

“Over de tweede helft [grond] wordt onderhandeld. (…) Als er niet te veel bezwaarschriften zijn zal de nieuwe 18-holes baan in 2000 bespeelbaar zijn.”

Maar pas in 2009 zal een baan in Loenen geopend worden, een 9-holes baan.

De tentoonstelling “1297-1997, 700 Jaar Golf” wordt in Loenen gehouden omdat daar in 1297 een golfwedstrijd zou zijn gespeeld, “de eerste waar ooit ‘verslag’ van is gedaan”. In de jaren na de tentoonstelling is duidelijk geworden dat het golf dat daar in 1297 werd gespeeld weinig met golf te doen had.

Het comité 700 Jaar golf in Nederland, initiatiefnemer van de expositie, bestaat uit Cas Jansen (die later voorzitter van AOC zal worden en nog later voorzitter van Old Course Loenen), Wiel Broex, Nicolette Ledeboer en Eugène de By. Er verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling een boekje van Dr. J. Ayolt Brongers met de titel “Zevenhonderd jaar spel ‘metten colve’ in de lage landen”.

Het comité hield op zaterdag 13 september ook een golfdag, cross-country door de weilanden. In Vecht-, Amstel- en Rijnstreek verscheen een bericht:

“’Wat mij betreft is dit het hoogtepunt in het prille bestaan van “Loenen Old Course”’, sprak Loenens burgemeester M.C. Boevée afgelopen zaterdagochtend 13 september [1997], alvorens hij het startschot gaf voor de ‘cross-country’ over het terrein alwaar aan het eind van deze eeuw de eerste golfbaan in de Vechtstreek moet liggen.”

Ook werd “de historische wedstrijd van 1297 nagespeeld” door vierballen met houten colven en een houten bal. De start was bij motel restaurant Loenen als start. De dag werd vastgelegd op video.

NGF Handicap Trofee

Denise Kuperus en Boetie van Geen mogen door het behalen van de hoogste gemiddelde scores over tien qualifying kaarten in 1996 meedoen aan de NGF Handicap Trofee van 1997. Denise Kuperus was de grootste handicapdaler, ze ging in 1996 van 25 naar 12. Zij is dat jaar opgenomen in de nationale NGF B-selectie.

De drie laagste handicappers in 1997 zijn:

  • Heren: D.J.M. (Maarten) van Dam 3,5, F. (Frank) van Nieuwburg 4,3, G. (Gert) Pot 4,2.
  • Dames: A.J. (Aleida) Schreuder 8,3, Denise Kuperus 9,5, C.B. (Cora) van Doorn-Reinders 11,8.

Elf single-digit handicappers

AOC heeft 493 leden in 1997 en er zijn in totaal elf single-digit handicappers zoals dat officieel heet (negen heren, twee dames); 334 leden hebben een handicap en er zijn 101 GVB’ers.

Jeugdlid en single handicapper Denise wordt gedeeld tweede in de Mevrouw Swane Beker en in het clubblad bedankt ze pro Andrew Young “voor de goede lessen en de adviezen”.

1997 denise kuperus 1997
Denise Kuperus.

Kampioenen

De clubkampioenen matchplay in 1997 zijn Maarten van Dam en Petra Olgers. De strokeplay-kampioenschappen worden gewonnen door Maarten van Dam en Aleida Schreuder.

380 aleida 1997 denk ik
Aleida Schreuder, strokeplay-kampioen in 1997.
1997 strokeplay van dam 1997
Maarten van Dam, strokeplay-kampioen in 1997.

Heren 1 voor het eerst kampioen

De heren doen met zeven teams mee aan de competitie, waarvan twee seniorenteams. De dames hebben vier teams, waarvan twee seniorenteams. Heren 1 wint de jaarlijkse oefenwedstrijd tegen heren 2 en 3 en Heren 3 wordt tweede …

Heren 1 is winnaar in poule 13 van de tweede klasse maar verliest de promotiewedstrijd tegen Princenbosch (met 10-8), dus geen promotie naar de eerste klasse. Het team heeft een gemiddelde handicap van 8 en bestaat uit captain Ger Bruinsma, Maarten van Dam, Eric Warmoltz, Michiel Simon, Nick Hogendoorn, Rob Tummers, Marc Bruinsma. Eric Warmoltz werd vader en Rob Tummers kreeg het aan zijn rug; Marc Bruinsma en Bart Borggreve waren vervangers.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de zeven jaar oude club dat AOC Heren 1 kampioen wordt. Heren 1 begon de competitie met 12-6 verlies maar won daarna met 12-6 van de Rosendaelsche, 18-0 van de Keppelse en 16-2 van de Edese.

heren 1 1997
Heren 1 in 1997. Liggend: captain Ger Bruinsma.

Heren 2 (gemiddeld hcp 10) eindigt op de vijfde plaats van Poule 28 van Reserveklasse 3 en degradeert automatisch. Het team bestaat uit captain Jan Ede Kuipers, Gerben Sassen, Bart Borggreve, Wouter van den Bergh, Arjen Velsin, Jan Marc van Eendenburg en Martijn Wijnant.

Heren 3 eindigt op de vijfde plaats van Poule 31 van Reserveklasse 3 en degradeert automatisch. Captain is Pier Star Busmann, de andere spelers zijn Rennie van der Graaf, Hans Verheek, Just de Mol van Otterloo, Wim de Graaf, Rolf Thung, Ruud Rosenmöller en Dumm Smit.

Heren 4 speelt in Poule 44 van Reserveklasse 4. Het team bestaat uit captain Bert Funke, Jan Dekker, Frans Blonden, Willem van Doorn, Eric van Heeswijk, Roelof Kloeten en Karel van Osch. Heren 5 speelt in Poule 107 van de Handicap Competitie en bestaat uit captain Alexander MacKay, Joost Timmermans, Fred Laumans, Rob van Acker, Bernard Aris, Rob Sträter, Michiel Wijsmuller, Theo Wijnant en Rutger van Vliet.

AOC heren senioren 1 eindigt op de vierde plaats in Poule 276 van Heren Senioren C. (Het team bestaat uit M. Boom, Jan-Willem Pennink, Frans Insinger, Gert Mosler, Jef Kamps, Chris van Uchelen en Peter Croon.)

Heren senioren 1 in 1997.

AOC heren senioren 2 eindigt op de vierde plaats in Poule 272 van Heren Senioren C. Dit team bestaat uit captain Joop Zwerver, R. Osmers, B. Vlek, Kees van Es, H. Büller, Theo Hilband en P. van Rooy.

heren 2 senioren 1997
Heren senioren 2 in 1997.

Dames 2 eindigt op de vierde plaats van Poule 112 in de Handicap Competitie. (Captain Pauke van Acker, Liesbeth Bruynzeel, Viviane van Beuningen, Annemieke van Lookeren, Tineke de By, Tineke Mackay, Trees Laumans en Mieke Timmermans.)

dames 2 1997
Dames 2 in 1997.

Geen dames 1

Dames 1 heeft dit jaar geen eerste team voor de zondag kunnen formeren, wat velen in de club een schande vinden. Het vervangende “Dames 1” speelt doordeweeks en het team eindigt op de vierde plaats. Captain is Trude Kuperus, de anderen zijn Fransje Bijnen, Liesje Sickler, Ernie Boekel, Anneke Kloeten, Henriëtte van Oosterzee, Guusje Broex, Ineke Velsink, Petha Roelebvaled.

dames 1 1997
Een compilatie van de vrouwen in Dames 1 in 1997.

AOC dames senioren 1 eindigt op de vijfde plaats in Poule 213 van Dames Senioren B. (Captain Mieke Groen, Marga Botman, Joos Hilbrand, Ada Hulshoff Pol, Tike de Haas, Marianne van Vliet, Jeanne Nebig en Stan Wijnant.)

dames senioren 1 1997
Dames senioren 1 in 1997.

AOC dames senioren 2 eindigt op de vierde plaats in Poule 267 van Dames Senioren B. Het team bestaat uit captain Anneke Insinger, Loes Deen, Jetty Smits, Hannie Smit, Wila van den Heuvel, Ria Schellekens, Akke Streefkerk en Helma Heij.

Tornado in vogelparadijs

Begin 1997 wordt Willem van Doorn de nieuwe baancommissaris. Hij heeft onder meer te maken met een storm op 7 juni 1997, “een lokale tornado”, waarbij drie bomen worden geveld.

Baancommissaris Willem van Doorn (derde van links) met andere heren. Jaar onbekend.

AOC is door het oprukkende beton niet meer het vogelparadijs dat het ooit was, schrijft Joop Zwerver in het clubblad:

“De torenvalken die elk jaar broedden in de bomen achter de vijfde green [de green van de huidige reservehole] hebben dit jaar verstek laten gaan. Hun biotoop is door de omringende bebouwing waarschijnlijk te klein geworden. De groene specht is het gehele jaar niet meer gezien of gehoord en ook de winterkoning heb ik niet meer waargenomen in de ruigte langs de achtste fairway.”

358 reservehole 1997 denk ik
Hole 5 omstreeks 1997 (nu de reservehole).

Derde Golfweek

In juli houdt AOC voor de derde maal een Golfweek. “Een extra reden om mee te doen”, schrijft voorzitter Gert Mosler in de Golfweek-krant AOC Handelsblad, “is dat wij niet weten hoelang wij nog van de baan in ongeschonden staat kunnen genieten.”

hole-8-1997-dijkhole2_1997.jpg
De dijkhole 8 in 1997. Nu hole 3.

Onderdeel van de Golfweek is er de Honda Longest Drive. De winnaars zijn Frank van Nieuwburg (209 meter) en Aleida Schreuder (182 meter).

Kort na de Golfweek, op 12 juli, is AOC opnieuw gastheer van het Amsterdams Open Strokeplay Kampioenschap. Het is de derde editie. Ditmaal maakt het toernooi onderdeel uit van de Open Amateur Golf Tour (een reeks van negen wedstrijden op evenveel banen voor lage handicappers). Die Tour wordt georganiseerd door AOC’er Maarten van Dam.

De winnaar is Donald Osborne. Maarten van den Berg wordt tweede en Maarten Lafeber derde. Andere deelnemers: Niels Boysen, Rob van den Berg, Vincent Rodenburg, Denise Kuperus, Jan Ede Kuipers, Erwin Mulder, Pieter van Doorne, Ger Bazuin, Huib Nederhof, Frank van Nieuwburg en Jeroen Stevens (die in 2009 NGF-directeur zou worden).

1997 maarten lafeber 1997 b
Maarten Lafeber, Vincent Rodenburg en voorzitter Gert Mosler bij de prijsuitreiking van de Amsterdamse Open Strokeplay Kampioenschappen van 1997.

Kampioenen

Aleida Schreuder en Maarten van Dam zijn in 1997 de strokeplay-clubkampioenen.

Gert Mosler overhandigt de beker van het strokeplay-kampioenschap aan Maarten van Dam.

Maarten van Dam wint ook het matchplay-kampioenschap en bij de dames is Petra Olgers de winnaar.

De jaarbeker is dit jaar opnieuw een maandelijkse matchplay-knock-out-wedstrijd. Er zijn twee handicapcategorieën: 0-21 en 22-36. De winnaars van die twee klassen spelen een finale. Er is verder in 1997 ook nog een AGC-AOC wedstrijd, die dit jaar thuis wordt gespeeld. De Wintergekkenwedstrijd is er dit seizoen ook nog.

Dames foursome kampioenschap

Sinds de oprichting van de club is bijna elk jaar het dames foursome kampioenschap gespeeld (matchplay, met handicapverrekening, dus geen open clubkampioenschap). Ilse Smit schrijft erover in het clubblad:

“De wedstrijd van Thea [Feith] wordt dit toernooi in onze club genoemd. In het verleden alleen voor dames maar nu [1997] voor de eerste keer in de AOC-geschiedenis ook voor heren.”

Boetie van Geen en Bob Rottinghuis zijn de eerste herenwinnaars. Ze schakelen onder anderen Ger Bruinsma en Rob Tummers uit. Willem van Doorn en Dumm Smit winnen in de halve finale verrassend van Jan Ede Kuipers en Jan Marc van Eendenburg. Bij de dames winnen Cora van Doorn en Yvette Bartlema de foursomes.

Toernooi voor oud-caddies

Op 21 september 1997 worden de Nationale Strokeplay Kampioenschappen voor de B-jeugd gespeeld op AOC. En op 6 oktober wordt op Amsterdam Old Course een toernooi gehouden voor oud-caddies van de baan in Duivendrecht. Die wedstrijd wordt georganiseerd door Herman Runneboom, die samen met Gerrit van Meerveld jr een brief naar oud-caddies stuurt:

“Ook de [resterende] negen holes zijn gedoemd binnen niet al te lange tijd te verdwijnen. Het leek ons derhalve een goed idee om voor de oud-caddies van Amsterdam Old Course een toernooi te organiseren.”

1997 caddies kleur via herman runneboom
Deelnemers aan de caddiewedstrijd in 1997.

Herman Runneboom vertelt in juni 2017 in Golfers Magazine dat hij na de Tweede Wereldoorlog caddie op de baan in Duivendrecht werd. Hij is in 2017 84 jaar oud en nog steeds een van de drijvende krachten achter het caddietoernooi. In Golfers Magazine zegt hij:

“Ik werd caddie via vrienden. Ik geloof niet dat ik het leuk vond maar het verdiende goed. Ik kreeg als jongetje 75 cent per tas, maar ik kon wel vier tassen dragen. Een haring kostte ongeveer 11 cent dus ik verdiende flink. Golf was in mijn tijd nog heel autoritair. Als caddie was je niks. In mijn tijd mocht ik wel spelen, maar heel beperkt. We leenden wat spulletjes onderling. Als een speler genoeg spullen had en hij had een goede verstandhouding met zijn caddie, don gaf hij weleens een club weg.”

Thea Feith schrijft achteraf in het clubblad over de caddiewedstrijd:

“Het was enig voor ons oude leden om onze vroegere steunpilaren weer terug te zien en herinneringen op te halen. Dat was voor mij vooral met ‘mijn’ Keur (er waren er indertijd drie van!). En dan waren er Landman, Van Gastel, Geert Plas, om er maar een paar te noemen, en natuurlijk onze caddiemasters Wischmann en Dammers en Gerrit van Meerveld. Er waren nog meer Old AGC-caddies op de Old Course, maar ik weet niet alle namen meer. (…) Ze zijn dan ook vrijwel allemaal jong begonnen hier, veelal als kind, maar allemaal trouw gebleven aan golf; spelend en/of lesgevend. (…) Winnaar van deze ‘Oud Caddies’ dag werd niemand minder dan … onze Gerrit van Meerveld!”

Joop Landman

De hierboven genoemde Joop Landman is in die tijd professional op Spaarnwoude. Hij heeft ook lesgegeven aan bekende Nederlanders zoals Johan Cruijff en Tom Okker. In 1975 was Landman tijdens het Dutch Open caddie voor de toen nog onbekende jonge Spaanse speler Seve Ballesteros, die een jaar later in Nederland zijn eerste wedstrijd zou winnen.

In een interview in Golfers Magazine (nr 5, 2006) wordt Joop Landman zo beschreven:

“Als inwoner van Duivendrecht was Joop een ‘gewone’ jongen, vanaf zijn jongste jaren caddie op de oude Amsterdamsche, de Old Course vlak bij zijn ouderlijk huis. Jarenlang droeg hij er de tassen voor de leden, hij bouwde er zelfs een bestaan mee op.”

In het interview vertelt Landman hoe hij leerde golfen en professional werd:

“(Caddie zijn) is natuurlijk wel dé manier om het spel te leren, hè? Ik kon het afkijken, daar in Amsterdam. En de caddies mochten ook af en toe spelen, op bepaalde tijden, waardoor de leden in de gaten kregen dat ik best wel een balletje kon slaan. Dan mocht ik soms mee. Als ik setje van een van de leden mocht gebruiken, speelde ik met ouwe rotzooi. Zo had ik een ijzeren-5 waarvan de kop er met een elektropijp was aangelast. Moet ze nu zien, die jongeren. Maar goed, op een keer zag een lid mij een goeie bunkerslag maken. Ik deed dat et een ijzeren-9, beetje opengezet, want ik had geen sandwedge. Die man was zo onder de indruk dat ik van hem een gloednieuwe sandwedge kreeg. Mooi hè? Mijn korte spel was wel goed. Ik speelde wel zo’n beetje handicap 0, op een gegeven moment.”

De hierboven genoemde caddie Geert Plas wordt genoemd in het lustrumboek van 1999:

“Geert Plas heeft jarenlang hoge ogen gegooid tijdens het Nationale Caddie Kampioenschap.”

1997 dum sinterklaas 1997
Dumm Smit bij Sinterklaas in 1997.
471 plantencie golfweek 1997
De “plantencommissie” in 1997 met onder anderen Cora van Doorn en Ilse Smit.
1997 plantencommissie
De “plantencommissie” in 1997. Ho
1997 403 hole 9 1997 denk ik
Hole 2 (nu hole 9) in 1997.
286 clubhuis ong 1997
Omstreeks 1997.
1997 strokeplay kampioensch b
Het strokeplay-kampioenschap in 1997.
1997 vermoedelijk
Hole 1 omstreeks 1997.
hole-8-1997-dijkhole1997-e1560190625244.jpg
Een Golfweek-wedstrijddeelnemer op de dijkhole 8 in 1997, nu hole 3.
1997 loenen 1997_small (1)
De golfdag in Loenen.

Lees verder > 1998.