1996

Oranje kaarthouders betalen in 1996 60 gulden voor een ronde op AOC. Overige spelers betalen 90 gulden en een speler introduceren kost 30 gulden.

Caddiemaster Gerrit van Meerveld helpt vanaf dit jaar ook de greenkeeping, hij heeft een diploma greenkeeping gehaald. Sophie van Ittersum keert terug op het secretariaat, maar slechts voor een paar dagen per week.

Horecamannen Herman Denkers en Marco van der Spek krijgen een derde man: Marco van de Vate, hij treedt toe als derde vennoot.

1996 Herman denkers marco b
Marco, Herman en Marco in 1996.

De NS legt in 1996 op verzoek van de club achter hole 8 op de dijk (waar nu holes 3 en 4 liggen) een hek aan omdat er een weg naar het station wordt gebouwd.

1996 gesche green 1996 green 6 nu hole 8
De zesde green in 1996 (hier ligt nu de 8ste green). Op de achtergrond station Duivendrecht. Op de voorgrond Marc Bruinsma

De par-3 vijfde hole heeft vanaf mei een nieuwe tee.

par 5 derde 1996 tee par 5 derde 1996 (2)
De tee van de par-5 derde hole. Die lag ongeveer waar nu de grastee van de range is. De par-5 derde is er in 1996 nog steeds, maar zal verdwijnen bij de bouw van de Utrechtboog.

Bezoek

In 1996 komt een NGF-delegatie op bezoek. De delegatie staat voor de open haard. De aanleiding is onbekend.

Aanleg Utrechtboog uitgesteld

Goed nieuws voor de baan: de aanleg van de Utrechtboog is vertraagd (uitgesteld naar 1997) en AOC hoeft nog niet te verhuizen op 1 januari 1997 zoals op 20 december 1995 werd medegedeeld door de NS.

Een wijzigingsovereenkomst van het contract met NS Vastgoed houdt in dat AOC in het jaar 1997 60.000 gulden zal gaan betalen voor gebruik van het terrein. Het terrein is vanaf 1 november 1995 19.61.50 hectare groot, het was in de jaren daarvoor 20.41.50 hectare.

De club kan tot 2000 op het terrein blijven, zo wordt de situatie nu ingeschat. Wel zullen we hole hole 7 (de par 3) en 3 (de par 5) verliezen en zal de baan dus moeten worden aangepast vanwege de bouw van het viaduct. Daarom wordt najaar 1996 begonnen met het aanleggen van een green voor een nieuwe par 3. De tee van die par 3 komt bij het clubhuis en de green komt vlakbij twee grote populieren die destijds op de huidige hole 6 stonden.

Par-3 baan?

In de voorjaarsvergadering wordt gemeld dat AOC in de toekomst wellicht een par-3 baan moet worden wil de club op deze plaats blijven spelen. Het blijkt echter eind 1996 niet nodig; het moet mogelijk zijn om negen holes met de NGF A- of B-status te behouden.

Vanwege de toekomstige Utrechtboog blijft AOC toch zoeken naar andere locaties. In brieven formuleert voorzitter Gert Mosler de zoektocht als volgt:

“Het plan voor een golfbaan in de gemeente Loenen wordt ontwikkeld door onze vereniging, maar met de bedoeling dat de bespeling van de baan uiteindelijk zal geschieden door de door ons op 2 februari 1996 alvast opgerichte vereniging: Golfclub Loenen Old Course. (…) De LOC is uitsluitend opgericht om de naam Golfclub Loenen Old Course’ veilig te stellen.”

De gemeente Loenen staat achter de komst van een 18-holes baan, meldt het bestuur. Die zou moeten komen op terrein belendend aan een AMEV-terrein. Op 2 maart gaan zo’n honderd leden kijken op die locatie. Voor een ontwerp wordt architect Alan Rijks ingeschakeld en met Grontmij wordt het terrein in Loenen nader onderzocht.

Bij de leden van AOC wordt de belangstelling gepeild voor een lidmaatschap van een besloten vereniging op een 18-holes baan in Loenen. De leden kunnen een enquêteformulier invullen met de volgende keuzes:

Lidmaatschap
O Ja, ik ben voornemens lid te worden van Golfclub Loenen Old Course, gegeven de condities vermeld in Nieuwsbrief 1 – oktober 1996.
O Neen, ik ben niet voornemens lid te worden van Golfclub Loenen Old Course
Financieringsmogelijkheid
Ja, ik overweeg gebruik te maken van de financieringsmogelijkheid en wel voor het volgende bedrag:
O 10.000 gulden
O 15.000 gulden
O > 15.000 gulden

Door de bouw van de Arena is de aanrijroute naar AOC verbeterd, maar de bereikbaarheid tijdens evenementen in het stadion leidt in deze jaren soms tot problemen. De Passage, de toegangsweg naar AOC, wordt vanaf nu bij evenementen afgesloten met een slagboom. Op vertoon van een NGF-kaartje of brief van het bestuur kan men doorrijden.

Begin 1996 neemt Lia van den Berg afscheid als voorzitter van de redactiecommissie.

feith b
Vlnr Thea Feith, mevrouw Bruinsma en Trude Kuperus (ongeveer 1996). Mevrouw Feith en mevrouw Kuperus vormden in die tijd de damescommissie voor de hoge handicappers op de donderdagochtend. Trude heeft alles bij elkaar 20 jaar in de damescommissie gezeten.

Eenmaal per maand is er een happy hour in het clubhuis (twee voor de prijs van één), die begint een half uur voor de prijsuitreiking van een wedstrijd.

Twaalf competitieteams

AOC heeft in 1996 maar liefst twaalf teams die competitie spelen. Dames 1 bestaat uit Afra Tjioe (captain), Cora van Doorn, Lia de Graaf, Michelle Labouchere, Mariette Helma, Yvonne Moscou en Danny Westerhof. Dames 2 wordt gevormd door Pauke van Acker (captain), Tineke de By, Tineke Taverne, Annemieke van Lookeren, Mieke Timermans, Trees Laumans, Liesbeth Bruynzeel en Viviane van Beuningen. Dames 3 bestaat uit Trude Kuperus (captain), Petha Roelebvaled, Liesje Sickler, Ernie Boekel, Anneke Kloeten, Karin Blonden, Fransje Bijnen en Henriette van den Berg.

Dames senioren 1 eindigt op de vierde plaats van de vijf teams tellende poule. Het team bestaat uit Marga Botman (captain), Joos Hilbrand, Tike de Haas, Aada Hulshoff-Pol, Marianne van Vliet, Jeanne Nebig, Marjan van Vliet, Mieke Groen en Stan Wijnant.

dames senioren 1 1996
Dames Senioren 1 in 1996.

Dames senioren 2 eindigt onderaan en bestaat uit Anneke Insinger (captain), Loes Deen, Jetty Smits, Hannie Smit, Helma Heij, Ake Streefkerk, Wila van den Heuvel en Ria Schellekens.

dames senioren 2 1996
Dames Senioren 2 in 1996.

Heren 1 in 1996 wordt gevormd door Michiel Simon (captain), Rob Tummers, Maarten van Dam, Nick Hoogendoorn, Ger Bruinsma, Marc Bruinsma en Marc Leenen. Heren 2 bestaat uit Jan Ede Kuipers (captain), Jan Marc van Eendenburg, Bart Borggreve, Gerben Sassen, Martijn Wijnant, Arjen Velsink en Wouter van den Bergh.

De andere teams … Heren 3: Nico Spits (captain), Pier Star Busman, Rennie van der Graaf, Rolf Thung, Hans Verheek en Just de Mol van Otterloo. Heren 4: Bert Funke (captain), Karel van Osch, Dumm Smit, Willem van Doorn, Erik van Heeswijk, Frans Blonden, Roelof Kloeten, Jan Dekker. Heren 5: Alexander Mackay (captain), Fred Laumans, Joost Timmermans, Berend Aris, Theo Wijnant, Diederik Kalis, Rutger van Vliet, Michiel Wijsmuller en Rob van Acker. Heren senioren 1: Jan Willem Pennink, Pieter Hanrath, Maarten Boom, Kees van Es, Bob Vlek, Piet van Rooy en Theo Hilbrand. Heren senioren 2: Joop Zwerver, Frans Insinger, Nico Kaspers, Hans Büller, Gert Mosler, Hans Smorenberg, Chris van Uchelen en Wim Hulshof Poll.

Frans Wiegers Trophy

Net als in 1995 (een lustrumjaar) is er in 1996 een Golfweek, nu van 6 tot en met 13 juli. De openingswedstrijd trekt 104 deelnemers. De wedstrijd wordt de “Frans Wiegers Trophy” genoemd en de kunstenaar stelde een litho ter beschikking als hoofdprijs. Na de wedstrijd wordt Frans Wiegers gehuldigd. Hij is al lid sinds 1 januari 1948 en op dit moment 78 jaar oud. Wiegers was jarenlang baancommissaris.

Opnieuw verschijnt een lustrumblad en weer met dezelfde naam, The Old Course Party News, en opnieuw wordt het Amsterdams Strokeplay Kampioenschap gespeeld (dit jaar op 13 juli). Winnaar in 1996 is Niels Boysen met 142 slagen.

1996 2

“Bijna alle groten van de Nederlandse top zijn aanwezig”, zo is te lezen in het clubblad. Er doen 45 spelers met handicap 6 of lager mee en AT5 maakte televisie-opnamen.

1996 maarten lafeber
Maarten Lafeber op AOC in de Amsterdamse Open Strokeplay Kampioenschappen van 1996. Hij slaat af op hole 4. Hole 4 is nu hole 5 en is nu een dogleg naar rechts en niet meer naar links. 

Het Amsterdams Strokeplay Kampioenschap is dit jaar gekoppeld aan het Rotterdams en Gronings Strokeplay Kampioenschap. Deze RAG Tour is opgezet door Golfweekcommissie-voorzitter Maarten van Dam en wordt gespeeld op AOC, de Noord-Nederlandse en Kralingen.

1996 pro-am strokeplay rag 1996
Het scorebord van de Amsterdamse Open Strokeplay Kampioenschappen in 1996. Onder de deelnemers in de middelste rij: Frank van Nieuwburg. Rechterrij: Maarten Lafeber
1996 dam 1996 aa
Links Maarten van den Berg, midden Barend van Dam.
1996 AerophotoSchipholBVgemaakt op17 juni1996bbbb (2)
Gasten op de sponsordag in 1996 krijgen deze luchtfoto van Aerophoto-Schiphol BV, gemaakt op 17 juni 1996. Dit is de 9-holes baan met “op de oude, nu geëgaliseerde rangeerbaan van de NS een nieuwe achtste hole” (de hole is door de droogte helemaal geel) en de “zevende hole is nu een par 3 van 150 meter”.

AOC’ers naar Tin Cup

De matchplay-kampioenen in 1996 zijn Maarten van Dam en Lia de Graaf. Cora van Doorn en Maarten van Dam winnen de strokeplay kampioenschappen.

De Dinsdag Avond Instuif (DAI) trekt dit jaar 796 deelnemers. “Dinsdagmiddagmoeder” Ria Bloem neemt na vele jaren inzet afscheid als voorzitter van de DAI-commissie.

In 1996 wordt de Handicart Trophy voor het eerst gespeeld op AOC. De jaarbeker is dit jaar een maandelijkse matchplay-knock-out-wedstrijd.

“Op de AOC is jamer genoeg heel weinig jeugd”, schrijft de jeugdcommissievoorzitter Trude Kuperus in 1996 in het clubblad. AOC telt dan nog maar drie jeugdleden om precies te zijn, maar de getalenteerde Denise Kuperus is dit jaar geselecteerd voor de nationale NGF C-selectie (twaalf meisjes en 28 jongens in de leeftijd tot vijftien jaar).

Hans Verheek beschrijft in het laatste clubblad van 1996 een bezoek aan de golffilm Tin Cup in de bioscoop, Bellevue Cinerama. Er zijn maar zo’n 35 toeschouwers en Verheeks groep ontmoet in de zaal andere AOC-leden.

Andrew Young 10 jaar professional

Andrew Young is in 1996, op 1 april, tien jaar pro en de leden maken een certificaat voor Young waarin dit vastgelegd wordt.

1996 andrew young
Bestuurs- en commissiedag. 1996.
1996 Geschiedenisclub219951998_doc_6d83769d hole 9 1996
Hole 2 (nu hole 9), 1996.
1996 vermoedelijk 307 hole 1 1996 denk ik
Hole 1, 1996.
1996 hole 9 1996
De afslag van hole 9 (nu hole 2), 1996.
1996 niels kraay 1996
Niels Kraaij in het het Amsterdams Strokeplay Kampioenschap van 1996 op hole 4. Hole 4 is nu hole 5 en is nu een dogleg naar rechts en niet meer naar links. 
par 5 derde 1996 1996
Bunkers van de par-5 derde gezien vanaf de tee van hole 4 in 1996.
1996 a
Tee 4 in 1996.
hole 8 1996 golfweek
Green 8 in de Golfweek van 1996.
1996 olivetii proam winnaars
De winnaars van de Olivetetti Pro-Am in 1996. Links professional Constant Smits van Waesberghe.

Lees verder > 1997.